Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Yapay Zeka ile E-ticaret: Yapay Zekanın E-ticaretteki Rolü

Güncelleme Tarihi: 26.01.2024

İçindekiler;

Yapay zeka teknolojisinin gelişmesi ve kullanılmaya başlamasının ardından yapay zeka ile e-ticaret süreçlerini yönetmeye başlayan işletme sayısı da artmaya başladı. E-ticaret firmaları yapay zeka teknolojilerine en çok ilgi gösteren firmalar arasında yer alırken içerik üretim süreçlerinden pazarlamaya, operasyonel süreçlerden lojistiğe kadar olan birçok alanda yapay zeka uygulamalarına adapte olmaya başladı.

 

E-ticaret firmalarının yapay zeka teknolojisine adapte olmasının en büyük unsuru ise işletmelerin iş süreçlerini profesyonel bir şekilde yönetebilmesi ve böylece maliyetlerini azaltabilmesidir. Fakat bu süreçte e-ticaret firmalarının yapay zeka teknolojilerine adapte olabilmek için özellikle bu teknolojilerin hangi alanlarda kullanıldığını bilmesi gerekmektedir.

 

Yapay Zeka ile E-ticaret: Yapay Zekanın E-ticaretteki Rolü adlı bu yazımızda sizlere yapay zeka, yapay zeka pazarlaması ve yapay zeka teknolojilerinin e-ticarette kullanımı hakkında bilgi vereceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve böylece yapay zeka ve e-ticaret hakkında bilgi edinebilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir:AI Marketing Nedir

 

Yapay Zeka Nedir?

 
Yapay Zeka Nedir
 

Yapay zeka, bilgisayar sistemlerine insanlar gibi öğrenme yetenekleri kazandıran bilim dalına verilen isimdir. İnsan zekasına özgü olan veri analizi, problem çözme, öğrenme gibi yetenekleri anlama ve yerine getirmek için insan zekasını taklit eden ve kendini geliştiren sistemlerdir.

 

Yapay Zeka Pazarlaması Nedir?

 

Yapay zeka pazarlaması, markaların ürünlerini, hizmetlerini ön plana çıkarmak için potansiyel müşterilerine ulaşarak gelir elde etmek için yapay zeka teknolojilerinden yararlanan pazarlama yöntemine verilen isimdir.

 

Yapay Zeka E-ticarette Nasıl Kullanılır?


E-ticarette Yapay Zeka Kullanımı
 

Yapay zeka örnekleri e-ticaret sektörünün birçok farklı alanında kullanılabilmektedir. Genellikle işletmeler yapay zeka uygulamalarını e-ticarette müşteri deneyimini geliştirmek, işletme verimliliğini artırmak ve daha fazla satış yapmak gibi amaçlar ile kullanmaya çalışmaktadır.

 
  • İçerik Üretimi
  • Canlı Destek Çalışmaları
  • Kişiselleştirme Çalışmaları
  • Fiyatlandırma Stratejisini Geliştirme
  • Stok Yönetimi Yapma
  • Müşteri Geri Bildirimlerini Toplama
  • Ürün Önerileri
  • Dijital Pazarlama Çalışmaları
 

Yapay zeka ile e-ticaretin en çok bağdaştığı konulardır. Özellikle Chat GPT’nin piyasaya sürülmesi ile beraber yapay zekaya adapte olan işletme sayısı da her geçen gün artış göstermektedir.

 

İçerik Üretimi

 
Yapay Zeka ile E-ticaret: İçerik Üretimi
 

Yapay zeka ile e-ticaret dendiğinde herkesin aklına ilk gelen çalışmalardan birisi içerik üretimidir. Özellikle e-ticaret sektöründe markalar hedef kitlelerine ulaşmak için ürün, kategori, marka ve blog içeriklerine ihtiyaç duymaktadır. Bu noktadaki ihtiyaçlarını ise uygun maliyetler ya da maliyetsiz bir şekilde sürdürmek isteyen işletmeler içerik üretiminde yapay zekayı kullanır.

 

Ticimax tarafından geliştirilen Ticimax AI, işletmelerin Ticimax panelleri üzerinden yapay zeka sisteminden yararlanmasını sağlamakta ürün, hizmet, marka ve blog içeriklerini kolayca oluşturmalarına olanak tanımaktadır. Sizler de e-ticarette yapay zeka teknolojilerinden yararlanmak istiyorsanız Ticimax ile e-ticaret yapmaya başlayabilir ve içerik üretim süreçlerinizi SEO uyumlu olarak kolayca yürütebilirsiniz.

 

Canlı Destek Çalışmaları

 

Yapay zekanın e-ticaretteki en önemli rollerinden birisi canlı destek çalışmalarıdır. Genellikle e-ticaret sektöründe faaliyet gösteren işletmeler müşterilerine profesyonel bir şekilde hizmet verebilmek için canlı destek hizmeti vermek zorundadır.

 

Bu noktada yapay zeka teknolojilerine adapte olan işletmeler ise canlı destek süreçlerini profesyonel bir şekilde yürütebilmektedir. Yapay zeka ile geliştirilen chat botlar sayesinde işletmeler müşterilerine profesyonel bir deneyim imkanı sunarken onlardan aldıkları mesajları kolayca yanıtlandırabilmekte ve böylece satışa dönüştürme olanaklarını artırmaktadır.

 

Bunun yanı sıra yapay zekanın e-ticarette canlı destek çalışmalarında kullanılması bir şirket içerisinde müşteri ilişkileri departmanında çalışan kişilerin iş yoğunluğunu azaltmakta ve bu da aslına bakıldığında personel memnuniyetini de artırmaktadır. Sizler de yapay zekayı e-ticarete adapte etmek istiyorsanız canlı destek özelliğini kullanabilir ve böylece müşterilerinize profesyonel bir şekilde hizmet verebilirsiniz.

 

Kişiselleştirme Çalışmaları

 

E-ticarette yapay zekanın en yaygın olarak kullanıldığı alanlardan biri de kişiselleştirmedir. Genellikle bu noktada birçok kişi ve işletme yalnızca ürün kişiselleştirme işlemleri olarak bu konuyu düşünüyor olsa da aslına bakıldığında burada en önem verilmesi gereken nokta müşteri deneyimindeki kişiselleştirmelerdir.

 

Genellikle yapay zeka araçları, müşterileri ve müşteri tercihlerini sürekli olarak analiz edebilmekte ve onlara özel kişiselleştirilmiş deneyimler sunarak markalara olan bağlılıklarını artırabilmektedir.

 

Yapay zekanın e-ticarette kullanımı ile beraber e-ticaret firmaları müşterilerin daha önceki alışveriş deneyimlerini kolayca analiz etmekte, sitelerinde nereler ile etkileşime geçtiklerini kavrayabilmekte, müşterilerin ilgi duyduğu ürün ve hizmetleri belirleyerek de onlara özel ürünler sunabilmektedir. Böylece markalar yapay zekanın e-ticarette sağladığı bu avantajdan yararlanarak daha fazla satış yapabilmekte ve sadık müşteri kazanabilmektedir.

 

Fiyatlandırma Stratejisini Geliştirme


Yapay Zeka ile E-ticaret: Fiyatlandırma
 

Yapay zeka ve e-ticaret dendiğinde akla gelmesi gereken bir diğer konu da ürün fiyatlandırma stratejisidir. E-ticaret firmalarının iyi bir ürün fiyatlandırma stratejisi belirleyebilmeleri için sürekli olarak analizler yapması, rekabet analizine önem vermesi ve pazar verilerini incelemesi gerekir.

 

Yapılacak olan bu işlemlerin büyük bölümü manuel olarak yapıldığında markalar zaman kaybedebilir ve bu da satışlar üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Fakat bu noktada e-ticaret firmaları yapay zeka teknolojisini hayatlarına adapte ederek ürün fiyatlarını analiz edebilir ve böylece kendi dinamik fiyatlandırma stratejilerini kolayca belirleyebilir.

 

Stok Yönetimi Yapma

 

Yapay zeka ile e-ticaret yapmak isteyen işletmelerin yapay zeka uygulamalarını işlerine adapte edebileceği bir diğer nokta da stok yönetimidir. Genellikle yapay zeka teknolojileri e-ticaret firmalarının stok seviyelerini analiz ederek kritik stok raporu olan ürünleri listeleyebilmekte ve böylece markaların bu ürünleri temin etmesini sağlayabilmektedir.

 

Stok yönetimi konusunda yapay zekanın markalara yardımcı olması da markaların envanterlerini optimize etmelerini sağlamakta, stoksuz kalmalarını engellemekte ve böylece satışlarını artırmalarına yardımcı olmaktadır. Sizler de yapay zeka ile e-ticaret nasıl yaparım diyorsanız stok yönetimi konusunda yapay zeka teknolojilerinden yararlanabilirsiniz.

 

Müşteri Geri Bildirimleri Toplama

 

E-ticaret sektöründe faaliyet gösteren önem vermesi gereken konulardan birisi de müşteri geri bildirimleridir. Müşteri geri bildirimleri markanın aslına bakıldığında müşteri memnuniyetini de gösteren bir bildirim türüdür.

 

Müşteri geri bildirimlerini toplayan, inceleyen ve analiz eden e-ticaret firmaları müşteri memnuniyetsizliklerinin görüldüğü noktaları iyileştirebilmekte ve böylece müşteri sadakatini artırabilmektedir. Bu noktada yapay zeka teknolojileri markaları için müşteri geri bildirimlerini toplayabilmekte ve hangi alanlarda yetersiz kalındığını analiz ederek bu konularda iyileşme önerileri sunabilmektedir.

 

Ürün Önerileri


Yapay Zeka ile E-ticaret: Ürün Önerileri
 

Yapay zekanın e-ticaretteki rolü dendiğinde akla gelmesi gereken bir diğer nokta da ürünlerdir. Genellikle bir markanın satışını yaptığı ürünlere olan talep ne kadar fazlaysa markalar o kadar fazla satış yapabilmektedir. Bu da aslına bakıldığında markaların cirosunu olumlu derecede etkilemektedir.

 

Yapay zeka teknolojileri bu noktada piyasada en çok satılan ürünleri analiz edebilmekte ve markanızın envanterine eklemeniz adına sizlere öneride bulunabilmektedir.

 

İlginizi Çekebilir:Yapay Zeka Uygulamaları

 

Dijital Pazarlama Çalışmaları

 

Her e-ticaret firmasının yapması gereken çalışmalar arasında dijital pazarlama çalışmaları da yer alır. Genellikle markalar yapacakları çalışmalar ile hedef kitlelerine ulaşabilmekte ve böylece satışlarını artırabilmektedir.

 

Yapay zeka ile e-ticarette dijital pazarlama çalışmaları yapmak isteyen işletmeler ise hedef kitle analizinden rakip analizine, reklam optimizasyonunuzdan içerik üretimine kadar olan her önemli alanda yapay zeka teknolojisinden yararlanabilmektedir. Böylece markalar daha profesyonel çalışmalar yapabilmekte ve satışlarını artırabilmektedir.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax