Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

E-ticaret Lojistik Süreçleri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Güncelleme Tarihi: 10.05.2023

İçindekiler;

Lojistik, üretilen bir ürünün üreticisinden son tüketicisine ulaşana kadar olan süreçleri anlatmakta kullanılan bir terimdir. Nakliye, Depolama, Ambalaj, Dağıtım gibi süreçler belirli başlı lojistik süreçleri olarak bilinmektedir. E-ticarette lojistik süreçlerinin doğru yönetilmesi firmaların uzun ve kısa vadede rakiplerine göre daha önemli bir yer almasında etkili olacaktır.

 

E-ticaret lojistik süreçlerini başarılı bir şekilde yürüten firmalar;
 
  • Müşteri Memnuniyeti
  • Sadık Müşteri Oluşturma
  • Zaman 
  • Stok Problemi Yaşamama
 

Gibi konularda müşterilerden daha avantajlı duruma gelecektir. Bu nedenle e-ticaret yapan firmalar pazarda başarıyı yakalamak istiyorsa lojistik süreçlerine dikkat etmeli ve bu süreçleri iyi yönetmeye özen göstermelidir. Siz de e-ticaret yapan bir firmaysanız veya e-ticaret yapmayı düşünüyor bu lojistik süreçlerini dilerseniz iş yerinizde personel istihdam ederek sağlayabilir dilerseniz de e-lojistik yazılımlarıyla bu süreçlerinizi yönetebilirsiniz.

 

İlginizi çekebilir: Stok Kontrolü ve Stok Kontrol Yöntemleri Nelerdir?


E-ticaret Lojistik Süreçleri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
 

E-Lojistik Nedir?

 

E-lojistik, internet üzerinden satış yapan firmaların Pazar ihtiyaçlarına yanıt vermesini kolaylaştıran bir hizmettir. Genellikle e-lojistik, bir lojistik firması vasıtasıyla yürütülmektedir. E-lojistik ile firmalar sipariş, depolama, iade, gibi birçok süreci kolay bir şekilde takip edebilmektedir. Bu süreçleri kolay bir şekilde takip etmek firmalara yürüttükleri işlerinde hem zaman kazandıracak hem de bu süreçlerde harcayacakları performansların azalmasına olanak sağlayacaktır.

 

E-lojistiğe bu şekilde yaklaşıldığında ve firmaların uzun vadede kazandıkları zamanı farklı iş alanlarında değerlendirme ihtimalini arttıracağını ve kaybedilen performansın da yeni iş alanına yansıtıldığında uzun vadede kazanç getiren bir iş olacağı tahmin edilmektedir. E-ticaret Lojistik Süreçleri yazımızın devamında sizlere e-lojistiğin avantajlarından bahsedeceğiz.

 

İlgili içerik: E-Ticarette Stok Yönetimi Nasıl Yapılır?



 

E-lojistiğin Faydaları Nelerdir?

 

E-ticaret lojistik süreçleri göz önünde bulundurulduğunda firmaların artı iş yükü ve zaman kaybı gibi birçok problemle karşı karşıya olduğunu ve firmaların bu problemleri ise e-lojistik ile çözebileceğini dile getirmiştik. Bu bölümde e-lojistiğin avantajları hakkında bilgi vereceğiz.

 
  • E-lojistik, işletme faaliyetlerinin daha hızlı yürütülmesini sağlar.
  • İşletme faaliyetlerinin düşük maliyetler ve verimli bir şekilde yürütülmesine yardımcı olur.
  • E-ticaret yapan firmalar için müşterilere ulaşma kolaylığı sağlar. E-lojistik yazılımları sayesinde firmalar birçok ürünlerini dijital ortama taşıyabilecek ve bu şekilde müşterilerine daha çok ürün sunabilecektir.
  • E-ticaret yapan firmalar için müşterilere ulaşma kolaylığı sağlar. E-lojistik yazılımları sayesinde firmalar birçok ürünlerini dijital ortama taşıyabilecek ve bu şekilde müşterilerine daha çok ürün sunabilecektir.
  • E-lojistik uygulamaları işletmeler ve müşteriler arasındaki etkileşimin artmasını sağlar.
  • E-lojistik süreçlerini başarılı ve hızlı bir şekilde yürütebilen firmalar kısa süreler içerisinde hizmetlerini geliştirebilir ve bu da beraberinde başarının gelmesini sağlar.
  • E-lojistik yazılımları sayesinde firma çalışanları arasındaki iletişim daha hızlı gerçekleşmekte ve bu da işletme içerisinde çıkabilecek krizlerin yönetimini kolaylaştırmaktadır.


     

Lojistik Yönetimi Nedir?

 

Tedarik zincirinin bir parçası olan lojistik yönetimi müşterilerin ve işletmelerin gereksinimlerini karşılamak için yürütülen bir dizi iş yönetimini kapsamaktadır. Bu iş yönetimlerine bakıldığında; siparişin alınması, siparişin hazırlanması, siparişin yola çıkması, siparişin ilgili kargo firmasına ulaştırılması, siparişin müşteriye teslim edilmesi gibi pek çok faaliyet bir aradadır. Lojistik yönetimi tüm bu envanterin ve ürün yolculuğunun içerdiği iş süreçlerinden oluşmaktadır.

 
E-ticaret Lojistik Yönetimi Nedir
 

E Ticaret Depo Yönetimi Nedir?

 

E-lojistik konusuyla iç içe geçmiş bir konu olan e-ticaret depo yönetimi; ürün yönetimi, depolama, paketleme, etiketleme, faturalama, nakliye, ödeme alma, iade ve değişim gibi çeşitli süreçleri kapsar. Tüm süreçlerin bir arada sorunsuz yürütülmesi için doğru bir görevlendirme ve stratejiye ihtiyaç vardır. E-ticarette depo yönetimi işleyişinin hızlı ve eksiksiz olması ürün ve hizmetlerinizin sorunsuz bir şekilde müşterilere ulaşmasını sağlar.

 

Depo ve e-ticaret lojistiği yönetimi e-ticaret sitelerinin ürün ve ekipmanlarını eksiksiz bir şekilde yönetme, ürünlerin güvenliğini sağlama ve ürünlerin müşterilere zamanında sorunsuz bir şekilde teslimini içeren bir süreçtir.

 

E-ticaret depo yönetimi sistemli ve programlı bir çalışma disiplini ister. Çalışanların bu konuda eğitimli ve düzenli olması son derece önemlidir. Tam koordineli yürütülen bir depo sistemi e-ticaret sitelerine; zaman tasarrufu, azalan maliyet ve ürünleri hızlı ulaştırma konusunda geri dönüş sağlar.


E-ticaret Lojistik Depo Yönetim Sistemi
 

E-Ticarette Lojistik Süreçleri Nelerdir?

 

Lojistik, e-lojistik, e-lojistiğin faydaları gibi konular hakkında gerekli bilgileri sizinle paylaştık. Yazımızın bu bölünde sizlere e-ticarette lojistik süreçleri hakkında detaylı bilgiler vereceğiz. E-ticarette lojistik genel olarak değerlendirildiğinde belirli unsurlardan oluşmakta ve bu unsurların bir araya gelmesiyle de lojistik süreçleri meydana gelmektedir. E-ticarette lojistik süreçleri şunlardır;

 
  • Taşıma; E-ticaret yapan firmalar tarafından satılmak için alınan ürünlerin depoya getirilmesi işlemidir.
  • Envanter; Firmaların, para, kâğıt, taşınır veya taşınmaz mal varlıklarını, diğer firmalardan olan alacaklarını ve diğer firmalara olan borçlarını ifade eden değerlere yönelik yapılan kontrol, satım ve düzeltme işlemidir.
  • Stok; Üretici firma tarafından üretilen ve satışa hazır halde bulunan ürünlerdir. Satıcı veya toptancılarda bulunan malların toplam miktarını ifade etmektedir.
  • Depolama; Ürünlerin, üreticiden teslim alındıktan sonra korunma ve diğer firma ve satıcılara gönderilmek üzere bir depoda tutulmasıdır.
  • Paketlenme; Ürünlerin satış işlemleri sonrasında tüketiciye kolay ve güvenli bir şekilde ulaşmasının sağlanması için koruyucu araçlar kullanılarak gönderime hazır hale getirilmesidir.
  • Kargolama; Satışı gerçekleştirilen ürünlerin tüketiciye ulaştırılması için belirli araçlar ve firmalar aracılığıyla gönderilme işlemidir. Ülkemizde kargo firma sayısı oldukça fazladır ve bu firmaların birçoğu e-ticaret siteleri ile anlaşmalı olarak ürün göndermektedir. Anlaşmalı kargolar ürün gönderim sürecinde firmaların daha avantajlı fiyatlarla yararlanarak gönderim yapmasını sağlamaktadır.
  

E-Lojistik’te Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

E-ticaret yapan firmaların işlerini başarıya ulaştırmaları ve arkalarında mutlu müşteriler bırakmaları için lojistik süreçlerinin çok önemli olduğunu sizlerle paylaştık. E-lojistik süreçleri hakkında sizlere bilgi verdikten sonra yazımızın bu bölümünde E-Lojistik’te dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgiler vereceğiz. E-lojistik süreçlerinde nelere dikkat edilmelidir, lojistik süreçleri nasıl yönetilmelidir, lojistikte neler önemlidir gelin hep beraber bakalım.

 

E-lojistik ve lojistik süreçlerinde e-ticaret yapan firmalar için oldukça önemli hususlar bulunmaktadır.

 
  • İyi bir iş planı
  • Depo düzeni
  • Ürün Tedariği
  • Maliyet
  • Kargo Yönetimi
 

Gibi lojistik süreçlerinin iyi yönetilmesi firmanızın başarılı bir şekilde hareket etmesini sağlayacaktır. 


E-Lojistik  E-ticaret Dikkat Edilmesi Gerekenler
 

İş Planı

 

E-ticaret yapan firmalar için en önemli şeylerden birisi iş planıdır. İş planlarının başarılı bir şekilde oluşturulması ve yürütülmesi firmaların gelirlerini arttırmalarındaki en önemli hususlardan birisidir. Bu nedenle e-ticarette lojistik yönetimini nasıl yapacağına karar vereceğiniz bir iş planı oluşturmanız oldukça önemlidir. Firmanızın belirli bir iş planı yoksa eğer e-lojistik yönetimi için şu hususları göz önünde bulundurarak bir iş planı hazırlayabilirsiniz.

 
  • Ürün Tedariği
  • Ürün Depolaması
  • Ürünlerin Kargolaması
  • Müşteriye Ulaştırılması ve Müşteri Memnuniyeti
 

Bu çerçevede basit bir düzende kendi lojistik planınızı oluşturabilirsiniz. Bunu yaparken de özellikle e-ticarette lojistik süreçleri içerisinde bulunan ürün tedariği konusuna oldukça özen göstermelisiniz. Bu durumda yalnızca bir tedarikçi ile çalışmak yerine firmanız için bir B planı da hazırlamalı ve ikinci hatta kendinizi garantiye almak için üçüncü bir tedarikçi ile de çalışmaya özen göstermelisiniz.

 
İlgili İçerik: İş Planı Nasıl Yapılır? Hangi Detaylar Önemli?


 

Depolama ve Stok Kontrolü

 

E-ticaret ve lojistik dendiği takdirde ilk akla gelen şeylerden birisi de Depolama ve Stok Kontrolü olacaktır. Firmanızın depo düzeni ne kadar iyiyse ürünlerin paketleme ve kargolama süreçleri o kadar hızlı ilerleyecektir. Bunun için sizler de firmanız için bir depo düzeni oluşturmalı ve depo düzeniyle beraber belirli aralıklarla ürünlerinizin stoklarını da gözden geçirmelisiniz. Stoklarınızı düzenli aralıklarla sayabileceğiniz gibi e-ticaret alt yapınız içerisindeki stokları da gözden geçirerek stok kontrolünüzü hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.


E-Lojistik Depolama ve Stok Kontrolü
 

Ürünlerin Paketlenmesi

 

Lojistik Süreçleri içerisinde dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan birisi de ürünlerin paketlenme sürecidir. Çünkü e-ticaret sitenizden alışveriş yapan bir müşteriniz satın aldığı ürünün eline sağlam bir şekilde ulaşmasını isteyecektir. Bu da beraberinde firmanızın müşteri memnuniyeti sağlamasını ve ilgili müşterilerinizin siteniz üzerinden yapacağı alışverişleri olumlu bir şekilde etkileyecektir. Bu nedenle sattığınız ürünlerin kargo sürecinde zarar görmesini engellemek için ürünleri doğru paketlemeye özen göstermelisiniz.

 
E-Lojistik Ürün Paketleme
 

Kargolama

 

E-ticaret ve lojistik ikilisi içerisinde en önemli unsurlardan birisi Kargolama süreçleridir. E-ticarette başarılı bir firma olmak istiyorsanız müşterilerinizin firmanızdan satın aldığı ürünleri hızlı bir şekilde kargolamalı ve müşterilerinize bu ürünlerinizi ulaştırmalısınız.



E-ticaret lojistik süreçleri içerisinde bulunan depolama, stok kontrol, kargolama ve kargo takibi gibi birçok sürecinizi Ticimax e-ticaret paketleri içerisinde bulunan modüller sayesinde kolay bir şekilde yürütebileceğinizi biliyor muydunuz? Sizler de Ticimax e-ticaret alt yapıları içerisinde bulunan bu modülleri kullanabilir ve iş süreçlerinizi hızlı bir şekilde yürüterek kısa sürelerde başarıya ulaşabilirsiniz.


E-ticaret Lojistik Yönetimi Faydaları Nelerdir
 

E-ticaret Lojistik Uygulamaları Nelerdir?

 

E-ticarette lojistik pek çok dinamik süreci içinde barındırmaktadır. Ürün yolculuğunun en önemli basamağını oluşturan lojistik bu noktada kritik bir noktada hizmet sağlamaktadır. Aşağıda lojistik dinamiklerini aktardık.

 
  • Bir e-ticaret sitesinde siparişin alınması
  • Ödeme seçeneği sunma
  • Envanter hazırlama
  • Öğeyi paketleme
  • Faturasını hazırlamak
 

Aynı zamanda ileri yön lojistik süreçlerine dahil olan bu süreçlerde; online bir sipariş almak, öğeyi düzenlemek, paketlemek, faturasını hazırlamak, ödemeyi düzenlemek, öğeyi sevk etmek ve öğeyi müşterinin kapısına teslim etmeyi içerir. Siparişin alınması ile dağıtımı arasındaki süre, malzemenin mevcudiyetine ve alıcının konumuna bağlıdır. Belirli yerler için ayrı bir teslimat ücreti uygulanabilir.

 
E-ticaret Lojistik Uygulamaları Nelerdir
 

E-ticarette Lojistik Faaliyetleri Nelerdir?

 

E-ticarette lojistik yönetimi pek çok faaliyeti de içinde barındırmaktadır. Bunlar tedarikçiden stok durumuna, ürünlerin alınmasından depolanmasına kadar pek çok farklı alanı kapsamaktadır. Aşağıda maddeler halinde birkaç faaliyeti açıkladık.

 
  • Tedarikçiden ürün alımı
  • Alınan ürünlerin depolanma süreci
  • Stok durumunun yönetimi, belirli bir sayıda tutulması
  • Değişen taleplere göre stok durumunun güncellenmesi
  • Ürünlerin depo düzen ve koordinasyon sürecinin sağlanması
  • Bütün siparişlerin ambalajlanması ve paketlenmesi
  • Doğru zamanda, doğru adrese, doğru kişiye, eksiksiz biçimde sipariş teslimi
 

İlgili İçerik; E-ticarette Depo ve Lojistik Yönetimi Kılavuzu


E-ticaret Lojistik Faaliyetleri Nelerdir
 

E-ticarette Lojistik Temelleri Nelerdir?

 

E-ticarette başarı sağlamak isteyen işletmelerin lojistik alanına önem vermesi ve sağlam bir şekilde temel oluşturması gerekir. E-lojistikte başarı getiren bazı prensipler mevcuttur. Bunlar arasında; bütçe, stok durumu, yeterlilik, yeniliğe uyum sağlama, takipte kalma, güven, hız, şeffaflık gibi maddeler sayılmaktadır.

 

E-lojistik firmaları ya da lojistik görevini kendi üstlenen e-ticaret firmaları, standartlarını daima korumalı ve bunu yaparken de ekonomik yükü arttırmayacak biçimde hareket etmelidir. Ayrıca uzmanlık konusunda yeterli olmak ve değişen taleplerle yeniliklere hızlıca uyum sağlamak da mutlaka sahip olunması gereken özelliklerdendir.

 

Kullanıcılar tarafından siparişin hangi aşamalardan geçtiği de son yıllarda oldukça önem kazanmış durumdadır. Bu prensipler eşliğinde, e-ticaretin en önemli değerlerinden biri olan güven duygusu korunabilir ve hatta geliştirilebilir.

 
E-ticaret Lojistik Temelleri Nelerdir
 

E-lojistiğin Yol Açabileceği Olumsuz Durumlar Nelerdir?

 

İşletmeler e-lojistik yönetimini doğru yaptığı takdirde yukarıda saydığımız müşteri memnuniyeti, verimlilik, maliyetten tasarruf gibi pek çok konuda avantaj sağlamaktadır. Fakat e-lojistiğin doğru yönetilmediği durumlarda önümüze çıkacak bazı olumsuz durumlar da yok değildir. Bunlar arasında markaya güvensizlik oluşması, müşteri şikayetleri, olumsuz yorumlarla itibar zedelenmesi vb. gibi durumlarla karşılaşma durumu söz konusu olabilir.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax