Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

AI Marketing (Yapay Zeka Pazarlaması) Nedir?

Güncelleme Tarihi: 17.01.2024

İçindekiler;

AI marketing ya da Türkçe anlamıyla yapay zeka pazarlaması, işletmelerin ürün, hizmet ve markalarını ön plana çıkarmak hedef kitlelerinde yer alan kişilere ulaşmak için yapay zeka teknolojilerini kullandığı pazarlama yöntemine verilen isimdir. AI Pazarlamasında markalar stratejilerini yapay zeka araçları ile kurgulayabileceği gibi kurguladıkları stratejileri de geliştirebilmekte ve uygulayabilmektedir.

 

Genellikle markalar şu dönemlerde yapay zeka pazarlaması ile müşteri davranışlarını anlamak, müşteri deneyimini tasarlamak ve kişiselleştirmek üzerine çalışmalar yapıyor olsa da ilerleyen dönemlerde yapay zeka uygulamalarının artması ile beraber farklı alanlardaki çalışmalar için de kullanacaklardır.

 

AI Marketing (Yapay Zeka Pazarlaması) Nedir adlı bu yazımızda özellikle Chat GPT’nin piyasaya sürülmesiyle önem kazanan AI pazarlaması hakkında sizlere bilgi vereceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve markanız için bu pazarlama yönteminden nasıl yararlanabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir: Chat GPT Nedir



AI Marketing (Yapay Zeka Pazarlaması) Nedir?

 

AI Marketing Avantajları

 

Yapay zeka uygulamalarını kullanmak pazarlama çalışmalarından verim almak isteyen kişi ve işletmelerin birçok avantajdan yararlanmasını sağlar. AI Marketing avantajları şunlardır:

 
  • Yapay zeka araçları sayesinde markalar tüketicilerin tercihlerini, davranışlarını ve alışveriş geçmişlerini inceleyebilir.
  • Müşteriler için oluşturulan kişiselleştirilmiş pazarlama çalışmaları sayesinde işletmeler satışlarını artırabilir.
  • Yapay zeka pazarlaması müşteri deneyimine de odaklanan bir pazarlama stratejisi olduğu için müşterilerinizin deneyimlerini iyileştirebilir ve markanıza olan sadakatini artırabilirsiniz.
  • AI Marketing stratejinizi geliştirerek müşteri segmentasyonunu iyi bir şekilde yapabilirsiniz. Doğru segmentler yaratarak da hedef kitlenizi daha iyi tanıyabilir ve böylece pazarlama bütçenizi daha doğru bir şekilde yürütebilirsiniz.
  • AI pazarlaması sayesinde sektörel tahminler alabilir trend önerilerine ulaşabilir ve böylece gelecekteki pazarlama stratejilerinizi kurgulayabilirsiniz.
  • Yapacağınız pazarlama çalışmalarında bazı görevleri otomasyona bağlayabilir ve iş yükünüzü hafifletebilirsiniz.
  • Yapay zeka ile geliştirilen canlı destek araçlarını kullanabilir ve böylece müşteri ilişkilerinizi geliştirebilirsiniz.
  • Yapay zeka pazarlamasından elde ettiğiniz verileri kolayca inceleyebilir ve yapay zekadan bu veriler ile iç görü çıkarmasını talep edebilirsiniz. Böylece kampanyalarınızı daha hızlı bir şekilde optimize etme şansı yakalayabilirsiniz.
 

Yapay zeka pazarlamasının sağladığı bu avantajlardan yararlanmak için stratejinizi iyi bir şekilde geliştirmeniz gerektiğini unutmamalısınız.

 

AI Marketing Avantajları

 

AI Marketing Dezavantajları

 

AI marketing şirketler için birçok avantaj sunan bir pazarlama yöntemidir. Fakat bazı durumlarda ise dezavantajları ile karşı karşıya kalmanıza neden olabilmektedir. AI Marketing Dezavantajları şunlardır:

 
  • Yapay zeka pazarlaması yapabilmek için ilk dönemlerde bütçe ihtiyacınız fazla olabilir ve bu da şirketinizin maliyetlerini artırır.
  • Yapay zeka pazarlamasında müşteri verileri kullanılmaktadır. Bu da aslına bakıldığında gizlilik problemini beraberinde getirebilir.
  • Veri gizliliği sağlanmadığı takdirde markalar müşterileri ile problem yaşayabilir.
  • Yapay zeka araçları yeni yeni geliştirildiği için veri sızıntıları olabilir.
  • Sektörler bazında yaşanan anlık gelişmelerden kaynaklı olarak markalar hatalı iç görüler alabilir.
  • Özellikle canlı destek araçları ile pazarlama çalışmalarına yön veren markaların müşterileri insan hissiyatını kaybedebilir.
  • Yaşanan sistemsel problemler pazarlama çalışmalarınızın duraklamasına neden olabilir.
  • Bir şirketin tamamına entegre edilen yapay zeka pazarlaması kısa ve uzun vadede çalışanlarınızın kendisini rahatsız hissetmesine neden olabilmektedir.
  • İşler otomatikleşeceği için çalışanlarınız iş gücünü ve işlerini kaybetme gibi problemlerden dolayı motivasyon eksikliği yaşayabilmektedir.
 

Yapay zeka pazarlaması yapmak isteyen işletmelerin bu dezavantajlar ile karşı karşıya kalmaması için kullanacakları yapay zeka programlarını iyi bir şekilde analiz etmesi, incelemesi gerekir. Özellikle programlar şirket içerisine entegre edilecek ve AI marketing yapılacaksa çalışanların ilgili konular ve programlar hakkında eğitim alması da gereklidir.

 

İlginizi Çekebilir: Yapay Zeka (AI) Nedir

 

AI Marketing’de Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

AI Marketing uygulamaları ile pazarlama çalışmalarınıza yön vermek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken belirli unsurlar bulunur.

 
  • Müşteri gizliliğinize önem verin. Bu nedenle verilerinizi işlediğiniz ve depoladığınız platformların güvenilir olmasını sağlayın.
  • Veri işleme ve depolama süreçlerinde doğru verilerin işlenmesine özen gösterin. Aksi takdirde yanlış veriler hatalı iç görüler almanıza neden olabilir.
  • Yapay zeka programlarını kullanmak için personellerinizi yetiştirin.
  • AI Pazarlamada yapay zeka araçları kendileri karar alabileceği için insan gözetimine önem verin.
  • Şirketinize yapay zeka pazarlamasını entegre etmeden önce personellerinize bunu açıklayın ve bu alanda kendilerini geliştirebilecekleri eğitimleri sunun.
  • AI Pazarlamasını yalnızca satışlarınızı artırmak için kullanmayın. Müşteri deneyimini iyileştirmek, pazarlama bütçenizi azaltmak, hedef kitlenizi tanımak gibi amaçlar da edinin.
 

Sizler de yapay zeka pazarlaması yapmak istiyorsanız bu unsurlara dikkat edebilirsiniz. Böylece kendi alanında yetkinliği olan personelleriniz ile planlı ve programlı bir şekilde hareket edebilir ve bu pazarlama yönteminden alacağınız verimi artırabilirsiniz.

 

AI Marketing Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

AI Marketing Türleri

 

Yapay zeka pazarlaması yapmak isteyen şirketler farklı pazarlama yöntemlerinde yapay zeka araçlarından yararlanabilmektedir. Çünkü tercih edebileceğiniz Ai marketing türleri oldukça çeşitlidir.

 
  • Hedef Kitle Segmentasyonu
  • İçerik Pazarlaması
  • Medya Satın Alma
  • Sesli Pazarlama
  • Sosyal Medya Pazarlaması
  • Canlı Destek ve Sohbet Botları
  • Pazarlama Otomasyonu
  • Raporlama
  • Video Pazarlaması
  • Hedef Kitle ve Rakip Analizi
  • Kampanya Oluşturma ve Yönetme
 

En çok kullanılan AI Marketing türleridir. Genellikle yapay zeka pazarlamasının türüne göre kullanılacak olan araçlar farklılaşabilmektedir. Bu nedenle yapay zeka pazarlamasını hangi alanda kullanacağınıza karar vermeniz ve bu alana uygun yapay zeka araçlarını tercih etmeniz gerekir.

 

İlginizi Çekebilir: Google Bard Nedir

 

Yapay Zeka Pazarlaması ve E-ticaret

 

Yapay zeka pazarlaması e-ticaret sektöründe de kullanılabilecek bir pazarlama yöntemidir. Markalar fiyatlandırma süreçlerinden içeriklerine kadar olan her alanda yapay zekadan yararlanabilmekte ve pazarlama stratejilerini geliştirebilmektedir.

 
Alan Açıklama
Ürün Yönetimi Yapay zeka markaların talep gören ürünlerini analiz edebilir, sektörel ürün trendlerine ulaşarak yeni ürün önerisinde bulunabilir.
Stok ve Talep Yönetimi Yapay zeka programları markaların stok seviyelerini, stok devir hızlarını inceleyerek gelecekte oluşabilecek olan taleplere yönelik iç görüler sunar ve satışlarınızın artmasına yardımcı olur.
İçerik Yönetimi Yapay zeka araçları ürün, kategori, marka sayfalarınız için içerik üretmenize olanak tanır. Bunun yanı sıra içerik pazarlaması çalışmalarında tercih edebileceğiniz bloglarınızı da oluşturmanıza yardımcı olur.
Müşteri Hizmetleri Chatbotlar sayesinde e-ticaret sektöründe faaliyet gösteren markalar müşterilerine destek verebilmektedir.
Analiz ve Raporlama Yapay zeka pazarlamasında işletmeler belirli analizlere ulaşabilmekte, belirli konular hakkında tahmin ve iç görüler elde edebilmektedir. Bunun yanı sıra e-ticarette yapay zekalar raporlama için de kullanılabilmektedir.
Sesli Pazarlama Yapay zeka pazarlaması yapacak olan işletmeler sesli asistanlardan da yararlanabilmektedir. Markalar Amazon Alexa, Google Sesli Asistan ve Siri gibi özellikler oluşturabilmekte ve böylece sesli pazarlama yapabilir.
Sosyal Medya Pazarlaması AI Marketingin popülerleşmesinin ardından sosyal medya platformlarında da kullanıldığı görülmüştür. İşletmeler sosyal medya analizi ve sosyal medya pazarlaması gibi çalışmalarında yapay zekadan yararlanabilmektedir.
 

Yapay zekaların geliştirilmesi ile beraber e-ticaret sektöründe kullanımları da her geçen gün artış gösterecektir. Markalar geliştirilen uygulamalar sayesinde iş süreçlerini daha kolay bir şekilde yönetecek ve e-ticaretteki başarılarını artırabilecektir.



AI Marketing ve E-ticaret

 

Ticimax ile E-ticarete Başlayın

 

Ticimax ile e-ticaret sitenizi kurarak sizler de birçok avantajdan yararlanabilirsiniz. Ticimax e-ticaret altyapısında modül ve özellikler sayesinde hedef kitlenizin ihtiyaçlarına yanıt verebilir, ürün fiyatlandırmanızı kolayca yapabilir ve raporlar sayesinde markanızı daha hızlı bir şekilde büyütebilirsiniz.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax