Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Tahsilat Makbuzu Nedir? Nasıl Kesilir?

Güncelleme Tarihi: 29.03.2024

İçindekiler;

Ticari faaliyet gösteren işletmelerin yaptıkları ürün ve hizmet satışları için kesmesi gereken makbuz ve fatura türleri bulunur. Tahsilat makbuzu da bu makbuz türleri arasında yer alır. Tahsilat makbuzu, satışı yapılan ürün ve hizmetlerin ödemesi yapılırken kesilen bir makbuz türüdür ve her zaman ticari taraflar arasında düzenlenir. Tahsilat makbuzlarının ödeme işlemi esnasında düzenlenmesi gerekmektedir.

 

Tahsilat makbuzları sayesinde işletmeler ticari faaliyetleri ve ödeme süreçlerini resmi olarak kayıt altına alır ve belgeler. Satış süreçleri sonrasında bir problem ile karşı kaşıya kalınırsa tahsilat makbuzları ibraz edilerek gerekli işlemler başlatılabilir.

 

Tahsilat Makbuzu Nedir? Nasıl Kesilir adlı bu yazımızda sizlere tahsilat makbuzları hakkında bilgi vereceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve tahsilat makbuzları hakkında bilgi edinirken tahsilat makbuzu nasıl kesilir sorunuza da yanıt bulabilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir: İskonto Nedir

  

Tahsilat Makbuzunun Avantajları


Tahsilat Makbuzu Nedir? Nasıl Kesilir?
 

Ürün alım ve satım süreçlerinin bir parçası olan ödeme işlemi esnasında kesilen makbuzlardan birisi olan tahsilat makbuzları belirli avantajlar sağlamaktadır. Tahsilat makbuzunun sağladığı avantajlar şunlardır:

 
  • Tahsilat makbuzu, satışı yapılan ürün ve hizmetler için yapılan ödeme ve ödemelerin belgelendirmesini sağlamaktadır.
  • Ödemenin yapıldığını kanıtlamak adına tahsilat makbuzuna ihtiyaç duyulmaktadır.
  • Ödeme kayıtlarının tutulması açısından tahsilat makbuzları oldukça önemlidir.
  • Tahsilat makbuzları sayesinde işletmeler muhasebe süreçlerini daha kolay bir şekilde takip edebilmektedir.
  • Alınan ödemeleri daha doğru ve kolay bir şekilde belgelendirilebilmektedir.
  • Tahsilat makbuzu alıcı ve satıcı arasında güven oluşmasını sağlar.
  • Olası anlaşmazlık durumlarında tahsilat makbuzları hukuki açıdan büyük önem taşır.
  • Mali denetleme süreçlerinde işletmelerin finansal süreçlerini takip etmesini kolaylaştırır.
  • Tahsilat makbuzu kesmek işletmelerin tahsilat süreçlerini iyileştirmelerini sağlar.
 

Tahsilat makbuzu hukuki süreçlerde kullanılabildiği ve alıcı-satıcı arasında güven duygusunun oluşmasını sağladığı için oldukça önemli bir makbuz türüdür ve bu nedenle ödeme süreçlerinde kesilmeye özen gösterilmelidir.

  

Tahsilat Makbuzunda Bulunması Gereken Bilgiler

  

Tahsilat makbuzu kesmek isteyen kişi ve işletmelerin makbuz kesme sürecinde belirli bilgilere yer vermesi gerekmektedir. Tahsilat Makbuzunda Bulunması Gereken Bilgiler şunlardı:

 
  • Ödeme tarihi
  • Ödeme türü (nakit, kredi kartı, çek ya da banka havalesi)
  • Ödeme miktarı
  • Ödeme gerçekleştiren tarafa ait bilgiler
  • Ödemeyi alan tarafa ait bilgiler
  • Makbuz numarası
  • Açıklama
  • İmza
 

Kullanılarak tahsilat makbuzu kesilmesi gerekir. Bu bilgilerde yanlışlık olduğu takdirde tahsilat makbuzunun yeniden düzenlenmesi gerekebilir. Bu nedenle tahsilat makbuzu kesmek isteyen kişilerin bilgilerin doğruluğunu teyit etmesi oldukça önemlidir.

 

Tahsilat Makbuzu Nasıl Kesilir?


Tahsilat Makbuzu Avantajları
 

Tahsilat makbuzu alış ve satış süreçlerinde ortaya çıkan ödemenin gerçekleştiğini gösteren ve hukuki bir niteliği bulunan belgelerdendir. Bu nedenle tahsilat makbuzu kesmek isteyen kişi ve işletmelerin bu belgeyi doğru bir şekilde kesmesi gerekir ve tahsilat makbuzu kesmek için ödemenin tamamlanması gerekmektedir.

 

Tahsilat makbuzu kesmek için ve belgenin hukuki bir niteliğinin bulunabilmesi için tüm bilgilerin eksiksiz bir şekilde yazılması gerekmektedir. Tahsilat makbuzu kesmek için:

 
  • Makbuzu kesen kişinin adı, soyadı veya şirket ise unvanını girin
  • Tahsilat makbuzu kesen kişi veya işletmeye ait adres ve telefon numarasını girin
  • Makbuzu hangi tarihte düzenlediğinizi yazın
  • Ödemesi yapılan tutarı yazı ve rakamla belirtin
  • Ödemesi yapılan ürün ve hizmete yönelik bilgiler verin
  • Çek ile ödeme yapıldıysa banka bilgilerini girin
  • Ödemeyi yapan kişi veya işletmeye yönelik bilgileri girin
  • Ödeme alan kişiye belgeyi imzalatın
 

Tahsilat makbuzu kesmek isteyen kişi ve işletmelerin bu adımları tamamlayarak tahsilat makbuzu kesebilmesi mümkündür.

 

İlginizi Çekebilir: Google Merchant Center Nedir

 

Tahsilat Makbuzu Keserken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Tahsilat Makbuzu Keserken Dikkat Edilmesi Gerekenler
 

Tahsilat makbuzlarının hukuki bir niteliği olması için tahsilat makbuzu keserken dikkat edilmesi gereken belirli noktalar bulunur. Tahsilat Makbuzu Keserken Dikkat Edilmesi Gerekenler şunlardır:

 
  • Tahsilat makbuzu kesme sürecinde kişi ve işletmelerin yanlış bilgi olmamasına özen göstermesi gerekir.
  • Tahsilat makbuzu üzerinde yer alan ve doldurulmayacak olan alanlar varsa bu alanların çizgi ile çizilmesi ve sonradan doldurulmasının önüne geçilmesi gerekir.
  • Tahsilat süreçlerinde ödemeyi alan kişinin ad ve soyad bilgilerinin belgede net bir şekilde bulunması gerekir.
  • Tahsilat makbuzu kesildikten sonra bilgilerin doğruluğu teyit edilmeli ve imza ile onaylanmalıdır.
 

Sizler de tahsilat makbuzu keserken bunlara dikkat edebilirsiniz. Böylece tahsilat makbuzunuzun hukuki bir boyut taşımasını sağlayabilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir: DAP Teslimat Nedir

 

Tahsilat Makbuzu Fatura Yerine Geçer mi?

 

Tahsilat makbuzları fatura yerine geçmez. Yalnızca yapılan tahsilatı belgelendirmek için kullanılan bir makbuz türüdür ve bu nedenle de gider olarak kayıt altına alınması mümkün değildir.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax