Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kurumlar Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Güncelleme Tarihi: 11.07.2023

İçindekiler;

Ticari faaliyet yürüten işletmeler devlete belirli vergiler ödemek zorundadır. Gelir vergisi, kurumlar vergisi gibi vergi türleri ticari faaliyetleri sonucunda gelir elde eden kişi ve işletmelerin ödemesi gereken vergi türleri olarak bilinmektedir.

 

Bazı vergi türleri kurum ve kuruluşların elde ettiği aylık gelirler üzerinden alınırken bazı vergiler ise yıllık kazanç üzerinden alınmaktadır. Bu nedenle gelir gider hesaplaması yapmak ve markaların karlılığını belirlemek için kurumlar vergisi, gelir vergisi gibi vergi türleri hakkında bilgi edinmesi gerekir.

 

Kurumlar Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır adlı bu yazımızda sizlere kurumlar vergisi hakkında bilgi vereceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve ödenmesi gereken vergi türlerinden birisi olan kurumlar vergisi hakkında bilgi edinebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; 2023 Yılı İlk 6 Ay E-ticaret Verileri Açıklandı


Kurumlar Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır

 

Kurumlar Vergisi

 

Bir kurumun bir yıllık dönem içerisinde elde ettiği kazançlardan alınan vergiye kurumlar vergisi denmektedir. Yasal statü bakımından kurum statüsünde yer alanlar kurumlar vergisini ödemekle yükümlüdür.

 

Kurumlar vergisi mükellefi olan kişi ve işletmeler yıllık kazançlarını bir beyanname ile beyan etmektedir ve kurumlar vergisi bu beyannamede çıkan tutar üzerinden alınmaktadır. 


Kurumlar Vergisi

 

Kurumlar Vergisi Mükellefleri Kimlerdir?

 

Her vergi türünde olduğu gibi kurumlar vergisinde de mükellef olan ve mükellef olmayan şirket türleri bulunmaktadır. Kurumlar vergisi mükellefi olanlar yasal bakımdan kurum statüsünde olan şirketlerdir. Yani;

 
  • Limited şirketi
  • Anonim şirketi
  • Kooperatifler
  • İş Ortakları
  • Dernek ve vakıflar
 

Olanların kurumlar vergisi mükellefi olduğu bilinmektedir. Bu şirket türleri sundukları beyanname üzerinden kurumlar vergisi ödemesi yapmaktadır. Şahıs şirketleri ise kurumlar vergisi ödemek zorunda olmayan şirketlerden birisidir. Yani kısacası şahıs şirketi dışarısında kalan her şirket türünün kurumlar vergisi ödemekle yükümlü olduğunu söylemek mümkündür.

 

Kurumlar vergisi ödemesi yapacak olan limited ve anonim şirketler ise ödemelerini birim olarak yapmamaktadır. Gelin buna bir örnek üzerinden göz atalım.

 

Kurumlar vergisi ödemekle yükümlü olan anonim bir şirket olduğunuzu ve birden fazla şubenizin olduğunu varsayalım. Kurumlar vergisi ödemesi yaparken her şubeniz için ayrı ayrı vergi ödeme yükümlülüğünüz bulunmaz. Genellikle anonim ve limited şirketler kurumlar vergisi öderken şirkete bağlı olan tüm birimlerin ortak geliri üzerinden vergi öderler.

 

İlgili İçerik; Tüketici Davranışını Etkileyen Psikolojik Unsurlar Nelerdir?


Kurumlar Vergisi Mükellefleri Kimlerdir?

 

Kurumlar Vergisi ve Gelir Vergisi Farkı

 

Kurumlar vergisi ve gelir vergisi arasındaki farklar vergi ödemekle yükümlü olan kişilerin en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor. Kurumlar vergisi, kurum statüsünde yer alan yani anonim ya da limited şirket türlerindeki bir oluşumun ödemesi gereken bir vergi türü olarak biliniyor. Şahıs vergileri ise gelirlerden alınan vergilere deniyor. Yani şahıs şirketi sahibi olan kişi ve işletmeler kurumlar vergisi ödemek yerine gelir vergisi ödüyor.


Kurumlar Vergisi ve Gelir Vergisi Farkı

 

Kurumlar Vergisi Hesaplama Nasıl Yapılır?

 

Kurumlar vergisi, vergi ödemekle yükümlü olanların bir takvim yılındaki toplam kazançları üzerinden hesaplanmaktadır. Kurumların bir yıllık dönemdeki toplam kazançlarına Gelir İdaresi Başkanlığı yani bir diğer adıyla GİB tarafından belirli bir oranda eklemeler yapılmaktadır.

 

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlediği vergi oranı genellikle yıldan yıla farklılık gösterebilir. Örneğin 2020 yılında %22 olan kurumlar verisi 2021 yılında %25 oranına yükselebilir.

 

Kurumlar vergisi hesaplaması yapılırken işletmelerin bir takvim yılı içerisinde her 3 ayda bir ödedikleri geçici vergiler gider olarak düşülmekte ve yıl sonunda kurumların ödeyeceği kurumlar vergisi hesabı yapılmaktadır.

 

Örneğin; 2020 yılında her 3 aylık dönemde yani yılda 4 kere 1000 TL geçici vergi ödeyen bir şirket olduğunuzu düşünelim ve ödemeniz gereken kurumlar vergisinin 14000 TL olduğunu varsayalım. Yıl sonunda ödemeniz gereken toplam kurumlar vergisi;

 

= kurumlar vergisi – geçici gelir belgisi hesaplaması ile yapılmaktadır. Yani ödeyeceğiniz tutar 14000 TL- 4000 TL =10000 TL hesaplaması ile bulunacaktır.


Kurumlar Vergisi Hesaplama Nasıl Yapılır?

 

Kurumlar Vergisine Tabi Olan Kazançlar Nelerdir?

 

Kurumlar vergisi ödeyecek olan kişi ve işletmelerin belirli ticari kazançlarından bu vergi türünü ödediği bilinmektedir. Kurumlar vergisine konu olan kazançlar şunlardır:

 
  • Serbest Meslek Kazançları
  • Ticari Kazançlar
  • Ücretler
  • Zirai Kazançlar
  • Gayri menkul sermaye
  • Menkul Sermaye İradı
  • Diğer kazanç ve iratlar
 

Kurumlar vergisine tabi olan kazançlardır. Bu yollar ile kazanç elde eden kişi ve işletmelerin yıllık bazda belirlenen kurumlar vergisi oranı üzerinden devlete vergi ödemesi gerekmektedir.

 

İlgili İçerik; Sosyal Medya Pazarlamacıları İçin En İyi 10 Chrome Uzantısı


Kurumlar Vergisine Tabi Olan Kazançlar Nelerdir?

 

Kurumlar Vergisi Beyanı Nasıl Yapılmaktadır?

 

Kurumlar vergisi ödeyecek kişi ve işletmeler beyan vermek zorundadır. Kurumlar vergisi beyanı ise ilgili hesap dönemi kapandıktan sonraki dördüncü ayın 1-25. Günleri arasında verilir.

 

Kurumlar vergisi beyanın yapılacağı vergi dairesi işletmenin ya da iş merkezinin bağlı olduğu vergi dairesidir. Beyanname yapılırken ise her mükellefin tabi kazanç üzerinden beyanname vermesi zorunludur.

 

Şubeler, mağazalar, ajanslar, imalathaneler, alış-satış noktaları ya da diğer iş yerleri için ayrı ayrı beyanname verilmemektedir. Tüm gelirlere yönelik bir beyanname verilmekte ve ödenecek kurumlar vergisi oranı bu tutar üzerinden hesaplanmaktadır.


Kurumlar Vergisi Beyanı Nasıl Yapılmaktadır?

 

Kurumlar Vergisi Nereye Verilir?

 

Kurumlar vergisi ödeyecek olan kişi ve işletmelerin en çok yanıt aradığı sorulardan birisi de kurumlar vergisi nereye verilir sorusudur. Kurumlar vergisi ödemesi yapacak olan kişi ve işletmeler hesap dönemi kapandığı aydan bir sonraki ayın birinci günü ile yirmi beşinci günü arasında beyannamelerini verir ve her zaman ilgili ayın son gününe kadar ödemeler gerçekleştirilir.

 

İlgili İçerik; Kurumsal Kaynak Planlama Hakkında Bilmeniz Gerekenler


Kurumlar Vergisi Nereye Verilir?

 

Kurumlar Vergisi Ödenmezse Ne Olur?

 

Kurumlar vergisi beyannamesi verdikten sonra alıcılar bazı nedenlerden dolayı ortaya çıkan kurumlar vergisini ödememektedir. Genellikle beyanname verildiğinde kişilere bir tahakkuk fişi verilmekte ve bu fiş üzerinde ise ödemenin ne zaman yapılacağına yönelik bilgiler paylaşılmaktadır.

 

Tahakkuk fişi üzerinde yer alan son ödeme tarihine kadar kurumlar vergisi ödenmediği takdirde ise kişiler bu tutarı cezalı olarak ödemektedir. Cezalı tutar ise günlük olarak hesaplanmakta ve ödeme gününde toplam tutar tahsil edilmelidir.

 

Cezalı bir kurumlar vergisi tutarı ile karşı karşıya kalmak istemeyen kişi ve işletmelerin bu nedenle yapacakları ödemeleri zamanında yapması oldukça önemlidir.


Kurumlar Vergisi Ödenmezse Ne Olur?

 

Kurumlar Vergisi Hangi Aylarda Ödenir?

 

Kurumlar vergisi için verilen beyanname hesap döneminin kapatıldığı Mart ayıdır. Kurumlar vergisi ödemeleri ise her yıl nisan ayında yapılmaktadır. Son ödeme tarihi ise ayın son günüdür. Vergi mükellefi olan kişi ve işletmelerin kurumlar vergisini 30 Nisan 17:00’a kadar bağlı oldukları vergi dairesine ödemeleri gerekmektedir. Aksi takdirde ödenecek olan vergiye faiz işleyecek ve işletmeler cezalı bir tutar üzerinden ödeme yapacaktır.

Kurumlar Vergisi Hangi Aylarda Ödenir?

 

İşletmenizin Finansal Süreçlerini Profesyonel Bir Şekilde Yürütün

 

Sizler de son dönemlerin en popüler meslek gruplarından birisi olan e-ticaret ya da e-ihracat sektörlerinden birisinde faaliyet gösteriyorsanız. Finansal süreçlerinizi profesyonel bir şekilde yönetmeye özen göstermelisiniz. Çünkü finansal süreçlerini iyi ve profesyonelce yürüten e-ticaret ve e-ihracat firmaları bu sektörde daha kolay ve hızlı bir şekilde başarılı olabilmektedir.

 

İşletmeler hem profesyonel e-ticaret ve e-ihracat yapmak hem de finansal süreçlerini yönetmek için her zaman doğru e-ticaret altyapısını kullanmaya özen göstermelidir. Şimdi sizler de e-ticaret sitenizi kurarken Ticimax’ı tercih edebilir ve altyapımız içerisinde yer alan muhasebe-erp entegrasyonları, e-ticaret raporları gibi modül ve özellikler sayesinde markanızın finansal süreçlerini profesyonel bir şekilde yürütebilirsiniz.

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax