Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

E-ihracat Faturası Nasıl Kesilir?

Güncelleme Tarihi: 06.10.2023

İçindekiler;

E-ihracat sektöründe faaliyet gösteren ve yurtdışına satış yapan her işletmenin e-ihracat faturası kesmesi gerekmektedir. Çünkü işletmelerin internet üzerinden yaptığı her satış için fatura kesme ve devlete vergi ödeme yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu nedenle hem e-ticaret hem de e-ihracat sektöründe fatura kesme zorunluluğu bulunmaktadır.

 

E-ihracat faturası kesmek için işletmeler genellikle e-arşiv portal ya da e-fatura entegrasyonlarını kullanmaktadır. Bunun yanı sıra e-ihracat firmalarının fatura kesebilmesi için faturalarında belirli bilgilere yer vermesi gerekmektedir. E-ihracat faturası nasıl kesilir adlı bu yazımızda sizlere e-ihracat faturaları ve e-ihracat faturası kesme süreçleri hakkında bilgi vereceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve e-ihracat faturası nasıl kesilir sorunuza yanıt bulabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; E-Fatura Nedir, E Arşiv Fatura Nasıl Kesilir?

 

E-ihracat Faturası Nasıl Kesilir?

 

E-ihracat Faturası Nedir?

 

E-ihracat faturası, yurtdışına satış yapan vergi mükelleflerinin alacaklarını ve ödemelerini göstermek için kesmesi gereken bir fatura türüdür. E-ihracat faturaları elektronik ortamlar üzerinden Gümrük Çıkış Beyannamesi ile gönderilmektedir.

 

E-ihracat Faturası Nedir

 

E-ihracat Faturası Kimlere Zorunludur?

 

E-ihracat ile yurtdışı satışlarında belirli hasılat oranlarına ve sektörler göre e-fatura zorunluluğu getirilmiştir. Özellikle yurtdışına ürün satışı yapan her işletmenin e-ihracat faturası kesme zorunluluğu olduğunu söylemek mümkündür. Fakat bazı işletmeler faturalarını e-arşiv ile kesebilirken bazı işletmelerin ise e-ihracat faturalarını e-fatura olarak düzenlemesi gerekmektedir.

 

E-ihracatta e-fatura kesme zorunluğu;

 
  • 2021 yılında brüt satışları 4 Milyon Türk lirasını aşan işletmeler ve 2022’de brüt satışları 3 Milyon Türk lirasını aşacak işletmeler e-fatura kesmelidir.
  • Vergi mükellefi olmayan kişilere 10 Bin TL’ye kadar kesilecek faturalarda e-arşiv fatura kesme zorunluluğu bulunuyor.
  • Mikro ihracat yapacak işletmelerin e-ihracat faturası kesme zorunluluğu bulunuyor. Mikro ihracat işlemlerinde işletmeler e-fatura ya da e-arşiv kullanabiliyor.
  • E-ihracat ile yurtdışına çelik eşyaları, demir, çelik gibi ürünler satıldığı takdirde işletmelerin e-ihracat faturalarını e-fatura olarak kesmesi gerekiyor.
  • 2020 tarihinden beri yurt dışına satış yapan işletmelerin satış tutarları 30 Bin TL’yi aştıysa işletmelerin e-arşiv faturaya geçmesi gerekiyor.
 

E-ihracat Faturası kısacası yurtdışına satış yapan her işletme için zorunlu tutulurken e-arşiv veya e-fatura kullanımı ise işletmelerin hasılatına ve satış yaptıkları ürünlere göre farklılık gösteriyor.

 

İlgili İçerik; E-ihracat Nasıl Yapılır?

 

E-ihracat Faturası Kimlere Zorunludur

 

E-ihracat Faturasında Bulunması Gereken Bilgiler

 

E-ihracat faturası kesmek için işletmelerin belirli bilgiler çerçevesinde e-ihracat faturalarını düzenlemesi gerekmektedir. E-ihracat Faturasında Bulunması Gereken Bilgiler şunlardır;

 
  • Gönderici Firmaya Yönelik Bilgiler ( Firmanın Adı, Unvanı, Bağlı Olduğu Vergi Dairesi ve Vergi Numarası)
  • Alıcıya Yönelik Bilgiler ( Alıcı şirket ise firmanın adı, unvanı, bağlı olduğu vergi dairesi ve vergi numarası fakat alıcı şahıs ise ad, soyad ve adres bilgileri bulunmalıdır)
  • Faturanın Kesildiği tarih, Faturanın tipi ve numarası
  • Faturanın düzenlendiği tarih ve zaman
  • Ürüne yönelik bilgiler ( Ürünün adı, cinsi, miktarı, birim fiyatı, toplam tutarı, GTIP kodu, ürünün menşeisi, teslimat şekli vb. bilgiler yer almaktadır)
  • Faturayı düzenleyen kişiye ait bilgiler ( Ad ve Soyad Bilgileri )
  • Kaşe ve imza ( Şirkete ait olmalıdır )
 

Bilgileri e-ihracat faturası kesmek için gerekli olan bilgilerdir. Faturalar doğru bir şekilde kesilmediği takdirde ürünün teslimat sürecinde problemler yaşayabilmeniz mümkündür. Bu nedenle bu bilgileri içeren faturaları kesmeye önem vermeniz gerekmektedir.

 

E-ihracat Faturası Bulunması Gereken Bilgiler

 

E-ihracat Faturası Kesme Yöntemleri

 

E-ihracat faturası keserken kullanılabilecek yöntemler ve e-ihracat fatura türleri farklılık göstermektedir.

 
  • Kâğıt Fatura
  • E-arşiv fatura
  • E-fatura
 

E-ihracat faturası kesebileceğiniz fatura türleridir.

 
  • Kâğıt Fatura; Mal teslimi ve hizmetinin ardından 7 gün içerisinde kesilebilen fatura türüdür. Genellikle alıcıya yönelik bilgiler, ürün bilgileri, satış tutarı gibi bilgiler ile elde kesilir. Kâğıt faturalarda da kaşe ve imza yer alır.
  • E-arşiv Fatura; Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hayata geçirilen e-arşiv portal üzerinden kesilebilen fatura türüdür.
  • E-fatura; Dijital ortamlarda hazırlanan fatura türüne verilen isimdir. E-fatura mükellefi olan işletmeler genellikle GİB portal üzerinden ya da özel entegratör firmalar üzerinden e-ihracat faturalarını kesebilmektedir.
 

E-ihracat Faturası Kesme Yöntemleri

 

E-ihracat Faturası Keserken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

E-ihracat faturası keserken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar bulunmaktadır.

 
  • E-ihracat faturası kesecek olan işletmeler eğer e-fatura mükellefi ise faturalarını e-fatura olarak düzenlemelidir. E-fatura mükellefi olmayan işletmeler e-arşiv fatura ya da kâğıt fatura kesebilmektedir.
  • E-ihracat faturası keserken ürüne ait bilgiler açık bir şekilde yazılmalıdır. Ürün bilgileri ve GTIP numarası doğru bir şekilde yazılmadığı takdirde işletmeler teslimat süreçlerinde problem yaşayabilmektedir.
  • E-ihracat faturalarında ve Gümrük beyannamesinde yer alan bilgilerin birbirine uyuşması gerekmektedir. Bilgiler uyuşmadığı takdirde ise teslimat süreçlerinde problemler yaşanabilmektedir.
  • Mikro ihracat yapan işletmeler e-ihracat faturalarını KDV’siz bir şekilde kesmeye dikkat etmelidir.
  • E-ihracat faturaları KDV’li bir şekilde kesildiği takdirde işletmelerin KDV iadesi alması mümkündür.
 

Sizler de yurtdışına sattığınız ürünler için e-ihracat faturası keserken bu unsurları göz önünde bulundurarak faturalarınızı kesebilirsiniz. Böylece hem vergi hem de teslimat süreçlerinde yaşanacak problemlerin önüne geçebilirsiniz.

 

E-ihracat Faturası Keserken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

E-ihracat Faturaları ile İlgili En Çok Sorulan Sorular

 

E-ihracat Faturası Nasıl Kesilir adlı yazımızın bu bölümünde sizlerin e-ihracat faturaları ile ilgili en çok merak ettiği sorulara yanıt vereceğiz.

 

E-ihracat Faturası İptali Nasıl Yapılır?

 

Markalar yurtdışı satışlarında iptal ve iade durumları ile karşı karşıya kaldığında kestikleri e-ihracat faturalarını iptal edebilmektedir. E-ihracat faturası iptali yapmak için;

 
  • Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından kullanıma sunulan e-fatura sistemine giriş yapın.
  • Vergi Kimlik Numaranız ve ETTN numarası ile sol üst bölümde yer alan Fatura Sorgulama bölümünden sorgulama yapın.
  • Fatura listesinde yer alan ve iptal etmek istediğiniz faturanızı bulun.
  • Faturalarınızın yanında yer alan işlemler bölümünden fatura iptal et butonuna (- işareti olarak görüntülenmektedir) tıklayın.
 

İlgili işlemleri tamamladıktan sonra onaylanmış e-ihracat faturanız iptal edilecektir.

 

E-ihracat Faturası İptal Nasıl Yapılır

 

E-ihracatta KDV’siz Fatura Nasıl Kesilir?

 

E-ihracat satışlarını mikro ihracat çerçevesinde gerçekleştiren işletmeler faturalarını KDV’siz bir şekilde kesebilmektedir. Fakat e-arşiv fatura olarak e-ihracat faturası kesecek olan işletmelerin ilk olarak e-devlet üzerinden ihracatçı kaydını tamamlaması gerekmektedir.

 

E-devlet üzerinden ihracatçı kaydı yapıldıktan sonra E-arşiv portal ve e-fatura portallarında fatura keserken sizler de KDV oranları arasında %0 KDV oranını görebilir ve e-ihracatta KDV’siz fatura kesebilirsiniz.

 

E-ihracat Faturası KDV Kesilir mi


 

Mikro İhracatta KDV’li Fatura Kesilebilir Mi?

 

Mikro ihracat, işletmelerin masraflarını azaltarak yurt dışına satış yapmalarını sağlayan bir yöntemdir. Mikro ihracat yapan işletmeler faturalarını KDV’siz bir şekilde düzenlemelidir. Fakat KDV’li bir şekilde fatura kesildiği takdirde mikro ihracat işletmeleri başvuru yaparak KDV iadesi alabilmektedir.

 

İlgili İçerik; Mikro İhracat Nedir, Kimler İçin Uygundur?

 

Mikro İhracat Faturası KDV Kesilir mi

 

E-ihracat Faturası Ne Zaman Beyan Edilir?

 

E-ihracat faturası kestikten sonra faturalarını beyan etmeniz gereken bir süre bulunmaktadır. İhracat faturaları satış tarihinden 7 gün sonra düzenlenebilen bir fatura türüdür ve e-ihracat faturalarının 10 gün içerisinde kaydedilmesi gerekmektedir.

 

E-ihracat Faturası Ne Zaman Beyan Edilir

 

E-fatura ve E-Arşiv Entegrasyonları ile E-ihracat Faturası Kesin

 

E-ihracat sitenizi kurarken ya da e-ihracat sitenizi taşırken Ticimax’ı tercih edebilirsiniz. Ticimax e-ihracat alt yapılarında yer alan Muhasebe ve ERP entegrasyonları ile e-ihracat firmanızın finansal süreçlerini profesyonel bir şekilde yönetebilirsiniz. Bununla beraber Ticimax iş ortakları arasında bulunan E-fatura ve E-arşiv fatura hizmeti sağlayan firmalar ile çalışabilir ve e-ihracat fatura kesme süreçlerinizi profesyonel bir şekilde yönetebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; e-Fatura ve e-Arşiv

 

 

 

Ticimax'ın e-ihracat paketleri ile ürünlerinizi dünyaya satmak için demo talep formunu doldurabilir ve 15 günün ardından Ticimax ile çalışmaya başlayabilirsiniz. Ticimax’ın ücretsiz e-ihracat eğitimleri ve e-ticaret hakkında bilgi almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. 

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax