Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Sosyal Medya Rekabet Analizi Nasıl Yapılır?

Güncelleme Tarihi: 04.08.2023

İçindekiler;

Sosyal medya rekabet analizi ile işletmeler pek çok önemli bilgiye ulaşabilmekte ve sektörün fırsatlarını ve tehditlerini belirleyebilmektedir. Kitlenizi daha iyi tanımak ve ona göre hareket etmek için sosyal medya rakip analizi oldukça önemlidir. Potansiyel müşterilere ulaşma, yaratıcı fikirlerin ortaya çıkarılması, hedef kitlenizle doğru platformda etkileşim kurabilme konusunda bilgiler ve markanızı rakiplerinizden farklılaştıracak yolları bulma konusunda sosyal medya analizleri kilit rol oynar. Yazımızda sosyal medya pazarlama konusunun bir parçası olan sosyal medya rekabet analizine dair bilgiler derledik.


Sosyal Medya Rekabet Analizi Nasıl Yapılır

 

Sosyal Medya Rekabet Analizi Nedir?

 

Rekabet analizi rakiplerinizin güçlü ve zayıf yönlerini keşfetmeyi ve markanızla karşılaştırmayı, alınacak önlemleri, fırsatları, tehditleri belirlemeye yardım eden bir süreçtir. Sosyal medya rakip analizi kendi sosyal medya analizleriniz ile sektörünüze dair bilgiler edinmeyi amaçlamaktadır. Rekabet analizi ile sektördeki büyümeyi, fırsatları analiz edebilirsiniz.


Sosyal Medya Rekabet Analizi Nedir

 

Sosyal Medya Rekabet Analizi Hangi Bilgilere Erişimi Sağlar?

 

Sosyal medya rekabet analizi ile işletmeler pek çok önemli bilgiye ulaşabilmekte ve sektörün fırsatlarını ve tehditlerini belirleyebilmektedir. Aşağıda rekabet analizi ile hangi bilgiler konusunda fikir sahibi olunabildiğini sıraladık.

 
  • Sosyal medyada rakiplerinizin kim olduğunun belirlenmesi
  • Rakiplerin hangi sosyal medya mecralarında aktif olduğunu anlama
  • Rakiplerin sosyal platformları nasıl kullandığının belirlenmesi
  • Sosyal stratejilerin ne kadar iyi çalıştığını anlaşılması
  • Sosyal sonuçların rekabetle karşılaştırılması
  • İşletmeye yönelik sosyal tehditlerin belirlenmesi
  • Sosyal medya pazarlama stratejilerin gözden geçirilmesi


Sosyal Medya Rekabet Analizi Hangi Bilgilere Erişimi Sağlar

 

Sosyal Medya Rakip Analizine Neden İhtiyaç Duyulur?

 

Sosyal medya rakip analizi yapmanın tek nedeni rakiplerinizi tanımak değildir. Ayrıca size kendi işiniz ve hedef kitleniz hakkında bilgi vermektedir. Ortalama takipçiler, etkileşim oranları ve ses paylaşımı gibi kendi işiniz için performans ölçütlerine ulaşabilirsiniz. Sosyal medyada yayınlamak için en iyi zamanlar için fikirler edinebilirsiniz.

 

Özetle kitlenizi daha iyi tanımak ve ona göre hareket etmek için sosyal medya rakip analizi oldukça önemlidir. Potansiyel müşteri sıkıntı noktalarının anlaşılması, hedef kitlenizde yankı uyandırabilecek içerikler için yaratıcı fikirlerin ortaya çıkarılması, hedef kitlenizle doğru platformda etkileşim kurabilme konusunda bilgiler, markanızı rakiplerinizden farklılaştıracak yollar derleme konusunda yardımcıdır.

 

İlgili İçerik; E-ticaret Siteleri için Hashtag kullanma ipuçları


Sosyal Medya Rakip Analizine Neden İhtiyaç Duyulur

 

Sosyal Medya Rakip Analizi Nasıl Yapılır?

 

Rakip analizi nasıl yapılır konusu işletmeler tarafından sıklıkla merak edilen bir konudur. Aşağıda detaylı olarak aktardık.

 

Rakiplerin belirlenmesi

 

Rakiplerinizin belirlenmesi için işletmenizin odaklandığı anahtar kelimeleri arama motorunda aratarak sizinle birlikte yarışan birkaç markayı bulabilirsiniz. Hangi konularda sizden üstte hangi konularda siz öndesiniz gibi analizlerde bulunabilirsiniz. Google Adwords Anahtar Kelime Planlayıcı ile markanızla en alakalı anahtar kelimeleri belirleyebilir böylece gerçek rakiplerinizi de belirleyebilirsiniz. İşletmenizle en alakalı olan ilk beş veya 10 anahtar kelimeyi seçtikten sonra bunları Google'a ekleyerek online olarak rakiplerinizi tanıyabilirsiniz.


rakiplerin belirlenmesi

 

Hedef kitlenin tanımlanması

 

Hedef kitlenin tanımlanması, hangi markalarla etkileşimde olduğu sosyal medya rakip analizi açısından önemlidir. Facebook Audience Insights ve Twitter Analytics, hedef kitlenizin bu sosyal ağlarda takip ettiği diğer markalar hakkında size bazı iyi bilgiler vermektedir. Bu markalar sizinkine benziyorsa, onları potansiyel rakipler olarak değerlendirebilirsiniz.

 

Rakiplerin ayrıştırılması

 

Çıkardığınız rakipleri ayrıştırmak işinizi kolaylaştıracaktır. Listenizi sosyal medyada en yakından rekabet ettiğiniz ilk üç ila beş markaya kadar daraltmalısınız. Hedef nişinize en yakın olan markaları seçerek onlara odaklanabilirsiniz.


Rakiplerin ayrıştırılması

 

Rakipler hakkında bilgi toplanması

 

Rakiplerinizin kim olduğunu bildiğinize göre sosyal medyada neler yaptıklarını öğrenmeniz gerekmektedir. En iyi rakipler olarak tanımladığınız markaların her birinin sosyal ağlarını incelemeli ve doneler toplamalısınız. Bu bilgiler şunlar olmalıdır;

 
  • Rakipleriniz hangi sosyal ağlarda aktif oldukları
  • Rakiplerinizin takipçi sayısı ve büyüme hızı
  • Takipçilerin hedef kitlenizle benzerliği
  • Rakiplerinizin paylaşım sıklıkları ve içerik tarzları
  • Etkileşim oranları
  • Sosyal sorumluluk alanındaki farkındalıkları
 

SWOT analizi yapılması

 

Gerekli ve yeterli bilgiler toplandıktan sonra swot analizi yapılması gerekmektedir. Swot analizi, tüm bu bilgiler hakkında net bir şekilde düşünmenize yardımcı olacak harika bir araçtır. Swot analizi güçlü yönler, zayıf yönler, fırsatlar ve tehditleri içermektedir. Güçlü ve zayıf yönler markanızın içindeki faktörleri içermektedir. Fırsatlar ve tehditler dış etkenlere bağlıdır. Rekabet ortamınızda farkında olmanız gereken durumlardır.

 

Her sosyal ağ için hem güçlü hem de zayıf yönler olacaktır. Örneğin, Facebook takipçi sayınız rakiplerinizden daha yüksek olabilir, ancak daha iyi takipçi büyümesine sahip olabilirler. Ya da belki daha az Instagram takipçiniz var ama daha yüksek etkileşiminiz var. Burada oldukça spesifik olun, çünkü bu ayrımlar fırsatlarınızı ve tehditlerinizi belirlemenize yardımcı olacaktır.

 

İlgili İçerik; Sosyal Medya Raporu Nasıl Hazırlanır?


hedef kitlenin tanımlanması

 

İzlemlerin sürekli güncellenmesi

 

Sosyal medya pazarlama süreklilik istemektedir. Rekabet analizinizi düzenli olarak tekrar gözden geçirmek güncel verilere ulaşmak için önemlidir. Bunu, üç aylık veya yıllık raporlama ve incelemenizin düzenli bir parçası yapmak gerekmektedir.

 

Sosyal Medya Rekabet Ölçümü Araçları

 

Yukarıda bahsettiğimiz rakip analizlerini pek çok farklı ve kullanımı kolay araç ile kolay hale getirebilirsiniz.

 

BuzzSumo

 

Buzzsumo, rakiplerinizin en çok paylaşılan içeriğini bulmanıza yardımcı olur. Bu, hem fırsatlar hem de tehditler konusunda beyin fırtınası yapmanıza yardımcı olabilir.

 

İlgili İçerik; Ücretsiz Video Düzenleme Programları


buzzsumo

 

Hootsuite

 

Hootsuite Streams, her sosyal ağda anahtar kelimeleri, rakipleri ve hashtag'leri izlemenizi sağlayan güçlü bir araçtır. Kullanımı kolaydır ve tek bir ekrandan pek çok bilgiye ulaşmak mümkündür. Tüm rakip hesapları tek bir akışa eklenerek gerekli analizler yapılır. Ücretsiz deneme mümkündür.

 

Brandwatch

 

Brandwatch, bloglar, haberler, forumlar, videolar, twitter, incelemeler, resim, Facebook vb. dahil olmak üzere her gün çevrimiçi olarak gerçekleşen milyarlarca konuşmayı izleyen ve markaların ve şirketlerin tüketici içgörülerini, eğilimlerini ve marka algıları hakkında önemli doneler sunmaktadır.

 

İlgili İçerik; Ücretsiz Sosyal Medya Araçları


brandwatch

 

Synapview

 

Sosyal medya rekabet analizinin ötesinde bir hizmet sunan araç; bloglardaki rakipleri ve hashtag'leri izlemenizi sağlayan bir uygulamadır. Ücretsiz olan uygulama beklentilere göre özelleştirme seçenekleri sunmaktadır.


Synapview

 

Mentionlytics

 

Mentionlytics, sosyal medya rekabet analizi yapmada iyi bir sosyal medya izleme aracıdır. Markanız, rakipleriniz veya herhangi bir anahtar kelime hakkında söylenen her şeyi Twitter, Instagram, Facebook, Youtube, Pinterest ve tüm web kaynaklarında keşfedebilirsiniz.


Mentionlytics

 

Talkwalker

 

Talkwalker, öncelikle bloglar, forumlar, videolar, haberler, incelemeler ve sosyal ağlar dahil 150 milyondan fazla kaynaktan oluşmaktadır. Rekabetçi bir sosyal dinleme aracı olarak bilinen talkwalker rakiplerinizi izlemek için ideal bir analiz aracıdır.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax