Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Mentor Nedir? İş Dünyasında Yöneticilerin ve Çalışanların Mentörlük Almasının 10 Faydası

Güncelleme Tarihi: 12.07.2023

İçindekiler;

Hem iş hem de kişisel yaşamda, kişiler becerilerini geliştirmek, sürekli yeni şeyler öğrenme ihtiyacı duyarlar. Kendimizi ve hedeflerimizi gerçekleştirirken çoğu zaman bir akıl hocasına ihtiyaç duyarız. İşte tam bu noktada mentorlük kavramı devreye girmektedir. Bir mentore sahip olmak hedefe doğru giderken rehberlik etme, tavsiyede bulunma, tecrübelerini paylaşma ve ilham olma konusunda görevler üstlenmektedir. Mentorlük hizmeti almak kişilerin; kariyer, kişisel gelişim gibi alanlarda güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Bugünkü yazımızda mentorlük nedir, mentorlük faydaları ve daha pek çok konuda bilgiler derledik.



Mentor Nedir Yöneticilerin ve Çalışanların Mentörlük Almasının Faydası

 

Mentorluk Nedir?

 

Mentor Türkçe karşılığı olarak akıl hocası anlamına gelmektedir. Mentor nedir dediğimizde daha deneyimli veya daha bilgili bir kişinin daha az deneyimli veya daha az bilgili bir kişiye rehberlik etmesine yardımcı olduğu bir ilişkidir. Mentor, hizmet verilen kişiden daha yaşlı veya daha genç olabilir, ancak belirli bir uzmanlık alanına sahip olması gerekir. Mentor, sizi destekleyebilecek, tavsiyede bulunabilecek ve yol gösterebilecek kişidir.

 

Mentorler karşılaştığınız zorluklarda size yardımcı olur, gelişmenize yardımcı olmak için anlayışlarını ve kişisel deneyimlerini kullanır. Bu ilişki bir yönetici veya patrona ektir ve daha kişisel ve gizli bir yapıdan yararlanır. Mentorlerin ömür boyu arkadaş olma potansiyeli vardır veya ilişki ancak siz bir hedefe ulaşana kadar sürebilir.

 

Mentorlük nedir dediğimizde ise başka bir kişiye kişisel gelişimini desteklemek için yardım etme ve rehberlik etme eylemi veya süreci olarak ifade edilmektedir. Mentorler kişilerin kendini gerçekleştirmesine katkılar sunar.

 

Mentorluk Nedir?

 

İyi Bir Mentor Nasıl Olmalı?

 

Bir mentorun amacı, bir kişi olarak büyümenize ve kendinizin en iyi versiyonu olmanıza yardımcı olmaktır. Bu, kişisel veya kariyer hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olmayı, sizi yeni düşünme biçimleriyle tanıştırmayı, sınırlayıcı varsayımlarınıza meydan okumayı, değerli yaşam derslerini paylaşmayı ve çok daha fazlasını içerebilmektedir.

 

Mentor, size rehberlik eden kişidir ve hayatınız ve kariyeriniz boyunca birkaç tane mentorunuz olabilir. Pek çok mentorluk türü vardır. Bir mentoru amacınıza ve hedeflerinize göre birçok farklı şekilde bulabilirsiniz. İyi bir mentor nasıl olunur dediğimizde ise size ne yapacağınızı söylemeyen, ancak kendiniz bulmanız için size rehberlik eden kişiler olmalıdır. İyi bir mentorun özellikleri şöyle olmalıdır;

 
  • İyi bir dinleyici olmalıdır.
  • Yol gösterici ve yerinde sorular sormalıdır.
  • Empati yeteneği gelişmiş olmalıdır.
  • Teşvik edici ve destekleyici olmalıdır.
  • Öz farkındalığa sahip olmalıdır.
  • Yapıcı ve dürüst geribildirim vermelidir.
 

İlgili İçerik; Beyaz Yaka Nedir? İş Hayatında Beyaz Yaka ve Mavi Yaka Arasındaki Farklar

 

İyi Bir Mentor Nasıl Olmalı?

 

Nasıl Mentor Olunur?

 

Günümüzde mentor olmak oldukça popülerdir. Peki mentor nasıl olunur? Öncelikle mentor olabilmek için belirli bir donanım ve eğitime sahip olmak gerekir. Mentorlükte aranılan özellikleri taşıyor olmak önemlidir. Bilgi, tecrübe, deneyim, uzmanlık bu konunun olmazsa olmazıdır. Mentorlük hizmeti vermek için belirli eğitimlerden geçilmesi gerekmektedir. Profesyonel eğitim merkezleri tarafından mentörlük eğitimi alınmalıdır. Bu eğitimlerde bir mentorde olması gereken özellikler ve mentorun yapması gerekenler konusunda bilgi sahibi olunur. Fakat bir mentor yaşam boyu öğrenme konusunda ısrarcı olmalı ve kendini beden dili, diksiyon, hitabet, güven verme, empati gibi alanlarda geliştirmelidir.

 

Nasıl Mentor Olunur?

 

Ters Mentorluk ve Mentee Nedir?

 

Ters Mentorlük dediğimizde 60 yaş ve üstü kişilerin iş yaşamında, şirket yönetiminde kendinden daha genç isimlerden mentorlük desteği almasına verilen isimdir. Günümüzde deneyimli şirket yöneticileri geride kalmamak, yenilikleri yakalayabilmek için ters mentorlüğe başvurmaktadır. Mentee de mentorlük kavramı altında bilinmesi gereken bir terimdir. Mentorlük hizmeti alan kişi ya da danışanlar bu alan kapsamında mentee olarak adlandırılmaktadır.

 

Ters Mentorluk ve Mentee Nedir?

 

Mentor Ücretleri Nasıldır?

 

Mentorlük hizmeti ücretli bir hizmettir ve pek çok kritere göre şekillenmektedir. Belirli bir ücret karşılığında verilen mentorlük hizmeti kişilerin hedeflerine, amaçlarına, beklentilerine ve sürece göre şekillenmiştir. Melek yatırımcı olan mentorlük hizmetinde ise ücret alınmasa da yapılan girişime ortak olma durumu söz konusu olmaktadır.

 

Mentor Ücretleri Nasıldır?

 

Mentorlük Örnekleri Nelerdir?

 

Günümüzde başarı hikayeleriyle ilham olan isimlere bakıldığında birçoğunun mentorlük hizmeti aldığı bilinmektedir. Bu isimler arasında; Mark Zuckerberg (Facebook- Meta) – Steve Jobs (apple), Larry Page (Google) gibi önemli isimler yer almaktadır.

 

İlgili İçerik; İlham Veren E-ticaret Başarı Hikayeleri

 

Mentorlük Örnekleri Nelerdir?

 

Neden Mentorlük Alınmalı?

 

Mentorlük hizmetinin kişilere sağladığı pek çok avantaj olmaktadır. Yaşamlarında ve iş yaşamlarında risk almayı, başarmaktan korkmamayı, deneyim kazanmayı, verimli çalışmayı sağlamada mentorlük desteği oldukça önemli olmaktadır. Daha sağlam ve kendinden emin adımlar atabilen kişiler böylece hedeflerine daha kolay ulaşabilirler.

 

Neden Mentorlük Alınmalı?

 

Mentorlük ve Yaşam Koçluğu Arasındaki Fark Nelerdir?

 

Yaşam koçluğunda kurulan ilişkiler ve verilen hizmet daha kısa sürelidir. 6 ay ya da 1 yıla kadar olması beklenir. Mentorlükte ise ilişki daha uzun süreli olma eğilimindedir. Bu süre bir veya iki yıl bazen daha uzun sürer. Koçluk, profesyonellerin iş başındaki performansını iyileştirmek için tasarlanmış, daha fazla performans odaklıdır. Mentorluk, sadece profesyonelin mevcut iş işlevine değil, kariyer gelişimine daha bütünsel bir yaklaşım benimseyerek ötesine bakarak daha fazla gelişim odaklıdır. Yaşam koçluğu sonuçta daha Mentorluk ilişkisinin sonucu zamanla değişebilir ve değişebilir. Spesifik, ölçülebilir sonuçlara veya değişen davranışa daha az ilgi vardır ve mentinin genel gelişimine daha fazla ilgi vardır.

 

İlgili İçerik; E-Ticarette Başarıyı Yakalamak İsteyenler İçin 10 Adım

 

Mentorlük ve Yaşam Koçluğu Arasındaki Fark Nelerdir?

 

Mentörlük Hizmeti Almanın Kişilere Sağladığı 10 Fayda

 

Mentorluğun faydaları, mentinin kişisel gelişiminin çok ötesine geçerek, kişilerin çalıştıkları organizasyonları olumlu yönde etkiler. Yeni bakış açılarına maruz kalma yoluyla kapsayıcılığı desteklemekten, her iki taraf için artan terfi şansına kadar, faydaları çok geniştir. Mentorlar için mentorluğun faydaları dediğimizde deneyimden elde edilen çok çeşitli kişisel gelişim faydaları mevcuttur.

 
  • Liderlik becerisi geliştirme ve güçlü iletişim becerileri
  • Artan özgüven ve öz farkındalık
  • Soru sorma sanatı
  • İyi bir dinleyici olmak
  • Başkasından öğrenmek
  • Yeni ve farklı bakış açılarına maruz kalma
  • Kişisel bir ağ büyütmek
  • Artan promosyon şansı
  • Artan iş tatmini
  • Başka bir kişiyi desteklemek
  • İleri ödeme
 

Menteeler için mentorluğun faydaları nelerdir;

 

Elbette mentorluk almaktan pek çok kazanç elde ederler. Aşağıda bu faydalara değindik.

 
  • Güçlü iletişim becerilerine sahip olmak
  • İş içinde kişisel bir ağ geliştirmenin sağlanması
  • Artan özgüven ve öz farkındalık
  • Yeni ve farklı bakış açılarına sahip olunması
  • Kendini doğru yansıtmayı öğrenebilmek
  • Hedef belirlemeyi öğrenmek
  • İş tatminin artması
  • Başkalarının deneyimlerinden ilham almak
  • İyi ve doğru sorular sormayı öğrenmek
  • Biri tarafından desteklenmek
 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax