Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Web Site Hızı Nedir, Nasıl Optimize Edilir?

Güncelleme Tarihi: 13.12.2023

İçindekiler;

Web site hızı, internet sitenizdeki içeriklerin tarayıcı ve mobil cihazlar üzerinden kaç saniyede yüklendiğini ve yanıt verdiğini gösteren bir metriktir. Kullanıcıların siteniz üzerindeki davranışlarını büyük ölçüde etkilediği için belirli zaman dilimlerinde web site hız kontrolü ve ardından da web site hızı optimizasyonu yapılması gerekir.

 

Web site hızı optimizasyonu yapılmadığı takdirde ise kullanıcılar internet sitenizde zaman geçirmez ve bununla beraber siteniz üzerinden alışveriş yapamaz. Bu nedenle bu optimizasyonu yapmanız oldukça önemlidir.

 

Web Site Hızı Nedir, Nasıl Optimize Edilir adlı bu yazımızda sizlere web site hızı ile ilgili bilgi verdikten sonra optimizasyon sürecinizi nasıl yürüteceğinizden bahsedeceğiz.

 

Web Site Hızı Nedir, Nasıl Optimize Edilir?

 

Web Site Hızı Nedir?

 

Web sites hızı, internet sitenizi ziyaret eden kişilerin bir URL’ye tıkladığında sitenizin ne kadar sürede tepki verdiğini gösteren bir metriktir. Genellikle web site hızını ölçmek isteyen kişiler Google PageSpeed standartlarını baz alarak optimizasyon çalışması yapar.

 

Web Site Hızının Önemi

 

Web sitesinin hızlı olması bir internet sitesine sahip olan işletmeler, bir sitenin yönetiminde görevli olan ajanslar ve SEO Firmaları için oldukça önemlidir. Çünkü web site hızı birçok avantaj sağlar.

 
  • Bir web sitesinin yüklenme süresi 4 saniyeyi aştığında bir ziyaretçinizi kaybedebilirsiniz. Çünkü genellikle 4 saniyeden fazla sürede yüklenen siteler ziyaretçilerinin %25’ini kaybeder
  • Web siteleri düşük performans gösterdiği takdirde siteyi ziyaret eden kullanıcıların %46’lık bölümü yeniden siteye giriş yapmamaktadır.
  • Genellikle bir web sitesini ziyaret eden kullanıcılar ilk 5 saniye içinde etkileşimde bulunur. Yüklenme hızı 5 saniyeyi aştığında ise kullanıcılar etkileşime girmez.
  • Mobil cihazlar üzerinden web sitenizi ziyaret eden kullanıcıların yaklaşık %75’lik bölümü sitenizin yüklenme hızı 5 saniyeyi aştığında yeniden sitenize giriş yapmayacaktır.
  • Özellikle e-ticaret sektöründe faaliyet gösteren sitelerin yüklenme hızı artığında müşteri ve satış kaybı yaşanabilir
  • E-ticaret sitelerinin site yüklenme hızının fazla olması özellikle kullanıcı deneyimini kötü etkileyecek ve bu da olumsuz bir marka imajı yaratmanıza neden olacaktır.
  • Genellikle uzun sürelerde yüklenen web sitelerinde seo bakımından iyi performans almak zorlaşacaktır
 

Bunlardan dolayı web site hızı optimizasyonu yapılması oldukça önemlidir. Web site hızı optimizasyonu yaparak hedef kitlenizde yer alan kişilerin sitenizde zaman geçirmesini sağlayabilir ve böylece hem kitlenizi elinizde tutabilir hem de dönüşüm oranlarınızı artırabilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir: SEO Uyumlu İçerik Nasıl Üretilir?

 

Web Site Hızının Önemi Nedir

 

Web Site Hızını Etkileyen Faktörler

 

Bir web sitesinin hızlı ya da yavaş çalışmasını etkileyen birçok faktör bulunur. Özellikle çoğu kişi web site hızını etkileyen en önemli faktörün sunucular olduğunu söylese de aslına bakıldığında sitede yer alan CSS ve Javascript kodları, sitede kullanılan eklentiler de web sitenizin hızını olumsuz etkileyebilir ve bu nedenle web site hız optimizasyonu yapmanıza neden olabilir.

 
Faktör Açıklama
Sunucu Web sitenizi barındırdığınız sunucular web sitenizin hızını etkiler.
Önbellekleme En çok ziyaret edilen sayfalardaki içerik önceden saklanır ve kullanıcılara daha hızlı gösterilir.
Sayfa Boyutu ve Görseller Web sitenizin bir sayfasında ya da sayfalarında kullandığınız görseller sitenizi yavaşlatabilir.
CSS ve JavaScript Kodları. Sitenizde kullandığınız CSS ve JavaScript kodları sitenizin yavaş yüklenmesine neden olabilir.
CDN CDNİçerik dağıtım ağı olan CDN kullanmak web sitenizde yer alan içerikler farklı sunuculara dağıtmanıza olanak tanıyarak site hızınızı artırır.
Eklentiler EklentilerWeb sitelerinde kullanılan eklentiler site hızını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle eklenti kurulumu yaparken tercih edilecek eklentilerin iyi bir şekilde seçilmesi gerekir.
 

Web Site Hızını Kontrol Edebileceğiniz Araçlar

 

Web site hızınızı kontrol ederek web site hız optimizasyonu yapmak istiyorsanız belirli araçlar kullanabilirsiniz.

 
  • Google Pagespeed Insight
  • GT Metrix
  • Pindom Site Hızı Testi
  • Doctom
  • WebPageTest
 

En çok kullanılan web site hız testi araçlarıdır. Her araç kullanılıyor olsa da kullanım verileri göz önünde bulundurulduğunda web site hız optimizasyonu yapacak olan kişilerin daha çok Google Pagespeed Insight kullandığını söylemek mümkündür.

 

İlginizi Çekebilir:SEO Raporu Nasıl Hazırlanır?

 

Web Site Hızı Ölçme Araçları

 

Web Site Hızı Nasıl Artırılır?

 

Web site hız optimizasyonu yapmak isteyen kişi ve işletmeler belirli alanlarda yaptıkları düzenlemeler sayesinde web site hızlarını artırabilmektedir.

 
  • Sunucu Seçimi
  • Görüntü optimizasyonu
  • CDN Kullanımı
  • Kullanılmayan CSS Kaldırma
  • CSS ve JS Dosyalarını Küçültme
 

Web site hızını olumlu ya da olumsuz etkiler. Genellikle bu alanda yapılacak ufak düzenlemeler sayesinde web site hızınızı optimize edebilirsiniz.

 

Sunucu Seçiminizi İyi Yapın

 

Web site hızını etkileyen önemli faktörlerden birisi sunucu seçimidir. Her ne kadar site kurma sürecinde çoğu kişi uygun hostingleri tercih etse de uygun fiyatlı olan hostingler iyi yanıt vermemektedir. Bu nedenle bu da site hızınızı olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle sitenizi kurarken kaliteli bir sunucu tercih edebilirsiniz.

 

Web Site Hızı Sunucu Seçimi

 

Görüntülerinizi Optimize Edin

 

E-ticaret siteniz ya da web sitenizde yer alan görüntüler de site hızınızı önemli ölçüde etkilemektedir. Bu nedenle web site hızı optimizasyonu yaparken sitelerde yer alan görsellerin de optimize edilmesi gerekir.

 
  • Sitenizde yüksek boyuta sahip olan görselleri belirleyin.
  • Görsel formatını webp’ye çevirin.
  • Görsellerinizi yüklerken sıkıştırarak yüklemeye özen gösterin.
  • Lazy load kullanarak görsellerin yavaş yüklenmesini sağlayın.
 

Görselleri optimize etmek web site hız optimizasyonu için oldukça önemlidir. Bu nedenle site hızını artırmak isteyen kişilerin yapması gerekir.

 

CDN Kullanımı

 

CDN, bir internet sitesinde yer alan içerikleri farklı sunuculara kopyalayarak kullanıcıların sitenize daha hızlı ve güvenilir bir şekilde ulaşmasını sağlayan bir işlemdir. Bu nedenle web site hızını optimize etmek isteyen kişi ve işletmelerin CDN kullanımına özen göstermesi

 

gerekir. Böylece sitenizi ziyaret etmek isteyen kullanıcıların içeriklerinizi daha kolay görmesini sağlayabilirsiniz.

 

Web Site Hızı CDN

 

Kullanılmayan CSS Kaldırma

 

Web sitenizin performansını artırmak için yapacağınız site hızı optimizasyonu çalışmasında önem vermeniz gereken bir diğer konu da sitede kullanılmayan CSS’lerdir. Kullanılmayan CSS kodları kısa vadede problem gibi gözükmüyor olsa da aslına bakıldığında uzun vadede sitenizin boyutunu artırabilir ve bu da sitenizin yavaş yüklenmesine neden olabilir.

 

Bu nedenle site hızı optimizasyonu yaparken ilk olarak sitenizde yer alan CSS Kodlarını analiz edin, ardından bu gereksiz kodları silmeye özen gösterin. Var olan CSS kodlarında ise minify işlemi yaparak boyutunu azaltın.

 

Eğer sitenizdeki çalışmaları CSS ile yapmanız gerekiyorsa her sayfa için ayrı bir CSS kodu yerine ortak CSS kodu kullanmaya özen gösterin. Böylece site hızınızı daha kolay bir şekilde optimize edebilirsiniz.

 

CSS ve JS Dosyalarını Küçültme

 

İnternet sitelerinde yer alan CSS ve JS dosyaları da site performansını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle minifikasyon yani bir diğer deyişle bu dosyaların küçültülmesi gerekir. Web site hızı optimizasyonu yaparken CSS ve JS dosyalarını küçültmek sitenizin boyutunu küçültürken kullanıcıların sitenize daha kolay ulaşmasını sağlar.



Web Site Hızı İçin CSS ve JS Dosyalarını Küçültme

 

Ticimax ile Site Optimizasyonunu Kolayca Yapın

 

Sizler de e-ticaret sitesikurmak istiyorsanız Türkiye’nin en gelişmiş e-ticaret altyapısı Ticimax’ı tercih edebilirsiniz. Ticimax e-ticaret altyapısında yer alan gelişmiş SEO modülü sayesinde sitenizin web sitesi hızını kolayca optimize edebilir ve böylece sıralamalarınızı artırabilirsiniz.

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve X üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax