Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

E-ticarette İşletme Giderleri Nelerdir?

Güncelleme Tarihi: 07.03.2024

İçindekiler;

E-ticaret sektörüne adım atarken ya da işinizi geliştirirken birçok alan için harcama yapmanız gerekiyor. Şirket kuruluş sürecinden e-ticaret sitesi kuruluma reklam ve pazarlama çalışmalarından ofis masraflarına kadar olan birçok masraf e-ticarette işletme giderleri olarak biliniyor.

 

E-ticarette işletme giderlerini azaltmak isteyen markalar ise kuracakları şirket türüne, yapacakları reklam çalışmalarına, tutacakları ofise kadar birçok alanda küçültmeler yaparak hareket ediyor. Hatta e-ticarette işletme giderlerini azaltmak için markalar e-ticaret modellerini bile değiştiriyor.

 

Sizler de e-ticaret yapmak istiyor ve bu süreçte e-ticarette işletme giderlerinin ne olduğunu merak ediyorsanız E-ticarette İşletme Giderleri Nelerdir adlı bu yazımızı inceleyerek e-ticaret firmalarının yaptığı harcamalar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

  

E-ticarette İşletme Giderleri Nelerdir?

 

İşletme Gideri Nedir?

İşletme gideri bir şirket kurmak ve bu şirketi en büyük verim ile çalıştırmak için yapılan harcamalara verilen isimdir. Kısacası işletme giderleri tedarik, yönetim ve geliştirme süreçleri için sermaye harcamasına verilen isimdir.

 

İşletme giderlerinin bazıları her sektörde ortak olsa da büyük bir bölümü ise faaliyet gösterilen sektöre göre farklılık gösterebilmektedir.

 

Örneğin; Nakliye sektöründe faaliyet gösteren işletmeler için benzin ve mazot masrafı bir işletme gideriyken e-ticaret sektöründe faaliyet gösteren işletmeler için ürün tedariği ve reklam harcamaları bir işletme masrafıdır.


İlgili İçerik; Ön Muhasebe Nedir? E-ticarete Yeni Başlayacaklar İçin Ön Muhasebe Rehberi 

 


E-ticaret İşletme Gideri Ne Kadardır

 

Şirket Kurma Masrafları

 

E-ticaret sektörüne giriş yapmak ve internetten ürün satmak isteyen herkesin fatura kesmesi ve fatura alması gerekir. Bu faturaların sonrasında da devlete vergi ödenmesi zorunludur. Bu nedenle e-ticaret yapmak için kişi ve işletmelerin bir şirket kurması gerekir. Şirket kuruluş sürecinde harcanan sermaye de e-ticarette işletme giderleri arasında yer alır.

 
  • Şahıs şirketi
  • Limited şirket
  • Anonim şirket
 

Türleri e-ticaret yapmak isteyen markalar tarafından en çok kurulan şirket türleridir. Gelin şimdi e-ticarette şirket kurma masraflarına bir göz atalım.

 
Şirket Türü Kurma Bedeli
Şahıs Şirketi 500 – 2000 TL
Limited Şirketi 10.000 – 50.000 TL
Anonim Şirket 50.000 – 100.000 TL
 

Şirket türleri ve şirket kurma masraflarıdır. E-ticarete az bir sermaye ile başlayan kişiler bu aşamada ilk olarak şahıs şirketi kurmaya yönelmektedir ve ardından işlerini geliştirmek için de şirket türlerini büyütmektedirler. Sizler de e-ticarette işletme giderlerini azaltmak istiyorsanız bu şirket kurma türlerine bakarak hareket edebilir ve kuracağınız şirket türüne karar verebilirsiniz.


İlgili İçerik; E-ticaret Şirketi Kurmak, E-ticaret Yapmak İçin Şirket Açmalı Mıyım?


E-ticaret Şirket Kurma Masrafları

 

E-ticaret Sitesi Kurma Masrafı

 

E-ticaret yapmak için herkesin bir e-ticaret sitesine ihtiyacı bulunuyor. Bu nokta kişiler e-ticaret sitesi kurma yöntemlerine göre farklı maliyetler ile karşı karşıya kalabiliyor. Bu noktada ise kişilerin artan masraflar ile karşı karşıya kalmaması için site kurma yöntemlerine doğru bir şekilde karar vermesi gerekiyor.

 
Site Kurma Yöntemi Ücreti
E-ticaret sitesi yazdırma 15.000 – 200.000 TL arasında projeye ve anlaşma yapılan firmaya göre farklılık gösteriyor.
Açık kaynak kodlu yazılımlar Ücretsiz fakat yazılımcı, hosting, modül ve tema masrafları dolar ile ödeniyor. 2000- 3000 dolara kadar değişebiliyor ve bazı durumlarda artıyor.
Hazır e-ticaret alt yapıları Firmaların ihtiyaçlarına göre paketler halinde satılıyor ve genellikle 3000 – 15000 TL arasında farklılaşıyor.
 

İlk zamanlarda e-ticarette işletme giderlerini azaltmak için işletmeler açık kaynak kodlu yazılımlar kullansa da aslına bakıldığında verim alamıyorlar ve ardından hemen site kurma yöntemlerini değiştiriyorlar. E-ticarette profesyonel hareket etmek ve başarılı olmak isteyen markalar da hazır e-ticaret alt yapılarını tercih ediyor. Çünkü bu alt yapılar markaların masraflarını büyük ölçüde azaltıyor.


İlgili İçerik; E-ticaret Sitesi Kurmak, 20 Adımda Başarılı Bir E-ticaret Sitesi Nasıl Kurulur?


İlgili İçerik; Bilmeniz Gereken Muhasebe Kodları

 

E-ticaret Sitesi Kurma Mastafı

 

Ofis Masrafı

 

Evden e-ticaret yapmayacaksanız markanıza ait bir ofis tutmanız ve ofisinizi tuttuktan sonra da ofis araç ve gereçleri için harcamalar yapmanız gerekiyor. Genellikle bu noktada ofis masrafları ofisin büyüklüğüne ve ofisin konumuna göre farklılık gösteriyor.

 

Örneğin; İstanbul’da e-ticaret ofisi tutmak isteyen kişiler iç bölgelerde 3000 TL -10000 TL arasında ofis ve büro bulabilirken merkezi bölgelerde ofis tutmak isteyen kişiler 15.000 TL’den 100.000 TL’ye kadar ofis tutabiliyor.

 

Bu nedenle ilk olarak e-ticarette işletme giderlerini karşılamak için ne tür bir ofis tutmanız gerektiğine ve bu ofisin konumuna karar vermeniz gerekiyor. Böylece doğru bir şekilde işletme giderlerinizi ayarlayabilir ve bütçenize buna göre karar verebilirsiniz.

 

E-ticaret Ofis Masrafı

 

Depo Maliyetleri

 

Stoklu e-ticaret yapmak isteyen kişi ve işletmelerin bir depoya ihtiyacı bulunuyor. Kendilerine ait bir deposu bulunan markalar burada e-ticarette işletme giderlerini azaltırken bir deposu bulunmayan markalar da depo tutmak için masraflar yapıyor. Genellikle depo maliyetleri depo büyüklüğüne göre ve bölgeye göre farklılık gösteriyor.


İlgili İçerik; Depo Yönetim Sistemi (WMS) Nedir? Ne İşe Yarar? 


E-ticaret Depo Maliyetleri

 

Sanal Pos Komisyon Ücretleri

 

E-ticaret sitesi kurduktan ürün ve hizmet yükledikten sonra her markanın e-ticaret siteleri için bir sanal pos tahsis etmesi gerekiyor. Aksi halde markalar sanal pos entegrasyonu yapmadan e-ticaret siteleri üzerinden kredi ve banka kartı ile ödeme alamıyor. Bu da markaların değer kaybetmesine neden oluyor.

 

E-ticarette işletme giderleri arasında bulunan sanal pos komisyon oranları çalışılacak bankaya, ödeme sistemine ve ödeme tarihlerine göre farklılık gösteriyor.

 

Örneğin; Bankalardan sanal pos almak ödeme sistemlerine göre biraz daha maliyetli olabiliyor. Bununla beraber ödeme tarihleri ertesi gün, 1 hafta sonra, 2 hafta sonra ya da 45 gün sonra olarak belirleniyor ve ödeme almak istediğiniz tarih aralığına göre sanal pos komisyon ücreti artabiliyor veya azalabiliyor.

 

Bu nedenle e-ticarette işletme giderleri nasıl hesaplanır diyorsanız sanal pos komisyon oranlarını da bu giderler içine dahil etmeye özen göstermelisiniz.

 
İlgili İçerik; E-ticaret Entegrasyon Modelleri Nelerdir?


İlgili İçerik; Sanal Pos Komisyon Oranları 


E-ticaret Sanal Pos Komisyon Oranları

 

Kargo Masrafları

 

E-ticaret firmaları dijital ürün satmadıkları takdirde sattıkları her ürünü müşterilerine teslim etmek zorundadırlar. Bu nedenle de markalar kargo firmaları ile çalışmaktadırlar. Genellikle bu noktada işletmeler desi başına ücret ödemektedir.

 

Kargo fiyatları çoğu zaman çalışılacak kargo firmasına göre farklılık gösterebilmektedir. Bu yüzden kargo anlaşması yapmadan önce markalar birkaç kargo firmasından teklif almaya ve teklifler arasından en doğru olanı seçmeye özen göstermelidir. Aksi takdirde yanlış seçim yapıldığında e-ticarette işletme giderleri artış gösterebilmektedir.


İlgili İçerik; E-ticaret İçin En Uygun Kargo Firması Nasıl Seçilir?


İlgili İçerik; İndirimli Kargo Anlaşmaları 


E-ticaret Kargo Masrafları

 

Reklam Masrafları

 

E-ticarette faaliyet gösteren her markanın yaptığı çalışmalardan birisi olan reklam çalışmaları için de bütçe ayırılması gerekir. Genellikle e-ticarette işletme giderlerini en çok arttıran reklam masrafları olduğu için markaların bu noktada ne tür tanıtım ve pazarlama çalışmaları yapacaklarına karar vermesi gerekir. Reklam masraflarını azaltarak e-ticarette işletme giderlerini arttırmak isteyen markaların hedef kitlelerini iyi bir şekilde tanıması ve buna uygun bir bütçe belirlemesi gerekmektedir.


İlgili İçerik; E-ticaret Siteleri İçin Önemli Olan Google Reklam Çeşitleri 


E-ticaret Reklam Masrafları

 

Vergiler

 

Ticari faaliyet gösteren her markanın vergi ödemesi gerekiyor. Genellikle vergiler e-ticarette işletme giderleri arasında gösteriliyor.

 
  • KDV
  • Stopaj
  • Matrah
  • Gelir Vergisi
 

E-ticaret firmalarının ödemesi gereken vergi türleri arasında yer alıyor. E-ticarette işletme gideri hesaplaması yaparken kişilerin vergileri de göz önünde bulundurarak hareket etmesi gerekiyor.


İlgili İçerik; E-ticaret Siteleri İçin 2021 Vergi Muafiyeti 


E-ticaret Vergiler

 

İşletme Giderlerini Ticimax ile Azaltın

 

E-ticaret sitesi kurarken sizler de Ticimax’ı tercih edin. Ticimax içinde bulunan modül, tema ve özellikler sayesinde herhangi ek bir masraf yapmadan e-ticaret sitenizi kurma fırsatı yakalayın. E-ticaret alt yapımızda yer alan raporlar sayesinde işletmenize ait raporlara kolay bir şekilde ulaşın ve e-ticaret bütçe planınızı daha verimli bir şekilde yapın.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax