Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Benchmarking (Kıyaslama) Nedir? Neden Önemlidir?

Güncelleme Tarihi: 07.03.2024

İçindekiler;

Benchmarking Türkçe anlamıyla kıyaslama anlamına gelen bu kavram işletmelerin başarı düzeyini artırmak amacıyla, herhangi bir zaman veya herhangi bir yerde en doğru ve iyiyi bulmak için giriştiği bilgi arayışı, alımı, karşılaştırması ve bunun sonucunda ulaşılan sonuç ve saptamaları içeren bir uygulamadır. Yazımızda benchmarking nasıl yapılır , benchmarking türleri gibi konularda bilgi edinebilirsiniz.


Benchmarking (Kıyaslama) Nedir? Neden Önemlidir?

 

Benchmarking Nedir?

 

Benchmarking Türkçe anlamıyla kıyaslama anlamına gelmektedir. Kurumsal yaşamda sıklıkla kullanılan kıyaslama tekniği operasyonlarının bir veya daha fazla alanında lider olduğu bilinen kuruluşların ürünleri, hizmetleri ve süreçlerinin ölçülmesi süreci olarak tanımlanır. Kıyaslama, farklı bir işte çalışıyor olsalar veya farklı bir müşteri grubuna sahip olsalar bile, şirketlerin kendilerini benzer kuruluşlarla karşılaştırmasını mümkün kılar. Kıyaslama, işletmelerin iyileştirmeler için alanları, sistemleri veya süreçleri belirlemesine de yardımcı olmaktadır.


Benchmarking Nedir?

 

Benchmarking Türleri Nelerdir?

 

İki tür kıyaslama mevcuttur. Bunlar; teknik kıyaslama ve rekabetçi kıyaslamadır. Benchmarking türleri dediğimizde; teknik kıyaslama bunlardan biridir. Özellikle önde gelen rakiplerin ürün veya hizmetlerinin yeteneklerini belirlemek için tasarım personeli tarafından gerçekleştirilen bir kıyaslama türüdür. Rekabetçi kıyaslama dediğimizde ise bir kuruluşun önde gelen rekabete göre, özellikle şirketin ürünleri veya hizmetleriyle ilişkili kritik öneme sahip nitelikler, işlevler veya değerler açısından ne kadar iyi veya kötü durumda olduğunu kıyaslayan bir benchmarking türü olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

İlgili İçerik; En İyi ve En Çok Tercih Edilen Rakip Analiz Araçları


Benchmarking Türleri Nelerdir?

 

Benchmarking Örnekleri Nelerdir?

 

Kıyaslama türleri kadar kıyaslama örnekleri de konuyu detaylı bir şekilde anlamamıza yardımcı olmaktadır. Aşağıda bu örnekler konusunda bilgiler derledik.


Benchmarking Örnekleri Nelerdir?

 

Planlama

 

Kıyaslamanın ilk aşaması süreçteki en önemli aşamadır. Planlama, neyi geliştirmek istediğinizi, kendinizi kime karşı kıyaslayacağınızı ve başarıyı nasıl öngöreceğinizi vurgulamayı içerir. Planlamanın sonuçları toplamanız gereken bilgilere ve başarının nasıl görüneceğine odaklanacağından, yalnızca bu adım tamamlandıktan sonra bir sonraki adıma geçmek mümkün olmaktadır.

 

Süreç kıyaslama

 

Süreç kıyaslama, süreçlerinizin sektörünüzdeki diğerleriyle nasıl karşılaştırıldığını daha iyi anlamanıza yardımcı olur. Sektördeki diğer şirketlere bakarak süreçlerinizi daha verimli ve uygun maliyetli hale getirmek için iyileştirebilmek için çeşitli yollar sunar.


Süreç kıyaslama

 

Stratejik kıyaslama

 

Süreç kıyaslamasına benzer şekilde stratejik kıyaslama, sektördeki diğerlerine bakarak şirketinizin bölümlerini iyileştirmekle ilgili bir benchmarking süreci içerir. Stratejik kıyaslama, strateji ve bölgenizde daha rekabetçi olmanızı sağlayacak bir stratejinin nasıl oluşturulacağı ile ilgilidir.

 

Performans kıyaslama

 

Performans kıyaslama, rakip performans ölçütleri ve prosedürleri hakkında bilgi edinmeyi ve ayrıca işletmenizdeki süreçlerde daha düşük seviyelerde değişiklik yapmayı içerdiğinden iyileştirilmesi en zor süreçtir. Yeni süreçlerin tanıtılması, şirketteki birçok farklı seviyeden katılım gerektirdiğinden, zorlu bir eylemdir. Performans kıyaslaması, uzun vadeli bir değişim planı oluşturmadan işletmede uygulanması mümkün olmayan bulguları ortaya çıkmasını sağlar.

 

İlgili İçerik; Kriz İletişimi ve Kriz Yönetimi İpuçları


Performans kıyaslama

 

Benchmarking Nasıl Yapılır?

 

İşletmeler kıyaslamanın tüm faydalarını elde etmeden önce kendi süreçleri açıkça anlaşılmalı ve kontrol altına alınmalıdır. Benchmarking çalışmaları, önemli ölçüde insan gücü ve zaman yatırımı gerektirir. Bu nedenle yönetim, öğrenilenlere dayalı olarak değişiklik yapmaya hazır ve istekli olmak da dahil olmak üzere süreci sonuna kadar desteklemelidir. Aşağıda kıyaslama yapılırken yapılması gereken çalışmalara yer verdik.


Benchmarking Nasıl Yapılır?

 

Bilgi toplama

 

Planlamadan sonra kıyaslama, süreçleriniz ve rakiplerin bunları nasıl yaptığı hakkında bilgi toplamakla ilgilidir. Kıyaslama yapılacak konuyla ilgili bilgi toplamak ve ilgili alanlara yoğunlaşmak gerekmektedir. Örneğin; müşteri hizmetleri memnuniyet derecenizi yükseltmek istiyorsanız, departmanla ilgili süreçleri, aramaların ve iletişimin nasıl ele alındığını ve bunun rakiplerinizden nasıl farklı olduğuna dair bilgi toplamalısınız.

 

Verilerin Analizi

 

Bilgi topladıktan sonra bilgilerin analizi kısmı başlamaktadır. Sürecin bu noktasında bilgiler objektif olarak analiz edilmeli ve gerçekçi bir süreç yaşanmalıdır. Bulgular ortaya çıkmaya başladığında, bir rapor hazırlanmalı ve bu alanda daha iyi performans elde etmek için sonraki adımlar tartışılmaya başlanmalıdır.


Verilerin Analizi

 

Eylem

 

Bulguları bir departmana sunmak, özellikle de değişiklik önerdiğinizde asla kolay bir şey değildir. Bilgi toplamak ve analiz etmek, yalnızca değişiklikleri uygulayabildiğiniz ve süreçte şirketi daha iyi hale getirebildiğiniz zaman oldukça faydalı olmaktadır.

 

İzleme

 

Planın ne kadar başarılı olduğunu belirlemek için sonuçları izlemeden hiçbir plan tamamlanmış sayılmaz. Uygulama aşaması, belirli bir zaman çerçevesi içinde başarı için metrikleri ve hedefleri vurgulamak için gereklidir.


İzleme

 

Kıyaslamanın Faydaları Nelerdir?


  Benchmarking faydaları dediğimizde işletmelere sağladığı pek çok fayda ve avantaj da bulunmaktadır. Aşağıda bunlardan birkaçını sıraladık.


Kıyaslamanın Faydaları Nelerdir?

 

Rekabet analizi

 

İşletmenizde geliştirmek istediğiniz alanları belirleyerek ve mevcut performansınızı rakiplerinizle kıyaslayarak, işletmeniz uygulamanızı on kat artırmaya çalışabilir. Kıyaslamayı bu şekilde kullanmak, işletmelerin rakiplerine göre stratejik avantajlar elde etmelerine ve sektör ortalamalarını büyütmelerine olanak sağlayacaktır.

 

Ekran performansı

 

benchmarking, verilerdeki mevcut trendlere bakmayı ve neyi başarmayı amaçladığınıza bağlı olarak gelecekteki trendleri tahmin etmeyi içerir. Başarılı olduğunuzu bilmek için kıyaslama sürekli bir süreç olmalıdır. Performansı izlemek, bunun doğal bir özelliğidir.


Ekran performansı

 

Sürekli gelişme

 

Performansı izlemenin yanı sıra sürekli iyileştirme, kıyaslamanın temel bir özelliğidir. Bunun nedeni, kıyaslamanın amacının bir işletmenin belirli bir unsurunu iyileştirmek olmasıdır. Bu iyileştirme sadece bir kez iyileşen ve unutulan bir şey değil, zamanla gelişen ve sürekli olan bir şey olmalıdır.

 

Planlama ve hedef belirleme

 

benchmarking yapıldıktan sonra performansı iyileştirmek için hedefler ve performans metrikleri belirlenir. Bu hedefler bir şirket için yeni, daha rekabetçi hedeflerdir ancak ulaşılabilir olmalıdır. Hedefler gerçekçi değilse, ekiplerin motivasyonu düşer ve hedefler gerçekleşmeden kalır.


Planlama ve hedef belirleme

 

Çalışanların teşvik edilmesi

 

Şirketler süreçlerine ve ölçütlerine baktıklarında, ihtiyaç duydukları tüm yanıtları almak için zor sorular sormaları gerekir. Bu, işletmedeki herkesle konuşmayı ve rollerini anlamayı içerir. Bu soruları sorarak ve herkesin rolünü daha iyi anlayarak, süreçleri ve performansı sahiplenme teşvik edilir. Bu, çalışanların işlerinden ve yaptıkları işten gurur duyacakları anlamına gelir.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax