Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

E-ticarette Vergilendirme Rehberi

Güncelleme Tarihi: 07.03.2024

İçindekiler;

E-ticaret yapan işletmeler tıpkı fiziki mağazalarda olduğu gibi fatura kesmekle ve vergilerini ödemekle yükümlüdür. E-ticaret sitesi kurarken şirket kurma zorunluluğu olmasının sebebi de işletmeye ait bir vergi levhasının olması, fatura kesilmesi ve yasal bir ticari işletme olmasının gerektiğindendir. E-ticarette vergilendirme pek çok konuda kapsam ve sınırları belirlenmiş bir konudur. Aşağıda e-ticaret sitesi olan işletmelerin ödemekle yükümlü olduğu vergileri, vergi muafiyeti konusunu, e-ticaret vergi cezası gibi başlıkların detaylarını bulabilirsiniz.

 

E-ticarette Vergilendirme Rehberi

 

E-ticaret Vergi Süreçleri Nasıl İşlemektedir?

 

E-ticaret vergi dediğimizde sınırları Türkiye Cumhuriyeti vergi mevzuatına göre belirlenmektedir. İşletmeler satış gerçekleştirdiğinde vergi sorumlulukları da beraberinde gelir. Vergi yükümlülüğü sadece yurtiçi değil yurtdışı satışlar için de dahildir.

 

E-ticaret vergileri her online işletmede aynı değildir. Vergi ödeme yükümlülüklerinin belirlenmesi işletmenin büyüklüğü, satış hacmi, geliri, vergi oranlarına göre değişiklik göstermektedir. Vergi ödemeleri nasıl olur dediğimizde ise belirli periyotlar halinde olmaktadır. Bunlar 3 aylık, yıllık gibi değişkenlik gösterebilmektedir.

 

Vergi türlerine göre vergi ödeme sıklığı belirlenmektedir. Aşağıda anlatacağımız vergi türlerine göre örneğin muhtasar beyannamede 3 aylık periyotlar halinde vergi ödemesi yapılır. KDV, aylık şekilde ödenir. Geçici vergi ise 3 aylık şekilde ödenmesi gereken e-ticaret vergi türleri arasındadır. Ödeme işlemleri konusundaki detaylı bilgi e-ticaret vergi dairesinden öğrenilmektedir.

 

İlgili İçerik; Vergi Dilimleri Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler (2021)

 

E-ticarette Vergilendirme Süreci

 

E-ticaret Vergileri Hangileridir?


E-ticaret vergileri hangileridir dediğimizde yükümlü olunan vergi çeşitlerini aşağıda açıklamalarıyla birlikte bulabilirsiniz.

 

Muhtasar beyanname: Muhtasar beyannamedeki vergi sorumluları işverenler ya da vergi kesintisi yapan kişilerdir. Muhtasar beyanname Gelir Vergisi Kanunu’nun 84. Maddesine dayanmaktadır. Gelir vergisine yönelik oluşturulan bir beyan türüdür. İşveren işçisinden kestiği vergi matrahını devlete geri ödemek için beyanda bulunur. Muhtasar beyan stopaj yöntemi şeklinde hesaplanmaktadır.

 

E-ticarette stopaj nedir dediğimizde stopaj bir vergi ödeme şeklidir. Kazanca göre belirlenen tutarda, tutarın iş yapana ödenmesi sırasında, yasa ile belirlenmiş oranlarca bir kısmının korunması ve iş yapan adına peşin olarak vergi dairesine yatırılması şeklindedir. 2017 yılında yurtdışına online yapılan satışlara Maliye Bakanlığı tarafından stopaj kesintisi getirilmiştir.

 

Muhtasar vergi sorumluları aşağıdaki gibidir;

 
  • İşverenler
  • İş ortaklıkları
  • Vakıf-dernekler
  • Kamu ve iktisadi kurumlar
  • Ticari firmalar
  • Gelirlerini beyan etmek zorunda olan serbest meslek çalışanları
 

KDV (Katma Değer Vergisi): Katma değer vergisi en çok kullanılan vergilerden biridir. Bir ürün ya da hizmeti satın alan tüketici ya da kişilerin satın aldığı yere ödediği vergi tutarıdır. KDV oranını devlet belirler ve ürün ve hizmetten elde edilen kazanca göre ürün ve hizmet sahibi vergi beyanını ilgili kuruma yapmakla görevlidir.

 

Geçici vergi: Peşin vergi olarak da bilinen geçici vergi 3 aylık periyotlar halinde elde edilen kazanca göre peşin vergi ödemeleridir. Serbest meslek, ticari firmalar, kurumlar vergisi mükellefleri peşin vergi uygulamasını kullanmaktadır. Ekstra ödenen bir vergi olmadığı gibi ödenecek verginin parçalara ayrılmasıdır.

 

Basit usulde yıllık gelir vergisi: Basit usul vergilendirme Gelir Vergisi Kanunu’nun 46. maddesine göre yapılmaktadır. Basit usul vergilendirmenin sağladığı pek çok avantaj bulunmaktadır. Basit usul yıllık gelir vergisi özellikleri aşağıdaki gibidir;

 
  • Muhasebe defteri bulundurmazlar.
  • Vergi kesintisi yapma zorunluluğu yoktur.
  • Kira gider kalemleri için muhtasar beyanname vermemektedir.
  • Geçici vergiye tabi tutulmaz.
 

Basit Usul Beyanname Şartları ise şöyledir;

 
  • Yıllık işyeri kira bedelinin 7.600-12.000 TL arasında olması
  • Gerçek usulde gelir vergisine tabi olmamak
  • Kendi işinde çalışmak
 

Yıllık gelir vergisi: Yıllık gelir vergisi; kişi ya da kurumların yıllık olarak kazancını beyan ettiği bildirimlerdir. Yıllık gelir beyannamesine; kira, ücret, sermaye, irat ve kazanç gibi çeşitli gelir kalemleri girmektedir. Beyannameler elden ya da posta yoluyla verilebileceği gibi Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sitesinde yer alan “Hazır beyan sistemi” üzerinden kolaylıkla gönderilebilir.

 

Damga vergisi: Damga vergisi nedir dediğimizde kurumların kendi arasında gerçekleştirdiği ya da kişi ile kurumların arasındaki resmi işlemleri ispatlayan belgeden alınan vergilerdir.

 

İlgili İçerik; Anonim Şirket Kurmak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler

 

İlgili İçerik; Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

 

İlgili İçerik; Limited Şirket Nedir? Limited Şirket Nasıl Kurulur?

 

E-ticaret Vergileri Nelerdir

 

E-ticarette Vergi Ödememe Cezası Var Mıdır?

 

E-ticaret mevzuatına göre belirlenen vergi yükümlülüklerini e-ticaret firmaları da ödemekle yükümlüdür. Ödemediği takdirde bazı yaptırım ve cezalarla karşı karşıya kalma durumu mevcuttur. E-ticaret vergi cezası tespiti konusunda, Maliye Bakanlığı tarafından e-ticaretten gelir elde eden kişiler tespit edilmektedir. Öte yandan şirket kurarak vergi levhası alan işletmelerin vergi yükümlülükleri otomatik olarak doğmaktadır.

 

Vergi ödemeleri yapılmadığında ya da geciktiğinde; faiz uygulaması söz konusu olmaktadır. Vergi borçları ödenmediği takdirde hesap blokesi yaşanmaktadır. Öte yandan vergi borcu olan şirketlerin ihaleye katılması da mümkün değildir. İşletmelerin müşteriler açısından güven kazanması, güvenli bir işletme profili kazanması adına vergiler geciktirmeden eksiksiz bir şekilde ödenmelidir.

 

E-ticaret vergisi nasıl ödenir sorusu da merak edilen bir konudur. İnternet ya da bankadan vergi ödemeleri gerçekleştirilir. E-ticaret işlemlerinde vergi ödemelerinde e-ticaret vergi kodu ile ödeme yapılması mümkündür.

 

İlgili İçerik; Influencerlara Yeni Vergi Düzenlemesi

 

E-ticarette Vergi Ödememe Cezası

 

Home Office E-ticaret Firmaları Vergi Öder Mi?

 

E-ticaret vergi mükellefi olan işletmeler çalışma ortamı olarak evi seçebilir fakat bir şirketleri varsa evi ofis olarak kullansalar dahi vergi mükellefi olma durumları mevcuttur.

 

E-ticaret Vergi Muafiyeti Kimleri Kapsamaktadır?

 

2019, 2020 ve 2021 senelerinde e-ticarette vergi muafiyeti konusu bazı noktalarda değişikliklere uğramıştır. Yapılan düzenlemelere göre e-ticaret yurt dışı alışverişlerinde var olan vergi muafiyeti geçtiğimiz yıllarda kaldırıldı. Öte yandan Ocak 2021 yılında sadece kadınlara getirilen e-ticcaret vergi muafiyetinin kapsamı genişletildi.

 

E-ticaret vergilendirme her koşulda söz konusu değildir. İstisnai durumlarda vergi muafiyeti söz konusudur. Aşağıda birkaç başlıkta vergi muafiyeti şartları konusunu açıkladık.



Vergi muafiyeti nedir dediğimizde; bazı şartlara göre şirket kurmadan yani vergiden muaf bir şekilde e-ticaret yapılabilmesi demektir. İlk olarak bu muafiyet sadece ev kadınlarını kapsarken Ocak 2021’den itibaren şartlara uyan herkesi kapsamaktadır.

 

Vergi muafiyeti şartları ise aşağıdaki gibidir;

 
  • Gelirin 220 bin TL’yi aşmaması gerekmektedir.
  • Evde üretebilen ürünlerin internetten satışını kapsamaktadır.
  • Şahısların kendi şirketinin olmaması gerekmektedir.
  • Ürün üretiminde sanayi tipi ya da seri üretim tarzında makine kullanımının olmaması gerekmektedir.
 

İlgili İçerik; E-ticaret Sitesi Kurmak İçin Gerekenler (2021 Yeni)

 

E-ticarette Vergi Muafietinden Kimler Yararlanır

 

E-ticaret Vergi Muafiyeti İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

 

E-ticaret vergi muafiyetinin bildirilmesi için bazı belgelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bunları aşağıda sıraladık;

 
  • Vergiden muaftır esnaf belgesinin alınması
  • Bir bankadan ticari hesap açılması
  • Tahsilatların yalnızca bu hesap üzerinden gerçekleştirilmesi
 

İlgili İçerik; E-ticaret Siteleri 1 Ocak'tan İtibaren Vergiden Muaf

 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax