İçindekiler;
- Vergi Nedir?
- Vergi Türleri Nelerdir?
- 2021 Vergi Dilimleri
- Vergi Dilimi Hesabı Nasıl Yapılır?
- Gelir Vergisi Ne Zaman Sıfırlanır?
- Gelir Vergisi Ne Zaman Ödeniyor?
- Gelir Vergileri Nereye Ödenir?
- Vergi Muafiyeti İle E-ticarete Başlayın
Vergi Dilimi, çalışan kişilerin harcadıkları emek karşılığında kazandıkları kazançlar üzerinden alınan vergi oranını belirleyen dilimlerdir. Orantılı bir tarife olan vergi dilimi, elde edilen gelirlerden yüzdelik vergi ödenmesini göstermektedir.
Asgari ücretin belirlenmesiyle beraber her yıl değişen vergi dilimleri de 1 Ocak 2021 tarihinden beri geçerli olan 193 sayılı Gelir Vergisi Kanun’da bulunan 103. Maddesiyle güncellenmiştir.
Vergi Dilimleri Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler adlı bu yazımızda Vergi Dilimleri 2021 yılında nasıl belirlendi, vergi dilimi nasıl hesaplanır konularıyla ilgili sizlere bilgi vereceğiz.

Vergi Nedir?
Vergi kişiler ve kurumlar tarafından kamusal hizmetlerin devamını sağlamak amacıyla devlete ödenen paradır. Vergi ödemeleri zorunludur ve herkesin ödeme gücü hesaba katılmakta ve kişiler gelirlerine göre farklı yükümlülüklere sahip olarak vergi ödemesi gerçekleştirmektedir.

Vergi Türleri Nelerdir?
Günümüzde gelir idaresi başkanlığı tarafından belirlenen 7 adet vergi türü bulunmaktadır. Vergi türleri şunlardır;
- Kurumlar Vergisi
- Gelir Vergisi
- Emlak Vergisi
- Özel Tüketim Vergisi ( ÖTV olarak bilinmektedir.)
- Katma Değer Vergisi ( KDV olarak bilinmektedir.)
- Damga Vergisi
- Motorlu Taşıtlar Vergi ( MTV olarak bilinmektedir.)
Günümüzde ödenen vergi türleridir.

2021 Vergi Dilimleri
Vergi dilimleri 2021 yılında ücretli çalışarak kazanç elde edenler ve ücret dışındaki gelirlerden kazanç elde edenler olarak iki farklı kategoride belirlenmiştir.
Ücretliler için uygulanan 2021 gelir vergisi tarifesi şu şekildedir;
Gelir Dilimi |
Vergi Oranı |
24 Bin TL’ye kadar |
% 15 |
53 Bin TL’nin 24 Bin TL’si için 3600 Türk Lirası ve fazlası için |
% 20 |
190 Bin TL’nin 53 Bin TL’si için 9400 Türk Lirası ve fazlası için |
%27 |
650 Bin TL’nin 190 Bin TL’si için 46390 Türk Lirası ve fazlası için |
%35 |
650 Bin TL’den fazlasının 650 TL’si için 207390 Türk Lirası ve fazlası için |
%40 |
Ücret Dışındaki Gelirler İçin Uygulanan 2021 Gelir Vergisi Tarifesi şu şekildedir;
Gelir Dilimi |
Vergi Oranı |
24 Bin TL’ye kadar |
% 15 |
53 Bin TL’nin 24 Bin TL’si için 3600 Türk Lirası ve fazlası için |
% 20 |
130 Bin TL’nin 53 Bin TL’si için 9400 Türk Lirası ve fazlası için |
%27 |
650 Bin TL’nin 130 Bin TL’si için 30190 Türk Lirası ve fazlası için |
%35 |
650 Bin TL’den fazlasının 650 TL’si için 212190 Türk Lirası ve fazlası için |
%40 |
Olarak 2021 yıllık gelir vergisi oranları belirlenmiştir.
İlgili İçerik: Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?
İlgili İçerik: e-Fatura, e-Arşiv Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gereken 10 Madde
Vergi Dilimi Hesabı Nasıl Yapılır?
Gelir elde edecek bir işte çalışan veya yan gelirleri olan kişilerin 2021 Gelir Vergisi Dilimlerine göre vergi ödemeleri gerekmektedir. Vergi Dilimleri Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler adlı yazımızın bu bölümünde sizlerin Vergi Dilimi Hesabı Nasıl Yapılır sorusuna yönelik vergi dilimleri hesaplama işleminin nasıl yapılacağından bahsedeceğiz. Öncelikle vergi dilimi hesaplaması yapmadan önce vergi dilimi hesaplarken kullanılan kavramlardan bahsedeceğiz.
- Brüt Maaş; İşverenler tarafından çalışanlara maaş olarak ödenen ücrettir. Brüt maaş, çalışanların bodrosunda görünen maaş tutarıdır ve içerisinde kesinti ve vergilerde bulunmaktadır.
- SGK İşçi Payı; SGK İşçi payı çalışanlar için SGK’ya ödenen katkı payıdır. Brüt ücret’in %14’ü alınarak hesaplanmaktadır.
- İşsizlik Sigortası Primi; sigortalı çalışan birinin brüt kazancı üzerinden %1 olarak yapılan ödemedir.
- Vergi Matrahı; Gelir vergisi hesaplamasında yapmadan önce matrah tespit edilmektedir. Sigortalı çalışan bir kişinin kazançlarının toplamından SGK İşçi payı, işsizlik sigortası primi düşülmektedir. Bu işlem sonrasında vergi matrahı bulunmaktadır.
- Aylık Gelir Vergisi; Vergi matrahının %15 ile hesaplanmaya başlayan tutardır. Kamülatif vergi matrahı baz alındığında %20, %27 ve %35, %40 olarak değişiklik göstermesi mümkündür.
Vergi Dilimleri Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler adlı yazımızın üst bölümünde sizlere hesaplama yaparken kullanacağımız bazı kavramlar hakkında bilgi verdik. Gelin şimdi hep beraber aylık brüt maaşı 4000 TL olan bir kişi için gelir vergisi dilimi nasıl hesaplanır buna göz atalım.
- Bu kişinin brüt maaşı 4000 TL’dir.
- Brüt maaş üzerinden %14’lük bir ödeme SGK İşçi payı olarak ödenecektir. Ödenecek olan tutar 560 TL’dir.
- Brüt maaş üzerinden %1 oranında işsizlik sigortası payı ödenecektir. Ödenecek olan tutar 40 TL’dir.
- Gelir vergisi matrahının hesaplanması için işçinin brüt maaşı üzerinden SGK işçi payı ve işsizlik sigortası payı düşülmelidir. 4000- 560-40= 3400 TL bu kişinin gelir vergisi matrahıdır.
- Kişinin gelir vergisi 3400 TL bu yıl belirlenen 24 bin TL’den az olduğu için kişinin 1.vergi diliminde olacağı bilinmektedir. Yani gelir vergisi oranı %15’tir.
- 3400’ün %15’i alınarak gelir vergisinin ne kadar ödeneceğini söylemek mümkündür. İlgili hesaplama yapıldığında 510 TL gelir vergisinin olduğu bulunmaktadır.
İlgili İçerik: Home Ofis Şahıs Şirketi Kurmanız İçin 5 Sebep

Gelir Vergisi Ne Zaman Sıfırlanır?
Sigortalı bir işte çalışarak gelir vergisine tabi olan kişilerin bazı durumlarda gelir vergisi sıfırlanmaktadır. Vergi Dilimleri Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler adlı yazımızın bu bölümünde sizlere gelir vergisinin ne gibi durumlarda sıfırlanacağından bahsedeceğiz.
- Sigortalı çalışan bir kişi çalıştığı işten ayrılarak başka bir işverene bağlı bir yerde çalışmaya başladığında bu kişinin gelir vergisi matrahı sıfırlanmaktadır.
- Sigortalı çalışan bir işçi aynı işverene ait olan bir iş yerinde işe başladığı takdirde bu kişinin kümülatif vergi matrahı sıfırlanmayacaktır. Gelir vergisi hesaplanırken, işçinin daha önceki çalıştığı işinde elde ettiği vergi matrahı baza alınarak yeni iş yerinde hesaplama yapılacaktır.
- Sigortalı çalışan bir işçi askerlik veya emeklilikten kaynaklı nedenlerle işten ayrıldığında ve sonra yeniden aynı iş yerinde çalışmaya başladığında bu kişinin gelir vergisi matrahı sıfırlanmamaktadır.

Gelir Vergisi Ne Zaman Ödeniyor?
Vergi dilimleri ve yukarıda sizlerle yaptığımız hesaplamalar baz alınarak belirlenen gelir vergilerinin ödenmesi gerekmektedir. Gelir vergileri iki taksit şeklinde ödenmektedir ve kazanç şekline göre ödeme süreçleri değişiklik göstermektedir.
- Gelirler basit usuldeki ticari kazançlardan oluşuyorsa gelir vergisi ödemesinin ilk taksidi şubat ayının sonuna kadar ödenecektir. İkinci taksit ise haziran ayının sonuna kadar ödenecektir.
- Gelirleri basit usuldeki kazançlardan oluşmayan kişilerin ise gelir vergisi ödemelerinin ilk taksiti mart ayının sonuna kadar ödenecektir. İkinci taksit ise temmuz ayının sonuna kadar ödenecektir.

Gelir Vergileri Nereye Ödenir?
Gelir vergisi ödemek isteyen vergi mükelleflerinin 3 farklı kurum üzerinden gelir vergisi ödemesi yapması mümkündür.
- İkametgahın bağlı bulunduğu vergi dairesi
- İş yerinin bağlı olduğu vergi dairesi
- Bankalar
Aracılığı ile gelir vergisi ödemeleri gerçekleştirilebilmektedir.
Vergi Muafiyeti İle E-ticarete Başlayın
E-ticaret yapan firmaların 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren vergiden muaf olduklarını biliyor muydunuz? 7256 sayılı kanun çerçevesinde e-ticaret yapan firmalara 2021 yılından itibaren vergi muafiyeti uygulanmaya başlandı. Gelir vergisi üzerinden uygulanmaya başlayan bu muafiyet ile e-ticaret yapacak kişilerin önü açıldı. Sizler de %2 ve %4 oranlarında gelir vergisi ödemek için e-ticaret yapmaya başlayabilir ve gelirlerinizi arttırabilirsiniz.
İlgili İçerik: E-ticaret Siteleri 1 Ocak'tan İtibaren Vergiden Muaf
Ticimax e-ticaret alt yapıları ile e-ticaret sitenizi hızlı bir şekilde hayata geçirerek sizler de internetten satış yapabilir ve gelir elde edebilirsiniz. Ticimax e-ticaret yapıları içerisinde bulunan pazaryeri entegrasyonu, Instagram shop, facebook katalog ve sosyal medya modülleri sayesinde satışlarınızı çoklu kanallardan yapabilir ve satış arttırabilirsiniz.