Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Reklam Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

Güncelleme Tarihi: 01.03.2024

İçindekiler;

Ticari faaliyet gösteren her işletme; marka bilinirliğini arttırmak, hedef kitlesinde yer alan kişilere ulamak, sitelerine daha fazla ziyaret çekmek ve satış arttırmak gibi amaçlar ile dijital pazarlama çalışmaları yapmaktadır. Genellikle firmalar dijital pazarlama çalışmaları yaparken de günümüzün teknolojisine ayak uydurmakta ve reklamlar üzerinden hedeflerine ulaşmayı amaçlamaktadır.

 
  • Google Adwords Reklamları
  • Sosyal Medya Reklamları
  • Influencer Reklamları
  • E-posta Reklamları
  • SMS Reklamları
  
 

Markalar tarafından en çok kullanılan reklam ve dijital pazarlama yöntemleri olarak bilinmektedir. Günümüzde birçok işletme bu reklamları bilinçli bir şekilde kullanmakta ve reklam analizleri sonucunda yeni reklam kampanyalarına karar vererek hareket etmektedir. Fakat bu şekilde hareket etmeyen işletmelerin olduğunu da söylemek mümkündür.

 

Genellikle reklam analizi yapan işletmelerin reklam hedeflerine daha kolay bir şekilde ulaştığı bilinirken reklam analizi yapmadan reklam kampanyası yapan işletmelerin ise reklam çalışmalarından verim almadığı bilinmektedir.

 

Başarılı reklam çalışmaları yapmak isteyen işletmeler için hazırladığımız reklam analizi nedir ve nasıl yapılır adlı bu yazımızda sizlere reklam analizleri hakkında bilgi vereceğiz. Siz de bu yazımızı inceleyebilir ve reklam analizi nasıl yapılır sorunuza yanıt bulabilirsiniz. Böylece reklamlarınızı analiz edebilir ve daha doğru reklam çalışmaları yapabilirsiniz.

 

Reklam Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

 

Reklam Analizi Nedir?

 

Reklam analizi, işletmeler tarafından ürün, hizmet ve kampanya tanıtımına yönelik verilen reklam sonuçlarının analiz edilmesine verilen isimdir. Genellikle erişim, görüntüleme, etkileşim oranı, tıklanma , trafik, ortalama oturum süresi, bounce rate gibi veriler göz önünde bulundurularak analizler yapılmaktadır.

 
İlgili İçerik; Reklam Ajansı Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken 10 Kriter 
 

Reklam Analizinin Avantajları

 

Reklam analizi yapan firmalar birçok avantajdan yararlanabilmektedir. Gelin şimdi hep beraber reklam analizinin avantajlarına bir göz atalım.

 
  • Reklam analizi yapan işletmeler herhangi bir platformda verdikleri reklamların takibini yapabilmektedir.
  • Reklamlarda problem bulunuyorsa işletmeler bu problemleri hızlı bir şekilde görebilmekte ve ilgili aksiyonları alabilmektedir.
  • Reklam analizi yapan firmalar bir sonraki reklam kampanyalarına daha kolay hazırlanabilmektedir.
  • Reklam analizi ile işletmeler reklam bütçlerini saptayabilmekte ve bu bütçeyi daha doğru kullanabilmektedir.
  • Markaların reklam analizi yapması başarılı reklam kampanyaları yaratmasına olanak sağlamaktadır.
 

Reklam analizinin e-ticaret firmalarına ve diğer sektörlerde faaliyet gösteren işletmelere sağladığı başlıca avantajlar bunlardır. Siz de başarılı reklam çalışmaları yapmak istiyorsanız reklamlarınızı analiz etmeye önem vermelisiniz.

 

İlgili İçerik; Pop-up Reklamlar Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler 

 

Reklam Analizi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

E-ticarette reklam analizi yapmak isteyen kişi ve işletmelerin reklam analizi yaparken dikkat etmesi gereken önemli noktalar bulunmaktadır.

 
  • Reklam analizi sırasında işletmelerin ilk olarak reklam verdikleri platformlara özel çalışmalar yürütmesi gerekmektedir.
  • Google Adwords reklamlarında tıklama başına maliyet, en çok trafik getiren anahtar kelimeler, ziyaretçi sayısı, bounce rate, ortalama oturum süresi gibi unsurlar analiz edilmelidir.
  • Sosyal medya reklamlarında analiz yaparken beğeni, takipçi sayısı, etkileşim oranı vb. verilerin analiz edilmesi gerekir.
  • E-mail marketing reklamlarında analiz yaparken işletmelerin e-mail açılma oranı, tıklama oranı ve dönüşüm oranı gibi verileri analiz etmesi gerekir.
  • SMS pazarlaması yapan işletmelerin reklam analizi sırasında tıklama, ortalama oturum süresi, hemen çıkma oranı vb. verileri analiz etmesi gerekir.
 

Reklam analizi yaparken dikkat edilmesi gerekenler bunlardır. Sizler de bu noktaları göz önünde bulundurarak hareket edebilir ve e-ticarette reklam analizi çalışmalarını daha başarılı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

 
İlgili İçerik; E-posta Pazarlama Dönüşüm Oranlarınızı Nasıl Arttırabilirsiniz?



Reklam Analizi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Reklam Analizi Nasıl Yapılır?

 

E-ticarette reklam analizi yapmak isteyen işletmelerin reklam analiz çalışmalarına başlamadan önce ilk olarak reklam analizi örneği bulmaları oldukça önemlidir. Böylece e-ticaret firmaları reklam analizi örneklerinden yararlanarak ne tür çalışmalar yapmaları gerektiğine karar verebilmektedir.

 

Reklam analizi örnekleri incelendiğinde genellikle;

 
  • Erişim ve Görüntülemeyi Ölçün
  • Ziyaretçi Sayısı
  • Bounce Rate ( Hemen Çıkma Oranı)
  • Ortalama Oturum Süresi
  • Etkileşim Oranı
  • Beğeni Sayısı
  • Tıklama Oranı
  • Dönüşüm Oranı
 

Gibi verilerin analiz edildiği görülmektedir. Gelin şimdi hep beraber reklam analizi yaparken bu verileri nasıl kullanabileceğinize ve bu verilerin neden önemli olduğuna bir göz atalım.


İlgili İçerik; E-Ticaret Sitenizin Performansını İyileştirerek 2 Kat Dönüşüm Kazanın


İlgili İçerik; Pay Per Click ( Tıklama Başına Maliyet ) Nedir?



Reklam Analizi Nasıl Yapılır?

 

Erişim ve Gösterim Sayısını Ölçümleyin

 

E-ticarette reklam analizi yapmak istiyorsanız erişim ve gösterim sayılarını da ölçümlemeniz gerekmektedir.

 
  • Erişim Sayısı; Reklam verdiğiniz hedef kitleden kaç kişiye eriştiğinizi gösteren sayısal veridir. Örneğin; 150 farklı kişiye eriştiğinizde erişim sayınız 150 olmaktadır.
  • Gösterim Sayısı; Reklam verdiğiniz hedef kitledeki kişilere reklamınızın kaç kere gösterildiğine yönelik veren sayısal veridir. Örneğin eriştiğini 150 kişiye reklamınız 3 kere gösterildiyse gösterim sayısı 450 olmaktadır.
 

Bu verileri ölçümlemek işletmelerin hedef kitlesine yönelik aksiyonlar almasını kolaylaştırmaktadır.

 

Reklam Analizi Erişim Gösterim

 

Ziyaretçi Sayınızı Analiz Edin

 

E-ticaret sitenize trafik çekmek için verdiğiniz reklamlar için reklam analizi yapmak istiyorsanız sitenize çektiğiniz ziyaretçi sayısına önem vermeniz gerekmektedir. Çünkü ziyaretçi istatistikleri e-ticarette reklam analizi yaparken işletmelerin hangi kanallardan trafik çektiğini ve tıklama başına maliyetlerinin ne olduğunu anlamalarına yardımcı olmaktadır. Bu nedenle e-ticaret firmaları Google Analytics ve Google Adwords hesapları üzerinden ziyaretçi sayılarını analiz etmeye özen göstermelidir.

 

İlgili İçerik; Trafik ( Bandwidth) Nedir?

 

İlgili İçerik; Online Mağazanıza Trafik Çekmenin 6 Altın Kuralı

 

Reklam Analizi Analizi Nedir

 

Bounce Rate ( Hemen Çıkma Oranı) Analizi Yapın

 

Bounce Rate, e-ticaret sitenize giriş yapan fakat sitenizin ana sayfasından başka herhangi bir sayfaya giriş yapmayan ziyaretçilere yönelik istatiksel bir veridir. Genellikle e-ticarette reklam analizi yapan işletmeler Bounce Rate oranını göz önünde bulundurarak reklamlarının gidişatı hakkında bilgi alabilmektedir.

 
  • Reklam verdiğinde Bounce Rate oranı artan işletmeler genellikle bir sonraki reklamlarını verirken reklam landing pageleri hazırlayarak hareket etmektedir. Bunun yanı sıra işletmeler yanlış bir hedef kitleye yönelik reklam verdiklerini de saptayabilmektedir.
  • Bounce rate oranı az olan işletmeler ise doğru bütçe ve hedef kitle için reklam verdiklerini tespit edebilmektedir.
 

Sizler de reklam analizi yaparken hemen çıkma oranını analiz edebilir ve bu analizin sonucunda işletmenizin reklam kampanyaları, landing pageleri ve hedef kitle seçimi ile ilgili daha doğru kararlar alabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Hemen Çıkma Oranını Düşürmek İçin Yapmanız Gerekenler

 

Reklam Analizi Bounce Rate Nedir

 

Ortalama Oturum Süresini Ölçün

 

Reklam analizi yaparken dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alan bir diğer unsur da ortalama oturum süresidir. Ortalama oturum süresi, reklamlarınız ile etkileşime giren ve e-ticaret sitenizi ziyaret eden kullanıcıların sitenizde kalma süresini göstermektedir.

 

Ortalama oturum süresi fazla olduğunda reklam kampanyalarının başarılı ve ilgi çekici olduğunu söylemek mümkündür fakat bu süre kısa ise e-ticaret firmalarının reklam kampanyaları için bir revize kararı alması gerekmektedir. Genellikle burada alınan kararlar, sayfa optimizasyonu, ürün bilgilerinin güncellenmesi vb. kararlardır.

 

Sizler de reklamlarınızın gidişatını gözlemlemek ve reklamlarınız hakkında daha doğru kararlar almak istiyorsanız reklamlarınız ile sitenize giriş yapan kişilerin ortalama oturum süresini analiz edebilirsiniz.

 

Reklam Analizi Ortalama Oturum Süresi Nedir

 

Etkileşim Oranını Ölçün

 

Facebook, Instagram ve Twitter gibi sosyal medya platformlarında reklam çalışmaları yapıyorsanız reklam analizi yaparken etkileşim oranına önem vermeniz gerekmektedir. Etkileşim oranını ölçümlerken;

 
  • Beğeni
  • Yorum
  • Kaydetme
  • Paylaşım
 

Gibi kullanıcı hareketlerini göz önünde bulundurabilirsiniz. Böylece reklamlarınızın başarılı olup olmadığına karar verebilir ve reklam analizleri sayesinde hızlı aksiyonlar alabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Instagram Etkileşim Arttırma Teknikleri

 

Reklam Analizi Etkileşim Oranı Ölçmek

 

Dönüşüm Oranlarını Ölçün

 

E-ticarette reklam analizi yapacak olan işletmeler için en önemli verilerin başında dönüşüm oranları gelmektedir. Dönüşüm oranı, sitenizden alışveriş yapan kişilerin toplam ziyaretçi sayısına oranıdır.

 

E-ticaret firmaları kampanyaları hakkında karar vermek ve hızlı aksiyon alabilmek için dönüşüm oranlarını ölçümlemeye özen göstermelidir.

 

İlgili İçerik; E-ticaret Conversion Rate (Dönüşüm Oranı) Nedir?

 

Reklam Analizi Dönüşüm Oranı Ölçmek

 

Facebook Business Extension ile Reklamlarınızdan Maksimum Verim Alın

 

E-ticaret firmaları için e-ticaret çözümleri ve e-ticaret alt yapıları üreten Ticimax’ın son projelerinden birisi olan Facebook Business Extension, Ticimax e-ticaret alt yapılarını kullanan işletmelerin Facebook, Instagram ve Whatsapp reklamlarını Ticimax panelleri üzerinden verebilmelerini sağlayan ve maksimum reklam verimi almalarına yardımcı olan bir uygulamadır.

 

Sizler de e-ticaret sitenizi kurarken Ticimax e-ticaret alt yapılarını tercih edebilir ve reklamlarınızdan fayda alabileceğiniz birçok Ticimax özelliğini kullanabilirsiniz.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax