Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Müşteri Analizi Nedir, Müşteri Analizi Nasıl Yapılır?

Güncelleme Tarihi: 03.08.2023

İçindekiler;

E-ticaret sektöründe hizmet veren markalar müşteri analizi yapmaya özen gösterir. Çünkü markalar müşterilerini iyi bir şekilde tanıyarak onları satışa yönlendirecek olan aksiyonlar almak ister. Bir e-ticaret firması müşterilerini ne kadar iyi tanırsa satışlarını artırma ve müşteri sadakati artırma ihtimali o kadar artış gösterir.

 

Firmalar bu avantajlardan yararlanmak ve müşterilerini iyi bir şekilde tanımak için müşteri analizi yapar ve bu analizi yaparken de belirli unsurları göz önünde bulundurarak hareket eder.

 

Müşteri Analizi Nedir? Müşteri Analizi Nasıl Yapılır? adlı bu yazımızda sizlere e-ticarette müşteri analizi ile ilgili bilgi vereceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve firmanızı daha ileriye taşıyacak bu analizi nasıl yapacağınızı öğrenebilirsiniz.

 

İlgili İçerik SWOT Analizi Nedir, Neden Önemlidir?

 

Müşteri Analizi Ne Demek?


 müşteri analizi


Müşteri analizi, şirketlerin stratejileri ve iş planları dahilinde müşteri verilerine yönelik yaptıkları analiz çalışmalarına verilen isimdir. İş planının en önemli unsurlarının başında müşteri analizi gelmektedir.

 

Daha detaylı bir şekilde incelersek; müşterilerin internet aramaları ve çevrimiçi alışveriş geçmişlerinin, satıcılarının gelirlerini arttırmak isteyen pazarlama uzmanı veya uzman ekipleri tarafından tespit edilen ve kullanılan sonuçlarla yazılım ile incelendiği bir e-ticaret etkinliğidir.

 

Etkili bir müşteri analizi yapmak, faaliyet göstermeniz gereken ve daha kolay bir şekilde etkileyebileceğiniz hedef piyasayı öğrenerek, müşterilere nasıl ulaşmanız gerektiği konusunda daha uygun ve efektif stratejiler geliştirmenize olanak sağlayacaktır.

 

Müşterileri tanımak şirketin başarısı için son derece kritik ve önemli bir noktadır. Her müşteri aslında bir bireydir, bireylerde grubu oluşturur. Bireysel fikirler genellikle aynı jenerasyona aitler ise benzer özellikler gösterebilirler.

 

Eğer müşterilerinizin kim olduklarını, yaş aralıklarını, ne tür bir sosyo-ekonomik grup içinde yer aldıklarını, ilgi ve duyar noktalarını bilmezsiniz ve haliyle bir grup üzerine yoğunlaşamazsınız. Bunun sonucunda basit ve genel bir satış stratejisi izlemek zorunda kalabilirsiniz. Bu nedenle düzenli olarak müşteri analizi yapmaya özen göstermeniz gerekmektedir.

 

Müşteri Analizinin Kullanım Alanları


 müşteri analizi kullanım alanları


E-ticaret firmaları tarafından yapılan müşteri analizlerinin kullanım alanları oldukça geniştir. Bazı firmalar yalnızca müşterileri ile iyi bağ kurmak için analiz çalışmaları yaparken birçok firma da satış, pazarlama ve ürün yönetim stratjeilerini geliştirmek için müşteri analizine önem vermektedir.

 

Bu nedenle müşteri analizinin temel amaçlarının başında, e-ticaret firmalarının müşterininin kim olduğunu bulması vardır. Kitleye hitap etmek satışlarınızda ciddi şekilde artışa sebep olacaktır.

 

Müşteri analizi yapan e-ticaret firmaları yeni müşterilere ulaşmak için eski müşteri verilerinden yararlanırken aslına bakıldığında mevcut müşterilerini de sadık müşterilere dönüştürebilmektedir.

 

Müşterilerinizi daha çok alışveriş yapmaya teşvik etmek ve haliyle kazancınızı arttırmak yine müşteri analizi sayesinde gerçekleşir. Müşteri hizmetleri alanında yapacağınız iyileştirmelerin efektif olmasını yine müşteri analizi ile mümkün kılar.

 

İlgili İçerik Hedef Kitle Analizi Nasıl Yapılır?

 

Müşteri Analizi Nasıl Yapılır?

müşteri analizi nasıl yapılır 


E-ticarette müşteri analizi yapmak için belirli araçlar kullanabileceğiniz gibi kendi datalarınız üzerinden de analizinizi gerçekleştirebilirsiniz. Fakat bu noktada müşteri analizi yaparken;

 
  • Segment yaratmak
  • Müşteri profili çıkarmak
  • Müşterilerin alışveriş alışkanlıklarını incelemek
  • Müşterilerin ihtiyaçlarını tespit etmek
 

Gibi çalışmalar ile müşteri analizi çalışmalarına başlayabilirsiniz. Çünkü müşterilerinizin kimlerden oluştuğunu ve nasıl bir profile sahip olduğunu tespit etmeniz etkili çalışmalar yapmanıza olanak tanıyacak ve elde edeceğiniz başarıları artıracaktır.

 

Müşterilerinizi Segmentlere Ayırın

 

E-ticarette müşteri analizi yapmak için ilk olarak segmentlerden yararlanmanız gerekir. Segment kısacası kategori anlamına gelmektedir. Yani bir kategori veya grubu tanımlamak için segment kelimesi kullanılır. Müşteri segmentleri yaratmak da müştlerinizi bölmenizi ve belirli gruplara yerleştirmenizi sağlar. Müşteri segmentleri her zaman e-ticarette müşteri analizini daha kolaylaştırmaktadır.

 

Bu nedenle ilk olarak yapacağınız müşteri segmentasyonunda benzer özelliklere sahip müşterilerinizi, farklı özelliklere sahip müşterilerinizde belirlemeniz gerekir. Bu çalışmayı yaparken de müşterilerinizin;

 
  • Ölçülebilir Özellikleri
  • Farklılıkları
  • Finansal Perspektifleri
  • Demografik yapıları
 

Gibi önemli metriklerde ayrıştırmalar yapmanız gerekmektedir. Burada yer alan ölçülebilir özellikler müşterilerin büyüklüğünü tespit etmek için önemliyken farklılıklar ise diğer segmentleri belirlemenize olanak tanıyacatır. Finansal bir perspektif yaratmanız da müşteri analizi ile yapacağınız pazarlama çalışmalarını kolaylaştıracaktır.

 

İlgili İçerik Sosyal Medya Rekabet Analizi Nasıl Yapılır?

 

Müşterilerinizin Profilini İnceleyin


müşteri segmentasyonu
 

Müşteri analizinde dikkat edilmesi gereken bir diğer noktada müşteri profilleridir. Genellikle her müşterinin birbirinden farklı profilleri bulunmaktadır. Bu profiller hakkında bilgi sahibi olmak ise markların yapacağı müşteri analizini hızlandırmalarına olanak sağlayacaktır.

 
  • Müşterilerin demografik özellikleri
  • Sosyal medya ve internet kullanım oranları
  • Mesleki bilgileri
  • İletişim yöntemleri
  • İsteklilikleri
 

Gibi önemli metrikler müşteri analizinde dikkat edilmesi gereken başlıca metrikler olarak karşımıza çıkar.

 

Demografik Özellikleri İnceleyin

 

Müşterilerin demografik özellikleri her zaman yaş, cinsiyet, gelir düzeyi, yaşanılan yer, semt vb. bilgilerden oluşur ve aslına bakıldığında e-ticarette müşteri analizinin bu bölümü markaların reklam hedeflemelerini kolaylaştırır.

 

Sosyal Medya ve İnternet Kullanım Oranlarını Araştırın


 Sosyal Medya Kullanım Oranları


Sosyal Medya ve internet kullanım oranları üzerinde müşteri profillerini incelemek ise e-ticaret firmalarının pazarlama ve müşteriye ulaşma çalışmalarını kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle müşterilerin en çok kullanılan sosyal medya uygulamalarında ne kadar zaman geçirdiği, hangi saatler arasında aktif bir şekilde sosyal medya kullandığı gibi önemli bilgileri incelmeniz gerekir.

 

Meslekleri Hakkında Bilgi Sahibi Olun

 

Müşteri analizinde mesleki bilgileri de incelemeniz gerekmektedir. Çünkü müşteri kitleniz içerisinde yer alan kişilerin mesleki hayatlarında yaşadığı problemleri tespit edebilir ve bu problemleri çözemeye yönelik ürün ve hizmelter geliştirerek müşteri analizi sonucunda ürün satışlarınızı artırabilirsiniz.

 

İletişim Yöntemleri

 

E-ticarette müşteri analizi yaparken önem verilmesi gereken bir diğer konu da müşterilerin markanız ile iletişime geçerken tercih ettiği iletişim yöntemleridir. Bazı müşteriler bu noktada telefon ile iletişime geçmeye özen gösterirken bazı müşterilerin ise sosyal medya platformları üzerinden markanız ile iletişime geçtiğini görebilirsiniz.

 

Müşteri analizinde iletişim yöntemlerini de inceleyerek müşterileriniz ile nasıl bağ kurabileceğinize onlara nasıl ulaşabileceğinize karar verebilirsiniz.

 

Müşteri Analizi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Müşteri Analizi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler 


Müşteri analizi yaparken dikkat etmeniz gereken belirli noktalar da bulunmaktadır. Müşteri Analizi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler şunlardır:

  • Müşterilerinizin demografik durumlarına önem verin.
  • Müşterilerinizin internet kullanım alışkanlıklarını önemseyin.
  • Müşterilerin e-ticaret siteleri üzerinden alışveriş yapma oranını inceleyin.
  • Sosyal medya ve internet kullanım saatlerine göz atın.
  • En çok ne zaman alışveriş yaptıklarını belirleyin.
  • Müşterilerinizi analiz ederken onlara nasıl ulaşacağınıza da karar verin.
 

İlgili İçerik Reklam Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

 

Bu unsurlara dikkat ederek sizler de e-ticarette müşteri analizi yapabilirsiniz.

 

Müşteri Analizi Avantajları Nelerdir?


Müşteri Analizi Avantajları Nelerdir?
 

Müşteri analizi yapmak markaların birçok avantajdan da yararlanmasını sağlar. Müşteri analizi ile;

 
  • Mevcut müşterilerinizin markanıza duyduğu sadakati artırabilirsiniz.
  • Potansiyel müşterilerinize nasıl ulaşabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
  • Müşteri deneyimini artırmaya yönelik çalışmalar yapabilir ve satışlarınızı artırabilirsiniz.
  • Müşterilerinizin markanız ile nerelerden iletişime geçtiğine karar verebilir ve bu platformlardaki çalışmalarınızı artırabilirsiniz.
  • Tüketici davranışlarını tespit edebilir ve iyileştirmeler yapabilirsiniz.
  • E-ticarette Müşteri analizi ile hangi platformlardan pazarlama çalışmaları yürüteceğinizi belirleyebilirsiniz.
 

Bu tür avantajlardan yararlanmak için sizler de müşteri analizi yapabilir ve markanızın maliyetlerini azaltarak müşterilerine nasıl ulaşacağını tespit edebilirsiniz.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax