Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Sessiz İstifa Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Güncelleme Tarihi: 08.12.2023

İçindekiler;

Sessiz istifa, bir işyerinde çalışan kişilerin insan kaynakları departmanına herhangi bir bildirimde bulunmadan işten ayrılma kararı vermesine verilen isimdir. Sessiz istifada çalışanlar işten ayrılacağını duyuracaklarına genellikle iş gelmeyi bırakmakta ya da kendi görevlerinde inisiyatif almayı bırakmaktadır.

 

Sessiz istifa eden kişiler genellikle yaptıkları işten ve çalıştıkları şirketlerden kopmuşlardır. Bu durum ise kısa ve uzun vadede işletmeler için birçok problemi doğurmaktadır. Özellikle sessiz istifa süreci departmanlar arasındaki iş birliğinin azalmasına veya bir departmanda yürüyecek olan işlerin yürümemesine neden olmaktadır. Fakat sessiz istifa eden çalışanlar insan kaynakları departmanı tarafından tespit edilerek ilgili problemler kısa süreçte çözülebilmektedir.

 

Sessiz istifa nedir, belirtileri nelerdir adlı bu yazımızda sizlere sessiz istifa hakkında bilgi vereceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve böylece sessiz istifa hakkında bilgi edinebilirsiniz.

 

Okumanızı Öneririz: İş İlanı Nedir

 

Sessiz İstifa Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Sessiz İstifa Nasıl Anlaşılır?

 

Sessiz istifa, çalışanların herhangi bir resmi istifa mektubu vermeden ve insan kaynaklarına bildirmeden işten ayrılma kararı verdiği ve kendi iş yükümlülüklerini yerine getirmediği duruma verilen isimdir. Fakat sessiz istifa eden kişiler genellikle anlaşılabilmektedir.

 
  • Sessiz istifa eden kişilerin iş yaşamındaki çalışma performansı düşmekte ve bu kişiler yaptıkları işlere daha aza katkıda bulunmaktadır.
  • Çalışanlar sessizce istifa ettikleri durumlarda kendi görevlerini yerine getirmemektedir.
  • Sessiz istifa kararı alan çalışanlar çoğu zaman işe geç gelmekte ya da işlerinden erken ayrılmaktadır. Bir iş yerinin düzenine ve disiplinine uygun davranışlar göstermektedir.
  • Sessiz istifa kararı bulunan çalışalar çoğu zaman kendi görevlerini yaparken dikkatsiz davranır ve bu durum yapılan işlerdeki hataların artmasına neden olur.
  • Çalışanlar arasında iletişim problemleri görülebilir. Çoğu zaman sessiz istifa etmiş olan kişiler iş arkadaşları, ekip arkadaşları ya da yöneticiler ile iletişime geçmek istemez.
  • Sessi istifada görülebilecek bir diğer durum da toplantılara katılmaktır. Genellikle kişiler toplantılara katılmaktan, iş yeri ile ilgili yeni bir karar almaktan ve fikirlerini paylaşmaktan uzak durur.
  • Çalışanlar çoğu zaman işe ilgisiz olabilir ve bu durum kendi görevlerini yerine getirmelerini ilgiler.
  • Şirket içerisinde yapılan aktivitelerden uzak dururlar ve iş arkadaşlarıyla zaman geçirmekten kaçınırlar.
  • Sessiz istifa sürecinde olan kişiler yeni iş arayışları gerçekleştirebilir ve bu durumda da kişilerin almak istediği izinlerin sayısı artar.
  • Şirket içerisinde gerçekleşecek olan kişisel ya da ekip içi eğitimlere katılmaktan ve zaman ayırmaktan uzak durabilirler.
 

Sessiz istifayı anlayabilecek birçok durum vardır. Fakat insan kaynakları departmanında görevli olan kişiler çoğu zaman iletişim problemlerinden kaynaklı olarak sessiz istifa sürecini anlayabilmekte ve bu problemlere çözüm üretmektedir.

 

Okumanızı Öneririz: Motivasyon Mektubu Nedir

 

Sessiz İstifanın Şirketler İçin Dezavantajları

 

Sessiz istifa hem bireyler hem de şirketler için birçok dezavantajı beraberinde getiren bir süreçtir. Özellikle bu süreç içerisinde şirketler bireylerden daha fazla etkilenebilir. Sessiz İstifanın Şirketler İçin Dezavantajları şunlardır:

 
  • Sessiz istifa bir iş yerindeki verimsizliğin artmasına neden olabilir.
  • Çalışanlar arasında iletişim kopuklukları olduğu için işlere olan isteksizlik artar ve bu da üretkenliği engeller.
  • Genellikle sessiz istifa sürecine giren kişileri kaybetmek şirketler için personel kaybına neden olabilir.
  • İşe karşı olan memnuniyetsizlik artış gösterdiği için çalışanlar işleri ile ilgili problemleri çözemeye yatkın olmaz.
  • Şirketler için sessiz istifanın dezavantajlı olduğu bir diğer durum da deneyim kaybıdır. Genellikle şirketler deneyim sahibi olan personellerini kaybedebilir ve bu durum iş süreçlerinin olumsuz gitmesine neden olabilir.
  • Sürekli istifa ve işten çıkmalar ile karşı kaşıya kalan şirketlerin itibarı zedelenir ve bu itibarı toplamak da oldukça zor olabilir
  • Sessiz istifa aynı departman içerisinde çalışacak olan kişilerin iş yükünü artırabilir ve bu durum birden fazla personel kaybına neden olabilmektedir.
  • Bir çalışanın sessiz istifa sürecinde yaşadığı motivasyon kaybı diğer çalışanların da motivasyonunu kaybetmesine neden olmaktadır. Bu da uzun vadede oldukça olumsuz bir durumdur.
 

Sessiz istifanın şirketler için dezavantajlarını anlamak insan kaynakları departmanı için oldukça önemlidir. Sessiz istifanın dezavantajları hakkında bilgi sahibi olmak ve sessiz istifa eden kişileri tespit ederek işe geri kazandırmak uzun vadede şirketlerin sürekliliğini sağlamaktadır.


 
Sessiz İstifanın Şirketler İçin Dezavantajları

Çalışanları Sessiz İstifaya İten Sebepler

 

Bir iş yerinde çalışan kişiler belirli nedenlerden kaynaklı sessiz istifa sürecine başlayabilir. Çalışanları sessiz istifaya iten sebepler süreçler şunlardır:

 
  • İş yerinde yaşanan ayrımcılık, zorbalık gibi kötü davranışlar çalışanların sessiz istifa etmesine neden olabilir.
  • Bir çalışanın iş yerinde beklentilerini karşılamayan bir maaş politikasının izlenmesi çalışanların memnuniyetsiz olmasına neden olabilir ve bu da sessiz istifaya neden olabilir.
  • Bir iş yerinde yaşanan aşırı iş yükü ve stresten dolayı çalışanlar işlerini sevmeyebilir ve bu nedenle sessiz istifa edebilirler.
  • İş yerindeki kötü yönetim politikaları sessiz istifanın sebepleri arasında yer alır.
  • Personellerin çalışma hayatında ve kariyer gelişimlerinde fırsatların olmadığını düşünmesi sessiz istifa eden personel sayısını arıtır.
  • İş yeri kültürünün oluşmamış olması sessiz istifa sebepleri arasındadır.
  • İş yerinde harcanan fazla mesailer, iş-yaşam dengesinin bozulması ve çalışanların özel hayatları için zaman ayıramaması en büyük sessiz istifa sebeplerinden birisidir.
 

Bu tür nedenler sessiz istifaya sebep olabilir. Bu yüzden sessiz istifa anlaşıldıktan sonra insan kaynakları departmanın aksiyon alması ve ilgili problemleri ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar yapması oldukça önemlidir.

 

Okumanızı Öneririz: Digital Nomad Nedir

 

Okumanızı Öneririz: Başarılı Bir Kariyer İçin Mutlaka Okumanız Gereken 5 Kitap

 

Sessiz İstifa Nasıl Önlenir?

 

Sessiz istifa, bir çalışanın iş yerinde gösterdiği performans kaybından dolayı anlaşılabilecek bir süreçtir. Bu noktada sessiz istifa eden kişiler anlaşıldığı takdirde insan kaynakları departmanı bu süreçleri çözüme kavuşturmak için belirli adımlar atabilmekte ve sessiz istifayı ortadan kaldırabilmektedir.

 
  • Sessiz istifanın ana sebeplerinden birisi iş yerinde yaşanan iletişim eksikliğidir. Bu nedenle sessiz istifa ile karşı karşıya kalınan bir durumda insan kaynaklarının ilgili iletişim eksikliğini gidermesi gerekir.
  • Çalışanlar bir iş yerinde geri bildirimler almadıkları ve performansları hakkında bilgi sahibi olmadıkları bir durumda yaptıkları işten soğuyabilir ve bu nedenle de sessiz istifa edebilir. Bu noktada insan kaynakları departmanında yer alan veya ilgili ekibin lideri olan kişilerin zaman zaman çalışanları ve ekipleriyle görüşmeler yapması ve onlara geri bildirimler vermesi gerekmektedir.
  • İş yerinde yapılacak olan iş tatmini araştırmaları sayesinde yapılan işten memnun olmayan kişiler tespit edilebilir ve bu kişilerin iş yerinde yaşadığı problemler tespit edilerek ilgili sorunlar çözülebilir.
  • Çalışanlar için yeni kariyer gelişimi planı oluşturmak ve onların kariyer basamaklarına tırmanmalarına yardımcı olmak kişilerin işe bağlılığını artırırken sessiz istifayı da engellemektedir.
  • İş yerinde esnek çalışma saatleri politikası sunarak çalışanların iş ve yaşam dengesini sağlamalarına yardımcı olabilirsiniz. Böylece onların işe bağlılığını artırabilir ve sessiz istifayı önleyebilirsiniz.
  • İş yerinizde açacağınız yeni pozisyonlar sayesinde çalışanların ilgili işlerinde terfi almalarını sağlayabilir ve işe olan bağlılıklarını artırabilirsiniz.
  • Personellerinize özel danışmanlık hizmetleri sunabilir ve yapacağınız destekler sayesinde sessiz istifa etmelerini önleyebilirsiniz.
 

Sizler de sessiz istifa eden bir personel tespit ettiğinizde onları destekleyebilir ve iş yaşamında yapacağınız ufak değişiklikler sayesinde personellerinizi yeniden kazanarak sessiz istifanın önüne geçebilirsiniz.

 

Sessiz İstifa Nasıl Önlenir?



Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax