Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Amaca Yönelik Pazarlama (Cause Marketing) Nedir?

Güncelleme Tarihi: 19.01.2024

İçindekiler;

Pazarlama stratejisi geliştirmek isteyen işletmeler interaktif pazarlama, amaca yönelik pazarlama, sohbet pazarlama gibi yöntemleri kullanır. Markaların son zamanlarda tercih ettiği pazarlama stratejileri arasında amaca yönelik pazarlama yani cause marketing ön plana çıkar.

 

Amaca yönelik pazarlama markaların satış ve kar amacı gütmeden bir sosyal mesele ya da olay için tasarlanan ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar ile yaptığı pazarlama stratejisine verilen isimdir. Bu pazarlama yönteminde her iki marka da aslına bakıldığında toplumsal fayda üretmek için iş birliği yapmaktadır ve bu faydalar ile markaların halkla kurduğu bağlantısı güçlenirken bir değer de yaratılmaktadır.

 

Amaca Yönelik Pazarlama (Cause Marketing) Nedir adlı bu yazımızda sizlere amaca yönelik pazarlamanın avantajları, dezavanatajları, önemi ve örnekleri hakkında bilgi vereceğiz.

 

İlgili İçerik; Deneyimsel Pazarlama (Experiential Marketing) Nedir?

 

Amaca Yönelik Pazarlamanın Özellikleri


amaca yönelik pazarlama özellikleri
 

Cause marketing belirli özellikleri barındıran bir pazarlama yöntemidir. Genellikle sosyal sorumluluk projeleri çerçevesinde gelişen amaca yönelik pazarlamanın özellikleri şunlarır:

 
  • İşletmeler sosyal sorumluluk pojeleri çerçevesinde bir amaç uğruna birleşi ve bütünleşir.
  • Çoğu zaman markalar amaca yönelik pazararlama çalıimaları yapmak için kâr amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlar ile iş birliği geliştirir.
  • Firmalar tarafından dikkat çekilmek istenen konulara yönelik mesajlar pazarlama çalışmaları esnasında işlenir.
  • Amaca yönelik pazarlama stratejinde çoğu zaman firmaların elde ettiği kârlar bir kurum veya kuruluşa bağışlanmaktadır.
 

Amaca Yönelik Pazarlamada Kullanılan Yöntemler

 
Amaca Yönelik Pazarlamada Kullanılan Yöntemler


Cause marketing çalışmaları yapacak olan kurum ve kuruluşlar her zaman belirli yöntemler ile çalışmalar yürütür. Özellikle markalar tercih edecekleri yöntemi belirlerken de sosyal amacı göz önünde bulundurur.

 
  • Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar ile ortaklık yapmak.
  • Sosyal amaca yönelerek hareket etmek
  • Hem kurum ve kuruluşlar ile iş birliği yapıp hem de sosyal amaca yönelmek – Karma yöntem
 

Cause marketing stratejisi geliştirerek bir fayda yaratmak isteyen markaların en çok kullandığı yöntemler arasında yer alır. Özellikle markalar çoğu zaman karma yöntem ile hareket ederek aynı anda birden fazla fayda yaratmayı ön planda tutmaktadır.

 

İlgili İçerik; Kişiselleştirilmiş Pazarlama (Personalized Marketing) Nedir?

 

Amaca Yönelik Pazarlamanın Avantajları

 
Amaca Yönelik Pazarlamanın Avantajları

Amaca yönelik pazarlama stratejisi markaların diğer markalar ile bağlarını güçlendirirken toplumsal bir faydayı da ön plana çıkarmaktadır. Markaların toplumsal olaylara katkı da bulunmasını sağlayan bu pazarlama stratejisi kamuoyunda iyi bir izlenim yaratmanıza da olanak sağlar.

 
  • Cause marketing stratejisi sayesinde markalar kar amacı gütmeyen kuruluşlar ile iş birliği yapabilir.
  • Amaca yönelik pazarlama markanızın yeni destekçiler edinmesine yardımcı olur.
  • Kamuoyunda pozitif bir izlenim yaratmanız kolaylaşır.
  • Müşteri psikolojisini yönetmenize katkıda bulunmaktadır.
  • Bu pazarlama stratejisi ürünleriniz için farklı satış kanallarını doğurmaktadır.
  • Hedef kitlenizde yer alan kişilere ulaşmanız kolaylaşırken mevcut müşterileriniz üzerinde de etkililiğiniz artış gösterir.
  • Markanıza duyulan güven ve sadakat artar.
  • Amaca yönelik pazarlama kişilerin markanıza duyduğu duyguları güçlendirmektedir.
  • Tüketiciler markanız ile iyi niyet duygusu kurar.
  • Göstermiş olduğunuz bu duyarlılık, kamuoyu ile olan bağınızı ve şirketiniz sahip olduğu saygınlığı yukarı taşıyacak önemli bir etkendir.
  • Marka imajınızı güçlendirebilmeniz için amaca yönelik pazarlama oldukça önemli bir pazarlama yöntemidir.
  • Amaca yönelik pazarlamanın size sağlayacağı bir diğer önemli avantajda pazarlama maliyetinin ucuzlaması olacaktır.
  • Sosyal sorumluluk projesi yürüttüğünüz için kurumsallığın yanı sırası vicdanen de hür olmanızı sağlayacaktır. Bunun yanı sıra amaca yönelik pazarlama stratejisi değerlerinizin ve inançlarınızın arkasında olduğunu ve onları savunduğunuzu da göstermektedir.
 

Kısacası amaca yönelik pazarlama her zaman kişilerin sizlere duyduğu güvenir artırmakta, markanız için bir saygınlık yaratmak ve kamuoyunda pozitif bir etki yaratmanıza olanak tanıyan bir pazarlama stratejisidir.

 

İlgili İçerik; Kişisel Alan Pazarlaması (Proximity Marketing) Nedir?

 

Amaca Yönelik Pazarlamanın Dezavantajları


Amaca Yönelik Pazarlamanın Dezavantajları
 

Cause marketing stratejisi markanızın saygınlığına yönelik avantajları beraberinde getirse de yanlış yapılan bir pazarlama çalışmasından kaynaklı olarak belirli dezavanatajları da ortaya çıkarabilmektedir. Her pazarlama stratejisinde olduğu gibi amaca yönelik pazarlamada da dezavantajların olduğunu söylemek mümkündür.

 
  • Yaptığınız çalışmaların toplum yararına değil pazarlama odaklı bir strateji olduğu düşünüldüğü takdirde markanız olumsuz tepkiler ile karşı karşıya kalabilecektir.
  • Yanlış yapılan pazarlama stratejisi markanıza duyulan güveni azaltabilir. Bu da hem saygınlığınızı hem de kurumsal itibarınızı kötü bir şekilde etkileyebilmektedir.
  • Yoğun yapılan reklam çalışmaları tüketiciler tarafından olumsuz karşılanabilir ve bu da kamuoyunda güvensizliğin çıkmasına neden olabilir.
  • Amaca yönelik pazarlama stratejisi üzerinde iyi bir şekilde çalışmadığınız takdirde maliyetleriniz artabilir.
  • Markanız iş birliği yaptığınız kurum ve kuruluşların arkasında kalabilir ve bu da yaptığınız çalışmayı olumsuz etkileyebilmektedir.
  • Diğer pazarlama stratejilerine nazaran amaca yönelik pazarlama stratejisinde markanızın daha fazla bir bütçe ayırması gerekebilmektedir.
  • Farkındalık yaratmak istediğiniz konulardan sapabilirsiniz. Bu da bütçenizi boşuna harcamanıza neden olabilecek bir durumdur.
 

Amaca yönelik pazarlamanın dezavantajları genellikle yanlış planlama yapıldığı durumlarda ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle cause marketing stratejisini benimseyecek olan markaların iyi bir şekilde çalışmalarını yürütmesi gereklidir.

 

İlgili İçerik; İnteraktif Pazarlama Nedir?

 

Amaca Yönelik Pazarlama Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar


Amaca Yönelik Pazarlama Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
 

Cause marketing çalışması yaparken markaların dikkat etmesi gereken birçok nokta bulunur. Amaca Yönelik Pazarlama Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar her zaman markanızın kurumsal itibarını güçlendirmenize olanak tanırken markanıza duyulan güveni de artırmaktadır. Bu nedenle markalar cause marketing stratejisini geliştirirken;

 
  • Yürüttükleri kampanyaların marka vizyonu ile uyuştuğundan emin olmalıdır.
  • Marka vizyonuna uygun amaca yönelik pazarlama çalışmaları yapmak markanızın maddi kayıplar yaşamanın önüne geçecektir. Bununla beraber amaçlarınızı net bir şekilde belirlemeniz işletmenizi eleştirilerden koruyacaktır.
  • Firmalar cause marketing stratejisini geliştirirken uzun vadeli çalışmalar yapmaya özen göstermelidir. Çünkü uzun vadede yaptığınız pazarlama çalışmaları markanızın satışları üzerinde de pozitif etki yaratmanızı sağlayacaktır.
  • Kurumsal iş birlikleri yapılırken işletmelerin maliyetleri göz önünde bulundurmadan hareket etmesi gerekir. Kısacası ucuz seçimler yapmaktan kaçınmanız önemlidir.
  • Tasarlayacağınız projeler özellikle marka itibarınız üzerinde olumsuz etkiler yaratacak olan kurum ve kuruluşlar ile iş birliği yapmaktan kaçınmanız gerekir.
  • Sektörel olarak güçlü olan kurum ve kuruluşlar ile iş birliği yapmanız markanızı daha güçlü göstermektedir.
  • Kurumlar arası anlaşmalar esnasında işletmelerin ucuz seçimler yapmaktan kaçınması gerekir. Çünkü bu kamuoyunun sizlere duyduğu güveni azaltmaktadır ve bu da marka sadakatinin olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır.
  • Markalar cause marketing stratejisini geliştirirken rakiplerini analiz etmeye özen göstermeli ve hedef kitlelerini de belirlemelidir.
  • Hedef kitlenize uygun cause marketing çalışmaları yapmak kampanyalarınızın başarılı olma ihtimalini artıracaktır.
  • Kampanyanızın konusu belirlenirken gündelik hayatta üzerinde hayli gerginlik olan bir konuyu uzak seçmekte yararınıza olacaktır.
  • Toplumun hassas olduğu konular üzerine çalışmalar yapma konusunda iyi bir karar vermeniz gerekmektedir. Çünkü aksi takdirde hassas noktaların üzerinde durmak markanızın alacağı eleştirilerin de artmasına neden olmaktadır. Bunun yanı sıra bu durum kampanyalarınızın başarısız olmasına da neden olabilecektir.
  • Amaca yönelik pazarlama yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise iş birliği yapacağınız kurum ve kuruluşun daha önce yürüttüğü projeler ve referanslarıdır.
 

Sizler de bu unsurlara dikkat ederek amaca yönelik pazarlama çalışmaları yapabilir ve hem markanızın saygınlığını artırırken hem de kamuoyunda markanıza karşı bir güven oluşmasını sağlayabilirsiniz.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax