Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

E-ticaret Conversion Rate (Dönüşüm Oranı) Nedir?

Güncelleme Tarihi: 02.01.2023

İçindekiler;

E-ticaret Conversion Rate Nedir? ve Conversion Rate Ne Olmalıdır? yazımızda sizlerin bilgi alması için Conversion Rate’i tanımlayacak ve bunun sizin için ne anlama geldiğinden bahsedeceğiz. Bunun sonrasında ise E-ticaret faaliyeti yürüten firmalar için conversion rate ne olmalı ve bu conversion rate oranını nasıl yükseltebileceğinizden bahsedeceğiz.

 

Conversion rate pazarlama dilinde genel olarak dönüşüm oranı anlamına gelmektedir. Bu dönüşüm oranını hızlı bir şekilde kavrayabilmeniz için şu şekilde açıklayabiliriz. E-ticaret sitenizi verdiğiniz reklamları görerek ziyaret eden tüketicilerin bu ziyaretlerinde istediğiniz hedefi gerçekleştirip gerçekleştirmediğini gözlemleyen ölçüm conversion rate olarak adlandırılmaktadır. E-ticaret yapan kişiler genellikle sitesini ziyaret eden tüketicilerin kendilerinden alışveriş yapmasını isteyecektir. Tüm ziyaretlerinizin yüzde kaçı satışa dönüyorsa bu sizin E-ticarette Conversion Rate’inizi belirleyecektir. Satışlarınızın yanı sıra farklı alanlarda da dönüşüm oranlarınızı takip edebilirsiniz.

 

  • Web Sitesine Üye Olma
  • Ürün Sayfalarında Gezinme
  • İndirim Kazanmak için Form Doldurma
  • Web Sitenize Mail Abonesi Olma
  • Kampanyalar Sayfalarına Bakma
  • İndirimli ürünler hakkında bilgi almak
  • Satış

Genellikle takip edebileceğiniz conversion ratelerdir.



E-ticaret Conversion Rate (Dönüşüm Oranı) Nedir?

 

Dönüşüm Oranı Nasıl Hesaplanır? Dönüşüm Oranı Formülü

 

E-ticarette conversion rate hesaplamak için kullanılan formül şudur;

 

Toplam dönüşüm / Toplam ziyaretçi

 

Siz de bu formülü kullanarak e-ticaret siteniz için verdiğiniz reklamların conversion rate’ini hesaplayabilirsiniz. Bu formülü kullanarak yapacağınız hesaplamalar reklam verirken nelere dikkat etmeniz gerektiğini, genellikle nerede verilen reklamlarınızın başarılı geri dönüşümleri beraberinde getirdiğinizi görmenizi sağlayacaktır.

 

E-ticaret uzmanları bu formülü kullanarak yaptıkları hesaplamalar sonucunda e-ticarette conversion rate ne olmalıdır sorusuna genel olarak %2 ile %5 arasındaki oranların ideal olduğu cevabını vermektedir. Fakat bu oranları arttırmak istiyorsanız eğer sizler de belirli çalışmalar yapabilir ve oranlarınızın artmasını sağlayabilirsiniz. E-ticarette yapılacak olan conversion rate analizi ve optimizasyonu conversion rate oranınızı arttırmaya yönelik yapılacak en iyi çalışmalardan biridir.



E-ticaret Conversion Rate Dönüşüm Oranı Nasıl Hesaplanır

 

Dönüşüm Oranı Nasıl Arttırılır?

 

E-ticaret sitelerinin dönüşüm oranını artırmak isteyen kişi ve işletmelerin belirli unsurlara önem vermesi gerekir. E-ticarette dönüşüm oranını artırmak için:

 
  • Müşterilerinizin satın alabileceği alternatif ürünler sunun.
  • Hediye ve promosyonlar sunarak müşterilerinizin dikkatini çekin.
  • Ürün sayfalarında tamamlayıcı ürünler sunmaktan çekinmeyin.
  • E-ticaret sitenizi tasarlarken UX ve UI’a önem verin.
  • Güven verici bir e-ticaret sitesi tasarımı yapın.
  • Müşterilerinize özel kampanyalar düzenleyin.
  • Sitenizde AB Testi yapın.
  • Kişiye özel çalışmalara yaparak ilgi görüp görmediğini belirleyin.
  • E-ticaret sitenizi responsive olarak tasarlayın.
  • Kampanyalarınızı ve yeni satmaya başladığınız ürünleri ön plana çıkarın.
  • İlgi çekici call to action metinleri kullanın.
 

Bunları önemseyerek sizler de e-ticaret sitenizde müşterilerin ilgisini çekebilir ve dönüşüm oranlarını artırabilirsiniz.

 

E-ticaret Conversion Rate Dönüşüm Oranı Nasıl Artırılır

 

E-ticarette Conversion Rate Optimizasyonu Yaparak Yükselebilirsiniz

 

Reklamlar sonucunda e-ticaret sitenize gelen kişilerden daha fazla verim almak istediğiniz takdirde Conversion Rate optimizasyonları yapabilir ve web sitenizin reklamlarını gören kişilerin dönüşüm oranını arttırmak için çalışmalar yapabilirsiniz. Bu çalışmaları yapmak için ürününüzle ilgilenen kişileri yakından tanımanız oldukça önemlidir. Google Analytics sayesinde bu kişilerin demografik, eğitim, tüketim alışkanlıkları gibi bilgilerini öğrenebilir ve sizler de bu bilgilerden yararlanarak dönüşüm oranlarınızı yükseltmeye yönelik çalışmalar yapabilirsiniz. Yapacağınız bu çalışmalar sayesinde conversion rate oranınız hızlı bir şekilde artacaktır.



E-ticaret Conversion Rate Optimizasyonu Nasıl Yapılır

 

Hedef Kitlenizi Tanımak Oldukça Önemli

 

E-ticarette conversion rate nedir sorunuza yanıtlar veren bu durumu açıklayan bu yazımızda artık dönüşüm oranlarınızı arttırmak için neler yapmanız gerektiğinden bahsedeceğiz. E-ticarette dönüşüm oranınızı arttırmak için ilk yapmanız gereken çalışmalardan birisinin conversion rate optimizasyonu olduğunu söyledik. İkinci yapacağınız çalışma da sitenizi ziyaret eden kişiler hakkında bilgi toplamak için hedef kitle analizi olmalıdır. Hedef kitle analizini Google Analytics kullanarak kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Hedef kitle analizi yaparken şunları göz önünde bulundurmanız oldukça önemlidir;

 

  • İnsanlar sitenizi hangi cihazlar üzerinden ziyaret ediyor?
  • Genellikle sitenizi ziyaret eden kişiler hangi yaş aralığından?
  • Bu kişilerin eğitim durumları nedir?
  • Ziyaretçilerinizin yaşadıkları yerler neresi?
  • Web sitenizi ziyaret eden kişilerin geçmiş alışkanlıkları neler?
  • Bu kişiler internette hangi davranışları sergiliyor?
  • Web sitenizde nasıl davranışlar sergiliyorlar?
  • Web sitenize nasıl ulaştılar

 

Gibi sorular yaratmanız hedef kitle analizi yapmak için oldukça önemlidir. Bu sorular sayesinde sizler de ürünlerinizle ilgilenen kişileri daha yakından tanıyabilir ve onların internette sergiledikleri davranışları göz önünde bulundurarak dönüşüm oranınızı arttırmaya yönelik çalışmalar yapabilirsiniz.

 

 

Ticimax e-ticaret paketlerini kullanmak ve kendi e-ticaret sitenizi açmak istediğiniz takdirde E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax