Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kanban Nedir? İş Yönetiminde Kanban Metodu Nasıl Uygulanır?

Güncelleme Tarihi: 01.03.2024

İçindekiler;

İş yaşamında başlanılan bir projenin hatasız ve hızlı bir şekilde tamamlanması oldukça önemlidir. Çünkü projelerin hızlı bir şekilde tamamlanması işletmelerin müşteri memnuniyetini artırmaktadır. Bu nedenle markalar projelerini hızlı bir şekilde ve hatasız olarak geliştirmek için belirli metotlardan yararlanmaktadır. Kanban metodu da işletmeler tarafından tercih edilen bir proje yönetim metodudur.

 

Kanban metodu ile doğru stratejiler geliştirmek, ürün ve hizmetlerin gelişim süreçlerini yönetebilmek isteyen her işletmenin öncesinde bu metot hakkında bilgi sahibi olması gerekmektedir.

 

Kanban Nedir, İş Yönetiminde Kanban Metodu Nasıl Uygulanır adlı bu yazımızda sizlere kanban tekniği ile ilgili detaylı bilgiler vereceğiz. Sizler de bu yazımızı inceleyerek kanban sistemini yakından tanıyabilir ve bu metodu nasıl uygulayacağınızı öğrenebilirsiniz.

 

Kanban Nedir? İş Yönetiminde Kanban Metodu Nasıl Uygulanır?

 

Kanban Nedir?

 

Agile metodu içerisinde yer alan kanban bir proje yönetim tekniği olarak bilinir. Proje yönetim süreci içerisinde kanban metodu projeyi görsel olarak yönetmenize olanak sağlayan bir süreçtir.

 

Kanban Metodu 2004 yılında ilk kez Microsoft tarafından kullanılmaya başlanan bir metottur. 2010 yılında ise David Anderson bu metodu Kanban isimli kitabında anlatmıştır.

 

Yalın Ürün Geliştirme süreci konusunda çalışmalar yürüten Don Reinertsen de 2016 yılında Kanban tekniği ile Proje geliştirmek isteyenler için bir kılavuz yayınlamıştır.

 

Kanban sistemi proje yönetim sürecini kolaylaştırır ve bunun yanı sıra işletmelere belirli avantajlar sağlar. Gelin şimdi hep beraber kanban metodunun sağladığı avantajlara bir göz atalım.

 

İlgili İçerik; Müşteri Memnuniyetini Arttırma Teknikleri

 

Kanban Nedir

 

Kanban Metodunun Sağladığı Avantajlar

 

Kanban metodu bir süreç içinde bulunan projelerde kullanılan görsel bir sisteme verilen isimdir. Bu sistem işletmelerin belirli avantajlardan yararlanmasına yardımcı olur.

 
  • Kanban metodunu kullanmak iş akışını kolaylaştırır.
  • Kanban tekniği iş sürecinin görselleştirilmesini sağlar.
  • Süreç içerisinde yer alan darboğazların belirlemesini kolaylaştırır.
  • Darboğazların düzeltilmesine yardımcı olur.
  • Kanban sistemi sayesinde işletmeler işlerini hızlı bir şekilde ortaya koyabilir.
  • Kanban metodu optimum hızda hareket etmenizi sağlar.
  • Kanban yöntemi proje yönetiminde ekip çalışanlarının verimliliğini artırır.
  • Kanban ekibinizin elinden gelen en iyi şeyi yapmasını kolaylaştırır.
 

Aslına bakıldığında kısacası kanban yönteminin hem proje sürecini yönetmeyi kolaylaştırdığını hem de ekipte yer alan kişilerin verimliliğini artırdığını söylemek mümkündür. Bu avantajlardan yararlanmak ve proje yönetimini başarılı bir şekilde yürütmek isteyen kişilerin ise kanban ilkelerine uygun bir şekilde hareket etmesi gerekir.

 

İlgili İçerik; Şirket Kuruluşunda Kaçınılması Gereken Hatalar

 

Kanban Medodunun Avantajları Nelerdir

 

Scrum Nedir?

 

Scrum metodu, odağında müşterilerin yer aldığı ve müşteri ihtiyaçlarının karşılanması için takım kurgusunun şekillendiği bir proje yönetim metodudur.

 

Scrum Nedir

 

Scrum ve Kanban Farkları Nelerdir?

 

Scrum ve kanban metotları aslına bakıldığında proje yönetim sürecinden kaynaklı olarak birbirinden ayrılan iki metottur. Gelin şimdi Scrum ve kanban farklarına bir göz atalım.

 
  • Scrum ve kanban metodu birbirlerinden süreç olarak farklılaşır. Scrum’da sürecin planlılığı önemli iken kanbanda ise esnek süreç bulunur.
  • Scrum’da bitiş süresi belirlenen spritler bulunurken kanban da ise herhangi bir bitiş süreci bulunur.
  • Scrum metodunda çapraz ve fonsiyenel takımlar bulunurken kanban metodunda uzmanlığın yer aldığı takımlar bulunmaktadır.
  • Scrum metodunda roller belirlidir ve herkes bir amaç için çalışmaktadır. Kanban da ise işlerin biraz daha esnek olduğunu söyleyebilmek mümkündür.
  • Her iki metotta da iş önemli iken işe bakış açısından bu metotların farklılaştığı bilinmektedir.
  • Scrum metodunda işler takımların sorumluluğu altındadır kanban da ise iş listesindeki önceliklendirmenin opsiyonel olduğunu söylemek mümkündür.
  • Kanban metodunda work in progress yani limitleme önemliyken scrumda bilginin öğrenilmesi önemlidir.
 

Scrum ve kanban kısacası bir proje sürecinin yönetilmesi ve değerleri bakımından birbirinden ayrılan metotlardır. Bu noktada scrum mı kanban mı sorusuna yanıt arayan herkesin ilk olarak ne istediğini belirlemesi ve buna uygun bir seçim yapması gerekir.

 

Kanban ve Scrum Farkları Nelerdir

 

Kanban Metodunun İlkeleri

 

Kanban metodunu uygulayarak proje geliştirmek isteyen kişi ve işletmelerin uyması gereken belirli ilkeler bulunmaktadır.

 
  • Başlangıç Noktası
  • Değişime adapte olmak
  • Sorumluluk bilinci ve verilen işe saygı
  • Liderliği desteklemek
 

Kanban metodunun ilkeleri arasında yer almaktadır. Gelin şimdi hep beraber bunlara detaylı bir şekilde göz atalım.

 

İlgili İçerik; Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

 

Kanban Metodu İlkeleri Nelerdir

 

Başlangıç Noktasını Belirlemek

 

Kanban kurulum gerektirmeyen bir proje yönetim metodu olduğu için bir iş sürecinin her akışında kullanılabilecek bir metottur. Yeni gelecek olan projeler için proje başlangıcında kullanılırken var olan ve geliştirilmeye devam eden projelerin ise her döneminde kullanılmaktadır.

 

Kanban metodunun iş akışına kolayca uygulanabilmesi mevcut süreçler üzerinde değişiklik yapılmasını ve değişikliklerin uygulanmasını kolaylaştırmaktadır.

 

Kanban Metodu İlkeleri - Başlangıç Noktası

 

Değişime Adapte Olmak

 

Bir proje yönetim sürecinde kapsamlı bir değişiklik yapıldığı zaman hem liderlerin hem de proje ekibinde yer alan kişilerin değişime adapte olması zorlaşmaktadır. Bu durum kişilerin iş akışını olumsuz etkileyerek performanslarına zarar verebilmektedir.

 

Kanban metodu ile yürütülen projelerde asıl süreçte yapılan değişiklikler kişileri teşvik etmeli ve bu sürece yönelik direnç oluşturmalarını engellemektedir.

 

İlgili İçerik; KEY Performance Indicator (KPI) Nedir? Nasıl Ölçülür?

 

Kanban Metodu İlkeleri - Değişim

 

Sorumluluk Bilinci ve İşe Saygı

 

Her proje sürecinde aslına bakıldığında sorumluluk bilincinin iyi bir şekilde gelişmiş olması beklenir. Çünkü kişiler aldıkları işte ne kadar sorumlu davranırsa projelerden alınan verim o kadar artış gösterir.

 

Kanban yöntemi ile kurulan projelerde mevcut süreçte yapılan değişikliklerin görevleri ve sorumlulukları etkilememesi gerekir. Kısacası organizasyon değişikliğinden kaçınmanız önemlidir. Bu metodu kullanarak proje yönetimi yapmayı düşünüyorsanız proje ekibinde yer alan kişilerin görevlerine ve sorumluluklarına saygı göstermeye önem vermeli ve bunları korumaya özen göstermelisiniz.

 

Kanban Metodu İlkeleri - Sorumluluk Bilinci ve İşe Saygı

 

Liderliği Destekleyin

 

Kanban metodunun uygulandığı projelerde belirli takımlarda yer alan liderler bulunmaktadır. Liderlerin karar alma sürecinde ise her ekip üyesinin katkısı bulunur. Ekip içerisinde yer alan herkesin fikrine saygı gösterilmesi kanban metodunun daha kolay bir şekilde yürütülmesine olanak sağlar. Bu nedenle bu metot ile çalışacak olan herkesin proje yönetim sürecinde çalışanlarının verimliliğini artırmak için yeni fikirlere açık olması ve liderliği desteklemesi gerekir.

 

Kanban Metodu İlkeleri - Liderlik

 

Kanban Metodunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Kanban metodu her ne kadar proje yönetimi sürecinde esnek bir metot olarak bilinse de kanban metodu uygulanırken kişilerin dikkat etmesi gereken önemli noktalar bulunur. Gelin şimdi bunlara bir göz atalım.

 
  • Kanban metodunda bir proje akışının görselleştirilmesi önemlidir. Görselleştirme sayesinde mevcut iş akışı daha kolay anlaşılmakta ve bu akışa daha hızlı adapte olunabilmektedir.
  • Kanban metodunda var olan bir iş akışının devamı önemlidir. Bu nedenle proje yönetiminde bu metodu kullanacak kişi ve işletmelerin devam eden iş akışını sınırlandırması gerekir.
  • Verimliliğe önem verilmesi de kanban nasıl uygulanır diyen kişilerin dikkat etmesi gerekenler arasında yer alır. Kişilerin verimliliği gözlenmeli ve verimliliğe uygun iş akışları planlanmalıdır.
  • İş akışındaki süreçlerin açık bir şekilde tanımlanması oldukça önemlidir. Kişiler iş akışındaki verimliliklerini artırabilmek için teşviklere ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle kanban metodunda kişilere uygun sürçler yaratılmalı ve bu süreçlerden alınan verim kişiler ile paylaşılmalıdır.
  • Kanban metodunda iş birliğine önem vererek süreç yönetimi kolaylaştırmayı hedeflemelisiniz. Böylece proje optimizasyonunu daha kolay bir şekilde yapabilir ve daha hızlı geri dönüşler alabilirsiniz.
 

Kanban metodunu projelerinizde uygulamak istiyorsanız sizler de bunlara önem vermelisiniz.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax