Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

En Çok Kullanılan Sosyal Medya Platformları

Güncelleme Tarihi: 22.03.2024

İçindekiler;

Sosyal medya uygulamalarının kullanım oranları her geçen gün artış gösteriyor. Dünyada en çok kullanılan sosyal medya platformları arasında Facebook ilk sırada yer alırken Youtube, Whatsapp, Instagram, TikTok gibi platformların kullanım oranları da artış gösteriyor.

 

We Are Socal ve Meltwater tarafından yayımlanan bir raporda 18 yaş ve üzerindeki 58,65 milyon kişinin sosyal medya kullandığı görülüyor. İlgili raporda Türkiye’de en çok kullanılan sosyal medya uygulamaları arasında Youtube, Instagram, Facebook, Twitter ve TikTok’un Türkiye’de en çok kullanılan sosyal medya uygulamaları arasında yer aldığı görülüyor.

 

En Çok Kullanılan Sosyal Medya Uygulamaları adı bu yazımızda en çok indirilen sosyal medya uygulamaları, popüler sosyal medya platformları, sosyal medyanın ortaya çıkışı vb. konular hakkında sizlere bilgi vereceğiz.

 

İlgili İçerik; Sıkça Kullanılan Sosyal Medya Terimleri ve Anlamları

 

Sosyal Medya Nedir?



Sosyal Medya Nedir?

 

Sosyal medya, kullanıcıların birbirleri ile eş zamanlı ve çift taraflı bir şekilde bilgi paylaşmasını sağlayan medya sistemine verilen isimdir. Kısacası sosyal medya insanların, birbirleri ile internet üzerinden paylaşım yaptığı ve diyaloglara girdiği sistemin tümü olarak tanımlanabilmektedir.

 

Günümüzde kişiler ve markalar tarafından kullanılan birçok sosyal medya platformu bulunmaktadır. Bu platformların bazıları yazı, bazıları görsel içerik ve bazıları ise videolara dayalı platformlardır.

 

Sosyal Medyanın Faydaları Nelerdir?



Sosyal Medyanın Faydaları Nelerdir?

 

Sosyal medya uygulamaları hayatımıza girmesiyle beraber hem kişiler hem de işletmeler için oldukça önemli bir hal aldı. Sosyal medyanın faydaları arasında hem gündelik hem de iş hayatımızı kolaylaştırması en önemli faydalar arasında gözüküyor olsa da aslında birçok konuda sosyal medyanın faydaları bulunuyor.

 
  • Sosyal medya platformlarıyla kişiler arası iletişim gücü artış gösteriyor.
  • Sosyal medya platformları is hayatının gelişmesinde etkin rol oynuyor.
  • Gündelik hayatta sosyal medya kişilerin keyif almasını sağlıyor.
  • Kişiler sosyal medya platformları ile düşüncelerini diğer kişiler ile paylaşabilmektedir.
  • Yeni arkadaşlıklar kurulurken eski arkadaşlar ve yakınlar ile olan bağlantılar da sosyal medya sayesinde güçlenmektedir.
  • Sosyal medya uygulamaları sayesinde işletmeler hedef kitlelerinde yer alan kişilere daha kolay bir şekilde ulaşabiliyor.
  • Sosyal medya markaların pazarlama çalışmalarının şekillenmesinde aktif rol oynamaktadır.
  • E-ticaret firmaları sosyal medya platformları sayesinde ürün ve hizmet satışlarını artırabilmektedir.
 

Sosyal medya uygulamalarının her ne kadar daha fazla önemi olsa da yukarıda sizlerle paylaştığımız unsurlar hem kişiler hem de işletmeler için en önemli olan faydalarıdır.

 

İlgili İçerik; Sosyal Medya Pazarlamacıları İçin En İyi 10 Chrome Uzantısı

 

2024 Yılında En Çok İndirilen Sosyal Medya Uygulamaları

 
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok
  • Facebook Messenger
  • Telegram
  • Snapchat
  • Twitter
  • Pinterest
 

2024 yılında en çok indirilen sosyal medya uygulamaları arasında yer almaktadır.

 

Facebook



Facebook

 

2004 yılında Mark Zuckerberg tarafından hayata geçirilen bir sosyal medya platformu olan Facebook, 2,9 milyar kişi tarafından kullanılan bir sosyal medya platformudur. Dünyada milyarca kişi ve işletme tarafından kullanılan bir sosyal medya platformu olan Facebook. üzerinden kişiler, eski arkadaşları ve akrabalarıyla, yeni insanlarla ve bildiği markalar ile etkileşime geçmektedir.

 

Facebook en çok kullanılan sosyal medya uygulamalarından birisi olduğu için işletmeler için de önemli bir noktada bulunuyor. Genellikle markalar bu platform üzerinden hedef kitlelerine daha kolay ulaşabiliyor, bununla beraber marka bilinirliklerini arttırarak facebook üzerinden de satış yapabiliyor. Bunun yanı sıra hedef kitlelerine ulaşmak ve satışlarını artırmak isteyen markalar en çok kullanılan sosyal medya uygulamalarından birisi olan Facebook üzerinden tanıtım ve pazarlama çalışmalarını da yürütüyor. Kısacası facebook hem kişisel hem de ticari olarak kullanılabilen bir sosyal medya platformu olarak karşımıza çıkıyor.

 

İlgili İçerik; Satış Artıran Facebook Marketplace Taktikleri

 

Instagram



Instagram

 

2010 yılında piyasaya sürülen bir sosyal medya platformu olan Instagram daha çok görselliğe dayalı bir platform olarak bilinmektedir. Fotoğraf ve video paylaşımının yanı sıra reels, canlı yayın yapma gibi özellikleri bulunan Instagram’ın 2 milyardan fazla kullanıcı bulunmaktadır.

 

Kişiler ile iletişim kurmak, markalarla etkileşime geçmek, belirli konularda fikir almak için kullanabileceğiniz bir sosyal medya uygulaması olan Instagram’ın;

 
  • Hikayeler
  • Insta Shop
 

Gibi özellikleri de bulunur. Bu özellikler sayesinde Instagram hem kişisel hem de ticari amaçlar ile kullanılabilen bir sosyal medya platformu olarak bilinmektedir. Bu özellikler hem kişilerin hem de markaların daha etkileyici paylaşımlar yapmasını sağlamaktadır.

 

Özellikle işletmeler Instagram’ın bu özelliklerinden yararlanarak hem daha fazla kişiye ulaşma imkânı hem de satışlarını arttırma imkânı yakalıyor. Sizler de bu avantajlardan yararlanmak için hızlı bir şekilde Instagram hesabı açabilir ve satışlarınızı arttırabilirsiniz.

 

Twitter



Twitter

 

En çok kullanılan sosyal medya platformları arasında yer alan bir diğer sosyal medya platformu da Twitter’dır. 2006 yılında Jack Dorsey, Bizz Stone, Noah Glass ve Evan Williams tarafından kurulan bir sosyal medya platformu olan Twitter, 140 karakter kullanılarak yapılan paylaşımları barındıran bir platformdu fakat yapılan güncelleme ile bu karakter sınırı 280 karaktere çıkarıldı.

 

Dünyada en çok kullanılan sosyal medya platformları arasında yer alan Twitter’ın 500 milyondan fazla aktif kullanıcı sayısı bulunmaktadır. Twitter kullanıcıları tarafından yapılan paylaşımlara Tweet adı verilmektedir. Kullanıcılar Tweetlerinde yalnızca metin içeren paylaşımlar yapabileceği gibi görsel ve video paylaşımı da yapabilmektedir.

 

Sürekli geliştirilen bir sosyal medya platformu olan Twitter özellikle Ticari kullanımlarda işletmelere büyük avantajlar sağlıyor. İşletmeler Twitter üzerinden iletişim yürüterek hem marka bilinirliklerini hem de satışlarını hızlı bir şekilde arttırma fırsatı yakalamaktadır.

 

Youtube



Youtube

 

Video içerik paylaşılabilen bir sosyal medya platformu olan Youtube da en çok kullanılan sosyal medya platformları arasında yer alıyor. 2,5 milyardan fazla kişi tarafından kullanılan Youtube 2005 yılında Paypal çalışanları tarafından kurulmuş ve 2006 yılında Google tarafından satın alınmıştır.

 

Video paylaşımı yapılabilen bir sosyal medya platformu olan Youtube’da video paylaşımlarının yanı sıra 1 dakikadan az olan shorts videolar da paylaşılabilmektedir. Bunun yanı sıra kişiler kendi Youtube kanallarını oluşturabilmekte ve kanalları üzerinden video paylaşımı yaparak da gelir elde edebilmektedir.

 

Kişisel kullanımların yanı sıra işletmeler tarafından da en çok kullanılan sosyal medya platformları arasında yer alır. Genellikle işletmeler bu platform üzerinden ürün, hizmet ve kampanya tanıtımı yapmakta ve hedef kitlelerinde yer alan kişileri bilgilendirerek marka bilinirliklerini arttırmaktadır.

 

TikTok



TikTok

 

2015 yılında Çin’de geliştirilen bir sosyal medya platformu olan Tik Tok 1 milyardan fazla kişi tarafından kullanılan bir sosyal medya platformudur. Çin’de Douyin adıyla bilinmektedir ve ülkede aktif olarak 700 milyondan fazla kişi tarafından kullanılmaktadır.

 

En çok kullanılan sosyal medya uygulamaları arasında bulunan TikTok piyasaya sürüldükten kısa bir süre sonra hızlı bir şekilde gelişmiştir. Video yaratma, video düzenleme ve canlı yayın yapma imkânı sağlayan bir sosyal medya platformu günümüzde birçok ülkede kullanılır.

 

Genellikle tik tok kişisel paylaşımların yapıldığı bir sosyal medya platformu olarak düşünülse de bu platform üzerinden iletişim yürüten ve hesaplarını iyi bir konuma getirerek kazanç elde eden birçok işletme de Tik Tokta yer almaktadır. Sizler de işletmeniz için bir Tik Tok hesabı açabilir ve paylaşımlar yaparak marka bilinirliğinizi ve satışlarınızı arttırabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Sosyal Medya Pazarlamacıları İçin En İyi 10 Chrome Uzantısı

 

Linkedin



Linkedin

 

2002 yılında iş hayatındaki kişilerin iletişime geçebilmesi, bilgi alışverişi yapabilmesi ve yeni iş fırsatlarına ulaşabilmesi için kurulan bir sosyal medya platformu olan Linkedin, 900 milyondan fazla kişi tarafından kullanılmaktadır.

 

En çok kullanılan sosyal medya uygulamaları arasında bulunan Linkedin en çok 25-34 yaş aralığındaki kişiler tarafından kullanılmaktadır ve bu sosyal medya uygulaması kadınların ağırlıklı kullandığı bir uygulamadır.

 

Snapchat



Snapchat

 

635 milyondan fazla kişi tarafından kullanılan Snapchat de en çok kullanılan sosyal medya platformları arasında yer alıyor. Snapchat kullanan kişiler bu sosyal medya platformu üzerinden yazı, ses, görüntü ve fotoğraf paylaşımı yapabilmektedir.

 

Snapchat ilk çıktığı dönemden beri tüm dünyada kullanılabilen ve oldukça popüler olan bir sosyal medya platformudur.

 

Pinterest



Pinterest

 

2008 yılında Amerika’da geliştirilen bir sosyal medya platformu olan Pinterest 445 milyon kullanıcı sayısıyla en çok kullanılan sosyal medya uygulamaları arasında yer almaktadır.

 

Görsel paylaşım ve pano sistemi ile çalışan bir sosyal medya uygulaması olan Pinterest, 27 dilde hizmet veren bir platformdur. Genellikle kişiler bu sosyal medya platformu üzerinden görsel aramaları gerçekleştirerek bir konu hakkında bilgi edinebilmektedir.

 

Whatsapp



Whatsapp

 

Whatsapp, 2009 yılında piyasaya sürülen bir mesajlaşma uygulamasıdır. Günümüzde en çok kullanılan sosyal medya platformları arasında yer alan Whatsapp’ın 2 milyardan fazla kullanıcısı bulunmaktadır.

 

Kişiler bu uygulama üzerinden rehberinde yer alan diğer insanlar ile iletişime geçebilmekte sesli ve görüntülü aramalar gerçekleştirebilmektedir. Bunun yanı sıra Whatsapp kullanan kişiler kendi hikayelerini de paylaşabilmektedir.

 

Messenger



Messenger

 

Facebook’a bağlı bir mesajlaşma uygulaması olan Messenger, 930 milyondan fazla kullanıcı tarafından kullanılan bir sosyal medya platformudur. Mesajlaşma uygulamaları içerisinde en çok kullanılan ikinci sosyal medya uygulaması olan Messenger’ın kullanım oranları da her geçen gün artış göstermektedir.

 

Sosyal Medya Uygulamaları Kullanıcı Sayısı

 

En çok kullanılan sosyal medya platformlarının kullanıcı sayıları göz önünde bulundurulduğunda Statista tarafından paylaşılan raporda Facebook, Youtube ve Whatsapp ve Instagram gibi platformların Dünyada 2 milyardan fazla kişi tarafından kullanıldığı görülüyor.

 

Sosyal Medya Platformu
   
Kullanıcı Sayısı    
   
Facebook   
   
2,95 milyar   
   
Youtube   
   
2,5 milyar   
   
WhatsApp   
   
2 milyar   
   
Instagram   
   
2 milyar   
   
WeChat   
   
1,3 milyar   
   
TikTok   
   
1 milyar   
   
Messenger   
   
931 milyon   
   
Linkedin   
   
900,2 milyon   
   
Telegram   
   
700 milyon   
   
Snapchat   
   
635 milyon   
   
Twitter   
   
556 milyon   
   
Pinterest   
   
249,7 milyon   
   
Douyin    
   
715 milyon   
 

Sosyal Medya Uygulamaları Zararlı Mıdır?



Sosyal Medya Uygulamaları Zararlı Mıdır?

 

Sosyal medya uygulamalarının hayatımıza girmesiyle beraber sosyal medya uygulamalarının zararlı olup olmadığı konusunda tartışmalar artmıştır. Günümüzde sosyal medya uygulamalarının zararlı olduğunu düşünen kişiler bulunduğu gibi faydalı olduğunu da düşünen kişiler de bulunmaktadır.

 

Normal sürelerde kullanıldığı takdirde sosyal medya uygulamalarının faydaları bulunurken fazla kullanıldığı zamanlarda ise sosyal medyanın olumsuz etkiler yarattığı da görülmektedir.

 

Şirketler Ya Da Start-uplar Sosyal Medya Uygulamalarını Nasıl Kullanabilir?

 

Sosyal medya uygulamaları şirketler ve startuplar için de oldukça önemli uygulamalardır. Firmalar sosyal medya uygulamaları üzerinden hedef kitlesine ulaşarak satışlarını artırabilecekleri gibi birçok avantajdan da yararlanabilir.

 
  • Sosyal medya uygulamaları üzerinden şirketinizin hedef kitlesine ulaşabilirsiniz.
  • Müşterileriniz ve potansiyel müşterileriniz ile iletişime geçebilirsiniz.
  • Sosyal medya platformları üzerinden ürün ve hizmetlerinizi tanıtabilirsiniz.
  • Sosyal medya uygulamalarının özelliklerinden yararlanarak satışlarınızı artırabilirsiniz.
  • Sosyal medyada reklam çalışmaları yapabilirsiniz.
 

Sosyal medya uygulamaları üzerinden bunlara ek olarak sadakat programları düzenleyebilir ve marka sadakatinizi de artırabilirsiniz.

 

Sosyal Medya Uygulamalarını Kullanırken Dikkat Etmesi Gerekenler

 

Bir üst bölümde de sizlerle paylaştığımız gibi sosyal medya uygulamalarının yararları bulunduğu gibi zararları da bulunmaktadır. Bu nedenle hem kişilerin hem de şirketlerin Sosyal Medya Uygulamalarını Kullanırken Dikkat Etmesi Gereken Şeyler bulunur.

 

Kişilerin kendilerini ve yakın çevrelerini olumsuzluklardan korumak için birçok şeye dikkat etmesi gerekirken şirketlerin ise marka itibarlarını korumak için dikkat etmesi gereken noktalar bulunmaktadır.

 

Sosyal Medya Uygulamalarını Kullanırken Kullanıcıların Dikkat Etmesi Gerekenler

 

Sosyal medya uygulamalarını kullanırken dikkat etmemiz gereken birçok şey bulunmaktadır. Gelin şimdi hep beraber kullanıcıların sosyal medya uygulamalarını kullanırken dikkat etmesi gerekenlere bir göz atalım.

 
  • Sosyal medya platformlarını kullanırken geçirdiğiniz zamana dikkat edin.
  • Aşırı sosyal medya kullanımından kaçının.
  • Kendinizi küçük düşürecek tavırlar sergilemekten ve yorumlar yapmaktan uzak durun.
  • İşiniz ve iş arkadaşlarınız hakkında sosyal medya platformları üzerinden konuşmayın.
  • Şirketiniz ve işiniz ile ilgili proje ve detayları paylaşmaktan kaçının.
  • Diğer kişiler hakkında kötü konuşmayın ve onlara hakaret etmeyin.
  • Gündelik yaşamanızı çok paylaşmamaya özen gösterin.
  • Özellikle çocuklarınızı sosyal medya uygulamalarındaki olumsuzluklardan korumak için kontrollü bir şekilde sosyal medya platformlarını kullanmalarını sağlayın.
  • Sosyal medya üzerinden tanıştığınız kişilere şifre ve banka bilgilerinizi paylaşmayı
 

Sosyal medya uygulamalarını kullanan kişilerin ne kadar çok dikkat etmesi gereken şeyler bulunuyor olsa da yukarıdaki konularda hassas olmaları oldukça önemlidir.

 

İlgili İçerik; Sosyal Medya Rekabet Analizi Nasıl Yapılır?

 

Sosyal Medya Uygulamalarını Kullanırken Şirketlerin Dikkat Etmesi Gerekenler

 

Sosyal medya uygulamalarını kullanırken kişilerin dikkat etmesi gerektiği şeylerin var olduğu gibi şirketlerin de dikkat etmesi gereken birçok unsur bulunmaktadır.

 
  • Sosyal medya uygulamalarını kullanırken şirketinizin ürün ve hizmetleri, gelecek planları hakkında konuşmamaya özen gösterin.
  • Çalışanlarınız ve müşterileriniz hakkında olumsuz konuşmayın.
  • Ürün ve hizmetlerinizi, stratejilerinizi nasıl ön plana çıkaracağınız hakkında bir iletişim danışmanı ile iletişime geçin.
  • Marka itibarınızın zedelenmemesi için sosyal medyada sosyal sorumluluk projeleri yürütürken dikkat edin.
  • Reklam çalışmalarını yaparken bütçenizi iyi bir şekilde kullanmaya özen gösterin.
  • Sosyal medya uygulamalarını yalnızca tanıtım ve pazarlama çalışmaları yapmak için değil müşterileriniz ile iletişim kurmak için de kullanmaya özen gösterin.
 

İlgili İçerik; E-ticarette Sosyal Medya Hesap Yönetimi

 

Sosyal medya kullanırken sizler de bunlara önem verebilirsiniz.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax