Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

İskonto Nedir, İskonto Oranı Nasıl Hesaplanır?

Güncelleme Tarihi: 01.03.2024

İçindekiler;

Bir ürün ve hizmet satışı gerçekleştiren kişi ve işletmeler genellikle ürün fiyatlarını daha alınabilir kılmak için toplu alımlarda iskonto oranı vererek indirim yapar. Bu durumda ise işletmelerin iskonto hesaplama işlemine ihtiyacı bulunur. Özellikle satış sürecinde karlılığın büyük ölçüde etkilenmemesi için iskonto oranının hesaplanması oldukça önemlidir. Aksi takdirde yanlış kurulan bir formül ya da hesaplamadan kaynaklı olarak kârlılığın büyük ölçüde düşmesi gibi olumsuz bir durum ile karşı karşıya kalınabilir.

 

İskonto hesaplaması yapacak olan kişi ve işletmeler bu nedenle iskonto nedir, iskonto oranı nasıl hesaplanır sorusuna yanıt arar. İskonto Nedir? Nasıl Hesaplanır adlı bu yazımızda sizlere iskonto hakkında bilgi vereceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve böylece iskonto hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.

 

İskonto Nedir?

 
İskonto Nedir
 

İskonto, ticari işlemlerde bir miktar ya da oranın üzerinde mal ya da hizmet alacak olan kişi ve işletmelere yönelik yapılan ve bir oran mal ya da hizmetin fiyatını düşürerek yapılan indirimlere verilen isimdir. Kısacası iskonto, ürün ve hizmet satın alımı yapacak olan kişilere yapılan indirime verilen isimdir.

 

İskonto her zaman net fiyat üzerinden yapılmaktadır. Örnek olarak bir ürünün satış fiyatı 1000 TL ise, iskonto uygularken bu ürüne belirli bir oranda ya da miktarda indirim yapılır ve her zaman müşteri ürünü daha uygun bir fiyatla satın alır. Genellikle yapılacak olan iskonto oranı alıcı ve satıcı arasında yapılan bir anlaşma ile belirlenmektedir.

 

İskonto Türleri Nelerdir?

 

İskonto yapmak isteyen kişi ve işletmeler genellikle belirli iskonto türlerine göre iskonto verir. İç iskonto, basit iskonto, ters iskonto, KDV iskonto, çoklu iskonto verilebilecek belirli iskonto türleridir.

 
  • İç İskonto:Peşin senet değerleri üzerinden verilen iskonto türüne verilen isimdir.
  • Basit İskonto:Kısa vadeli olarak yapılan ıskontolara verilen isimdir.
  • Yüzde İskonto:Temel indirim oranları ile yüzde hesaplaması yapılan iskonto oranıdır.
  • Ters İskonto:İndirim oranı ya da indirimli fiyatın baz alındığı iskonto yöntemidir.
  • Çoklu İskonto:Birden fazla koşulla iskonto verilen iskonto türüdür.
  • KDV İskonto:KDV’nin satış fiyatından düşüldüğü iskonto türüdür.
 

İskonto Hesaplaması Nasıl Yapılır?

 
İskonto Hesaplama
 

İskonto nedir sorusuna yanıt arayanların merak ettiği bir diğer konu da iskonto hesaplaması nasıl yapılır sorusudur. İskonto hesaplaması yapmak için verilecek olan iskonto türünün belirlenmesi gerekir.

 
İskonto Türü İskonto Hesaplama Formülü
Yüzde İskonto (İlk Fiyat- İndirimli Fiyat)/ İlk Fiyat x 100
Ters İskonto ((İndirimli Fiyat)x100)/(100- İskonto Oranı)
KDV İskonto (KDV Dahil Satış Fiyatı *20%)/(1+20%)
 

Örneğin: Yüzde iskonto hesaplaması yapacak olan bir işletmenin ürün satış fiyatı 100 TL ise ve bu ürünü 80 TL’ye satacaksa iskonto oranını hesaplaması şu şekilde yapılır: (100-80)/100 x 100 ve iskonto oranı 20 TL olarak bulunur.

 

Ters iskonto hesaplaması yapacak olan kişi ve işletmeler 100 TL’lik bir ürünü 80 TL’ye %20 iskonto oranı ile satarken ((80)x100)/(100-20) formülü ile hesaplar.

 

KDV oranı üzerinden iskonto yapacak olan işletmeler KDV dahil ürün satış fiyatı 120 TL olan bir ürün için (120 TL * 20 %) /(1+ 20%) oranı ile iskonto oranını hesaplayabilmektedir.

 

İskonto Vermenin Avantajları ve Faydaları

 
İskonto Vermenin Avantjları
 

İskonto vermek isteyen kişi ve işletmeler genellikle iskonto vermenin sağladığı avantaj ve faydalardan kaynaklı olarak iskonto vermek ister. İskonto nedir sorusuna yanıt arayanların bu nedenle iskonto vermenin avantajları hakkında da bilgi sahibi olması gerekir. İskontonun faydaları şunlardır:

 
  • İskonto vererek bir ürün veya hizmetin satış fiyatına indirim yapmak müşterilerin bir ürün veya hizmeti daha uygun fiyatlarla almasına olanak tanır.
  • Müşteriler bir ürün veya hizmetten daha fazla satın almak ister.
  • İskonto vermek bir ürün veya hizmetin satışlarını artırmaya yardımcı olur.
  • Genellikle stoğu fazla olan ürünlere iskonto uygulamak ürün stoklarını azaltmak için bir yöntem olarak kullanılabilir.
  • İskonto uygulaması işletmelerin nakit akışını hızlandırmaya yardımcıdır.
  • Genellikle sepet bazlı ya da adet bazlı verilen iskonto oranları müşterilerin markaya olan sadakatini artırmaya yardımcı olur.
  • Rekabetçi bir pazarda iskonto uygulaması yapmak işletmelerin pazar payını artırmalarına yardımcı olabilir.
 

Her ne kadar iskonto indirimli satış yaparak karlılığı azaltan bir yöntem olsa da satışları artırmada ve yeni müşteri kazanmada işletmelere yardımcı olur. Bu nedenle sizler de satışlarınızı artırmak, satış yaptığınız pazarda rekabetçi davranmak, müşterilerinizin markanıza olan sadakatini artırmak istiyorsanız ürünlerinize iskonto uygulayabilir ve böylece daha fazla satış yapabilirsiniz.

 

Ticimax ile E-ticarette Fark Yaratın

 

E-ticaret sektörüne Ticimax e-ticaret altyapısı ile başlayarak sizler de e-ticarette fark yaratabilirsiniz. Ticimax’ın gelişmiş özellikleri sayesinde ürün ve hizmetlerinize yönelik kampanyalar düzenleyebilir ve böylece daha fazla satış yapabilirsiniz. Ticimax’ın gelişmiş kampanya yönetimi özelliği sayesinde 40+ kampanya kurgusunu kullanarak ve işletmenize göre özelleştirerek satışlarınızı artırabilir ve müşteri sadakati kazanabilirsiniz.

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax