Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

ATL, BTL ve TTL Pazarlama Hakkında Merak Edilenler

Güncelleme Tarihi: 23.02.2024

İçindekiler;

ATL pazarlama (çizgi üstü pazarlama) BTL pazarlama (çizgi altı pazarlama) TTL pazarlama (360 derece pazarlama) olarak ifade edilen pazarlama kavramları günümüzde pazarlama dünyasında sıkça kullanılan ve önemli stratejiler barındıran kavramlardır. Pazarlama faaliyetlerinde sıklıkla kullanılan pazarlama terimleri hakkında yazımızdan bilgi edinebilirsiniz.


ATL, BTL ve TTL Pazarlama Hakkında Merak Edilenler

 

ATL Reklam Nedir?  

Above The Line Marketing anlamına gelen Türkçe olarak ise çizgi üstü pazarlama anlamına gelen ATL pazarlama büyük ölçüde hedeflenmemiş ve geniş bir erişime sahip reklamcılık faaliyetlerinden oluşmaktadır. ATL iletişimi markayı oluşturmak ve müşterileri ürün hakkında bilgilendirmek için yapılır. Çizgi üstü reklamlarda dönüşümlere daha az önem verilir. Çizgi üstü pazarlama, büyük ölçüde hedeflenmemiş ve markayı oluşturmaya odaklanmış kitlesel pazarlama stratejilerini içerir. Hedeflenmemiş yani iletişimin belirli bir gruba yönelik olmadığı pazarlama faaliyetlerini içeren çizgi üstü pazarlamada mesajlar geniş kitlelere erişir. ATL pazarlama örnekleri dediğimizde daha çok kitlesel pazarlama faaliyetlerine odaklanır. Televizyon, radyo, gazete, sokak reklamı, dergi reklamları çizgi üstü pazarlama örnekleri arasında sayılmaktadır.


ATL Reklam Nedir?  

 

ATL Reklam Avantajları Nelerdir?

 

Çizgi üstü pazarlama kitlesel pazarlama ile benzerlik göstermektedir. ATL pazarlama avantajlarına bakıldığında pek çok madde sayılabilmektedir. Aşağıda bu avantajlara değindik.



İlgili İçerik; Reklam Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?


ATL Reklam Avantajları Nelerdir?

 

Daha geniş kitlelere erişim

 

Çizgi üstü reklam mecraları geniş bir kitleye sahip olduğu gibi ulusal ve uluslararası erişime sahiptir.  
 

İzleyiciyle daha iyi bağlantı kurulması


TV ve radyo gibi ortamlar, izleyiciyle daha iyi bağlantı kuran görsel-işitsel araçlar kullanır. Çizgi üstü pazarlama ile kitlelerle daha kolay bir şekilde etkileşime girilmektedir.


İzleyiciyle daha iyi bağlantı kurulması

 

Marka oluşturma kolaylığı

 

Medya reklamcılığı, marka kimliğini tanımlamada ve gerçekleştirmede çok önemli bir araçtır. Müşteriler tarafından bir marka oluşturulur. Pazarlamacıların marka oluşturmadaki rolü, mümkün olduğunca çok sayıda potansiyel müşteriye ulaşmak ve onlarla marka ve faydaları hakkında yaratıcı bir şekilde iletişim kurmaktır. Bu nedenle, çizgi üstü pazarlama, marka oluşturma söz konusu olduğunda ayrılmaz bir rol oynar.

 

İlgili İçerik; Dijital Pazarlama Terimleri Nelerdir?

 

BTL Reklam Nedir?

 

Çizgi altı ne demek dediğimizde Below The Line Marketing anlamına gelen Türkçe olarak ise çizgi altı pazarlama anlamına gelen BTL reklam ATL pazarlama aksine hedeflenen tüketici gruplarına odaklanan çok özel, akılda kalıcı ve doğrudan reklamcılık faaliyetlerinden oluşmaktadır. Genellikle doğrudan pazarlama stratejileri olarak bilinen çizgi altı stratejiler, marka oluşturmaktan çok dönüşümlere odaklanır. Daha basit hale getirmek için çizgi altı pazarlama, belirli hedef gruplara yönelik ve marka oluşturmak yerine dönüşümlere odaklanan doğrudan pazarlama stratejilerini içermektedir.

Çizgi altı pazarlama örnekleri dediğimizde aşağıda sıraladık;


BTL Reklam Nedir?

 

Doğrudan posta pazarlama

 

Pazarlamacılar tarafından kullanılan en kişisel stratejilerden biri olan doğrudan postalar (e-postalar, kısa mesajlar vb.), marka hakkında kişiye özel mesajlar veya her müşterinin ihtiyaçlarına göre hazırlanan farklı tekliflerdir. BTL stratejisi, doğru bir şekilde planlandığı takdirde daha fazla dönüşümle sonuçlanma olasılığı yüksektir.

 

Marka aktivasyonu

 

Marka aktivasyonu, marka etkileşimi ve deneyimleri yoluyla tüketici eylemini yönlendirme sanatıdır. Bu kampanyaların temel amacı, tüketicileri harekete geçirmek ve deneyimler ve uzun vadeli duygusal bağlantılar kurarak markalara hayat vermektir.


Marka aktivasyonu

 

Sponsorluk

 

Sponsorluk, daha fazla izlenim elde etmek için farklı kurumlar veya etkinliklerle yapılan bir ortaklıktır ve genellikle BTL düzeyinde marka oluşturma stratejilerinin bir parçası olarak gerçekleştirilir.

 

Mağaza içi pazarlama

 

Perakende mağaza içinde yapılan pazarlama faaliyetlerine mağaza içi pazarlama faaliyetleri denir. Bu satır altı faaliyetler, yatırımlardan en fazla getiriyi elde etmek için çeşitli satış noktalarından yararlanır.

 

İlgili İçerik; Satışlarınızı Arttıracak 6 Pazarlama Yöntemi (2023 Yeni)


Mağaza içi pazarlama

 

Çizgi Altı Pazarlamanın Avantajları Nelerdir?

 

Çizgi altı pazarlama denilen BTL pazarlama hedef odaklı ilerlediğinden dolayı markalara sağladığı bazı avantajlar mevcuttur. Aşağıda bu avantajlara yer verdik.

 

Hedefli stratejiler belirlenmesi

 

İletişim müşterinin isteklerine göre yapıldığında dönüşümler daha iyidir. BTL pazarlama stratejileri son derece hedefli olduğundan, sonuçlar dönüşüm açısından daha iyidir.


Hedefli stratejiler belirlenmesi 

 

Daha iyi yatırım getirisi sağlaması

 

Çizgi altı reklam çalışmaları belirli hedef gruba odaklanır, daha iyi bir erişime sahiptir, kolayca yürütülebilir, izlenebilir ve kontrol edilebilir. Dolayısıyla BTL stratejileri, dönüşüm açısından daha iyi bir ROI ve MROI sağlar.

 

Kolay kontrol edilmesi

 

Bu faaliyetlerden elde edilen geri dönüşler kolaylıkla izlenebilir ve izlenebilir ve yatırım getirisini iyileştirmek için adımlar atılabilir.


Kolay kontrol edilmesi

 

Kişiye özel stratejiler belirlenmesi

 

Çizgi altı reklam stratejileri, belirli bir hedef grubun ihtiyaçlarına göre tasarlanır ve bu nedenle farklı müşteri grupları için farklı şekilde şekillendirilebilir.

 

TTL Pazarlama Nedir?

 

Through The Linet anlamına gelen TTL pazarlama 360 derece pazarlama olarak ifade edilmektedir. TTL pazarlama hem ATL hem de BTL pazarlama stratejilerinin kullanılmasını içermektedir. Piyasadaki son tüketici eğilimi, daha iyi sonuçlar için hem ATL hem de BTL stratejilerinin entegrasyonundan oluşmaktadır. TTL pazarlama; pazarlamacıların hem ATL hem de BTL stratejilerini içeren pazarlama kampanyaları oluşturmasını sağlar. Dönüşümlerin yanı sıra marka oluşturma vizyonuyla kampanyaların geliştirildiği 360 derecelik reklamcılık anlamına gelir.

 

İlgili İçerik; 5 Dijital Pazarlama Stratejisi


TTL Pazarlama Nedir?

 

TTL Reklam Örnekleri Nelerdir?

 

TTL pazarlama örnekleri dediğimizde 360 derece pazarlama ve dijital pazarlama alanları örnek olarak gösterilmektedir. 360 derece pazarlama stratejileri, maksimum avantaj elde etmek için hem ATL hem de BTL reklam mecralarını kullanarak entegre bir yaklaşımla planlanabilir ve yürütülebilir. Günümüzde pazarlama kampanyalarının çoğu TTL kampanyalarıdır. Dijital pazarlama dediğimizde; müşteriye hat altı iletişim olarak hareket ederken, hat üstü pazarlama faydaları sunan bir dijital pazarlama stratejisi yürütmek mümkündür. Kullanıcılar, ihtiyaçlarına, isteklerine ve tercihlerine göre son derece kişiselleştirilmiş iletişim alırlar. Bu stratejinin daha iyi bir yatırım getirisi vardır ve tüketici tarafından daha iyi kabul edilir.


TTL Reklam Örnekleri Nelerdir?

 

ATL ve BTL Farkları Nelerdir?

 

ATL ve BTL farkları dediğimizde ATL reklam dediğimizde daha geniş bir kitleyi hedeflemek için kitle iletişim yöntemlerini gerektiren çizgi üstü pazarlama anlamına gelir. BTL, şirket küçük ama belirli bir grup hedeflenmek istenildiğinde kullanılan çizgi altı pazarlama genişler. TV, radyo, basılı medya, internet vb. geleneksel pazarlama araçlarını kullanır.


ATL ve BTL Farkları Nelerdir?

 

ATL, BTL ve TTL Pazarlama Ortak Yönleri Nelerdir?

 

ATL, BTL, TTL pazarlama pek çok ortak yönleri de mevcuttur. TTL pazarlama; ATL ve BTL pazarlamayı kapsayıcı özellikler taşımaktadır. Özellikle 360 derece pazarlama dediğimizde TTL pazarlamanın pek çok pazarlama stratejilerini kapsadığı görülmektedir.


ATL, BTL ve TTL Pazarlama Ortak Yönleri Nelerdir?

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax