Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

E-ticaret Basit Usul Olur mu?

Güncelleme Tarihi: 04.04.2024

İçindekiler;

Vergi mükellefi olan, geleneksel ya da online fark etmeksizin ticaretle uğraşan işletme ya da kişilerin ödemekle yükümlü oldukları vergiler mevcuttur. Vergilendirmeye tabi olan işlerle ilgilenen kişiler birer vergi mükellefi kabul edilir. Vergi Usul Kanunu’nun 8. Maddesine göre vergi borcu yüklenen gerçek ve tüzel kişiler, vergi mükellefi olarak kabul edilir. Vergi mükellefleri ödemekle yükümlü oldukları vergi türleri konusunu da merak etmektedir. Yazımızda basit usul vergi mükellefleri konusunda detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

 

Basit Usule Tabi Vergi Mükellefleri E-ticaret Yapabilir Mi?

 

Basit Usul Vergilendirme Nedir?

 

e-ticaret vergi türleri Gelir Vergisi Kanunu’nun 46. Maddesine göre şekillenmektedir. Gelir Vergisine tabi olan ticaret ve sanat erbapları kazancın tespitine göre vergilendirme türlerine tabi olmaktadır. Bunlar; Basit Usulde Gelir Vergisine Tabi Olanlar ve Gerçek Usulde Gelir Vergisine Tabi Olanlar şeklinde iki bölümde incelenmektedir.

 

Basit usul nedir dediğimizde ise vesikalar, muhafaza, ibraz, bildirme, ceza hükümleri ve diğer ödevler gibi hükümlere tabi olan mükelleflerdir. Basit usulde kazancın tespiti ve Vergi Usul Kanunu’nun defter tutma hükümleri hariç tutulur.

 

Defter tutma zorunlulukları olmasa bile yasal belge kayıtları “Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi” kapsamında Esnaf ve Sanatkarlar Odası ya da mali müşavirler aracılığıyla Defter Beyan Sistemine kaydedilmelidir.

 

Basit usulde vergi mükellefi kendi işinde çalışan mükelleflerdir. İş yeri mülkiyetinin iş sahibine ait olması halinde emsal kira bedeli, kiralanmış olması halinde yıllık kira bedeli toplamı büyükşehir belediye sınırları içinde belirli seviyenin altında bulunması basit usul olarak değerlendirilir.

 

Gerçek usulde vergilendirme ise; basit usul vergilendirme koşullarını taşımayan vergi mükellefleridir. Kazanç tespiti gerçek usule göre tespit edilir.

 

Gerçek usul mükellefleri kendi içinde ikiye ayrılır. Bunlar;

 
  • Bilanço esasına göre defter tutanlar (birinci sınır tacir)
  • İşletme hesabı esasına göre defter tutanlar (ikinci sınıf tacir)
 

İlgili İçerik; Vergi Dilimleri Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler (2021)

 
İlgili İçerik; E-ticaret Nedir, Nasıl Yapılır?

Basit Usul Vergi Mükellefi Olma Şartları Nelerdir?

 

Basit usul vergilendirme şartları Gelir Vergisi Kanunu’nda belirtilmekte olup buradaki genel ve özel şartların tümüne uyumlu olmayı gerektirmektedir.

 

Basit usul vergilendirme genel şartları;

 
  • Ticari, zirai veya mesleki faaliyetleri dolayısıyla gerçek usulde gelir vergisine tabi olmamak.
  • İşyeri kira bedelinin emsal tutarı aşmaması (2021 yılı için tutar sınırı: büyükşehirlerde 12.000 TL, diğer yerlerde ise 7.600 TL’yi aşmaması)
  • Kendi işinde bilfiil çalışma ya da bulunma zorunluluğu (işinde yardımcı işçi ve çırak kullanmak, seyahat, hastalık, ihtiyarlık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak bilfiil işinin başında bulunmamak bu şartı bozmamaktadır. Ölüm halinde, iş sahibinin dul eşi veya küçük çocukları namına işe devam olunduğu takdirde, bunların bilfiil işin başında bulunup bulunmamalarına bakılmamaktadır.)
 

Basit usul vergilendirme özel şartları;

 

Özel şartlar alım satım işi, hizmet işi, hem alım satım işi hem de hizmet işiyle uğraşanlara göre değişmektedir.

 
  • Alım Satım işi ile uğraşanların yıllık alım-satım tutarı 2021 yılı rakamları alım için en çok 150 bin TL, yıllık satış tutarı ise en çok 240 bin TL olmalıdır.
  • Hizmet işleri ile uğraşanlar için bir yıl içinde elde ettikleri gayri safi iş hasılatı 2021 yılı için en çok 76 bin TL olmalıdır.
  • Hem alım satım hem de hizmet işleri ile uğraşanlar için yıllık satış tutarı ile iş hasılatı toplamı 2021 yılı için en çok 150 bin TL olmalıdır.
 

İlgili İçerik; Influencerlara Yeni Vergi Düzenlemesi



İlgili İçerik; E-ticaret Siteleri 1 Ocak'tan İtibaren Vergiden Muaf

Basit Usul Fatura Nedir?

 

Basit usulde KDV istisnası bulunmaktadır. Basit usul fatura kesen işletmeler kdv’den istisna tutulmaktadır. Basit usul vergi mükellefi olanların KDV beyannamesi vermeleri gerekmemektedir. Basit usulde sadece ticari kazancın vergisi ödenmektedir.

 

Basit Usule Tabi Vergi Mükellefleri E-Ticaret Yapabilir Mi?

 

E-ticarette basit usul vergi olur mu diye merak edenler için basit usul e-ticaret konusunda mümkün olmamaktadır. E-ticaret ile uğraşan kişi ya da işletmeler gerçek usule göre vergilendirilmektedir. Basit usul internetten satış mümkün görünmemektedir. Ancak vergi muafiyeti olanlar elbette her iki vergi türüne göre de vergilendirilmemektedir. 2021 yılında alınan karara göre e-ticaretle uğraşan işletmelere belirli oranı geçmedikleri takdirde vergi muafiyeti uygulanmaya başlandı. Ayrıntıları aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; E-ticaret Siteleri için Vergi Muafiyet Şartları

 

İlgili İçerik; E-ticarette Vergilendirme Rehberi

 

Basit Usul Vergi Mükellefleri E-ticaret Yapabilir Mi?

 

Basit Usul Vergi ve Gerçek Usul Vergilendirmenin Farkları Nelerdir?

 

Basit usul ve gerçek usul, vergilendirme türlerindendir fakat belirleyici farklarla birbirlerinden ayrılmaktadır.

 
  • Gerçek usul vergi türüne baktığımızda mükellefin ödemekle yükümlü olduğu vergiler arasında; KDV, gelir vergisi, stopaj vergisi bulunmaktadır.
  • Basit usul vergi ödemeleri ise yalnızca basit usulde ticari kazançlarının vergisini ödemektedir.
  • Her ikisinde de ödenecek vergi tutarları kazanca göre belirlenmekte olup ver İki usulde de ödenmesi gereken sabit bir rakam bulunmamaktır.
 

Basit Usul Gerçek Usul Vergi Farkları Nelerdir

 

Basit Usul Vergilendirme Avantajları Nelerdir?

 

Basit usul vergilendirme bazı ödemelerden muaf olduğu için gerçek usule göre daha avantajlı olduğu görünmektedir. Gerçek usulde KDV, gelir vergisi, stopaj vergisi gibi ödemelerin ödeme yükümlülüğü varken basit usulde bu yoktur. Aşağıda basit usul faydalarına dair birkaç madde sıraladık.

 
  • Defter tutma zorunlulukları mevcut değildir.
  • Sabit kıymetler için Amortisman hesaplama durumları söz konusu değildir.
  • Aylık dönem ödemelerinde KDV beyan mecburiyetleri mevcut değildir.
  • Vergi tevkifatını sadece ücret için yapmaktadırlar.
  • Geçici vergi beyannamesi yapma zorunlulukları yoktur.
  • Yıllık beyannamelerde ise bazı indirimlerden faydalanırlar. Bunlar; ticari kazanç istisnası, genç girişimci istisnası, vergiye uyumlu mükellef indirimi şeklindedir.
  • Basit usul vergi mükellefleri kayıtlarını bağlı oldukları meslek odalarına tutturabildiği gibi mali müşavirlere de tutturabilirler.
  • Basit usul vergi indirimi mevcuttur. Bu indirimler Maliye Bakanlığı tarafından her yıl yapılmaktadır.
  • Basit usul vergi indirimleri uygun şartlar olanlara sağlanmaktadır. Bunlar; Genç Girişimci İstisnası, ticari kazanç indirimi, engellilik vergi indirimi vb. şeklindedir.
  • Basit usul vergi indirimi oranı yüzde 5 şeklindedir.
 

İlgili İçerik; İnternet Vergi Dairesi Nedir, Nasıl Kullanılır?

 

Basit Usul Vergilendirme

 

Basit Usul Vergilendirmeden Kimler Faydalanamaz?

 

Kimler basit usul vergi veremez dediğimizde aşağıda birkaç maddede aktardık;

 
  • Ortaklı şirketlerde ortaklardan birinin gerçek usul vergilendirmeye tabi olması durumlar
  • Kollektif şirket ortakları ile komandit şirket ortaklıkları
  • İkrazat iş türlerini yağğan vergi mükellefleri
  • Aracılık iş türleriyle uğraşan vergi mükellefleri
  • Sigorta prodüktörlüğü yapan kişiler
  • Sarraflar, mücevherat ve maden alım satım işi yapan vergi mükellefleri
  • İlan ve reklam işleriyle uğraşanlar veya bu işlere aracılık eden vergi mükellefleri
  • Gayrimenkul ve gemi alım satımı işleriyle uğraşan kişiler
  • Maden işletmeleri olan vergi mükellefleri
  • Şehirlerarası yük ve yolcu taşımacılığı yapan işletmeler
 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax