Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Sosyal Medya Yönetimi Nedir? Nasıl Yapılır?

Güncelleme Tarihi: 29.04.2024

İçindekiler;

Sosyal medya yönetimi, bireylerin ya da şirketlerin sosyal medya platformlarındaki hesaplarını yönetme sürecine verilen isimdir. Genellikle bireysel kullanımlarda kişiler kendi sosyal medya yönetimlerini kendileri yaparken kurumsal sosyal medya kullanımında ise markalar çoğu zaman hedef kitlesine ulaşmak, marka bilinirliği yaratmak ve satışlarını artırmak için dijital pazarlama ajanslarından yardım almaktadır.

 

Markalar kurumsal sosyal medya yönetiminde çoğu zaman hesap açma, hesaplar için içerik üretimi, takipçi kazanma, etkileşim yaratma, reklam çalışmaları yapma ve haftalık, aylık ya da çeyrek bazlı rapor desteği alarak sosyal medya hesaplarını büyütmeyi istemektedir. Sosyal medya yönetimi yaparken her marka ve ajansın dikkat etmesi gereken belirli noktalar bulunur.

 

Sosyal Medya Yönetimi Nedir? Nasıl Yapılır? Adlı bu yazımızda sizlere sosyal medya yönetimi hakkında bilgi verirken sosyal medya yönetiminin markanıza sağladığı avantajlar, platform seçimi vb. konular hakkında da bilgi vereceğiz.

 

Sosyal Medya Yönetimi Nedir? Nasıl Yapılır?

 

Sosyal Medya Yönetiminin Önemi

 

Sosyal medya yönetimi yapmak her işletme için oldukça önemlidir. Çünkü markalar sosyal medya platformlarının yönetimi yaparak hem marka bilinirliğini artırmakta hem de hedef kitlelerine kolayca ulaşmaktadır.

 

Sosyal medya platformları üzerinden düzenli paylaşımlar yapıldığı takdirde takipçiler ve müşterilerin markalara olan sadakati de artış göstermektedir. Genellikle sosyal medya platformlarında aktif paylaşım yapan işletmeler diğerlerine göre daha hızlı bir şekilde büyüyebilmektedir.

 

Sosyal Medya Yönetimi Önemi

 

Sosyal Medya Yönetiminin Avantajları

 

Sosyal medya yönetiminin markalar için önemi oldukça büyükken başarılı bir yönetim yapmak da markaların birçok avantajdan yararlanmasına olanak tanır. Gelin şimdi hep beraber Sosyal Medya Yönetiminin Avantajlarına bir göz atalım.

 
  • Sosyal medya platformlarında aktif olan işletmeler geniş bir hedef kitleye ulaşabilmektedir. Doğru bir strateji ile hareket edildiğinde marka bilinirliği artış gösterir.
  • Sosyal medya platformları hedef kitlenizde yer alan kişiler ile iletişim kurmanızı sağlar.
  • Sosyal medya platformlarında yapacağınız moderasyon yönetimi ile hedef kitlenizin ihtiyaçlarını anlayabilir ve onlara daha iyi bir şekilde hizmet sunabilirsiniz.
  • Doğru bir sosyal medya yönetimi yapmak müşteri sadakatinizi de artırır. Takipçileriniz ile sıkı bir ilişki kurabilir ve onları müşteriye çevirebilirsiniz.
  • Sosyal medya platformlarında yer alan takipçileriniz ve müşterilerinizden geri bildirimler toplayarak ürün ya da hizmetlerinizi iyileştirebilirsiniz.
  • Yapacağınız pazarlama ve reklam çalışmaları sayesinde hedef kitlenizi genişletebilir ve sosyal medya kullanımı ile daha fazla satış yapabilirsiniz.
  • Sosyal medya platformlarını aktif bir şekilde kullanan rakiplerinizi inceleyerek kendi stratejinizi daha kolay bir şekilde oluşturabilirsiniz.
  • Sosyal medya platformlarının analiz gücü sayesinde yaptığınız paylaşımların ve verdiğiniz reklamların nasıl sonuçlar aldığını gözlemleyebilirsiniz.
 

Sosyal medya yönetimi ile bu avantajlardan yararlanmak istiyorsanız özellikle iyi bir strateji geliştirmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Oluşturduğunuz strateji sayesinde sosyal medya süreçlerinizi profesyonelce yürütebilir ve markanızı her alanda büyütebilirsiniz.

 

Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Yapılır?

 

Bireysel ya da kurumsal sosyal medya yönetimi yaparken dikkat etmeniz gereken birçok nokta bulunmaktadır. Genel hatlarıyla sosyal medya yönetimi yapmak için:

 
  • Hedef Belirleme
  • Hedef Kitle Tanımlama
  • Rakip Analizi
  • Platform Seçimi
  • İçerik Stratejisi ve Planlaması
  • Etkileşim Yönetimi
  • Reklam Çalışmaları
  • Analiz ve Geliştirme
 

Süreçlerinin profesyonelce yürütülmesi gerekir. Her süreci profesyonelce yürüten markalar ürün ve hizmetlerini daha hızlı satışa sunarken müşterileri ile daha sıkı bağlar kurabilmektedir.

 

Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Yapılır?

 

Sosyal Medya Platformlarındaki Hedeflerinizi Belirleyin

 

Sosyal medya hesap yönetimi yapacaksanız ilk olarak önem vermeniz gereken konular arasında hedef belirlemek yer almalıdır. Çünkü her markanın sosyal medyadaki hedefleri farklılaşmaktadır. Bazı markalar marka bilinirliği yaratmak için sosyal medya platformlarını aktif bir şekilde kullanırken bazı markalar ise sosyal medya yönetimi ile müşteri ilişkilerini artırmayı hedeflemektedir.

 

Hedef Kitlenizi Tanıyın

 

Kurumsal ya da bireysel sosyal medya yönetiminde başarılı olunabilmesi için önem verilmesi gereken bir diğer konu da hedef kitlenizi tanımak olmalıdır. Çünkü her markanın hedef kitlesinde yer alan kişiler farklılaşmaktadır. Hedef kitlesini tanıyan markalar onlara uygun içerikler üretmekte ve böylece sosyal medya hesap yönetimiyle amaçlarına ulaşmaktadır.

 

Sizler de sosyal medya hesap yönetimi yaparak amaçlarınıza ulaşmak istiyorsanız ilk olarak hedef kitlenizi tanımaya özen göstermelisiniz.

 

Sosyal Medya Yönetimi Hedef Kitle

 

Rakip Analizi Yapın

 

Herhangi bir sektörde faaliyet gösteren her markanın rakipleri bulunur. Bir işletmenin rakip analizi yapması ise rakiplerinin güçlü ve zayıf yönlerini görmelerine olanak tanırken kendi stratejilerini de belirlemelerini sağlar. Bu nedenle sosyal medya platformlarını yönetecek olan markaların ilk olarak rakiplerini belirlemesi gerekir. Ardından rakiplerin aktif olduğu platformlar, etkileşim oranları, içerik paylaşım sıklıkları, içerik türleri gibi önemli olan noktaları da analiz ederek kendi stratejilerini geliştirmesi gerekmektedir.

 

Platform Seçimi Yapın

 

Sosyal medya platformları oldukça çeşitlidir ve her markanın hedef kitlesi farklı platformları kullanabilmektedir. Örneğin Z kuşağını hedefleyen bir markanın kullanacağı sosyal medya platformu TikTok iken Y kuşağını hedefleyen bir marka ise Instagram ya da Facebook’ta yer almalıdır.

 

Sosyal Medya Yönetimi Platform Seçimi

 

İçerik Stratejinizi Belirleyin ve Planlayın

 

Sosyal medya yönetimi yapacak olan markalar içerik stratejisine de önem vermelidir. Çünkü yapılacak paylaşımlar ve içerikler sayesinde hedef kitleniz ve takipçileriniz ile iletişim kurmanız mümkündür. İçerik stratejisinin iyi bir şekilde belirlenmesi de markaların sosyal medya yönetiminde birçok avantajdan yararlanmasını sağlar. Sosyal medya yapacak olan markalar şunlara önem vererek içerik stratejilerini belirler:

 
  • Hedef kitlenizde yer alan kişilerin özellikleri
  • Rakiplerinizin yaptığı paylaşımlar
  • Hedef kitlenizin ilgi duyduğu konular
  • Markanızın ön plana çıkarmak istediği ürün ve hizmetleri
 

Markaların sosyal medya içerik stratejisi belirlerken önem verdiği konular arasında yer alır. Bunun yanı sıra işletmeler yalnızca belli başlı içerik türlerine odaklanmak yerine içeriklerini çeşitlendirmeyi de hedefler. Siz de bu tarz bir çalışma yaparak sosyal medya içerik planınıza karar verebilir ve bunu planlayabilirsiniz.

 

Etkileşim Yönetimi

 

Sosyal medya yönetiminde önem verilmesi gereken bir diğer konu da etkileşim yönetimidir. Çünkü markalar her ne kadar ürün ve hizmet satışı yapmak için sosyal medya kullansa da takipçileri ve hedef kitleleri ile de etkileşim halinde kalmayı ister ve etkileşimi artıracak içerikler planlar.

 

Bu nedenle sosyal medya yönetimi yaparken yorum almaya dayalı paylaşımlara da yer vermeniz gerekir. Hatta müşterilerinizden gelen talepleri karşılamak adına sorulan soruları yanıtlandırmaya özen göstermeyi de unutmamanız oldukça önemlidir.

 

Sosyal Medya Yönetimi Etkileşim

 

Reklam Çalışmaları Yapın

 

Sosyal medyada görünürlüğünü artırmak, hedef kitlenize ulaşmak ve daha fazla satış yapmak için önem vermeniz gereken konulardan biri de reklam çalışmalarıdır. Markalar genellikle belirli aralıklarla ya da düzenli olarak müşteri kazanmak, satış yapmak gibi amaçlarla reklam çalışmaları yapmaktadır.

 

Yapılan reklam çalışmalarında ise önem verilmesi gereken konular kullanılan görseller, reklam metinleri, reklam türleri ve bütçesidir. Sizler de bu konular üzerine sıkı bir çalışma yapabilir ve vereceğiniz sosyal medya reklamları ile amacınıza ulaşabilirsiniz.

 

Analiz Yapın ve Geliştirmelere Önem Verin

 

Sosyal medya platformlarında yaptığınız paylaşımların ve verdiğiniz reklamların düzenli olarak analiz edilmesi sosyal medya yönetimi stratejinizi geliştirmenize olanak tanır. Bu nedenle düzenli bir şekilde içerik beğeni sayısı, etkileşim oranı, dönüşüm oranı gibi metrikleri göz önünde bulundurarak analiz yapabilir ve içerik stratejinizi geliştirebilirsiniz.

 

İlgili İçerik:

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve X üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax