Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

QR Kod Nedir? Nasıl Oluşturulur?

Güncelleme Tarihi: 14.12.2023

İçindekiler;

Quick Response Code ya da bilinen kısaltmasıyla QR Kodlar, hızlı yanı kodudur. QR kodlar birçok bilgiyi barındıran 2D bir barkod türüdür. Genellikle siyah-beyaz matris içinde yer alan QR kodlar, afiş, ambalaj, broşür ve reklamlarda oldukça çok kullanılmaktadır.

 

QR kod kullananlar genellikle telefon numaralarını, internet sitesi adreslerini, coğrafi konumlarını, kişisel bilgilerini, Wi-fi bilgilerini bu kodlar içerisine yerleştirmektedir. Bu sayede de QR kodu okutan kişiler bu bilgilere kolay ve hızlı bir şekilde erişebilmektedir.

 

QR kod oluşturacak olan kişi ve işletmeler bu kodları özelleştirebileceği gibi qr kod uygulamaları kullanarak da paylaşabilmektedir.

 

QR Kod Nedir? Nasıl Oluşturulur? adlı bu yazımızda sizlere qr kodlar hakkında bilgi vereceğiz. QR kodların kullanım alanlarından bahsederken en çok kullanılan qr kod uygulamaları hakkında da bilgi vereceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve qr kodlar hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir: Twitter Analiz Araçları


QR Kod Nedir?

 

QR Kodların Sağladığı Avantajlar

 

QR kod kullanmak bilgi paylaşımı esnasında kişi ve işletmelere birçok avantaj sağlamaktadır. QR kodların başlıca avantajları şunlardır:

 
  • QR code’lar bir bilgi paylaşımı yapmak isteyen kişilerin paylaşmak istedikleri bilgileri kolayca paylaşmasına olanak tanır.
  • QR code’lar sayesinde bilgi paylaşımı yapmak istediğiniz kişiler ilgili bilgilere hızlı bir şekilde erişebilir.
  • Kompakt veri depolama özelliği bulunan qr kodlar sayesinde internet sitenizi, telefon numaranızı, konumunuzu, Wifi bilgilerinizi karşınızdaki kişilere kolayca ulaştırabilirsiniz.
  • Bunların yanı sıra qr code’lar cafe ve restoranlarda menüye ulaşmak için de kullanılır ve bu durum işletme sahiplerinin menü basım masrafını oldukça çok azaltır.
  • Şirketler tarafından oluşturulan qr codelar genellikle ambalaj ve broşürlerde kullanılabilir ve bu sayede broşürünüze erişen kişiler vermek istediğiniz bilgilere kolayca ulaşabilir.
  • Genellikle qr code uygulamaları üzerinden oluşturulabilecek olan barkodlar düşük maliyetlidir ve uzun yıllar boyunca kullanılabilir.
  • Kişi ve işletmeler eğer doğru qr kod uygulamalarını kullanıyorsa bu uygulamalar üzerinden qr code’lara ne kadar tıklandığını nasıl etkileşim aldıklarını da izleyebilmektedir.
 

QR code kullanmak hem kişisel alanda hem de iş hayatında birçok avantaj sağlar.

 

QR Kod Avantajları

 

QR Kodların Dezavantajları

 

QR kodlar ne kadar avantaj sağlayan bir barkod türü olsa da bazı durumlarda dezavantajlara ve risklere de neden olabilmektedir. QR Kodların Dezavantajları şunlardır:

 
  • QR code’ları taratmadan bir içeriği göremeyeceğiniz için kötü niyetli kişiler tarafından kötü sitelere ve kötü amaçlı yazılımlara yönlendirilebilirsiniz.
  • Güvensiz kaynaklardan oluşturulan qr code’lardan dolayı kişisel bilgilerinizin gizliliği konusunda problem yaşayabilirsiniz.
  • QR code okutmak için kameranızın açık olması gerekir ve bu da veri gizliliği problemini ortaya çıkarabilir.
  • Qr code okutmak istediğiniz akıllı telefon veya tabletinizin bağlantısında problem olduğu takdirde ilgili sayfaya ulaşma problemi yaşayabilirsiniz.
  • QR code’lar ile paylaşılan bilgilerde veri kısıtlaması olabilir.
  • Genellikle qr code’lar genç kitle tarafından kullanılırken orta yaşlı ve yaşlı kişiler tarafından kullanılmaz. Bu da vermek istediğiniz mesajın hedef kitlenize ulaşmasını engelleyebilir.
 

QR Code’ların dezavantajlı olduğu durumlar bunlardır. Özellikle kişisel gizlilik, veri gizliliği ve kötü amaçlı yazılımlara yönlendirilmemek için kişi ve işletmelerin güvenilir platformlar üzerinden qr code oluşturmaya özen göstermesi gerekir

 

İlginizi Çekebilir: Proje Yönetim Araçları

 

QR Code Kullanım Alanları

 

Bir bilginin aktarımını sağlama da oldukça etkili bir yöntem olan Qr Code’lar birçok alanda kullanılabilmektedir. Pazarlamadan ambalaja, mobil ödemeden eğitime kadar her alanda QR code kullanımı yaygındır.

 
Kullanım Alanı Açıklama
Pazarlama ve Reklam Pazarlama ve Reklam QR kodlar pazarlama ve reklam sektörlerinde yapılan çalışmalar arasında yer alan broşür, afiş, dergi, Outdoor reklamlarda oldukça çok kullanılır.
Ürün ve Ambalaj Ürün ve ambalajlarda yeteri kadar bilgi verilmediği için tüketicilerin ürünler ile ilgili bilgi alabilmesi için yönlendirmelerde kullanılabilir.
Mobil Ödeme Mobil Ödeme Mobil ödeme uygulamalarıyla entegre edildiği takdirde çevrim içi alışveriş ya da fiziksel mağazalarda QR code’lar kullanılabilmektedir.
Eğitim Eğitim Eğitim materyalleri ve ders kitaplarında da qr code kullanılarak öğrencilere ek açıklamalar ve ek kaynaklar verilebilir.
Coğrafi Konum Coğrafi Konum Fiziksel bir mağazaya kişi çekmek isteyen işletmeler coğrafi konumlarını qr code’lar ile paylaşabilir
Müze ve Sergiler Müze ve sergilerde yer alan eserler ve tarihisi eserler hakkında bilgi veren içerik ve sesleri kişiler ile paylaşmak için qr code’lar kullanılır.
Wi-Fi Paylaşımı İşletmelerde Wi-fi bilgilerini paylaşmak için qr code’lar tercih edilebilir.
Restoran ve Cafe’ler Restoran ve Cafe’ler Restoran ve cafelerde kullanıcıların menüye ulaşabilmesi ve hem yemekleri hem de fiyatları inceleyebilmesi için qr code’lar kullanılmaktadır.
 

Bu alanların dışında birçok farklı alanda da qr code kullanılabilmektedir. Fakat en yaygın bir şekilde qr code kullanılan alanlar bunlardır.

 

İlginizi Çekebilir: Site Hız Testi Araçları


 

QR Kod Nerede Kullanılır

 

QR Kod Nasıl Oluşturulur?

 

QR code yaratmak oldukça kolaydır. Bu noktada ücretli ya da ücretsiz qr code oluşturma araçları üzerinden kodunuzu oluşturabilirsiniz. QR code oluşturmak için şu adımları takip edebilirsiniz.

 
  • QR code aracını seçin.
  • Paylaşmak istediğiniz veriyi belirleyin
  • Qr code türünü seçin.
  • Verinizi girin.
  • QR kodunuzu oluşturun.
  • İndirin ve paylaşın.
 

Bu adımları tamamlayarak kolayca qr code oluşturabilir ve diğer kişiler ile paylaşabilirsiniz. Gelin şimdi buna daha detaylı bir şekilde göz atalım.

 

QR Kod Aracını Seçin

 

QR kod oluşturmak istiyorsanız bu noktada ücretli ve ücretsiz qr code generatörlerini kullanabilirsiniz. Genellikle qr kod yaratmak için en yaygın bir şekilde kullanılan araçlar şunlardır:

 
  • QR Code Generator
  • Google QR Code Generator
  • Adobe Online QR Code Generator
  • Canva
  • GoQR
 

Bu araçlardan birisini seçerek üyelik oluşturabilir ve ardından qr code oluşturmaya başlayabilirsiniz.

 

 QR Kod Aracını Seçin  



Paylaşmak İstediğiniz Veriyi Belirleyin

 

QR code oluştururken paylaşmak istediğiniz veriyi belirlemeniz de gerekir. Genellikle bu noktada kişi ve işletmeler kendi amaçlarına göre verilerini seçer:

 
  • Kişisel Bilgiler
  • Telefon numarası
  • Konum
  • Fiyatlar
  • Menü
  • İnternet Siteleri
 

En çok tercih edilen veri türleridir. Bu verilerden birisini seçtikten sonra qr code türünüzü seçebilir ve verinizi girerek qr code’unuzu oluşturabilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir: Dijital Pazarlama Araçları

 

QR Kodunuzu Tasarlayın

 

QR kod oluştururken yapabileceğiniz bir diğer çalışma da tasarımdır. Genellikle her araçta olmasa da bazı qr cod uygulamalarında tasarım yapmanıza da izin verilmektedir. Bu uygulamalar üzerinden oluşturduğunuz qr code’unuzun rengini değiştirebilir, farklı bir şekilde sokabilirsiniz. Bu çalışmayı yaparken de kurumsal kimliğinizi göz önünde bulundurmaya özen göstermeniz gerektiğini unutmamalısınız.

 

QR Kod Nasıl Tasarlanır

 

QR Kodunuzu İndirin

 

QR kod oluşturma ve tasarlama işlemleriniz bittikten sonra ilgili kodu indirmeniz ve kullanacağınız alana entegre etmeniz gerekir. Bu süreçte önem vermeniz gereken en önemli konu ise qr code’un kullanım süresidir.

 

Bazı qr code oluşturma araçları süresiz kullanım hakkı tanırken bazıları ise Premium üyelikler dahilinde bu kodu süresiz kullanmanıza olanak sağlar. Bu nedenle qr code oluşturmadan önce kullanım süresi olup olmadığını inceleyin ve kodunuzu oluşturduktan sonra ilgili kodu ambalaj, reklam, Outdoor reklam, cafe ve restoran gibi kullanacağınız alanda kullanabilirsiniz.

 

Ticimax ile Kullanıcılara Güven Verin

 

E-ticaret sitesi projenizi sizler de Ticimax ile kurarak kullanıcılara güven verebilirsiniz. Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi tarafından verilen ETBİS kaydınızı gösteren QR Code’unuzu Ticimax’ın eşsiz Footer Tasarım sihirbazı ile sitenize anında entegre edebilir ve müşterilerinize güvenilir bir platformdan alışveriş yaptıklarını gösterebilirsiniz.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax