Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Beyaz Yaka ve Mavi Yaka Nedir?

Güncelleme Tarihi: 22.03.2024

İçindekiler;

Beyaz yaka statüsünde çalışanlar işlerinde iş gücü olarak beden gücünü kullanmayan, yüksek vasıflı işler yaparak daha yüksek ortalama maaşlar kazanan bir profile sahip olan çalışan sınıfına girmektedir. Tarihsel olarak beyaz yaka sınıfına bakıldığında ofis işleri ve yönetim tarafından yürütülen iş kolları olarak tanımlanmaktadır. Mavi yaka denildiğinde ise geleneksel iş statüsüne sahip olan, fabrikalarda çalışan işçi sınıfını tabir eden bir kavramdır.



beyaz yaka nedir?

 

Beyaz Yaka Nedir?

 

Beyaz yakalı çalışanlar masa başında çalışan ve klişe olarak fiziksel emekten kaçınan takım elbise, kravat gibi bir profilde anılan çalışanları tabir eden bir kavramdır. Beyaz yakalı çalışanlar; düşük vasıflı veya el işçiliğine göre daha fazla eğitim ve öğretim gerektiren, daha yüksek ücretli, daha yüksek vasıflı işlerdir. Örnekler, yönetici rolleri veya doktorlar veya avukatlar gibi meslekleri içerebilir.

 

Beyaz yakalı işçiler, vasıflı ve yüksek vasıflı işler yapan çalışanları ifade eder. Ofis idaresinin ve yönetiminin bir parçasıdırlar. El işi yapmazlar ve beden gücünü daha az kullanırlar. Geleneksel olarak beyaz yakalı işçiler, resmi kıyafet giyerek resmi bir ortamda çalışan bir profile sahiptir.

 

Bu ayrım, imalat sanayii ile hizmet sektörü arasında yaygın olarak görülmektedir. Tarım sektörü, imalat, madencilik ve ilgili endüstrilerle birlikte fabrikalarında, çiftliklerinde ve madenlerinde geniş ölçüde mavi yakalı işçilerden oluşmaktadır. Hizmet sektörü, çalışanlarının vasıflı işler yapan beyaz yakalı işçiler olduğu profesyonel firmalar, finans şirketleri ve sigorta şirketlerinden oluşmaktadır.

 

İlgili İçerik; Kriz İletişimi ve Kriz Yönetimi İpuçları

 

beyaz yaka çalışanları kimlerdir?

 

Beyaz Yaka Çalışanları Kimlerdir?

 

Beyaz yakalı çalışanlar kimlerdir dediğimizde; doktorlar, avukatlar, muhasebeciler, mühendisler, finans işleri, pazarlama, satış vb. gibi yüksek nitelikli profesyonelleri içerir. Mavi yakalı çalışanlara göre yüksek maaş aldıkları belirleyici özellikleridir. İşleri, yüksek öğrenim ve eğitimlerine dayalı olarak son derece yeteneklidir. Mavi yaka beyaz yaka farkları dediğimizde mavi yakalı işçiler iki farklı işçi sınıfına ayrılmaktadır. Beyaz yakalı işçiler, profesyonel firmalarda operasyonel düzeyde vasıflı işleri olan kişileri de içerir. Bu kişiler, yönetim ve zemin araştırması gibi faaliyetlerde bulunurlar. Bu işçiler daha yüksek beyaz yakalı istihdam seviyelerine ilerlemektedir.

 

İlgili İçerik; Evden Çalışırken Motivasyonunuzu Arttıracak 6 Unsur

 

Beyaz Yakanın Özellikleri Nelerdir?

 

Beyaz Yakanın Özellikleri Nelerdir?

 

Beyaz yakalı işçiler, masa başında çalışan ve klişe olarak fiziksel emekten kaçınan takım elbiseli işçilerdir. Mavi yakalı işçilerden daha fazla para kazanma eğilimindedirler. Beyaz yakalı çalışma, yüksek düzeyde eğitim ve avantajlarla rahat bir işi güvence altına alma varsayımı anlamına gelmektedir.

 

Beyaz yakalı pozisyonların genellikle yönetici veya yönetici olarak daha önemli rollere ilerleme fırsatları sunması beklenir. Beyaz yakalı bir rolün de benzer şekilde, daha fazla ilerleme ile gelirlerini hızla artırmaya devam etme potansiyeli ile daha yüksek ücretli maaşlar üretmesi beklenmektedir.

 

Beyaz yakalıların çalışma ortamlarına bakıldığında bir ofise dayanır. Ancak, bazı endüstriler yine de sahada bulunmayı gerektirebilir. Bu, özellikle müşteriler ve müşterilerle düzenli olarak buluşan veya konferans ve toplantılara seyahat eden profesyoneller için geçerlidir.
 

 

Beyaz Yaka Statüsünde Çalışan İş Alanları Nelerdir?

 

Beyaz Yaka Statüsünde Çalışan İş Alanları Nelerdir?

 

Avukatlar, muhasebeciler, mimarlar, bankacılar, emlakçılar, iş danışmanları ve satış ve hizmet departmanları genellikle beyaz yakalı pozisyonlar olarak tanımlanır. Gerçekleştirilen asıl iş önemsiz olmasa da beyaz yakalı roller, profesyonelin çalışma haftası boyunca ve hafta sonları yoğun saatler geçirmesini gerektirebilir. Beyaz yakalı profesyonellerin, tatil zamanlarında ve normal çalışma saatleri dışında da görev başında olmaları beklenebilir. Üst düzeylerde, bir firmanın üst yönetiminin ve hiyerarşisinin bir parçası olabilirler.

 

Mavi Yaka Nedir?

 

Mavi Yaka Nedir?

 

Mavi yaka ilk olarak 1920'lerde, bu tür çalışanların, işlerinin doğası gereği kiri veya yağı gizlemeye yardımcı olmak için genellikle mavi renkli olan kot veya kumaştan gibi dayanıklı gömlekler giydiği zaman ortaya çıkmıştır. Mavi yakalı işler, el emeği ve saatlik ücretle genellikle beden gücü ve el emeğinin öne çıktığı çalışma ortamlarıdır. Bu kategoriye giren bazı alanlar inşaat, imalat, bakım, madencilik, seri üretim gibi alanlardır. Bu tür bir işi olanlar işçi sınıfının üyeleri olarak nitelendirilir. Mavi yakalı işçi, genellikle hizmet sektöründe masa başında çalışabilen beyaz yakalı bir işçiden daha düşük statülü olarak algılanırken, mavi yakalı işçi, el emeği veya imalat yapmaktadır.

 

Beyaz Yaka Ve Mavi Yaka Farkları Nelerdir?

 

Beyaz Yaka Ve Mavi Yaka Farkları Nelerdir?

 

Beyaz yakalı bir iş bir ofis ortamında gerçekleştirilir ve büro, idari veya yönetim görevlerini içerir. Birçok beyaz yakalı işi olan bazı sektör örnekleri arasında teknoloji, muhasebe, pazarlama ve danışmanlık yer alır. Beyaz yakalı terimi, bu profesyonellerin çoğunun geleneksel olarak giydiği beyaz gömlekleri ifade eder. Mavi yakalı bir iş, bir tür el emeği veya ticaretle ilgili işçiliktir.

 

Pek çok mavi yakalı işi olan bazı sektör örnekleri arasında perakende, imalat, yemek servisi ve inşaat sayılabilir. Ücret olarak bakıldığında ise mavi yakalının emek gücü daha fazla olsa da beyaz yakaya göre daha az kazandığıdır. Beyaz yakalı işçiler geleneksel olarak sendikal faaliyetlerin bir parçası değildir. Sendikalar oluşturan ve kendilerini sendikalarla ilişkilendiren mavi yakalı işçilerin aksine, genellikle sendika kurmazlar.

 

 

Beyaz Yaka ve Mavi Yaka Eğitim Standartları Nasıldır?

 

Beyaz Yaka ve Mavi Yaka Eğitim Standartları Nasıldır?

 

Beyaz yakalı pozisyonlar yüksek öğrenim gerektirir. Bu profesyonellerin en az lise diplomasına veya lisans derecesine ihtiyacı vardır ve genellikle ek eğitimle daha yüksek kazanç potansiyeline sahip olabilirler. Mavi yakalı pozisyonlara bakıldığında ise çıraklık veya meslek okulları aracılığıyla iş başında eğitim sunar. Bazı yüksek ücretli, daha uzmanlaşmış mavi yakalı pozisyonlar da belirli sertifikalar veya teknik beceriler gerektirir.

 

Beyaz Yaka ve Mavi Yaka Çalışma Standartları Nasıldır?

 

Beyaz Yaka ve Mavi Yaka Çalışma Standartları Nasıldır?

 

Beyaz yakalı çalışanlar bir masa ve bilgisayarın olduğu bir ofis ortamında gerçekleşir. Bu işlerin birçoğunun uzaktan veya evden yapılması da mümkündür. Mavi yakalı işler, depolar, ofisler, evler, atölyeler, açık alanlar ve daha fazlası gibi çeşitli ortamlarda gerçekleşir.

 

Beyaz Yaka ve Mavi Yaka Görevleri Nasıldır?

 

Beyaz Yaka ve Mavi Yaka Görevleri Nasıldır?

 

Beyaz yakalı çalışanlar, genellikle fikirleri geliştirerek, ileterek ve uygulayarak büro kapasitesinde görevlerini yerine getirirler. Mavi yakalı sorumluluklar bazen makine, araç veya ekipmanla fiziksel emek gerektirir. Ayrıca belirli yazılım veya araçların kullanılmasını gerektirebilirler. Mavi yakalı işler genellikle son derece uzmanlaşmış beceriler ve uzmanlık gerektirir.

 

Beyaz Yaka ve Mavi Yaka

 

Beyaz Yaka ve Mavi Yaka Kazançları Nasıldır?

 

Beyaz yakalıların sabit bir kazancı mevcuttur. Mavi yakanın ise mesai, vardiya vb. çalışma şartlarına göre aylı kazancı değişebilmektedir. Bu durumda mavi yakalıların saatlik ücret bazında çalıştığı öte yandan beyaz yakalıların ise sabit ücretler karşılığında daha fazla ücret aldığı bilinmektedir.

  

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax