Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Hemen Çıkma Oranını Düşürmek İçin Yapmanız Gerekenler

Güncelleme Tarihi: 02.02.2024

İçindekiler;

Dijital dünyanın bir parçası olarak e-ticaret yapan işletmelerin sanal mağazalarını belirli kategorilerde ölçümleyerek iyileştirmesi gerekmektedir. Hemen çıkma oranı (bounce rate) de bu ölçümlerden biridir. Bounce rate nedir dediğimizde tek sayfalık oturumların toplam oturum sayısına bölünmesi şeklinde hesaplanan bir metriktir.



Hemen Çıkma Oranını Düşürmek İçin Yapmanız Gerekenler

 

Bir Sitenin Hemen Çıkma Oranı Kaç Olmalıdır?

 

Her sitenin hemen çıkma oranı yapılan iş ve hedeflere göre değişkenlik göstermektedir. Örneğin yüzde 70 çıkma oranı bir siteye göre olumlu karşılanırken bir başka siteye göre olumsuz olabilir. Fakat sitelerin hemen çıkma oranının düşük olması Google algoritmaları tarafından iyi bir sonuçtur ve siteleri öne çıkarmada etkilidir.

 

Hemen çıkma oranı kaç olmalı dediğimizde genellikle yüzde 26 ila 40 aralığında olduğunda iyi bir sonuç olarak düşünebilir. Yüzde 41-55 arası ortalama bir değer olarak kabul edilirken yüzde 56 ile 70 arası ortalama üstü olarak görülür. Fakat yukarıda da belirttiğimiz gibi bu bir sitedeki ürün sayfasıyla blog sayfası için aynı sonucu ifade etmediği gibi her iş alanı için de farklı değerlendirmelidir.

 

Sonuç ne olursa olsun işletmeler için bounce rate oranlarının düşük olması sayfada geçirilen sürenin yüksek olduğu anlamına gelir ve işletmeler her zaman hemen çıkma oranının düşük olmasını hedefler.



Hemen Çıkma Oranını Kaç Olmalıdır

 

Hemen Çıkma Oranı Nasıl Düşürülür?

 

Hemen çıkma oranını düşürmek için neler yapılmalıdır? Aşağıda birkaç başlıkta inceledik.

 

Bounce Rate Analizini Yapmakla Başlayın

 

Hemen çıkma oranının site genelinden mi yoksa sayfa bazlı mı olduğunun analizi yapılmalıdır. Örneğin blog sayfalarınızda hemen çıkma oranı düşük olurken ürün sayfalarınızda hemen çıkma oranı yüksek olabilir. Bu oranların haftalık aylık olarak takip edilip oranlara göre gerekli iyileştirmeler yapılmalıdır.

 

Bounce Rate Analizi

 

Sayfa Yüklenme Hızınızı Optimize Edin

 

Rekabetin bir hayli çekişmeli olduğu e-ticaret sektöründe e-ticaret sitelerinin açılma veya sayfa yüklenme hızının düşük olması çok büyük bir dezavantajdır. Kullanıcıların yüzde 47’den fazlası bir sitenin açılmasını en fazla 2 saniye beklemektedir. Yani 2 saniyede açılmayan bir siteyi tüketiciler hemen terk etme eğilimi göstermektedir.

 

Yavaş yüklenen sayfalar, online mağazalar için sepet terk etme oranlarının da birinci sebepleri başında gelmektedir. Yavaş yüklenen bir sitede bounce rate olasılığı çok yüksek iken maalesef kullanıcılar henüz siteye ulaşamadan başka bir alternatife yönelmektedir. E-ticaret sitelerinin müşteri kaybının önüne geçmemesi için yavaş yüklenme sorununu öncelikli olarak optimize etmesi gerekmektedir.

 

İlgili İçerik: E-ticarette Başarılı Olmak İçin Yapılması Gerekenler

 

İlgili İçerik: Hazır E-Ticaret Paketi Kullanmanın Avantajları



Hemen Çıkma Oranını Düşürmek Sayfa Yüklenme

 

İçeriklerinizi İlgi Çekici ve Okunabilir Kılın

 

İçeriklerinizin kullanıcıların amacına hizmet etmesine özen göstermelisiniz. Uyumlu bir düzen halinde kullanılan içerik ve görseller kullanıcılar tarafından kolaylıkla taranacak şekilde olmalıdır. Böylece sayfada geçirilen süre artacaktır. Sayfa düzeni, içerik ve tasarımlarınızda kullanıcıların az aşamadan geçerek aradığına ulaşmasını hedeflemeniz en doğrusudur. Kullanıcıları memnun edecek bir içerik düzeni nasıl olmalıdır;

 
  • İçerik sayfalarınızda uzun paragraflardan kaçınılması
  • İçeriğin görsel ve infografiklerle desteklenmesi
  • Konuyla ilişkili başlıkların kullanılması
  • Sık alt başlıklara yer verilmesi
  • Maddeleme yapılması
 
 

İlgili İçerik: Online İçerik Üretim Süreçleri

 

İlgili İçerik: İçerik Pazarlaması Sözlüğü

 

İlgili İçerik: İçerik Üretimi ile Markanıza Nasıl Katkı Sağlarsınız?



Hemen Çıkma Oranını Düşürmek İlgi Çekicilik

 

Meta Açıklamalarınızı Optimize Edin

 

Ürün ve içeriklerinize eklediğiniz başlık ve meta açıklamalarıyla arama motorlarında kullanıcılara görünür olursunuz. Bu alanları tüketiciler için ilgi çekici kılmanız gerektiği gibi tıklayıp ilgili alana gelen tüketicinin aradığını bulması oldukça önemlidir.

 

Meta açıklamalarının konuyla ilgili olması hemen çıkma oranını düşüreceği gibi durum tam tersi olduğunda aradığını bulamayan bir kullanıcı geldiği gibi gidecektir. Arama motorlarında görünür olurken bounce rate oranlarınızı düşürmemek için aşağıdaki maddelere dikkat edilmelidir;

 
  • Anahtar kelimelerin konuyla ilişkili seçilmesi
  • Meta açıklamasının içerikle alakalı doğru bilgilerden oluşması
  • SEO başlığının konuyla ilişkili olması
  • Hedef kitlenin amacına hizmet edilmesi
 

İlgili İçerik: Meta Açıklaması Nedir, Neden Önemlidir?  

 

İlgi Çekici Bir CTA Kullanın

 

Tüketiciler bir e-ticaret sitesinde rahatlıkla gezinmek ister. Fakat bazı siteler tüketicileri tek bir sayfada birçok CTA yani eyleme geçirecek mesaja maruz bırakarak siteyi terk etmelerine sebep olabilmektedir.

 

İşletmelerin kullanıcılara dilediği gibi gezinme konforu sağlayarak kilit noktalarda CTA eklemesi gerekmektedir. CTA eklerken kullanıcı davranışlarından yola çıkarak kullanıcıyı gerçekten harekete geçirecek mesajlar verilmelidir.

 

İlgili İçerik: Dijital Pazarlama Terimleri Nelerdir?



Hemen Çıkma Oranını Düşürmek CTA

 

Ürün Sayfalarınızı Düzenleyin

 

E-ticaret sitelerinin en çok zaman geçirilen alanları şüphesiz ürün sayfalarıdır. Hemen çıkma oranını düşürmek isteyen sitelerin ürün sayfalarını kullanıcı deneyimlerine göre optimize etmesi gerekmektedir.

 

Ürün sayfasında dikkat edilmesi gerekenler;

 
  • Ürün ile ilgili yeterli ve ayrıntılı bilgilerin yer alması
  • Ürün faydaları ve özelliklerinden bahsedilmesi
  • Ürünün birçok açıdan gerçek görsellerine yer verilmesi
  • Ürünün farklı renk seçeneklerine yer verilmesi
  • Kullanıcı yorumlarıyla ürünün desteklenmesi
  • Ürünü anlatan ayrıntılı videolara yer verilmesi
 

Hemen Çıkma Oranını Düşürmek Ürün sayfası

 

Mobil Uyumlu Bir E-ticaret Sitesi Olun

 

Mobil kullanım her geçen yıl katlanarak artmaktadır. Sitenizin mobil uyumlu olması kullanıcıların sitenizde kalması için ikna edici bir sebeptir. Burada kilit noktalardan biri sanal mağazanızın mobilde de hızlı yüklenmesidir. Gerekli optimizasyonları yaparak sitenizi mobilde iyileştirmeniz bounce rate oranlarını düşürmekte büyük destekçiniz olacaktır.

 

İlgili İçerik: Sayfa Tasarımınızı Güçlendirmenin 5 Etkili Yolu

 

İlgili İçerik: E-Ticarette Mobil Uygulama Tercih Edilmesinin 10 Nedeni

 

Hemen Çıkma Oranını Düşürmek mobil uyum

 

Kullanıcı Dostu Bir Siteyle Zahmetsiz Bir Gezinti Sunun

 

Site navigasyonunun zahmetsiz, en kolay ve hızlı yoldan amaca götüren tarzda tasarlanmış olması önemlidir. Karmaşadan uzak, sade bir tasarımla amacına uygun bir site gezintisiyle kullanıcıların hemen çıkma oranını büyük oranda düşürmeniz mümkündür.

 

Pop-up Kullanımından Kaçının

 

Pop-up gösterimi bilgilendirme ve eyleme geçirme açısından önemli olsa da kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyebilmektedir. Hemen çıkma oranlarınızı düşürmek için pop-up kullanmamayı deneyebilirsiniz. Uzun vadede ise kullanıcı deneyimine göre rahatsız edici olmayan pop-up’ları devreye alabilirsiniz.

 

İçeriklerinizde İç-Dış Linkleme Kullanın

 

İçeriğinizle ilgili vereceğiniz iç-dış linklemeler kullanıcıların sitenizde daha uzun kalmasını sağlayan taktiklerden biridir. Linkleme bir tık ile bilgiye kısa yoldan ulaşma imkanı vermek için kullanıcıların sıkça tercih ettiği bir durumdur. Linklemelerde kullanıcıların sayfanızda kalmasını sağlamak adına konuyla ilişkili link vermek gerekmektedir.

 

İlgili İçerik: Backlink Almak Hakkında Bilmeniz Gerekenler



Hemen Çıkma Oranını Düşürmek iç dış linkleme

 

Kullanıcılarınıza Güven Verin

 

Güvenli bir site olmanız ziyaretçilerinizin sitenizde daha uzun kalmasını ve sonucunda sitenizden alışveriş yapmasını sağlayacaktır. SSL sertifikalı güvenli bir site olmak işletmenizi meşru kılacağı gibi bounce rate oranınızı düşürecektir. Sitenize güvenilirlik katmak için güvenlik sertifikanızı, güvenli alışveriş araçlarına sitenizde yer vermeniz önemlidir.

 

E-ticaret Siteleri için Bounce Rate Neden Önemlidir?

 

Hemen çıkma oranı e-ticaret sitelerine pek çok konuda mesaj verir. İşletmeler dijital pazarlama kampanyalarında, site tasarımlarında, site içerik alanlarında, ürün-kategori alanlarında bounce rate’den faydalanmaktadır.

 

Bu metrik sitenize aldığınız trafiğin nereden geldiğini, kullanıcıların sitenize ilgi duyduğu ya da ilgilenmediği alanları analiz etmenizi sağlamaktadır. Böylece sitenizi iyileştirmeniz gereken alanlarda fikir sahibi olmanız sağlanmaktadır.

 

Hemen Çıkma Oranını Düşürmek bounce rate neden önemlidir

 

Hemen Çıkma Oranı Nereden Analiz Edilir?

 

Hemen çıkma oranınızı ölçümlemek için Google Analytics iyi bir yardımcıdır. Google Analytics e-ticaret sitenizi pek çok segmentte ölçümlemenizi mümkün kılmaktadır. Google Analytics ile hemen çıkma oranını pek çok farklı bakış açısıyla araştırmanız mümkündür.

 

İlgili İçerik: Google Analytics Nedir, Neden Önemli?

 

İlgili İçerik: Google Analytics Filtreleme Raporları Nasıl Kullanılır?

 

İlgili İçerik: Google Analytics ile Reklamların Dönüşüm Oranları Nasıl İncelenir?

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax