Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Burn Rate Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Güncelleme Tarihi: 19.01.2024

İçindekiler;

Burn rate, işletmelerin belirli zaman diliminde harcadıkları nakit miktarını ifade eden finansal terime verilen isimdir. Burn rate girişimler, büyük işletmeler, kobiler ve start-uplar için oldukça önemli bir kavramdır. Çünkü burn rate, bir işletmenin elinde olan nakit rezervlerinin ne kadar süre boyunca yeteceğinin belirlenmesinde de aktif rol oynar.

 

Burn rate hesaplaması yapılmadığı takdirde işletmeler nakit rezervlerini kaybedebilir ve bu nedenden kaynaklı olarak da batma tehlikesi yaşayabilir. Bu yüzden doğru hesaplama yapılması gerekir.

 

Burn Rate Nedir, nasıl hesaplanır adlı bu yazımızda sizlere burn rate kavramı hakkında bilgi vereceğiz. Bunun yanı sıra burn rate hesaplamasının avantajları, dezavantajları ve nasıl hesaplama yapılabileceğinden de bahsedeceğiz.

 

Okumanızı Öneririz: E-ticarette İşletme Giderleri Nelerdir?

 

burn rate nakit miktarı

 

Burn Rate Türleri

 

Burn rate, işletmelerin nakit tüketimini hesaplamak için kullanılan bir finansal gösterge olmakla beraber farklı şekillerde de hesaplanabilmektedir.

 
  • Brüt Burn Rate
  • Net Burn Rate
  • Operasyonel Burn Rate
  • Development Burn Rate
  • Personel Burn Rate
  • Pazarlama Burn Rate
 

Gibi farklı türleri bulunduğu gibi haftalık, aylık, yıllık ve proje bazlı burn rateler de bulunmaktadır. Gelin şimdi hep beraber burn rate türlerine detaylı bir şekilde göz atalım.

 
Burn Rate Türü Açıklaması
Brüt Burn Rate Bir işletmenin tüm operasyonel süreçler için harcadığı giderlerin tamamını içeren burn rate türüdür.
Net Burn Rate Brüt burn rate’den şirkete sağlanan nakit akışlarının çıkarılmasıyla hesaplanır.
Operasyonel Burn Rate İşletmelerin yalnızca operasyonel maliyetlerini içeren burn rate türüdür.
Development Burn Rate Geliştirilmeye çalışılan bir ürün veya hizmet için yapılan harcamaları ve Ar-Ge masraflarını içeren burn rate türüdür.
Personel Burn Rate İşletmelerin personeller için yaptığı harcamaları içerir. Yalnızca maaşı düşünmemek gerekir. Maaş, sigorta, yan hakları da içermektedir.
Pazarlama Burn Rate Pazarlama ve PR çalışmaları için harcanan masrafları içermektedir.
 

Genellikle şirketlerin burn rate’leri burn rate türüne göre farklılık gösterebilmektedir. Örneğin bir şirketin pazarlama alanında yaptığı çalışmalar az olabilirken geliştirme çalışmaları için hesaplanan burn rate oranı fazla olabilmektedir. Bu nedenle en önem verilmesi gereken kavramlar brüt burn rate ve net burn rate kavramlarıdır.

 

Burn Rate Neden Önemlidir?

 

İşletmeler için burn rate her zaman önemli bir finansal gösterge olarak kabul edilmiştir. Bir işletmenin mali sağlığının izlenmesi, nakit yönetimi ve yeni yatırım alma sürecinde birçok öneme sahiptir.

 

İlk olarak burn rate hesaplaması yapan firmalar işletmelerinin mali sağlığı hakkında bilgi edinir. Bu da ellerindeki rezervlerin ne kadar şirketi idare edeceğini gösterir ve işletme sahiplerine finansal sürdürülebilirlik hakkında bilgi verir.

 

İşletmeler burn rate hesaplaması yaparak nakit akışına yönelik optimizasyon çalışmaları yapabilir. Bu çalışma sayesinde ise nakit sıkışıklıkları engellenerek işletmenin finansal süreçleri profesyonelce yönetilebilir.

 

Yeni yatırım arayışına çıkacak işletmeler için de burn rate önemli bir kavramdır. Çünkü yatırımcılar genellikle bir işletmenin burn rate’ini göz önünde bulundurarak yatırım yapıp yapmayacaklarına karar verir. Genellikle yatırımcılar düşük burn rate oranı olan işletmelere yatırım yapmayı tercih eder. Çünkü burn rate oranı ne kadar düşük olursa şirketin o kadar süre boyunca ayakta kalacağı düşünülür.

 

Kurum ve kuruluşlar, burn rate oranını düzenli olarak inceleyerek stratejik karar alabilirler. Örneğin bir şirketin yüksek burn rate oranı olduğunu düşündüğümüzde yöneticiler bununla karşı karşıya kaldığı takdirde maliyetlerini azaltmak ya da yeni yatırım arayışına çıkmak gibi hedefler ile karar alabilir ve bu kararlarını uygulayabilir.

 

Burn rate, işletmelerin ve yapılan işlerin risklerini anlamak için de kullanılabilir. Özellikle yüksek burn rate oranı varsa bu işin riskli olduğunu gösterirken düşük burn rate oranı ise işletmenizin risksiz olduğunu göstermektedir.

 

Okumanızı Öneririz: Melek Yatırımcı Nasıl Bulunur ve İkna Edilir?

 

burn rate neden önemlidir

 

Burn Rate Hesaplaması Yapmanın Avantajları

 

Burn rate hesapları yapmanın şirketlere ve yöneticilere sağladığı birçok avantaj bulunur. Burn Rate Hesaplaması Yapmanın Avantajları şunlardır:

 
  • Şirketinizin mali sağlığı hakkında bilgi alabilirsiniz.
  • Nakit akışınızı yöneterek Burn Rate oranını düşürebilirsiniz.
  • Almanız gereken kararlar ve uygulamanız gereken stratejiler için hızlı aksiyon alabilirsiniz.
  • Şirketiniz ve yaptığınız iş üzerindeki tehditleri azaltabilir ve şirketinize karşı oluşabilecek riskleri engelleyebilirsiniz.
  • Nakit akışı sağlayarak bankalar ile aranızı iyi tutabilir ve ilerleyen süreçlerde finansal sağlığınızı koruyabilirsiniz.
 

Burn Rate Hesaplaması Nasıl Yapılır?

 
  • Hesaplama periyodunuzu seçin.
  • Şirketinizin harcama yaptığı kategorileri belirleyin.
  • Şirketinizin maliyetlerini sınıflandırın.
  • Gelir akışınızı belirleyin.
  • Brüt burn rate ve net burn rate oranını hesaplayın.
  • Nakit akışınızı izleyin ve düzenli olarak değerlendirmeler yaparak stratejik kararlar alın.
 

Bu çalışmalar sonrasında burn rate hesaplamasını daha kolay yapabilirsiniz.

 

burn rate hesaplaması nasıl yapılır

 

Hesaplama Periyodunuzu Seçin

 

Burn rate hesaplamak için her şirketin farklı dönemler belirlemesi mümkündür. Örneğin bir şirket burn rate oranını haftalık bazda hesaplarken diğer bir şirket ise aylık bazda hesaplayabilmektedir.

 

Bazı şirketler yılı belirli çeyreklere ayırarak hesaplamalarını yaparken bazıları ise yıllık hesaplama yapabilir. Fakat işletmeler sağlıklı sonuçlar almak istiyorsa düzenli olarak Burn rate hesaplaması yapmaya özen göstermelidir. Bu nedenle hesaplama periyodunuzu belirleyebilir ve yapacağınız düzenli çalışmalar ile sonuca ulaşabilirsiniz.

 

Şirketinizin Maliyetlerini Sınıflandırın

 

Bir şirketin maliyetlerini sınıflandırması farklı burn rate türlerinin hesaplanmasını sağlar. Örneğin Ar-Ge çalışmaları için ayrıştırılan maliyetler development burn rate oranını hesaplamanızı kolaylaştırırken pazarlama çalışmalarınız için harcadığınız nakitler ise pazarlama burn rate oranını belirlemenize olanak tanır. Bu nedenle firmaların:

 
  • Personel
  • Kira ve Fatura
  • Üretim veya Tedarik
  • Pazarlama
  • Ar-Ge
  • Yönetim
  • Vergi ve Sigorta
  • Hukuk
 

Giderlerini ayrıştırması gerekir. Böylece burn rateleri daha kolay hesaplayabilirsiniz.

 

sirketinizin maliyetini hesaplama

 

Gelir Akışınızı Belirleyin

 

Gelir akışı aslına bakıldığında bir şirketin burn rate oranını düşürmeye oldukça yardımcıdır ve şirketler çoğu zaman farklı alanlar üzerinden gelir elde edebilmektedir. Gelir akışının belirlenmesi ise Burn rate hesaplamasını oldukça kolaylaştırır.

 
  • Ürün ve hizmet satışlarının gelirleri
  • Reklam ve sponsorluk çalışmalarından elde edilen gelirler
  • Tekrarlayan gelirler
  • İş ortaklıkları ve iş birlikleri üzerinden elde edilen kazançlar
  • Danışmanlık hizmetlerinden gelen gelirler
  • Telif hakkı gelirleri
  • Yatırım gelirleri
  • Faiz gelirleri
 

Olarak her işletmenin gelirlerini sınıflandırması gerekir. Farklı kaynaklarını sınıflandırarak şirketler gelirlerini nasıl çeşitlendirebileceğine karar verir ve bu çeşitlendirmeyi yaparak da gelirlerini dengeleyerek burn ratelerini düşürebilirler.

 

Okumanızı Öneririz: Pasif Gelir Nedir? Pasif Gelir Kaynakları Nelerdir?

 

Brüt Burn Rate ve Net Burn Rate’ini Hesaplayın

 

Brüt burn rate, işletmelerin tüm giderlerini kapsayan burn rate oranına verilen isimdir. Net burn rate hesaplamasında ise brüt burn rate – gelirler formülü kullanılır. Net burn rate ve brüt burn rate’i hesaplamak işletmelerin nakit akışlarını belirlemelerine olanak tanır. Sizler de bu tür bir hesaplama yaparak brüt ve net burn rate’inizi görebilir ve nakit akışı sağlayacak kanallara yönelebilirsiniz.

 

Düzenli Olarak İzleyin ve Stratejik Kararlar Alın

 

Burn rate hesaplaması yaptıktan sonra giderlerinizin fazla olduğunu görebilirsiniz. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda bu oranı düşürmek için çaba sarf etmeniz gerekir. Çünkü sarf edeceğiniz çabalar sayesinde şirketinizi koruyabilir ve risklerinizi azaltabilirsiniz. Eğer giderleriniz fazlaysa bu giderleri azaltmak ve gelirleri artırmak için stratejik kararlar alabilir ve uygulayabilirsiniz.

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve X üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax