Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Sunum Programları Nelerdir?

Güncelleme Tarihi: 04.04.2024

İçindekiler;

Sunum yapmak iş hayatının sorumluluklarından biri olduğu gibi, öğrenmenin de ayrılmaz bir parçasıdır. İyi sunum yapmak, e- ticaret alanında da önemli bir etkendir. İster ürün ya da hizmet tanıtımı olsun ister ise herhangi bir konuda paylaşılan bilgi, sunum tekniklerini bilmek başarıya giden yolda sizi bir adım öne çıkaracaktır.

 

Etkili Sunum Teknikleri Hakkında 4 Kilit Başlık konulu içeriğimizde sunum nedir, etkili sunum teknikleri nelerdir, sunum hazırlama aşamaları nelerden oluşur gibi sorulara yanıt arayacağız. Dilerseniz siz de daha etkili sunum yapabilmek için ihtiyacınız olan bilgilere bu içeriğimizden ulaşabilir ve prezi sunum, google slaytlar gibi online sunum hazırlama programları hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.


Etkili Sunum Teknikleri Hakkinda 5 Bilgi
 

Sunum Nedir?

 

Grup konuşmaları, toplantılar, iş ya da ekip brifingleri gibi farklı alanlarda, çeşitli konuları belirli bir sistemle ele alarak yapılan konuşmalara sunum denmektedir. Sunum nedir sorusunun tek ve kati bir karşılığı yoktur fakat iyi bir sunumun bir konuyu spesifik olarak ele alması, detaylandırması ve açıklaması beklenir.

 

Sunum, bir dernekte, iş görüşmesinde, bir etkillikte ya da toplantıda yapılabildiği gibi video konferans araçlarıyla da yapılabilen bir konuşma angajmanı olarak da nitelenebilir. İyi hazırlanmış bir sunum eğitici, öğretici ve hatta ikna edici olabilir.

 

İlgili içerik: Melek Yatırımcı Nasıl Bulunur ve İkna Edilir? (2021)

 

İlgili içerik: Sermayesiz E-ticaret Nasıl Yapılır?



Sunum Nedir
 

Sunum Nasıl Hazırlanır?

 

Etkili bir sunum yapmak için konuşma beceriniz kadar okuma ve yazma becerileriniz de gelişmiş olmalıdır. Çünkü sunum yapmak sadece topluluk önünde, belirli bir düzende konuşmaktan ibaret değildir. Ön hazırlık yapmak ve konuya hakim olmak sunum hazırlama aşamasının önemli noktalarındandır.

 

İçeriğin derli toplu ve net bir şekilde hazırlanması ve monotonluğa düşmeden aktarılması gerekmektedir. Dinleyicilerin ilgisini çekecek materyaller sunum hazırlama sürecinde araştırılmalı, içerik kadar biçime de önem verilmelidir. Slayt hazırlamak sunum hazırlama aşamasının önemli konularından biridir. Görsellerle zenginleştirilen içerik, dinleyicinin ilgisini canlı tutar ve sunumun daha etkili olmasını sağlar. Bunun için online sunum hazırlama uygulamalarını kullanabilirsiniz.

 

İlgili içerik: E-Ticarette Başarıyı Yakalamak İsteyenler İçin 10 Adım

 

İlginizi Çekebilir: Online İçerik Üretim Süreçleri



Sunum Nasıl Hazırlanır


 

Sunum Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Sunum hazırlamak isteyen kişilerin akıcı ve etkileyici sunumlar hazırlayabilmeleri için dikkat etmesi gereken önemli noktalar bulunmaktadır. Gelin şimdi sunum hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler nelermiş bir göz atalım.

 
  • Slayt hazırlamak isteyen kişilerin ilk olarak dikkat etmesi gereken şey slayt zeminidir. Sunumlarda kullanılacak olan şablon ya da arka planların açık renkli olması oldukça önemlidir.
  • Sunum şablonu seçerken sade şablonlar seçmeniz sunumunuzu izleyen kişilerin farklı detaylara takılmasını engelleyecektir.
  • Sunumlarınızda metinler yer alıyorsa bu metinlerin renginin sunum şablonu ile uyumlu olmasına önem verin .
  • Sunum renklerinin birbirine zıt olmamasına dikkat edin.
  • Sunumlarınızı hazırlarken görsel kullanmaya önem verin ve sunumunuzda kullanacağınız görsellerinizi seçerken görsel boyutu ve pixelini göz önünde bulundurun.
  • Sunumlarınızda dinleyicilerin dikkatini dağıtacak uzun cümlelerden arındırın. Konu ile ilgili hatırlatıcı olan başlıkları ekleyin.
  • Sunumunuzu başlıklarla bölün ve kullanıcıların hangi konuda anlatım yaptığınızı anlamasına yardımcı olun.
  • Slayt hazırlarken kullanacağınız yazı şekline ve karakter boyutuna önem verin. Resmiyetten uzak olan yazı fontlarını kullanmaktan kaçının.
  • Slayt hazırlarken başlıklarınızı 44 punto, alt başlıklarınızı 32 punto ve metinlerinizi 28 punto olarak ayarlamayı unutmayın.
  • Sunumlarınızı hazırlarken konuşacağınız tüm metni sunum içine yazmayın. Bu dinleyicilerin sunumunuzu takip etmesini zorlaştıracak ve sunumdan kopmasına neden olacaktır. Bunun yeni sunumunuzdaki önemli noktaları slayta ekleyebilir ve geri kalan bölümü kendiniz anlatabilirsiniz.
 

Sizler de sunum hazırlarken bunları göz önünde bulundurabilir ve böylece profesyonel sunumlar hazırlayarak etkinizi artırabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Duyusal Pazarlama Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

Sunum Hazırlarken Mutlaka Bilinmesi Gerekenler

 

En Çok Kullanılan Sunum Hazırlama Programları

 

Sunum hazırlamak isteyen kişiler genellikle sunum hazırlama programlarını kullanmaktadır. Sunun hazırlama programları ücretli ve ücretsiz programlar olarak ikiye ayrılmaktadır. Günümüzde birçok kişi ücretli olarak piyasaya sunulan Power Point’i sunum hazırlamada kullanırken birçok kişi ise Powerpoint alternatifi programlardan yararlanmaktadır.

 
  • Power Point
  • Google Slaytlar
  • Prezi
  • Libre Office
  • Canva
  • Slide Rocket
 

Sunum hazırlamak isteyen kişilerin kullanabileceği sunum hazırlama araçlarıdır. Gelin şimdi hep beraber bu araçlara detaylı bir şekilde göz atalım.

 

En Çok Kullanılan Sunum Programları Nelerdir?

 

Power Point

 

Power Point, Microsoft tarafından geliştirilen bir sunum hazırlama programıdır. Power point, Microsoft office programlarının yer aldığı bir paket halinde satışa sunulmaktadır. Bu paket içerisinde MS Word, MS office, Microsoft 365 vb. birçok ofis programı bulunmaktadır.

 

Sunum hazırlama dendiği zaman herkesin aklına ilk gelen program olan Power Point, özellikleri bakımından oldukça gelişmiş bir sunum hazırlama programıdır. Program içerisinde yer alan şablonlar ve temalar profesyonel sunumlar hazırlamanızı kolaylaştırmaktadır. Bununla beraber Microsoft Power Point ile sunum hazırlayacak kişiler belirli şablonlardan yararlanabilmekte ve sunumlarını daha etkileyici hale getirebilmektedir.

 

Sizler de okul ya da iş hayatınızda herhangi bir konu hakkında sunum hazırlayacağınız zaman Microsoft Power Point’i kullanabilir ve profesyonel sunumlar hazırlayabilirsiniz. Böylece sunum yapacağınız kitlenin ilgisini daha fazla çekebilir ve vereceğiniz emeğin karşılığını alabilirsiniz.

 

En Çok Kullanılan Sunum Programları PowerPoint

 

Google Slaytlar

 

Sunum hazırlama programları arasında yer olan Powerpoint alternatiflerinden birisi de Google Slaytlardır. Google Slaytlar, Google tarafından geliştirilen ve 2006 yılında piyasaya sunulan online bir sunum programıdır.

 

Google Slaytlar ile sunum hazırlamak isteyen kişilerin ilk olarak bir Gmail hesabının bulunması gerekir. Gmail hesabında oturum açan kişiler sağ üst bölümde yer alan menüye tıklayarak slaytları seçmelidir. Bu bölüm seçildikten sonra Google Slaytlar kullanarak sunum hazırlamanız mümkündür.

 

Google Slaytlar web sürümünde kullanılabileceğiniz gibi telefon ve tablet gibi cihazlarda da uygulamayı indirerek mobil slaytlar da hazırlayabilirsiniz.

 

En Çok Kullanılan Sunum Programları Google Slides

 

Prezi

 

2009 yılında piyasaya sunulan Prezi, Powerpoint’e alternatif olarak kullanılabilecek bir sunum hazırlama programıdır. Prezi hem internet tarayıcıları hem de mobil cihazlar üzerinden kullanabileceğiniz bir sunum hazırlama programıdır.

 

Powerpoint’in aksine Prezi birçok özellikle donatılmıştır ve slayt hazırlamak isteyen kişilerin profesyonel şablonlar ve efektler sayesinde profesyonel sunum hazırlamasına olanak sağlamaktadır. Çünkü Prezi sunum hazırlama aracı içerisinde hem sunumun konusuna hem yönelik şablonlar bulunmakta hem de sunumlarınızı daha etkileyici kılacak efektler yer almaktadır.

 

Öğrenciler için ücretsiz sunum hazırlama araçlarından birisi olan Prezi’yi kullanarak sizler de sunumlarınızı profesyonel hale getirebilir ve sunum yaptığınız kitleyi daha kolay etkileyebilirsiniz.

 

En Çok Kullanılan Sunum Programları Prezi

 

Libre Office

 

2011 yılında The Document Foundation tarafından piyasaya sunulan Libre Office, açık kaynak kodlu bir sunum hazırlama aracıdır. Android ve IOS işletim sistemine sahip mobil cihazlarda ve Windows, Mac OS, Linux işletim sistemine sahip bilgisayarlarda kullanabileceğiniz bu araç ücretsiz bir şekilde kullanabileceğiniz sunum hazırlama programlarından birisidir.

 
  • Belge Düzenleme
  • Hesap Tablosu
  • Metin ve Resim Ekleme Özelliği
  • Tablo Ekleme Özelliği
  • Formül Ekleme Özelliği
  • Profesyonel Sunum Şablonları
  • Sunum Geçiş Efektleri
 

Vb. özellikler sayesinde Libre Office profesyonel sunum hazırlamak isteyen kişilerin ihtiyaçlarına yanıt vermektedir. Siz de sunum hazırlamak için Libre Office kullanabilir ve etkileyici sunumlar yaratabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Ürün Lansmanı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

En Çok Kullanılan Sunum Programları Libre Office

 

Canva

 

2013 yılında Avustralya’da geliştirilen ve piyasaya sunulan tasarım aracı olan Canva, içerisinde birçok özelliğin bulunduğu ve farklı alanlarda tasarım yapabileceğiniz bir araçtır. Hem bilgisayarlar üzerinden hem de Canva Mobil uygulaması sayesinde mobil cihazlar üzerinden kullanılabilen bu araç web sitesinden sosyal medya tasarımına, kartvizitten slayt hazırlamaya yönelik birçok şablonun bulunduğu tasarım araçlarından birisidir.

 

Canva hem ücretli hem de ücretsiz olarak kullanabileceğiniz bir tasarım aracıdır. Bu programı kullanarak profesyonel bir sunum hazırlamak için ilk olarak Canva üyeliği açmanız gerekmektedir. Ardından siteye giriş yaparak arama çubuğuna sunum yazdığınız takdirde araç size kullanabileceğiniz sunum şablonlarını gösterecektir.

 

Canva sunum şablonlarından birisini seçerek sizler de profesyonel bir şekilde sunum hazırlayabilir ve ardından hazırladığınız sunumları ister PDF isterseniz de Power Point sunum dosyası olarak indirebilirsiniz. Sunumlarınızı daha profesyonel bir şekilde hazırlamak için Canva Pro sürümünü kullanabilir ve belirli özellikler ve efektlerden yararlanabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Canva Nedir ve Nasıl Kullanılır?

 

En Çok Kullanılan Sunum Programları Canva

 

Slide Rocket

 

Sunum hazırlama programları arasında yer alan Slide Rocket 2006 yılında piyasaya sunulmuştur. Power Point’e alternatif sunum programı arayan kişilerin tercih ettiği araçlardan birisi olan Slide Rocket, Clear Slide olarak da bilinmektedir.

 

Program içerisinde bulunan sunum şablonları, geçiş efektleri vb. tasarımsal özellikler profesyonel sunum hazırlamak isteyen kişilerin ihtiyaçlarına yanıt vermektedir. Siz de bu aracı kullanarak profesyonel slaytlar hazırlayabilir ve sunumların etkisini artırabilirsiniz.

 

Etkili Sunum Teknikleri Nelerdir?

 

Sunum hazırlama aşamasının öneminden ve sunum hazırlama programları kullanarak, sunumlarınızı nasıl daha efektif bir hale getirebileceğinizden bahsetmiştik.Ön hazırlığı iyi yapılmış bir içerik, sunum sırasında çok daha rahat etmenizi sağlar. Sunum hazırlarken göz yorucu renkler seçmemeli, ilgi dağıtacak görsellerden kaçınmalı ve bütünlüklü bir görünüm yakalamaya çalışmalısınız.

 

Bir sunum taslağı oluşturarak konu başlıklarını belirlemek, iletmek istediğiniz mesajı ön plana çıkarmak, ses tonunuza ve beden dilinize dikkat etmek, süreyi iyi kullanmak etkili bir sunum yapmanıza yardımcı olacaktır.

 

Etkili Sunum Teknikleri Nelerdir
 

Konu Başlıklarını Belirleyin

 

Sunum yaparken konu başlıklarına göre ilerlemek hem sizi hem de dinleyenleri rahatlatır. Konularınızı aktarırken belirli bir sırayı takip etmeli ve konu aktarımında giriş, gelişme, sonuç bölümlerine dikkat etmelisiniz. Konuyu ne fazla detaylarla boğmalı nede yüzeysel işlemelisiniz. Slaytlardaki yazıları tekrar etmek yerine açıklamalı ve desteklemelisiniz.

 

Konuyu dağınık anlatmanız hem sunumun etkisini azaltır hem de iletmek istediğiniz mesajı bulanıklaştırır. İyi planlanmamış bir sunum, dinleyicilerin de kafasını karıştırarak dikkatlerini dağıtabilir. Oysa konu sıralaması yaparak ilerlerseniz, sunum yaptığınız topluluk için sizi dinlemek ve anlattıklarınızı anlamak çok daha kolay olacaktır.

 

İlginizi Çekebilir: Viral Pazarlama Nasıl Yapılır?

 

Mesajları Ön Plana Çıkarın

 

Sunum yaparken belli bir amacınız olduğunu unutmayın. İletmek istediğiniz mesajları ön plana çıkarın ve mesajın karşı tarafa geçtiğinden emin olun. Odaktan fazla uzaklaşmayın ve önemli bulduğunuz noktaları aşırıya kaçmadan tekrarlayın. Sunum hazırlama programları ile oluşturduğunuz görsellerdeki hiyerarşiye dikkat edin, mesajınızı içeren yazıları daha büyük punto ile yazarak dikkati oraya çekin ve bunu vurgulayın.

 

Mesajlarınızı iletirken dinleyicilerin gözlerine bakın, tepkilerini gözlemleyin. Mesajınızı ilettikten sonra diğer konuyla hızlıca geçmeyin, mesajı destekleyen kısa bir anlatı ile devam edin.


Yaratıcı Tasarım Fikirleri Hayal Etme Modern Kavram
 

Ses Tonunuza ve Beden Dilinize Dikkat Edin

 

Topluluk önünde konuşmak kolay olmayabilir ancak sunum sırasında ne anlattığınız kadar nasıl anlattığınız da oldukça önemlidir. Çok yüksek ya da çok düşük ses tonuyla konuşmak dinleyiciler için yorucu olacağından bir süre sonra ilgilerini kaybedebilirler. Elinizi kolunuzu nereye koyacağınızı bilemez bir halde yapacağınız sunum etkisini kaybedecektir.

 

Sunum yaparken beden dilini ölçülü kullanmak, özgüvenli davranmak, anlattığınız konuya hakim olduğunuzu göstermek ve dinleyicilerin odağını sürekli canlı tutmak etkinizi güçlendirir.

 
 

İlginizi Çekebilir: Lovemark Nedir, Nasıl Lovemark Olunur?

 

İlginizi Çekebilir: Duyusal Pazarlama Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

Bir konferans yapan iş adamlarını gösteren resim.Etkili Sunum
 

Süreyi İyi Kullanın

 

Etkili sunum teknikleri nelerdir sorusunun en önemli cevapların biri süreyi iyi kullanmaktır. Yapılan araştırmalar ortalama 45 dakika sonra dinleyicilerin konsantrasyonunun bozulduğunu göstermektedir. Süre uzadıkça anlattıklarınızın önemi de azalır. Sunumunuz iyi hazırlanmış ve güzel aktarılmış olsa süre uzadıkça sıkıcı olmaktan kurtulamayacaktır. Süreyi iyi kullanabilmeniz konuya hakimiyetinin ve iletişim kabiliyetinin de göstergesidir.

 

Süre konusunda önemli olan bir diğer nokta da zaman yönetimidir. Sunum hazırlama aşamasında her slayt için ayıracağınız vakti ortalama olarak belirlemeye çalışın. Sunumun başlarında dağınık kullandığınız süre, sonlara doğru sizi panik olmanıza sebep olabilir. Hızlıca anlatmaya çalışırken hata yapabilir, unutabilir ve sunumun etkisinin azalmasına neden olabilirsiniz.

 

Sorulara Hazırlık Olun

 

Sunum sırasında ya da sonrasında yöneltilecek sorulara hazırlık olun. Soru soran dinleyicilerin olması, sizi ilgiyle dinlediklerini gösterir. Soru soran kişiyi ilgiyle dinleyin, soruyu anladığınızı düşünüyorsanız tekrar sormaktan çekinmeyin.

 

Vereceğiniz cevapların açıklayıcı ve net olmasına dikkat edin. Cevabı fazla uzatmayın ya da geçiştirmeyin. Bilmediğiniz bir soru karşısında biliyor gibi davranmayın. Bilmediğinizi ancak öğreneceğinizi söyleyerek not alın.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax