Günümüzde, sektörler kendi pazarlarında güçlü bir rekabet ortamında var olmaya çalışmaktadır. Başarının sırrı nedir dediğimizde bunu her sektör ve markaya göre değişiklik göstermektedir. Her marka adına başarının sırrı farklı olsa da hepsinin başarısına katkı sağlayan ortak özellikler mevcuttur.
Markaların başarıya ulaşması, hedef kitlesi tarafından önemli bir yerde konumlandırılması rekabetçi sistemde çok kolay değildir. Markaların başarılı ve kalıcı bir markaya dönüşmesi ise belirli aşamalardan geçmesi gerekmektedir. Markalar için başarılı olmanın yolları başlıklarını yazımızdan inceleyebilirsiniz.
İşletmelerin hedefi sadece bir iş kurmak değil aynı zamanda bir markaya dönüşmek olmalıdır. Küçük, orta ya da büyük işletme fark etmeksizin markalaşmanız müşteri gözünde itibar kazanmanızı sağlar. Marka nedir dediğimizde bir ürün ve hizmetlere logo, isim, kelime ve / veya cümleler aracılığıyla bir kimlik kazandırma şeklidir.
Marka müşterinin gözündeki itibarınız, ürünlerinizi ve hizmetlerinizi tanımlanması ve hatırlanmasına yardımcı olan bir oluşumdur. Marka oluşturmak bir süreç ve stratejiye dayanmaktadır. Marka olmak aynı zamanda ürün ve hizmetler aracılığıyla müşterilerinizle kurduğunuz iletişim aracıdır.
Bir marka haline gelmeniz müşterilerinizle uzun vadeli ilişkiler kurmanızı mümkün kılar. Markalaşmak özellikle online ticarette müşterilerin gözünde akılda kalıcılık, sadık müşteri oluşturmada ve güven duygusu oluşturma açısından oldukça önemlidir. Bu açıdan özellikle e-ticaret sitelerinin bir marka haline gelmesi başarının sırrı olarak kabul edilebilir.
Marka olmanın faydaları
- Ürünleri pazarlama ve tanıtımında etkili olması
- Müşteriyle duygusal bağ oluşturulması
- Müşteriye güven ve sadakat vermesi
- Ayırt edici özellikleri ortaya çıkarması
- Rakiplerin arasından dikkat çekilmesini sağlaması
Markaların belirli bir bilinirlik yakalaması için markanın doğduğu andan itibaren bazı çalışmaların yapılması gerekmektedir. Bir marka doğarken aşağıdaki konular üzerinde planlamalar yapılmalıdır.
- Markanın kimliği
- Markanın hedeflenen konumu
- Markanın hikayesi
- Markanın hedef kitlesi
Başarılı bir marka oluşturmak için aşağıdaki sorular cevaplandırılmalıdır.
- İşletmemin vizyonu ve misyonu nedir?
- Ürünlerimin müşterilere sağlayacağı faydalar nelerdir?
- Ürün ve hizmetlerimin öne çıkan özellikleri nelerdir?
- Hedef kitlemin şirketime bakışı nedir?
- Markamda şirketimin hangi işlevini öne çıkaracağım?
İlgili İçerik: 5 Adımda İnternette Kendi Markanızı Yaratın
İlgili İçerik: Logo Tasarımı Nasıl Yapılır? 2021'in En İyi Ücretsiz Logo Programları
Markaların belirli bir aşamaya gelirken başarılı ve kalıcılık yakalaması oldukça önemlidir. Aşağıda başarılı markaların ortak özelliklerini bir araya getirerek başarının sırrı için bazı ipuçlarını sıraladık.
1. Rekabet etme, rakipleri iyi tanıma
E-ticaret sektörü de dahil olmak üzere günümüzde sıkı bir rekabet hakimdir. İşletmelerin bu rekabeti yakından takip ederek sektör dinamiklerine göre hareket etmesi gerekir. Sektörde yükselen bir marka olmak için araştırmak ve yenilikleri kovalamak gerekir.
Rekabet sektöründe kaybolmamak için yenilikçi ve şaşırtıcı işlere imza atılması gerekir. İşletmelerin başarılı bir marka oluşturma yolunda rakiplerini iyi analiz ederek fırsat ve tehditleri belirlemelidir. İşletmeler rakiplerinin önüne geçmek için marka kimliği oluştururken hedef kitleye avantajlı ve fayda sağlayan mesajlar vermelidir.
2. Rakiplerinden farklı yönlerini öne çıkarma
Markaların müşterilerin gözünde itibar kazanması için ayırt edici özelliklerini öne çıkarması gerekir. Başarılı markaların ortak özelliklerine bakıldığında ayırt edici ve vaat ettikleriyle müşterilerin vazgeçilmezi olmayı her seferinde başarmalarıdır. Bu durum müşterilere gerçek bir kullanıcı deneyimi yaşatmaları ve tutarlı ve yüksek kaliteyi vaat etmeleriyle ilgilidir.
Örneğin; Apple, Starbucks gibi markalar başarılı ve kendini kanıtlamış markalara örnek gösterilebilir. Her zaman tutarlı fakat bir o kadar da yenilikçi tutumlarıyla ürünlerinin her zaman diğerleri arasından fark edilmesini sağlamaktadırlar.
3. Kararlılık ve bağlılık
Marka oluşturmak her açısıyla bir kararlılık ve hedefe yürüme meselesidir. Apple örneğinden gidilirse Steve Jobs ilk Apple bilgisayarı üretirken “herkesin kolaylıkla kullanabileceği, sade fakat bir o kadar da yüksek teknolojili” bir ürün hayaliyle bugünkü Apple markasının temellerini oluşturmuştur.
Başarılı bir marka oluşturmak için her türlü başarısızlıktan bir ders çıkararak tutku ve kararlılıkla ilerlemek gerekmektedir. Markanıza olan bağlılığınız, ürün ve hizmetlerinizde göstereceğiniz kararlılık bu duyguların müşteriye geçmesini de sağlayacaktır.
4. Tutarlı davranmak
Başarılı olmanın yolları için bir markada tutarlı olmak oldukça önemlidir. Müşterilere karşı ürün ve hizmetlerinizin sunumunda tutarlı olmanız müşterilerin gözünde marka itibarınızın oluşmasını sağlayacaktır.
Markada tutarlı olmak müşteri sadakatinin oluşmasında en önemli etkendir. Başarılı bir marka olmak isteyen işletmelerin her zaman kaliteli ürünü sunmayı hedeflemesi gerekmekte ve her müşteriyi ilk müşteri olarak görmesi gerekmektedir.
5. Liderlik
Başarılı markalara bakıldığında her zaman güçlü bir liderle anıldığını görmekteyiz. Her markanın onu ileriye taşıyacak ve ona kalıcı başarılar sağlayacak bir lidere ihtiyacı vardır. Apple ile bir başarı hikayesi yazan Apple Bilgisayarın kurucu ortaklarından Steve Jobs, başarı bir markanın arkasındaki güçlü bir lideri temsil etmiştir.
Marka oluşturmada lider olmak, markayla güçlü bir bağ oluşturarak bu duyguyu müşterilere geçirebilme meselesidir. İşletme sahipleri heyecan ve tutkularını markaya yansıtmalarıdır. Marka ve müşteri arasındaki ilişkiyi güçlü liderler güçlendirebilir.
İlgili İçerik: Marka Elçisi Nedir, Marka Elçisi Nasıl Olunur?
İlgili İçerik: E-ticaret Siteleri İçin Sosyal Medya Pazarlama İpuçları
6. Pazarlama, markayı görünür kılma
Başarılı marka olmak elbette markayı görünür kılmaktan, marka ve müşteriyi buluşturmaktan geçmektedir. Ticari işletmelerin birincil amacı satışları artırmaktır. Fakat başarılı bir marka haline gelindiğinde hem pazarda tercih edilme oranınız artacağı gibi müşteri gözünde yeriniz sağlamlaşacaktır.
Başarılı bir marka haline gelindiğinde pazarlama faaliyetlerinden alınan olumlu geri dönüşler de artar. Tüketicilerin başarılı markaları tercih etme oranı yüksektir. E-ticaret yapan işletmeler için markalaşmak uzun vadede sektör kalıcılığı için gereklidir.
Pazarlama; markanızın bilinirliliği, hedef kitleye ulaşması için önemli bir araçtır. Günümüzde marka bilinirliliğini artırma ve markayı görünür kılmanın en etkili yolu dijital pazarlamadır. Markaların somutlaştırmak ve müşteriye birebir sunmak için sosyal mecralar oldukça etkilidir.
İlgili İçerik: Marka Sloganı Yaratırken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Şey
İlgili İçerik: Instagram'a Reklam Nasıl Verilir
Birçok işletme kendini bir marka olarak görmez. Fakat markalaşmak işletme büyüklüğü ne olursa olsun işletmelerin müşteri gözünde değerini artıran bir durumdur. Markalaşmak ürün ve hizmetlerinizin rekabet ortamında kaybolup gitmesini önlemektedir.
İşletmeniz küçük olsa dahi ürün ve hizmetlerinizi pazarladığınız küçük kitleye bir marka değeriyle sunmanız işinizi büyütmeye katkı sunar. Müşteri ağınızı genişletmenize yardımcı olur.
Küçük işletmelerin hizmet ağını ve işini büyütmesine yardımcı olan markalaşma süreci hedef kitlenizle doğru ve etkili bir ilişki kurmanızı sağlarken pazarlama faaliyetlerinizden alacağınız geri dönüşleri artırır.
Marka oluşturmak e-ticaret sitelerinin müşteri gözünde başarı ya da başarısızlığını belirlemede önemli bir görev üstenir. İşletmeler için başarının yolları konusunda markalaşma sanal mağazaların müşteri deneyimini iyileştirmesinde ve işletmelerin hatırlanmasında kilit rol oynar.
Markalaşmanın e-ticaret sitelerine sağladığı avantajlar
- İşletmelerin varlığını kanıtlar.
- Satışları artırmaya yardımcıdır.
- Ürün ve hizmetleri doğru anlatmayı sağlar.
- Müşterilerle duygusal ve güçlü bağlar kurulmasını sağlar.
- Sadık müşteriler oluşmasına yardımcı olur.
- Kolay erişilebilirlik ve hatırlanma sağlar.
- Ürün/hizmetlerin daha net ve doğru ifade edilmesini sağlar.
Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir:
E-ticarette Müşteri İlişkileri Yönetiminde Dikkat Edilmesi Gereken 10 Konu
E-ticaret Sitesi Kurmak İçin Gerekenler (2021 Yeni)
E-Ticarette Başarıyı Yakalamak İsteyenler İçin 10 Adım
E-ticarette Satışlarınızı Arttıracak 6 Pazarlama Yöntemi (2021 Yeni)