Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

.co Alan Adı (Domain) İle İlgili Mutlaka Bilmeniz Gerekenler

Güncelleme Tarihi: 19.01.2024

İçindekiler;

Web sitesi adreslerinin akılda tutulması, kolay kullanılması ve anlamlı olmasını sağlayan alan adları (domain) E- ticaret siteleri için de oldukça önemlidir. Seçtiğiniz alan adı marka kimliğinizin bir parçası olduğu için etkili ve güçlü alan adı kullanmak e-ticaret şirketinizin başarısı için çok önemlidir.

 

.co Alan Adı (Domain) İle İlgili Mutlaka Bilmeniz Gerekenler konusunu işleyeceğimiz bu yazımızda .co alan adı ya da diğer adıyla .co domain nedir sorularına cevap vereceğiz. Alan adı alma ya da alan adı satma işlemlerinin nasıl olduğunu merak ediyorsanız, domain nedir, domain sorgulama nasıl yapılır hakkında bilgi veren içeriğimizi inceleyebilirsiniz. Dilerseniz önce domain nedir sorusuna cevap vererek başlayalım.

 

.co Alan Adı (Domain) İle İlgili Mutlaka Bilmeniz Gerekenler
 

Domain Nedir?

 

Domain yani alan adı, web ya da e- ticaret sitenizin internetteki adını ve adresini tanımlayan bir isimlendirme biçimidir. Kullanıcılar bu adı ve bu adresi kullanarak size ulaşır.

 

Her web sitesi tıpkı parmak izi gibi eşsiz bir IP adresine sahiptir. Internet Protocol Adress yani internetteki adresinizi belirleyen IP; karmaşık, uzun ve akılda tutması oldukça zor olan sayılardan oluşur. Domain (alan adı) ise bu sayıları isimlendirmek için kullanılan, kolaylaştırıcı bir yöntemdir. İki ayrı web sitesinin aynı IP adresine dolayısı ile aynı alan adına sahip olması mümkün değildir.

 

Eğer domain (alan adı) olmasaydı aradığınız web sitesi için adres çubuğuna 34.575. 686.969 gibi karmaşık bir sayı yazmanız gerekecekti. Her web sitesi için bu sayıları her seferinde yazmak elbette zaman kaybettiren ve hatalı arama yapma riskini arttıran bir şeydir. Domain (alan adı) ise bu sayı kodlarını seçtiğiniz bir isme dönüştürerek, .co, .net, .com gibi uzantılarla anlamlı hale getirir.

 

İlgili içerik: Alan Adı (Domain) Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler



Domain Nedir? Etki Alanını gösteren metin işareti. Kavramsal fotoğraf, belirli bir yönetici veya hükümet tarafından kontrol edilen bir bölge alanı.
 

Domain Nasıl Çalışır?

 

Web sitelerine ait adresler IP adresi olarak sunucularda depolanır.Oysa dünyanın her yerinden milyarlarca internet kullanıcı domain (alan adı) yazarak aradıklarını bulurlar. DNS olarak bilinen sistem ise bu domain adreslerini IP kodlarına çevirir ve aradığınızı bulmanızı sağlar. Domain adlandırma sistemi (Domain Name System) olan DNS 300 milyonu aşkın alan adını birbirine bağlayarak saniyeler içinde web sitesi içeriklerin depolandığı sunucuyu bulur ve kullanıcılara cevap verir.

 

İlginizi Çekebilir; E-ticaret Entegrasyon Modelleri Nelerdir?

 

İlginizi Çekebilir; E-ticaret Sitenizin Trafiğini Organik Olarak Arttırma Stratejileri



Domain Nasıl Çalışır? Domain Sorgulama Nedir?
 

Domain Sorgulama Nedir?

 

E-ticaret siteniz için satın alacağınız domain (alan adı) adresi belirlerken, o adresin daha önce alınmış olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi domain dediğimiz alan adlarının hepsi biriciktir ve daha önceden alınmış bir alan adını kullanmanız mümkün değildir.

 

Domain sorgulama, satın alma işlemi öncesinde yapılır. Sorgulama sırasında o adresin kullanıma uygun olup olmadığı, eğer daha önce başka bir kullanıcı tarafından alınmış ise, satışa çıkarılıp çıkarılmadığını öğrenmenizi sağlar. Domain sorgulama sırasında kullanıma uygun alternatif isimler önerilir.

 

Domain (alan adı) adresi sorgulamasında Türkçe karakterler kullanabilir, çoklu domain adı sorgulama yapabilirsiniz. Domain sorgulama hizmetini internet üzerinden Whois servislerini kullanarak yapabileceğiniz gibi hosting firmalarından yardım alarak da yapabilirsiniz.

 

İlgili içerik: E-ticaret Hosting Rehberi

 

Alan Adı Alma (Domain Satın Alma) Nedir?

 

Domain sorgulama işleminden sonra, kullanmak istediğiniz adres uygun durumda ise o domain (alan adı) adresini tescil ettirmeniz gerekmektedir. Alan adı satın alma işlemi; seçtiğiniz domain adresini tescil ettirerek, o adın artık yalnızca sizin tarafınızdan kullanılabilir olduğunu kayıt ettirmek demektir.

 

Alan adı alma bedeli ödendikten sonra artık o adresin kullanım hakkını kazanmış olursunuz. Ancak bu isim hakkı sınırsız değildir. 1 yıldan 10 yıla kadar değişen sürelerde domain kaydı yaptırabilir, seçeceğiniz süreye göre ödeme yaparsınız. Alan adı satın alma ücretini seçtiğiniz süre bitiminde tekrar yatırmanız ve domain kaydınızı yenilemeniz gerekmektedir. Aksi takdirde o domain adresini kaybedersiniz.

 

Tescil ve alan adı alma başvurusunu kişisel ya da kurumsal web siteleriniz için yapabilirsiniz. Alan adınızı .net, .com, .co gibi uzantıların herhangi biriyle alabilirsiniz.

 

İlgili içerik: E-ticaret Sitesi Kurmak İçin Gerekenler (2021 Yeni)

 

İlgili içerik: Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

 

Alan Adı Alma (Domain Satın Alma) Nedir? İş, Teknoloji, İnternet ve ağ kavramı. Geleceğin sanal tabletinde bir kelime gösteren genç işadamı: Etki alanı
 

Domain Hangi Bölümlerden Oluşur?

 

Domain (alan adı) belirli bilgileri içeren iki ana bölümden oluşmaktadır. TLD kısaltması ile bilinen üst düzey domain (Top Level Domain) alan adı uzantılarını simgeler. SLD ise ikinci seviye domain (Second Level Domain) bilgilerini içerir.

 

Örneğin ticimax.com domain adresinde .com uzantısı üst düzey domain, ticimax ise ikinci seviye domaindir. İkinci seviye domain dediğimiz şirket, kurum, kuruluş, topluluk ve benzeri alan adları sonsuz sayıda çoğaltılabilirken, üst düzey domainler sınırlıdır.

 

Üst düzey domain kısaltmaları, o alan adının yani kullanıcının profiline dair ipuçları veren kısaltmalardır. Örneğin .org bir organizasyonu, .gov( government) devlet ya da hükümetleri niteler. .com (commercial) kısaltması ticari anlama gelir. Son yıllarda yoğun bir biçimde .co (company) kısaltması da kullanılmaya başlanmıştır.

 

İlginizi Çekebilir; E-ticarette Müşteri Arttırma Teknikleri

 

İlginizi Çekebilir; İşinizi E-ticarete Taşımanız için 9 Önemli Neden



Domain Hangi Bölümlerden Oluşur? Web sitesi barındırma ve İnternet etki alanı adları, renkli kutular üzerinde etki alanları işareti ve kelimeler içeren web kavramı
 

.co Alan Adı (Domain) Nedir?

 

İngilizce de şirket, işletme anlamına gelen Company sözcüğünün kısaltması olan .co alan adı (domain) üst düzey bir alan adıdır. Domain adresinin bir işletme ya da şirkete ait olduğunu gösterir ve uluslararası bilinirliğe sahiptir. .

 

.co alan adı çok daha kolay tanınmanızı sağlar ve kurumsal yapıda olduğunuzu gösterir. E-ticaret siteniz için .co uzantısını tercih ederek, esnek, kolay kullanılan ve dinamik bir adrese sahip olabilirsiniz.

 

2010 yılında kullanılmaya başlanan .co alan adları, kısa sürede önemli markalar tarafından tercih edilmiş ve daha öncesinde sıklıkla kullanılan .com adresine alternatif oluşturmuştur. Bunun bir sebebi de artık yeni bir uzantıya duyulan ihtiyaçtır.

 

Daha öncede bahsettiğimiz gibi IP ve domain adresinin hepsi birbirinden farklıdır. İnternetle aynı yaşta olan ve yıllardır kullanılan .com uzantısındaki bütün adresler neredeyse tamamen dolmuştur. co. alan adı, domain uzantılarına yeni bir soluk getirmiştir.



.co Alan Adı (Domain) Nedir? Kelime yazma metni Etki alanı. Belirli bir yönetici veya hükümet tarafından kontrol edilen bir bölge alanı için iş kavramı.
 

Neden .co Alan Adı Tercih Etmelisiniz?

 

Domain (alan adı), internet dünyasındaki adınız ve adresiniz olduğu için, domain seçimi kimliğinize dair ipuçları taşıyan, çok önemli bir ayrıntıdır. Sizi kısa yoldan tanımlayan domainler daha kolay hatırlanmanızı sağlar. Yenilikçi bir tavrı yansıtan .co uzantısı:

 
  • Global çapta tanınan bir uzantıdır; akılda kalıcıdır ve sezgisel olarak işinizi profesyonelce yaptığınızı düşündürür.
  • Topluluklar, işletmeler, kuruluşlar ve şahış şirketleri için uygundur.
  • Markanıza ya da işletmenize uluslararası geçerlilik kazandırır, yurtdışına satış yapacağınız zaman kolay tanınmanızı sağlar.
  • Yenilikçi tavrı ile sosyal ağları iyi kullanan, genç ve dinamik şirketleri temsil eder.
  • Geleneksel ticarette kullanılan uzantılara alternatif olarak doğmuştur.
  • E-ticarette göze çarpmanızı ve rakiplerinizden farklı bir yere konumlanmanızı sağlar.
  • Daha kolay e- ihracat yapmanıza yardımcı olur.
 

Siz de E-ticaret sitesi adresi seçiminde şirket hesaplarını niteyen .co uzantısını kullanabilir, kurumsal kimliğinizi yansıtan ve daha profesyonel görünen bir domain adresine sahip olabilirsiniz.

 

İlgili içerik: E-İhracat Sitesi Nasıl Kurulur?


İlgili içerik: E-ihracat Nasıl Yapılır?


.co Alan Adı (Domain)
 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax