Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Gerilla Pazarlama Nedir? Gerilla Pazarlama Türleri Nelerdir?

Güncelleme Tarihi: 16.05.2023

İçindekiler;

Gerilla pazarlama, alışılmışın dışında karşımıza çıkan reklam stratejilerinden oluşmaktadır. Günlük yaşantımızda sıkça örneklerine rastlarız. Bazen farkına bile varmadığımız gerilla pazarlama; açık hava, festival, spor aktiviteleri, alışveriş merkezleri, otobüs durakları, metro istasyonları gibi halka açık ve yoğunluğun fazla olduğu alanlarda karşımıza çıkmaktadır. Yazımızda gerilla marketing hakkında merak ettiğiniz tüm sorulara cevap bulabilirsiniz.

 

Gerilla Pazarlama Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

Gerilla Pazarlama Nedir?

 

Gerilla pazarlama nedir dediğimizde alışılmışın dışında taktiklerle, beklenmeyen yerlerde ve zamanlarda yürütülen pazarlama kampanyalarına verilen isimdir. Gerilla adını ise Jay Conrad Levinson tarafından 1984 tarihli Gerilla Reklamcılığı kitabından almaktadır. İlk kez 1984 yılında kullanılan terimin savaşlarda kullanılan gerilla taktiğinden almaktadır.

 

Gerilla pazarlama geleneksel reklam yöntemlerinden farklı olarak çalışmaktadır. Gerilla pazarlama, ürün veya marka hakkında büyük bir izlenim bırakmak için tüketiciyi şaşırtma odaklıdır. Tüketicilerin ürün veya hizmetle etkileşimini artıran ve unutulmaz bir deneyim yaratmak için tasarlanmış bir reklamcılık yöntemidir.

 

Birkaç başlıkta gerilla pazarlama nasıl yapılır;

 
  • Bir marka, ürün ya da hizmeti tanıtmak için yoğun bir cadde seçilerek orada halkın dikkatini çekecek içerik ve görseller hazırlamak, dikkat çekici araçlar kullanmak.
  • Bir marka veya ürün hakkında kulaktan kulağa pazarlama kampanyaları başlatmak .
  • Hızlı bir şekilde etkileşim oluşturmak için sosyal medya gibi dijital alanları kullanmak.
  • Bir ürünü tanıtmak için; konferanslar, konserler veya spor aktiviteleri gibi büyük etkinliklerden yararlanmak.
 

İlgili İçerik; E-ticaret Nedir, Nasıl Yapılır?

 

Gerilla Pazarlama Nedir

 

Gerilla Pazarlama Özellikleri Nelerdir?

 

Gerilla pazarlamasının bazı etkili özelliklerini aşağıda sıraladık;

 
  • Çarpıcı olması gerekir. Karşı tarafın dikkatini çekmesi, etki bırakması ve şaşırtması gerekir.
  • Etkili bir içerik ve bağlam gücü olması gerekir.
  • Trendleri takip etmesi etki gücünü artırmada önemlidir.
  • Marka farkındalığını arttırmak için yapılsa da marka ön plana çıkarılmadan yapılır.
  • Deneyimleme ve etkileşime girme araçları kullanılır.
  • En önemli kriteri yaratıcılıktır. Farklı fakat düşünüldüğünde bir o kadar da basit stratejiler gerektirir.
  • Geleneksel pazarlama stratejilerinden daha uygun maliyetlidir fakat etki alanı daha yüksektir.
 

İlgili İçerik; Dijital Pazarlama Terimleri Nelerdir?

 
İlgili İçerik; Kişiye Özel Pazarlama ile Müşterilerinizi Etkileyin  


Gerilla Pazarlama Nedir
 

Gerilla Pazarlama Türleri Nelerdir?

 

Gerilla pazarlama alanlarına bakıldığında genellikle halka açık, yoğunluğun fazla olduğu alanlar olduğu görülmektedir. Bunlar bazen açık alanlar olduğu gibi kapalı alanlar da olabilmektedir. Aşağıda gerilla pazarlama türlerine birlikte bakalım.

 

Açık hava gerilla pazarlama: Bir heykelin üzerine çıkarılabilir bir şey koymak, elektrik direklerine asmak veya kaldırımlara ve sokaklara geçici reklam içerik ve görselleri yerleştirmek gerilla pazarlamaya örnektir.

 

Kapalı gerilla pazarlama: Açık hava gerilla pazarlamasından farklı olarak yalnızca tren istasyonları, mağazalar ve üniversite kampüs binaları gibi kapalı mekanlarda gerçekleştirilen yöntemlerdir.

 

Gizli gerilla pazarlama: Bu tür pazarlama türünde müşteriler doğrudan pazarlama kampanyalarına maruz kalmazlar ve pazarlama materyallerinden habersiz kalırlar. Reklamlar bu tekniğin en yaygın versiyonlarından biridir. Müşteriler pazarlama stratejilerine maruz kaldıklarını fark ettikleri anda olumsuz bir yaklaşım sergileyebilecekleri için oldukça riskli bir tekniktir.

 

Deneyimsel gerilla pazarlama: Yukarıdaki yöntemler kullanılarak kişilerin marka ile etkileşime girmesini sağlayan taktiklerden oluşmaktadır.

 

Viral pazarlama: Viral pazarlama da bir gerilla pazarlama taktiğidir. Gerçekmiş gibi kurgulanan reklam olduğu anlaşılmayan arka tarafta bir ürüne ya da markaya dikkat çekmek hedefiyle hazırlanan reklamlardır.

 

İlgili İçerik; Viral Pazarlama Nasıl Yapılır?

 

Gerilla Pazarlama Türleri Nelerdir

 

Gerilla Pazarlama Teknikleri Nelerdir?

 

Gerilla pazarlamanın markaya, ürüne, hizmete göre değişiklik gösterecek pek çok taktiği bulunmaktadır. Bunlardan birkaçını aşağıda sıraladık.

 

Sosyal medya pazarlaması: Sosyal medyayı gerilla pazarlama tekniği için kullanmak, kulaktan kulağa pazarlamayı etkinleştirmek için oldukça etkilidir. Sosyal medyada dikkat çeken bir paylaşım kısa sürede milyonlara yayılma gücüne sahiptir. Markalar tanıtım için gerilla pazarlama tekniklerini yeni nesil sosyal medyaya uyarlayabilir.

 

Marka ortaklıkları: Dikkat çekici marka ortaklıkları da gerilla pazarlamanın bir parçasıdır. Bazen markayla ilişkili bazen de beklenmedik ortaklıklar eşliğinde yapılan tanıtımlar etki alanını artırmaktadır.

 

Sıra dışı ürün yerleştirmeler: Ürün yerleştirme günümüzde sıkça kullanılmaktadır fakat gerilla pazarlama tekniği olarak bunu en sıra dışı hale getirmek önemlidir. Beklenmedik bir şekilde yapılan ürün yerleştirmeler ile karşıda etki bırakmanız olasıdır.

 

Karşı kampanya çalışmaları: Gerilla pazarlamada karşı kampanya çalışmaları etkili olmaktadır. Rakibe atıfta bulunarak yapılan kampanyalar, rakipte olmayan bir özelliği öne çıkarma gibi kampanyalar dikkat çekmek açısından sıkça kullanılmaktadır.

 

Dış mekan tanıtımları: Gerilla pazarlamanın birinci amacı halkla onlara reklam amacını fark ettirmeden iletişime geçmektir. Bu nedenle halkın yoğun olduğu her alanda gerilla pazarlamaya yer vardır. Örneğin bir otobüs içinde oynatılan bir video ya da otobüsün dışına giydirilen bir reklam, tren istasyonlarında karşılaştığımız ilginç tanıtım araçları, kalabalık spor, konser, festival alanlarında yapılan pazarlama teknikleri bunlara örnek gösterilebilir.

 

İlgili İçerik; Dikkate Almanız Gereken 5 Dijital Pazarlama Stratejisi

 

Gerilla Pazarlama Teknikleri Nelerdir
 

Gerilla Pazarlama Nerelerde ve Nasıl Yapılır?

 

Bilmeniz gereken gerilla pazarlama teknikleri nelerdir yazımızın başında, bu pazarlama stratejisinin daha geniş kitlelere ulaşmak için şaşırtıcı yöntemler izlediğini söylemiştik. Dolayısı ile bu pazarlama yöntemi için kalabalık insan gruplarının bir arada olduğu kamusal alanlarda yapılabileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Alışveriş merkezleri, konser alanları, sokaklar, parklar, plajlar,  spor ya da müzik festivalleri bu pazarlama stratejisi için uygun yerlerdir. 

 

İlgili İçerik: En Etkili 5 Yeniden Pazarlama Yöntemi (2021 Yeni)



Gerilla Pazarlama Nerelerde ve Nasıl Yapılır
 

Gerilla Marketing Avantajları Nelerdir?

 

Gerilla pazarlamasının öne çıkan en önemli avantajı bütçe dostu olmasıdır. Az maliyetle geniş bir etki alanı ve farkındalık oluşturulmasına önemli katkılar sunmaktadır. Zamandan da tasarruf ettiren gerilla pazarlama için büyük bir zaman harcamaya gerek yoktur. Doğru stratejilerle etkili bir gerilla pazarlaması yapmak mümkündür.

 

Öte yandan gerilla pazarlama marka farkındalığı oluşturmada, hedef kitlenin sizi fark edip unutmamasında oldukça etkilidir. Gerilla pazarlama duygulara hitap eden bir reklam türü olduğundan kişilerde duygusal tepkime oluşturma ve eyleme geçirme etkisi yüksektir.

 

Gerilla pazarlama etkili olduğunda ağızdan ağza bir kar topu gibi büyümesi ve yayılması muhtemeldir. Etkili bir gerilla pazarlama herkes tarafından konuşulur ve sosyal medyada önemli bir etkileşim yakalamanıza olanak tanır.

 

İlgili İçerik; E-ticaret Siteleri İçin Sosyal Medya Pazarlama İpuçları

 

Gerilla Pazarlama Avantajları Nelerdir

 

Gerilla Pazarlama Dezavantajları Nelerdir?

 

Gerilla pazarlamanın avantajları olduğu kadar dezavantajları da mevcuttur. Bunlardan birkaçını aşağıda sıraladık.

 
  • Kişileri şaşırtma dikkat çekme hedefiyle yola çıkıldığı için verilen mesajların yanlış anlaşılma durumu söz konusu olabilmektedir.
  • Yasal prosedürlere takılabilen bir pazarlama türüdür. Etik anlamda bazı sorunlarla karşılaşılmaktadır. Yasal olarak geçerli bir gerilla pazarlama taktiği seçmek önemlidir.
  • Gerilla pazarlamada kullanılan strateji çok önemlidir. Yanlış bir strateji markaya olan algıyı olumsuz yönde tamamen değiştirebilir.
 

İlgili İçerik; Pazarlama Otomasyonu İle İşinizi Geliştirmenin Yolları

 

İlgili İçerik; E-ticarette Nöro Pazarlama (Neuromarketing) Teknikleri 

 

İlham Verici Gerilla Pazarlama Fikirleri

 

Teknoloji  çağının  olanakları ile küçük ya da orta ölçekli işletmeniz için gerilla pazarlama taktiklerini kendi firmanıza uyarlayabilir ve siz de marka bilinirliğinizi arttırabilirsiniz. Böylece akılda kalıcı hale gelir ve çok daha hızlı geri dönüşler alabilirsiniz. 

 

İlgili İçerik; Instagram'da Etkili Satış Yapma Rehberi, Teknikleri



İlham Verici Gerilla Pazarlama Fikirleri

 

Baskı Tasarımlarınızda Yaratıcılığa Önem Verin

 

Günümüzde basılı materyaller,  her ne kadar yerini dijital alternatiflerine bırakmış olsa da, kartvizit ya da broşürlerinizi gerilla pazarlama aracı olarak kullanabilirsiniz. Bir peyzaj firmasının kartvizitin içine tohum koyması, boşanma avukatının ortadan ikiye kolaylıkla ayrılabilen kart tasarımı ya da bir fotoğraf stüdyosunun kamera ekranı gibi tasarladığı kartı bu konuda size fikir verebilir. 

 
İlginizi Çekebilir: Kurumsal Kimlik Oluşturma Rehberi

İlginizi Çekebilir: Sayfa Tasarımınızı Güçlendirmenin 5 Etkili Yolu



Gerilla Pazarlama Baskı Tasarımları

 

Geleceğin İnfluencer’ını Siz Keşfedin

 

Sosyal medya fenomenleri olarak da bilinen influencer’lar ile çalışmak genellikle hızlı aksiyon veren, etkili yöntemlerdir. Ancak, bu çok bilinen sosyal medya fenomenlerine ulaşmanız ya da o kadar büyük bütçeler ayırmanız her zaman mümkün olmayabilir.

 

Ancak unutmayın ki sosyal medya; hızlı, değişken ve her zaman yeniliğe açık olunması gereken bir mecradır. Dolayısı ile ürününüz ile ilgili yaratıcı videolar çekebilir, bu videoları çarpıcı bir biçimde kurgulayabilirsiniz. Kamera karşısında iyi oyunculuk yapabilen, sempatik biri ile bir anda yüzlerce etkileşim alabilirsiniz.



Gerilla Pazarlama İnfluencer

 

Gerilla Pazarlama Örnekleri Nelerdir?

 

Gerilla pazarlama örnekleri Türkiye dediğimizde örneklerini seyrek de olsa görmekteyiz. En güncel gerilla pazarlama örneği olarak Yumoş deterjanın İstanbul Nişantaşı’nda bir apartmana yerleştirdiği rengarenk ayıcıklar başarılı bir gerilla marketing olarak karşımıza çıktı. Yumoş markasıyla bütünleşmiş olan rengarenk ayıcıkları Rumeli Caddesi’nde bir apartmanın pencerelerine yerleştiren marka, slogan olarak da “yumoş deterjan çok iyi çıktı” şeklinde bir tanıtım yaptı. Caddeden geçenler tarafından büyük bir ilgiyle karşılaşılırken sosyal medyada da yüksek bir etkileşim yakalandı.

 

Gerilla marketing dünya örnekleri de oldukça çeşitlidir. Dünyaca ünlü bir marka olan McDonalds’ın patates görsellerinden yaya yolu yapması, markaların otobüs giydirmesi gibi pek çok örnek karşımıza çıkmaktadır.



İlgili İçerik; E-ticarette Satışlarınızı Arttıracak 6 Pazarlama Yöntemi (2021 Yeni) 
 

E-ticarette Gerilla Pazarlama Etkili Midir?

 

Her işletme gibi e-ticarette de geniş kitlelerle etkileşim kurması gerekmektedir. Her pazarlama stratejisine açık olan e-ticarette gerilla pazarlama tekniği de oldukça işe yaramaktadır.

 

E-ticarette gerilla pazarlama tekniklerinden bazılarını aşağıda sıraladık;

 
  • Tüketicilerle fiziki olarak etkileşime girmek. Bir etkinlik, söyleşi, konser, spor, festival gibi alanlar için pazarlama stratejileri geliştirmek.
  • Sosyal medya araçlarıyla marka, ürün ya da hizmet algısı oluşturmak için yaratıcı yollara başvurmak. Sosyal katılımı arttırmak.
  • Marka imajını ve bilinirliliğini arttırmak için kampanya çalışmaları yürütmek.
  • Yeni ürün ya da hizmeti duyurmak için tüketicilerle etkileşime girmek, onları şaşırtmak ve dikkat çekmek.
  • Sıra dışı kampanya, ödül, çekiliş gibi yöntemler geliştirmek
 

 

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax