Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Hedef Kitle Nedir? Nasıl Belirlenir ve Analiz Edilir?

Güncelleme Tarihi: 26.09.2023

İçindekiler;

Hedef kitle, işletmelerin ürün, hizmet ve kampanyalarını duyurmak istediği ve ulaşmayı amaçladığı insan topluluğuna verilen isimdir. Genellikle hedef kitleler, demografi, yaş, cinsiyet, konum, ilgi alanları, eğitim düzeyi, tüketim alışkanlıkları göz önünde bulundurularak ayrıştırılır.

 

Pazarlama ve satış çalışmalarında ise hedef kitle belirlemek, markaların başarısını artırırken müşterilerini tanımalarına da olanak tanır. Bunun yanı sıra hedef kitle analizi yapmak da markaların bütçelerini iyi bir şekilde optimize etmelerine olanak tanır.

 

Hedef Kitle Nedir? Nasıl Belirlenir ve Analiz Edilir adlı bu yazımızda sizlere hedef kitle kavramı hakkında bilgi verdikten sonra, hedef kitle belirlemenin avantajları, hedef kitle türleri gibi konular hakkında da bilgi vereceğiz. Son olarak da hedef kitle analizi ve analiz örneklerini sizlerle paylaşacağız.

 

Hedef Kitle Nedir? Nasıl Belirlenir ve Analiz Edilir?

 

Hedef Kitle Nedir?

 

Hedef kitle, belirli bir insan grubunun demografik özellikleri, yaş aralığı, coğrafi konumu, tüketim alışkanlıkları, satın alma gücü, cinsiyeti ve internet kullanma alışkanlıkları gibi metrikleri göz önünde bulundurarak sınıflandırılmasına verilen isimdir.

 

Hedef Kitle Türleri Nelerdir?

 

Hedef kitleler genellikle belirli özellikler göz önünde bulundurularak türlere ayrılmaktadır. Bunlar demografik, coğrafi, psikografik, davranışsal hedef kitlelerdir. Bunun yanı sıra pazar segementleri, sosyal medya platformları ve iş profilleri de hedef kitle türleri arasında yer alır.

 
Hedef Kitle Türü Açıklaması Örnek
Demografik Hedef Kitle Hedef kitlenin yaş, medeni hal, cinsiyet, gelir düzeyi, eğitim seviyesi gibi metriklere dayanılarak ayrıştırılması sonucunda elde edilen kitle türüdür. 18 – 25 yaş arasında bekar erkekler
45-54 yaş arasında üniversite mezunu kişiler
Coğrafi Hedef Kitle Coğrafi bir bölgede yaşayan kişileri hedefleyen kitle türüdür. İstanbul’da yaşayan kadınlar
Avrupa’da yaşayan insanlar
Psikografik Hedef Kitle Psikografik faktörler göz önünde bulundurarak oluşturulan hedef kitle türüdür. Genellikle yaşam tarzları ve tüketici davranışları ön plandadır Lüks Tüketim Ürünlerini Satın alan Kişiler
Vegan Ürün Satın Alan Kişiler
Çevre Dostu Olan Kişiler
Davranışsal Hedef Kitle Tüketici davranışlarına göre oluşturulan hedef kitle türüdür. İndirimlerden Alışveriş Yapan Kişiler
Aynı Ürünü Tekrar Satın Alan Kişiler
Pazar Segmentasyonuna Dayalı Hedef Kitle Mevcut pazarı farklı segmentlere ayırarak elde edilen hedef kitle türüdür. Gençler, Emekliler, Erkekler, Genç Babalar vb.
İş Profili Hedef Kitlesi Çalışılan iş kolu göz önünde bulundurularak oluşturulan hedef kitle türüdür. Çalışılan sektöre bazlı da belirlenebilir. Pazarlama Sektöründe Çalışan Kişiler
Teknoloji Alanında Çalışanlar
Hemşireler
Sosyal Medya Hedef Kitlesi Sosyal medya pazarlamasında tercih edilen ve belirli bir platforma dayalı oluşturulan hedef kitlelerdir. LinkedIn kullanan kişiler
Instagram’ı aktif kullanan gençler
Ürün Kullanımına Göre Oluşturulan Hedef Kitle Bir ürünü çok kullanan kişilere yönelik oluşturulan hedef kitle türüdür. Sıklıkla makyaj malzemesi alan kişiler, spor ekipmanı alan kişiler
 

Hedef kitle oluştururken işletmenizin amaçlarına uygun bir hedef kitle belirlemeniz oldukça önemlidir. Belirleyeceğiniz hedef kitlenizi seçerken de ürün, hizmet özelliklerinizi de göz önünde bulundurmanız gerekir. Böylece hem markanızı hem de hedef kitlenizi tanıyarak kullanacağınız pazarlama stratejisini de seçebilirsiniz.

 

Hedef Kitle Belirlemenin Avantajları

 

Hedef kitle belirlemek markalara birçok açıdan avantaj sağlar. Hedef Kitle Belirlemenin Avantajları şunlardır:

 
  • Pazarlama stratejinizi daha etkili bir şekilde kurgulayabilirsiniz.
  • Kampanya planlamanızı hedef kitlenize yönelik yaparak reklamlarınızla dikkat çekebilirsiniz.
  • Elinizdeki kaynakları ve reklam bütçenizi daha doğru bir şekilde kullanabilirsiniz.
  • Hedef kitle belirleyerek pazarlama ve reklam çalışmalarında başarıya ulaşabilirsiniz.
  • Kitlenizin ihtiyaçlarına uygun bir çalışma yaparak dönüşüm oranlarınızı artırabilirsiniz.
  • Kitlenizin beklentilerine ve ihtiyaçlarına yanıt vererek müşteri sadakatini artırabilirsiniz.
  • Rakiplerinize karşı rekabet avantajı sağlayabilirsiniz.
  • Maliyetlerinizi azaltarak markanızın kârlılığını artırabilirsiniz.
  • Pazarlama stratejinize hedef kitlenizin ihtiyaçlarına yönelik yön verebilirsiniz.
 

Hedef kitle belirleyerek markanızın başarısını artırabilir ve daha etkili bir şekilde pazarlama stratejinizi belirleyebilirsiniz. Fakat bu avantajlardan yararlanmak için hedef kitlenizi belirlerken belirli şeylere önem vermeli ve hedef kitle analizi yapmaya özen göstermelisiniz.

 

Hedef Kitle Avantajları

 

Hedef Kitle Analizi Nedir?

 

Hedef kitle analizi, bir markanın ürün ve hizmetleri ile ilgilenen ya da ilgilenme olasılığı fazla olan kişilerin özelliklerini, gereksinimlerini, niteliklerini ve davranışlarını anlamak amacıyla yapılan analize verilen isimdir.

 

Hedef kitle analizi yaparken markalar amaçlarını göz önünde bulundurmalı ve belirli metrikleri inceleyerek analizini tamamlamalıdır.

 

Hedef Kitle Analizi Nasıl Yapılır?

 
  • Amaçlarınızı belirleyin.
  • Mevcut müşteri verilerinizi inceleyin.
  • Pazar araştırması yapın.
  • Hedef kitlenizin demografik, psikografik ve coğrafi faktörlerini inceleyin.
  • İhtiyaçları ve sorunları tanımlayarak kitlenizi segmentlere ayırın.
  • Persona oluşturun.
 

Amaçlarınızı Belirleyin

 

Hedef kitle analizi yapacak olan kişi ve işletmeler belirli bir amaç doğrultusunda hareket eder. Bazı işletmeler satış artırmak için hedef kitle analizi yaparken bazıları ise maliyetlerini azaltmak için hedef kitle analizi yapar. Bu süreçte markaların ilk olarak amaçlarını belirlemesi gerekir. Siz de neden hedef kitle analizi yapmak istediğinize karar vererek ilk adımı atabilirsiniz.

 

Hedef Kitle Analizi

 

Mevcut Müşteri Verilerinizi İnceleyin

 

Hedef kitle analizi yaparken ilk olarak kendi e-ticaret siteniz ya da kurumsal web siteniz üzerinden hareket edin.

 
  • İlk olarak mevcut müşterilerinizi belirleyin.
  • Mevcut müşterilerinizin yaş, demografik, psikografik analizini yapın.
  • Kitlenizi segmentlere ayırın.
  • Satış istatistikleri ve müşteri geri bildirimlerine göz atın ve beklentilerini analiz edin.
 

Bu çalışmanın ardından kendi müşterilerinizi analiz edebilir ve markanızdan ne beklediklerinizi analiz edebilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir: Müşteri Analizi Nedir, Müşteri Analizi Nasıl Yapılır?

 

Pazar Araştırması Yapın

 

Hedef kitle analizinin önemli yapı taşlarından birisi Pazar araştırmasıdır. Pazar araştırması sayesinde markalar hedef kitlelerini ve onların beklentilerini daha kolay bir şekilde analiz etmektedir. Online analiz araçları, grup görüşmeleri ve anketler bu noktada Pazar araştırması yaparken tercih edebileceğiniz yöntemlerdir.

 

Okumanızı Öneririz: Yurt Dışı Pazar Araştırması Nasıl Yapılır?

 

Hedef Kitle Pazar Araştırması

 

Hedef Kitlenizin Demografik, Psikografik ve Coğrafi Faktörlerini İnceleyin

 

Pazar araştırmasının ardından topladığınız verileri analiz ederken yalnızca niceliksel çalışmalar yapmaktan uzak durun. Çünkü aslına bakıldığında niteliksel çalışmalar da hedef kitlenin belirlenmesi ve analiz edilmesinde oldukça önemlidir. Bu nedenle elde ettiğiniz verileri demografik, psikografik ve coğrafi faktörleri de göz önünde bulundurarak analiz edebilirsiniz.

 

Yapacağınız bu çalışma sayesinde hedef kitlenizi daha doğru bir şekilde tanımlayabilir ve amaçlarınıza hızlıca ulaşabilirsiniz.

 

Hedef Kitleyi Segmentlere Ayırın ve Beklentileri Analiz Edin

 

Büyük bir veri grubu ile çalışırken hedef kitlenizi segmentlere de ayırmanız gerekir. Bu noktada yaş, cinsiyet, medeni durum, tüketim alışkanlığı gibi metrikleri kullanarak segmentler oluşturabilirsiniz. Oluşturduğunuz segmentlerdeki kişilerin markanızdan beklentilerini belirleyebilir ve böylece kitlenizi sınıflandırabilirsiniz.

 

Hedef Kitle Segmentasyonu

 

Persona Oluşturun

 

Personalar bir hedef kitlenin temsilcilerini tasvir eden karakterlerdir. Genellikle markaların hedef kitleleri içerisinde farklı karakterleri olan kişiler bulunur. Bu kişileri tanımlamak ve onlara nasıl ulaşacağını belirlemek de hem satış hem de pazarlama sürecini hızlandıracak ve başarıya ulaşmanızı sağlayacaktır. Bu nedenle analiz yaptıktan sonra birden fazla persona oluşturabilir ve stratejinizi ortaya çıkarabilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir: Persona Nedir, Dijital Pazarlama Faaliyetleriniz İçin Neden Önemlidir?

 

Ticimax ile Çalışmalarınızı Kolayca Yürütün

 

E-ticaret sitenizi Ticimax ile hayata geçirerek sizler de birçok avantajdan yararlanabilirsiniz. Hedef kitle analizinin önemli bir noktası olan raporlarınıza ve mevcut müşterilerinize yönelik istatistiklere Ticimax’ın gelişmiş altyapısı ile kolayca ulaşabilir ve böylece hedef kitle, satış ve pazarlama analizlerinizi kolayca yürütebilirsiniz.

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax