Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

İş İlanı Nedir: Etkili İş İlanı Oluşturma Rehberi

Güncelleme Tarihi: 14.12.2023

İçindekiler;

İş verenler için etkili iş ilanı oluşturmanın önemi oldukça büyüktür. Çünkü markalar verdikleri iş ilanları sayesinde doğru kişilere ulaşmakta ve böylece açık pozisyonlara alanlarında ve mesleklerinde profesyonel olan kişileri daha kolay bulabilmektedir.

 

İş ilanı oluştururken doğru personellere ulaşmak isteyen markaların dikkat etmesi gereken birçok nokta bulunur. Çünkü bazı kişiler iş tanımına önem vererek ilanlara başvururken bazı kişiler de çoğu zaman yan haklar, çalışma saatleri vb. önemli konuları önemser. Bu nedenle etkili bir iş ilanı oluşturmak isteyen her işverenin dikkatli olması oldukça önemlidir.

 

Etkili İş İlanı Oluşturma Rehberi adlı bu yazımızda sizleri doğru personellere ulaştıracak iş ilanlarını nasıl hazırlayacağınıza dair bilgiler vereceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve böylece nasıl iş ilanı oluşturacağınıza karar verebilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir: Dijital Pazarlamacıların Mutlaka Dinlemesi Gereken 10 Podcast

 

İş İlanı Nedir: Etkili İş İlanı Oluşturma Rehber

 

İş İlanı Nedir?

 

İş ilanı, şirketlerin bünyesinde açık olan işler için verdikleri ilanlara verilen isimdir. İş ilanları her zaman ilgili kurum ve kuruluşun açık olan pozisyon için aradığı gereksinim, rol, maaş, çalışma şekli vb. konuları barındırır.

 

Bunun yanı sıra iş ilanlarına başvuracak olan kişilerden beklenenler, kişilerin beceri ve nitelikleri, çalışma süresi gibi detaylar da iş ilanları içerisinde verilir.

 

İş İlanları Nerede Yayınlanır?

 

Etkili bir iş ilanı oluşturan markalar genellikle bu ilanları duyurmak ve pozisyona en uygun adaya ulaşmak için kariyer platformlarını kullanarak iş ilanlarını yayınlarlar. Günümüzde global ve yerel birçok iş ilanı sitesi bulunur ve bunlar arasında en çok kullanılan platformlar:

 
  • LinkedIn
  • Kariyernet
  • ElemanNet
  • Yenibiris
  • Secretcv
  • Indeed
 

Gibi platformlardır. Fakat bu sitelerin yanı sıra markaların ve iş arayan kişilerin kullandığı birçok platform da bulunur. Genellikle kurumsal imajı düzgün olan ve marka bilinirliği elde etmiş olan şirketler açık iş ilanlarını kendi siteleri üzerinden de toplayarak doğru kişilere ulaşmayı hedefler.

 

İş İlanı Yayınlama Platformları

 

İş İlanlarının Sağladığı Avantajlar

 

İş ilanları iş verenlerin doğru elemanlara ulaşmasını sağlarken iş arayan kişilerin de kendi hayallerindeki işlere ulaşmasını kolaylaştırmaktadır. Kısacası iş ilanlarının iş verenler ve çalışanlar için sağladığı avantajlar farklıdır. Gelin şimdi bunlara ayrıntılı bir şekilde göz atalım. İş arayan kişiler için iş ilanlarının sağladığı avantajlar şunlardır:

 
  • İş ilanları iş bulma kolaylığı sağlarken çalışanların iş bulma sürecini de kısaltır.
  • İş ilanları sayesinde çalışanlar farklı şirketlerin açık pozisyonlarını ve iş seçeneklerini görerek beklentilerini karşılayan işleri bulabilir.
  • Belirli bir tecrübesi bulunan kişiler kariyerlerine iş ilanları sayesinde yön verebilmektedir.
  • Açık bir pozisyon için gerekli yeterliliği karşıladığını düşünen kişiler iş ilanları sayesinde kariyerlerine yön verebilmektedir.
  • Çalışanlar kariyer fırsatı yakalamak istedikleri sektörlerdeki beklentilerin görebilmekte ve kendilerini bu alanlarda geliştirebilmektedir.
 

İş ilanları çalışanlar için avantaj sağladığı gibi iş verenler için de birçok avantaj sağlamaktadır. İş ilanı oluşturmanın iş verenler için sağladığı avantajlar şunlardır:

 
  • Paylaşılan iş ilanları sayesinde markanız için aradığınız nitelikli çalışanlara ulaşabilirsiniz.
  • Doğru personelleri şirketinize dahil edebilir ve böylece amaçlarınıza daha hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.
  • Oluşturduğunuz etkili iş ilanları sayesinde markanızın işe alım sürecini hızlandırabilirsiniz.
  • Kaynaklarınızı doğru bir şekilde kullanarak markanızı daha hızlı bir şekilde büyütebilirsiniz.
  • Bulunduğunuz ülkede yaşayan kişiler ile çalışabileceğiniz gibi markanızın ihtiyaçlarını karşılayacak yurt dışındaki kişiler ile de çalışabilirsiniz.
  • Ülkede istihdama katkıda bulunabilir ve işsizliğin önüne geçebilirsiniz.
 

İş arayan kişiler ve iş verenleri bir araya getiren iş ilanlarının sağladığı avantajlar bunlardır. Fakat özellikle bu avantajlar içerisinde istihdama katkı sağlamak oldukça ön plana çıkmaktadır.

 

İlginizi Çekebilir: Girişimcilerin Mutlaka Dinlemesi Gereken 5 Podcast

 

Etkili İş İlanı Nasıl Oluşturulur?

 

Etkili bir iş ilanı oluşturarak iş arayan kişilerin ilgisini çekmek isteyen markaların dikkat etmesi gereken belirli adımlar bulunur:

 
  • Şirketiniz Hakkında Bilgi Verin
  • İş Pozisyonu Hakkında Bilgi Verin
  • İş ilanını bölümlere ayırın
  • Şirketinizin yan hakları hakkında bilgi verin
  • Şirketinizin ücret politikasından bahsedin
  • İş ilanını kısa tutmaya özen gösterin
  • Emojiler ile dikkatleri çekin
 

Şirketiniz Hakkında Bilgi Verin

 

Etkili bir iş ilanı oluşturmak istiyorsanız ilk olarak şirketiniz hakkında bilgi vermeye özen göstermeniz gerekir. Çünkü bir iş ilanına başvurmak isteyen kişiler şirketler hakkında bilgi almak ister. Bu noktada şirketinizi iyi bir şekilde tanıtmanız bilgili çalışanların dikkatini çekmenizi sağlar.

 

İş ilanında şirketiniz hakkında bilgi verirken kuruluş yılınız, misyonunuz, vizyonunuz gibi önemli konulardaki bilgileri iş arayanlar ile paylaşabilirsiniz. Şirketinizin çalışma politikalarından da bahsederek iş ilanınızın etkisini artırabilirsiniz.

 

Etkili İş İlanı Oluşturmak

 

Çalışacak Kişiler İçin İş Pozisyonu Hakkında Bilgi Verin

 

Etkili bir iş ilanı oluşturmak için yapmanız gereken bir diğer çalışma da iş pozisyonu hakkında bilgiler vermek olmalıdır. Bu süreçte hangi title’da çalışacak birine ihtiyaç duyduğunuzu, onun görevlerini ve kendisini geliştirmesini istediğiniz alanlar hakkında bilgilendirmeler yapın.

 

Bu sayede iş ilanınıza başvuracak kişiler onlardan neler beklediğinizi öğrenebilecektir ve bu da iş ilanlarınıza başvuran kişi sayısını artırmanıza yardımcı olacaktır.

 

İlginizi Çekebilir: Beden Dilinizi Etkin Kullanmanızı Sağlayacak 5 Kitap

 

İş İlanınızı Bölümlere Ayırmaya Özen Gösterin

 

İş ilanı yazarken düz bir ilan yazmak iş arayan kişilerin ilgisini çekmez. Bu yüzden iş ilanı oluşturmak isteyen şirketlerin iş ilanlarını bölümlere ayırması gerekir. Bu hem ilanın okunabilirliğini artırır hem de şirketinizin profesyonel olduğunu gösterir.

 
  • Şirket Hakkında
  • İş Tanımı
  • Genel Nitelikler
  • Yan Haklar
 

Gibi alt başlıklar oluşturabilirsiniz. Oluşturduğunuz her alt başlık özelinde iş ilanınızı detaylandırabilir ve beklentilerinizi iş ilanınıza başvuracak adaylara daha doğru bir şekilde aktarabilirsiniz.

 

İş İlanınızı Bölümlere Ayırmaya Özen Gösterin



İş İlanında Şirketinizin Yan Haklarından Bahsedin

 

Şirketlerde yol, yemek ve aylık ücret gibi temel hakların yanı sıra yan haklar da bulunur. Örneğin sağlık sigortası, eğitim desteği, performans zammı gibi haklar yan haklar arasındadır.

 

İş arayan kişilerin bu noktada yan haklar da dikkatini çeker. Çünkü kişiler kendisine yan haklar sunan ve değer veren şirketlerde çalışmak ister. Bu nedenle etkili iş ilanı oluşturmak istiyorsanız şirketinizin çalışanlarına sunduğu yan haklar hakkında da bilgilendirici bir ilan yazabilirsiniz. Böylece iş arayan kişilerin dikkatini kolayca çekebilir ve ilanlarınıza yapılan başvuru sayısını artırabilirsiniz

 

İş İlanınızda Ücret Politikanızdan Bahsedin

 

İş ilanı oluşturma sürecinde ücret politikalarına yer vermek de alacağınız başvuru sayısını artırabilmektedir. Bu noktada etkili iş ilanı yayımlamak isteyen firmalar net maaşa ilanlarında yer vermese de ilgili personel için ön gördükleri maaş aralığını paylaşabilir. Bu da hem iş arayan kişilerin dikkatini çeker hem de başvuru sayılarını artırır.

 

İlginizi Çekebilir: Başarılı Yöneticilerin Okuması Gereken 5 Kitap

 

İş İlanı Ücret Politikası

 

İş İlanınızı Kısa Tutun

 

Uzun uzadıya bir iş ilanı yazmak iş arayışı içerisinde olan kişilerin okurken sıkılmasına neden olabilir. Bununla beraber uzun iş ilanlarını anlamak da zorlaşabilir. Bu nedenle etkili iş ilanı oluşturmak istiyorsanız kısa cümlelerle neler istediğinizi ve beklentilerinizi yazabilirsiniz. Böylece iş arayanların ilanınızı okuma süresini kısaltabilir ve başvuru yapma ihtimallerini artırabilirsiniz.

 

İş İlanlarınızda Emojiler Kullanın

 

İş arayan kişilerin dikkatini çekmek ve onlara samimi görünmek istiyorsanız iş ilanlarınızı oluştururken emojiler de kullanabilirsiniz. Şirketinizin marka kimliğinde yer alan emojilerin yanı sıra ilgili madde veya beklentiyi gösteren emojiler ile dikkatleri ilgili madde ve beklentilere çekebilirsiniz.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticaret sitesi projenizi oluşturup internetten satış yapmaya başlayabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax