Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Analitik Düşünme Nedir?

Güncelleme Tarihi: 02.05.2024

İçindekiler;

Bir probleme çözüm üretmek ya da ya da bir konuyu ele almak isteyen kişiler genellikle farklı düşünme bicilerini kullanır.

 
  • Analitik düşünme
  • Yansıtıcı düşünme
  • Eleştirel düşünme
  • Yaratıcı düşünme
  • Tümevarımsal düşünme
  • Tümdengelimsel düşünme
 

Biçimleri kişilerin bir konuya ya da probleme yaklaşırken kullandığı düşünme biçimidir. Özellikle bir problemi farklı yönleri ile ele almak isteyen kişiler çoğu zaman analitik düşünme biçimini kullanmaktadır.

 

Analitik Düşünme Nedir? Veri Odaklı Düşünmek İçin Analitik Düşünme Becerisi Nasıl Geliştirilir? Adlı bu yazımızda sizlere analitik düşünme hakkında bilgiler vereceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve analitik düşünme becerinizi nasıl geliştirebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

 

Analitik Düşünme Nedir? Veri Odaklı Düşünmek İçin Analitik Düşünme Becerisi Nasıl Geliştirilir?

 

Analitik Düşünme Nedir?

 

Analitik düşünme, var olan bir probleme çözüm üretmek isteyen kişilerin tümden gelim metodunu kullanarak çözüm bulduğu düşünme biçimidir. Genellikle bu düşünme biçimi ile hareket eden kişiler:

 
  • İlk olarak var olan bir problemi parçalara ayırır. Yani alt başlıklar yaratır.
  • Kişiler problemin temelinde yer alan her parçayı sınıflandırır.
  • Analitik düşünme biçiminde kişiler bu parçalarda yer alan problemleri tespit eder.
 

Yapılan her çalışmada parçadan bütüne giderek kişiler asıl problemi çözmeye odaklanmaktadır.

 

Analitik Düşünme Nedir?

 

Analitik Zekâ Nasıl Anlaşılır?

 

Analitik düşünme biçimini kullanan kişilerin büyük bölümünde belirli ortak özellikler bulunmaktadır. Bu kişilerin neredeyse hepsinde analitik zekanın hâkim olduğunu söylemek mümkündür. Peki analitik zekâ nasıl anlaşılır, gelin hep beraber göz atalım.

 
  • Analitik düşüncesi gelişen kişiler genellikle mantıklarına göre hareket eder ve mantıksal çözümlemeler yapar.
  • Analitik zekaya sahip olan bireyler çözdükleri IQ testlerinde daha başarılı olur.
  • Analitik zekaya sahip kişiler matematiğe daha yatkındır ve bireyler matematik işlemlerini kolayca yapar ve sayısal konuları hızlıca kavrar.
  • Kişilerin soyut düşünme becerileri oldukça gelişmiştir.
  • Analitik düşünceye sahip olan kişiler istatistiksel konularda ve grafik okumada kendini geliştirir.
  • Bilgisayara programlamaya ve elektroniğe daha yatkınlardır.
  • Genellikle zekâ oyunlarına ilgi göstermektedirler.
 

Analitik zekâ nasıl anlaşılır diyen kişilerin kendilerinde ya da çevresindeki kişilerde araması gereken başlıca özellikler bunlardır. Sizler de bu özellikleri çevrenizde ya da kendinizde gözlemliyorsanız analitik zekaya sahip kişiler arasında yer aldığınızı bilmelisiniz.

 

İlgili İçerik; İş Zekası (BI) Nedir? İş Zekası Uygulama Örnekleri

 

Analitik Zeka Nasıl Çalışır

 

Analitik Düşünme Faydaları

 

Analitik zekâsı gelişen ve analitik düşünebilen kişilerin yararlanabildiği birçok faydalı durum bulunmaktadır. Analitik düşünmenin başlıca faydaları şunlardır.

 
  • Analitik düşünen kişiler çözüm odaklı hareket eder.
  • Analitik düşünmek problemlerin çözümünde kişilere zaman kazandırır.
  • Parçalardan bütüne doğru hareket edildiği için kişiler çözüme kolayca ulaşır.
  • Analitik yaklaşımlar var olan problemlerin kolayca çözülmesini sağlar.
 

Analitik yaklaşımın kişilere sağladığı başlıca faydalar bunlardır.

 

Analitik Düşünme Avantajları

 

Analitik Zekâ Gelişir mi?

 

Analitik düşünmek isteyen fakat bunu hiçbir zaman beceremeyen kişilerin en çok yanıt aradığı sorulardan birisi analitik zekâ gelişir mi sorusudur. Çünkü kişiler var olan bir problemi analitik zekalarını geliştirerek daha kolay çözebilmektedir.

 

Düşünme yeteneğini geliştirmek ve belirli konular üzerine analitik düşünmek isteyen kişiler günlük hayatta yapacakları değişiklikler, katıldığı etkinlikler, oynadığı oyunlar gibi aktivitelerini düzenleyerek analitik düşünme yeteneği kazanabilmektedir.

 

İlgili İçerik; Yapay Zeka (AI) Nedir? Yapay Zeka Uygulama Örnekleri

 

Analitik Zeka Gelişimi Nasıl Olur

 

Analitik Zekâ Nasıl Geliştirilir?

 

Analitik zekayı geliştirmek ve analitik düşünmek istiyorsanız günlük hayatınıza, aktivitelerinize ve geçirdiğiniz zamana oldukça dikkat etmelisiniz.

 
  • Yeni şeyler öğrenmeye açık olmak
  • Zekâ ve strateji oyunları oynamak
  • Detayları önemsemek
  • Kitap okumak
  • Matematik ile ilgilenmek
 

Analitik zekanızın gelişmesini sağlayacak başlıca aktivitelerdir. Gelin şimdi bunlara daha detaylı bir şekilde göz atalım.

 

Nasıl Analitik Zekamı Geliştiririm

 

Yeni Şeyler Öğrenmeye Açık Olun

 

Bir insan doğumundan ölümüne kadar sürekli öğrenmeye açıktır. Fakat kişiler bir şey öğrenmeye istedikleri zaman kendilerini belirli konularda geliştirmektedir. Tarih, coğrafya, edebiyat, programlama gibi kendinizi geliştirebileceğiniz birçok bilim dalı ve alan bulunmaktadır.

 

Özellikle bu noktada farklı alanlarda kendinizi geliştirmeniz olaylara farklı şekillerde bakmanıza yardımcı olacaktır. Bu nedenle analitik bir zekaya sahip olmak isteyen kişilerin kendilerini yalnızca bir alanda geliştirmemesi gerekmektedir. Kişilerin birden fazla alanla ilgilenmesi hem ufuklarını açacak hem de bakış açılarını değiştirecektir.

 

Sizler de analitik bir zekaya sahip olmak istiyorsanız yeni şeyler öğrenmeye açık olabilirsiniz. Böylece kendinizi farklı alanlarda geliştirerek olaylara faklı şekillerde bakabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Duygusal Zeka ile Pazarlama İlişkisi

 

Analitik Zeka Geliştirme Yolları | Öğrenim

 

Zekâ ve Strateji Oyunları Oynayın

 

Analitik düşünmek isteyen kişilerin zekâ ve strateji oyunları ile de içli dışlı olması gerekir. Çünkü zekâ ve strateji oyunları çoğu zaman beyninizin iki tarafının da çalışmasını sağlar. Bununla beraber bu oyunlarda zaman harcamanız sizlerin bir olaya farklı bir taraftan yaklaşma yeteneğini de artırır.

 

Bu nedenle kendinizi geliştirebileceğiniz satranç, tavla, dama gibi zekâ ve strateji oyunlarını oynamaya özen gösterebilirsiniz.

 

Analitik Zeka Geliştirme Yolları | Zeka Oyunları

 

Detaylara Önem Verin

 

Analitik yani veri odaklı düşünme biçiminde en önem verilmesi gereken unsurlar detaylardır. Çünkü analitik düşünen kişiler çoğu zaman bir olayın ve problemin detaylarından yola çıkarak bir problemin çözümüne ulaşabilmektedir. Detayları önemsemeyen kişiler ise bu problemin çözümüne ulaşabilmek için farklı çözümler denemektedir.

 

Bu nedenle analitik zekanızı geliştirmek istiyorsanız sizler de karşılaştığını problemlerde ilk olarak detaylara odaklanmaya özen gösterin. Tüme varım yöntemini karşılaştığınız her olayda, konuda ve problemde uygulamaya çalışın. Böylece herhangi bir problemin ortaya çıkmasına neden olan başlıca etkenleri daha kolay görebilir ve analiz edebilirsiniz. Yapacağınız bu çalışmalar sayesinde de veri odaklı düşüncenizi geliştirebilirsiniz.

 

Analitik Zeka Geliştirme Yolları | Detaylar

 

Kitap Okumayı Aktiviteleriniz Arasına Ekleyin

 

Çocukluğunuzdan beri sürekli olarak duyduğunuz kitap okumak aslında sizlerin analitik düşünmesini sağlamak için yapılması istenen bir etkinliktir. Genellikle fazla kitap okuyan kişiler kendi bakış açılarını daha kolay geliştirebilmektedir ve bu kişiler olaylara farklı konular üzerinden yaklaşabilmektedir.

 

Bununla beraber çok fazla kitap okuyan kişiler bir olay, problem ya da konu üzerinde soyut bir bakış açısı ile de yaklaşabilmekte ve bunları çevresindeki kişiler ile tartışabilmektedir. Sizler de günlük aktiviteleriniz arasına 10 – 60 dakika kitap okuma etkinliği koyarak bu alışkanlığı edinebilirsiniz. Her gün belirli aralıklar ile yapacağınız kitap okuma etkinlikleri sayesinde kendinizi geliştirebilir ve konulara analitik bir şekilde yaklaşabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; E-ticarette Müşteri Arttırma Teknikleri

 

Analitik Zeka Geliştirme Yolları | Kitap Okumak

 

Matematik ile İlgilenin ve Hesaplamalar Yapın

 

Analitik düşünce nasıl geliştirilir sorusuna yanıt arayan kişilerin belki de en önem vermesi gereken aktivite matematiktir. Oldukça soyut bir alan olarak düşünülse de aslına bakıldığında matematik bir konuya farklı alanlardan yaklaşmanıza olanak sağlamaktadır. Basit hesaplamalar yapmak, problem çözmek ve denklemlerle ilgilenmek hem matematiksel zekanızın gelişimini hem de analitik düşünme biçiminizi etkileyecektir.

 

Analitik Zeka Geliştirme Yolları | Matematik

 

Fikir Alışverişinde Bulunun ve Fikirleri Önemseyin

 

Kendinize ait fikirlerin her ne kadar doğru olduğuna inanıyor olursanız olun analitik zekaya sahip olan kişilerin en önemli özelliği fikir alışverişleridir. Çünkü analitik zekaya sahip olan kişiler başkaları ile bir konu hakkında konuşarak ve tartışarak farklı kişilerin de görüşleri hakkında bilgi sahibi olabilmektedir.

 

Bununla beraber fikir alışverişi yapmak hiç bilmediğiniz bir konu hakkında kendinizi geliştirme fırsatını da sizlere sunmaktadır. Bu nedenle sizler de analitik zekanızı geliştirmek ve belirli olaylara farklı bakış açıları ile yaklaşmak istiyorsanız belirli konular hakkında çevrenizdeki kişiler ile konuşabilirsiniz. Böylece kendinizi geliştirirken farklı kişilerin de sizlerin bir şeyler öğrenmesini sağlayabilirsiniz.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax