Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Geleneksel Medya ve Yeni Medya Arasındaki Farklar

Güncelleme Tarihi: 04.04.2024

İçindekiler;

Geleneksel medya ile yeni medya kavramları son dönemlerde adını en çok duyduğumuz kavramlardır. Çünkü günümüzde reklam ve tanıtım çalışmaları yapmak isteyen işletmeler ya geleneksel medyada ya da yeni medyada bu çalışmaları organize etmektedir. Bu nedenle reklam ve tanıtım çalışmaları yapacak olan kişi ve işletmelerin geleneksel medya ve yeni medya kavramları hakkında bilgi sahibi olması oldukça önemlidir.

 

Geleneksek Medya ile Yeni Medya Nedir, Arasındaki Farklar Nelerdir adlı bu yazımızda sizlere geleneksel medya ve yeni medya hakkında bilgiler vereceğiz. Bununla beraber Geleneksek Medya ile Yeni Medya Arasındaki Farklar Nelerdir sorusunu da yanıtlandıracağız. Siz de bu yazımızı inceleyebilir ve bu kavramlar hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

 

Geleneksek Medya ile Yeni Medya Nedir, Arasındaki Farklar Nelerdir?

 

Geleneksel Medya Nedir?

 

Geleneksel medya tek yönlü iletişim sağlayan dergi, televizyon ve gazete gibi iletişim araçlarının bütününe verilen isimdir. Kısacası geleneksel medya sesli ya da yazınsal basını kaplayan araçların tümüne verilen isimdir.

 

İlgili İçerik; Basın Bülteni Nedir, Nasıl Yazılır?

 

Geleneksek Medya Nedir

 

Geleneksel Medyanın Özellikleri Nelerdir?

 

Geleneksel medyanın özellikleri bu kavram hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isteyen kişiler için oldukça önemlidir. Geleneksel medyanın başlıca özellikleri şunlardır;

 
  • Geleneksel medyada iletişim tek taraflıdır.
  • Geleneksel medyada alıcı tüketici olarak konumlandırılmaktadır.
  • İletişim interaktif bir şekilde yürütülmemektedir.
  • İşletmeler geleneksel medya ile hedef kitlesinin bir bölümüne ulaşabilmektedir.
  • Geleneksel medya araçları içerisinde yer alan gazete ve dergilerde ses ve yazınsal ürünler bir arada kullanılmaz. Genellikle ses ve yazınsal iletişim televizyon gibi kitle iletişim araçları üzerinden yürütülür.
  • Geleneksel medya da geri bildirim süreci zaman almaktadır.
  • Geleneksel medya araçlarında yapılan çalışmalarda değişim şansı bulunmaz.
  • Geleneksel medyada değişim zaman almakta ve maliyeti arttırmaktadır.
 

Geleneksek Medya Özellikleri Nelerdir

 

Geleneksel Medya Araçları Nelerdir?

 

Geleneksel medya araçları genellikle tek yönlü iletişim sağlandığı kitle iletişim araçlarından oluşmaktadır.

 
  • Televizyon
  • Radyo
  • Dergi
  • Billboardlar
 

Gibi kitle iletişim araçları geleneksel medya araçları olarak bilinmektedir.

 

Geleneksek Medya Araçları Nelerdir

 

Yeni Medya Nedir?

 

Yeni Medya ya da bir diğer deyişle dijital medya, bilgisayar ve internetin kullanılarak oluşturulan ortamlara verilen isimdir. Yeni medyada iletişim tek yönlülükten çıkmakta ve çift yönlü iletişime geçmektedir.

 

İlgili İçerik; Sosyal Medyada Satış Arttırma Taktikleri

 

Yeni Medya Nedir

 

Yeni Medyanın Özellikleri

 

Yeni medyanın da geleneksel medya gibi bilinmesi gereken özellikleri bulunmaktadır. Yeni medyanın özellikleri şunlardır;

 
  • Yeni medya sayesinde iletişim daha hızlı bir şekilde gerçekleşebilmektedir.
  • Yeni medya araçları sayesinde insanların ulaşabileceği bilgiler artmıştır.
  • Yeni medya etkileşimin artmasını sağlamaktadır.
  • Yeni medya sayesinde medyadaki ademi merkeziyetçi sistem önemini kaybetmiştir.
  • Yeni medya iletişimin çift yönlü olmasını sağlamaktadır.
  • Yeni medya dijital araçlar sayesinde iletişimin daha kuvvetli olmasını ve ölçülebilir olmasını sağlamaktadır.
  • Bilginin ve iletişimin daha hızlı yayılmasını sağlar
 

Yeni Medya Özellikleri Nelerdir

 

Yeni Medya Araçları Nelerdir?

 

Yeni medya araçları iletişimin çift yönlü olmasını sağlayan ve ölçülebilir iletişim imkânı sunan araçlardan oluşmaktadır.

 
  • DVD ve CD’ler
  • Web siteleri
  • İnternet
  • Sosyal Medya
  • Mobil Uygulamalar
  • Akıllı Cihazlar
 

Gibi tüm unsurlar yeni medya araçları olarak sayılabilmektedir.

 

Yeni Medya Araçları Nelerdir

 

Geleneksel Medya ve Yeni Medya Arasındaki Farklar

 

Geleneksel Medya ve Yeni Medya birbirinden özellikleri bakımından ayrılmaktadır. Geleneksel Medya ve Yeni Medya Arasındaki Farklar olarak gösterilebilecek başlıca alanlar şunlardır;

 
  • Bilginin yayım türü
  • Hedef kitleye ulaşma
  • İletişim yönü
  • İletişimin sürekliliği
  • İletişimin zamanı
  • Pazarlama Yöntemi
  • İletişimin Özgürlüğü
  • Ölçülebilirlik
 

Geleneksel ve yeni medyanın arasında farkların olduğunu göstermektedir.

 

Geleneksek Medya ve Yeni Medya Arasındaki Farklar Nelerdir

 

İletişim Yöntemine Göre Farklılıklar

 

Geleneksel medya ve yeni medya arasındaki farkların ilki iletişim yöntemidir. Geleneksel medya da iletişim kurmak için genellikle dergi, kitap, gazete, televizyon ve radyo gibi araçlar kullanılmaktadır.

 

Yeni medyada ise iletişim kurmak için daha çok bilgisayar ve internet ortamında yer alan internet siteleri, sosyal medya platformları, mobil uygulamalar vb. araçlar üzerinden iletişim sağlanmaktadır.

 

Geleneksek Medya ve Yeni Medya Farkları İletişim Yöntemi

 

Hedef Kitleye Ulaşabilme

 

Geleneksel medya araçları üzerinden iletişim yürüten işletmelerin ulaşabileceği hedef kitle oldukça sınırlıyken yeni medya araçları üzerinden işletmelerin ulaşabileceği hedef kitle oldukça geniştir.

 

Bunun yanı sıra geleneksel medyada hedef kitleye ulaşabilmek için daha fazla zaman ve sermaye harcanırken yeni medyada hedef kitleye ulaşabilmek için daha az zaman ve sermaye harcanmaktadır.

 

İlgili İçerik; Hedef Kitle Nedir?

 

Geleneksek Medya ve Yeni Medya Farkları Hedef Kitle

 

İletişimin Yönü

 

Geleneksel medya araçları markaların hedef kitleleri ile tek yönlü iletişim kurmasına neden olmaktadır. Yeni medya araçlarını kullanan işletmeler ise hedef kitleleriyle çift yönlü iletişim kurabilmektedir. Bununla beraber yeni medya üzerinden kurulan iletişim markaların ölçümlenebilir veriler elde etmesine yardımcı olmaktadır.

 

Geleneksek Medya ve Yeni Medya Farkları İletişim Yönü

 

İletişimin Sürekliliği

 

Geleneksel medya araçlarında iletişim yürütmek maliyetlerin artmasına neden olduğu için markalar hedef kitleleriyle genellikle sürekli bir iletişim kuramamaktadır fakat yeni medya teknolojilerinde maliyetlerin az olması markaların hedef kitlelerinde yer alan kişiler ile sürekli iletişim kurmalarını kolaylaştırmaktadır.

 

Geleneksek Medya ve Yeni Medya Farkları İletişim Sürekliliği

 

İletişim Zamanı

 

Geleneksel medya ve yeni medya arasındaki farklardan biri de iletişimin zamanıdır. Geleneksel medya araçlarında iletişim genellikle belirli bir zaman diliminde yürütülmektedir. Fakat yeni medya araçları üzerinden iletişim sürekli ve istenilen zamanda yürütülebilmektedir.

 

Geleneksek Medya ve Yeni Medya Farkları İletişim Zamanı

 

Pazarlama Yöntemi

 

Pazarlama ve tanıtım çalışmalarında geleneksel medya araçları tercih edilirse reklam ve tanıtım yapacak olan işletmelerin kullanabileceği pazarlama yöntemleri oldukça sınırlıdır. Fakat yeni medya ile pazarlama çalışmaları yapmak isteyen markalar;

 
  • Arama motoru pazarlaması
  • Sosyal medya pazarlaması
  • E-mail ve SMS pazarlaması
  • Influencer Marketing
  • Affiliate Marketing
  • SEO ( Arama Motoru Optimizasyonu)
 

Gibi birçok dijital pazarlama yönteminden yararlanarak iletişim ve pazarlama çalışmalarını yürütebilmektedir. Kısacası geleneksel medya araçları üzerinden reklam ve pazarlama çalışmaları yapılırken işletmeler kısıtlı imkanlardan yararlanırken yeni medyada ise daha fazla aracı kullanarak reklam ve pazarlama çalışmalarını yapabilmektedir.

 

Geleneksek Medya ve Yeni Medya Farkları Pazarlama Yöntemi

 

İletişimin Özgürlüğü

 

Geleneksel medya araçları genellikle belirli kurum ve kuruluşlara bağlı olarak çalıştığı için bu araçlar üzerinden yürütülen iletişimin özgür olmadığını söylemek mümkündür. Fakat dijital medya araçları da her ne kadar bir kurum ya da kuruluşa bağlı olsa da işletmelerin özgür bir şekilde iletişim yürütme şansı bulunmaktadır. Kısacası yeni medya araçları geleneksel medya araçlarına göre daha özgürdür.

 

İlgili İçerik; E-ticaret Siteleri İçin Sosyal Medya Pazarlama İpuçları

 

Geleneksek Medya ve Yeni Medya Farkları İletişim Özgürlüğü

 

Ölçülebilirlik

 

Geleneksel medya araçları üzerinden yayımlanan içeriklerin ne kadar kişiye ulaşıldığı ne kadar kişi tarafından izlendiği veya nasıl bir etki bıraktığı ölçümlenememektedir.

 

Yeni medya araçları üzerinden yayımlanan içeriklerin ise ne kadar kişi tarafından görüntülendiği ne kadar kişiye ulaştığı ne kadar kişinin tıkladığı, kişilerin ne kadar ilgili içerikte zaman geçirdiği ve ilgili içeriğin sonuçları ve etkililiği analiz araçları sayesinde kolay bir şekilde ölçümlenebilmektedir.

 

Kısacası geleneksel medya araçları ölçümlenemeyen bir iletişim yürütmenizi sağlarken yeni medya araçları ise ölçümlenebilir bir iletişim yürütmenize yardımcı olmaktadır.

 

Geleneksek Medya ve Yeni Medya Farkları Ölçülebilirlik

 

Reklam ve Pazarlama Maliyeti

 

Geleneksel medya ve yeni medyanın farkları arasında bulunan önemli farklardan birisi de reklam ve pazarlama maliyetleridir. Geleneksel medya araçları üzerinden yürütülen iletişim ve reklam çalışmalarında maliyetler oldukça yüksektir ve maliyetlerin yüksek olması işletmelerin karlılığını azaltmaktadır.

 

Yeni medya üzerinden yürütülen iletişim ve reklam çalışmalarında ise maliyetler geleneksel medyaya oranla oldukça düşüktür. İşletmeler yeni medya araçları üzerinden iletişim ve reklam çalışmaları için ne kadar bütçe ayırmaları gerektiğini hesaplayabilmektedir. Bu da markaların bütçe yönetimini daha kolay bir şekilde yapmasını ve karlılıklarını arttırmasını sağlamaktadır.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax