Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Mobil Kullanıcı Deneyimi Tasarımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Güncelleme Tarihi: 06.10.2022

İçindekiler;

E-ticarette mobil kullanım oranı her geçen yükselmekte ve bu yükselişle birlikte işletmelerin mobil kullanıcı deneyimini iyileştirme noktasında daha yenilikçi olması gerekmektedir. Mobil e-ticaret'in bu kadar hızlı büyümesinin ana nedeni, müşterilerin içerik tüketmesinin, ürünleri araştırmasının ve satın alma işlemlerini parmaklarının ucunda mobilden yapıyor olmasıdır. Bu yazımızda mobil kullanıcı deneyimi nedir ve nasıl iyileştirilir konusunda bilgiler derledik.


Mobil Kullanıcı Deneyimi Tasarımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Mobil Kullanıcı Deneyimi Nedir?

 

Mobil cihazların rahatlığından yararlanan ve teknolojik engellerin kaldırılmasıyla birlikte, işletmelerin yeniden düşünmesi ve mobilde müşteriler için keyifli bir alışveriş deneyimi yaratması giderek daha önemli hale gelmektedir. E-ticarette mobil kullanıcı deneyimi için günümüzde müşterilerin yüksek beklentilerini karşılamanın yolu sadece e-ticaret sitesini duyarlı bir mobil web sitesine dönüştürmek değildir.

 

Aşağıda mobil kullanıcı deneyimi öneminin artmasının nedenlerini sıraladık.

 

Artan müşteri potansiyeli

 

Masaüstünden çok mobil cihazlarda gezinen tüketici sayısı daha yüksektir. Bu nedenle mobilde nasıl göründüğünüz müşteri potansiyelinizi etkileyen bir etkendir. Satışları arttırmak için e-ticaret sitenizin mobil alanda da başarılı olması adına çalışmalar yapmak gerekmektedir.

 

İlgili İçerik; Satışlarınızı Artıracak Mobil Pazarlama Stratejileri


Artan müşteri potansiyeli

 

Geliştirilmiş SEO sıralamaları

 

Google ve diğer arama motorları, daha iyi bir mobil deneyime sahip siteleri, insanlar arama yaparken sıralamalarında daha yüksek olarak değerlendirir. Bu nedenle e-ticaret sitelerinin mobil uyumluluk testlerini geçmesi sitelerin kullanıcı deneyimini olumlu yönde etkilemektedir.

 

Daha iyi dönüşüm oranı

 

Optimize edilmiş bir mobil siteye sahip olmak, kullanıcıların cihazlarından görüntüleseler bile siteden alışveriş yapabilmelerini sağlar. Mobil kullanıcı deneyimi için dönüşüm oranları masaüstünden daha düşük olsa da müşterinize isterlerse akıllı telefonlarından satın alma olanağı vermek, daha iyi bir dönüşüm oranı elde etme olasılığınızın daha yüksek olduğu anlamına gelir.


Daha iyi dönüşüm oranı

 

Daha iyi müşteri memnuniyeti

 

Müşteriler alışveriş yapmaktan ve sitenizde gezinmekten hoşlanıyorsa, geri gelebilir veya sizi satın almak için iyi bir işletme olarak değerlendirebilirler. Müşterileri mobil cihazlarda elde tutmanın en iyi yollarından birinin duyarlı ve mobil uyumlu bir e-ticaret sitesine sahip olmaktır.

 

İlgili İçerik; Mobil E-ticaret Nedir?

 

Daha İyi Bir Mobil Deneyime Sahip Olmak İçin Yapılması Gerekenler

 

Mobil uyumlu e-ticaret sitesiyle kalmayıp sürekli olarak güncel ve trendleri takip de kalmak da bir o kadar önemlidir. Dijitalde mobil alanda da her geçen gün pek çok yenilik ve değişim baş göstermektedir. Aşağıda mobil deneyimin iyileştirilmesi için işletmelerin üzerinde durması gereken bazı konulara değindik.


Daha İyi Bir Mobil Deneyime Sahip Olmak İçin Yapılması Gerekenler

 

Duyarlı veya uyarlanabilir tasarım

 

E-ticaret sitenizde duyarlı bir tasarıma sahip olmak, kullandıkları ekran boyutuna ve platformuna bağlı olarak kullanıcının davranışına ve ortamına uyum sağlayacağı anlamına gelir. Otomatik yanıt verme, trafiğinizin sitenizi nereden görüntülediği konusunda endişelenmenize gerek olmadığı anlamına gelir.

 

Gezinme

 

Akıllı telefonlar masaüstü bilgisayarlardan çok daha küçük olduğundan, e-ticaret sitenizdeki gezinme çok daha basit olmalıdır. Müşterileriniz için mobil site navigasyonu kolay olmalı ve gezinme rahat olmalıdır.


Gezinme

 

Ürün sunumu

 

Bir e-ticaret işletmesi olarak, ürünlerinizi bir mobil cihazda kolayca görüntülenebilir bir temelde sunmanız önerilir, bunun iki ana avantajı vardır; ürünlerinizi gezen müşteri için daha net görebilir ve ayrıca sitenizin yüklenme sürelerini kısaltır.

Akıllı arama

 

Tamamen optimize edilmiş ve duyarlı bir akıllı aramaya sahip olmak, müşterinizin sitenizi sıkıştırmaması ve yakınlaştırmaması anlamına gelir ve bu da can sıkıcı olabilir. Akıllı arama, müşterinin sitenizdeki ürünleri normal bir güçlük olmadan aramasına olanak tanır ve satın alma olasılığı daha yüksek olur.


Akıllı arama

 

Mobil dostu tasarım kullanılması

 

E-ticaret mobil kullanıcı deneyimi için sitenizin mobil cihazlarda kullanıcı dostu görünmesi oldukça önemlidir. Bir online mağaza oluştururken göz önünde bulundurulması gereken bazı uygulamalar şunlardır:

 

Duyarlı bir şablon kullanılması

 

Tasarım hem büyük hem de küçük ekranlara kolayca uyum sağlayacaktır. Bu şekilde masaüstü, tablet ve mobil cihazlar için ayrı düzenler oluşturmanız da gerekmeyecektir.


Duyarlı bir şablon kullanılması

 

Harekete geçirici mesaj düğmelerini dokunmatik hale getirmek

 

Boyutlandırma, boşluk ve şekil, kullanıcıların öğeye dokunmasını kolaylaştırmalıdır.

 

Bir arama özelliği eklenmesi

 

Böyle bir işlev, kullanıcıların aradıklarını çok daha hızlı bulmalarını sağlar; bu, e-ticaret siteniz içerik ağırlıklıysa kullanışlı olacaktır.


Bir arama özelliği eklenmesi

 

Pop-up'ların en aza indirilmesi

 

Kullanıcı bilgilerini toplamak için harika olsalar da, müşterilere müdahaleci gelebilirler.

 

İlgili İçerik; E-Ticarette Mobil Uygulama Tercih Edilmesinin 10 Nedeni

 

Mobil e-ticaret site hızının artırılması

 

Bir e-ticaret sitesinin ne kadar hızlı yüklendiği bir işletmeyi etkileyebilir. Araştırmalar mobil ticaret siteleri için ideal hızın bir saniye veya daha az olduğunu göstermektedir. Aksi takdirde, müşteriler bunun yerine bir rakibin e-ticaret sitesine gidebilir veya bir arkadaşlarına olumsuz kullanıcı deneyimini anlatabilir. Öte yandan Google, sayfa yükleme süresini bir sıralama faktörü olarak değerlendirir. Bu nedenle sitenizin açılması için geçen süre, ilk etapta organik trafik kazanıp kazanamayacağını belirleyebilir.


Mobil e-ticaret site hızının artırılması

 

Ürün sunumunu müşteri dostu hale getirilmesi

 

Çekici, net ve işlevsel bir ürün sunumu oluşturmak, kullanıcıları öğenizin satın almaya değer olduğuna ikna edebilir. Mobil cihazlarla ilgili zorluk, ekranların daha küçük olması ve alanın sınırlı görünmesidir. Mobil kullanıcılar genellikle içeriği gözden kaçırır, bu nedenle ürün bilgilerini kısa tutmak en iyisidir. Ürünlerinizi en fazla üç cümleyle tanımlayın. Malzeme veya bakım talimatları gibi ayrıntılar için madde işaretlerini kullanın.

 

Akıllı telefon ve tablet kullanıcılarının dokunma, kaydırma ve yakınlaştırma gibi içerik tüketirken gerçekleştirdikleri eylemlerdir. Sayfa tasarımının bu etkinlikleri barındırmak için UX öğelerine yer verilmelidir.

 

Mobil ödeme akışını optimize edilmesi

 

Mobil cihaz kullanıcıları artık internet trafiğine hakim olsa da bazı araştırmalar masaüstünün ticari satışların çoğunu getirdiğini gösteriyor. Düşük mobil dönüşüm sayısının bir nedeni, müşterilerin işlemlerini tamamlamadan ayrılmalarına neden olan hatalı bir ödeme sürecidir. Bazı araştırmalara göre mobil ticaret, yüzde 85,65 ile en yüksek ortalama alışveriş sepetini terk etme oranlarına sahiptir.

 

Mobil kullanıcı deneyimi için ödeme deneyiminizi iyileştirmek için aşağıda dikkat edilmesi gereken birkaç noktaya değindik.

 
  • Müşterilerden önceden kaydolmalarını istemek, süreci uzun ve karmaşık hissettirebilir.
  • Gereksiz form alanlarını ortadan kaldırılması
  • Misafir ödeme seçeneği eklenmesi
  • Yalnızca iletişim, teslimat adresi, fatura ve ödeme bilgilerini istenmesi
  • Çok sayfalı bir ödeme için bir ilerleme çubuğu gösterilmesi
  • Tek tıklamayla ödeme sunulması

Mobil ödeme akışını optimize edilmesi

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax