• Yazar Tolga Sefa Ağyıldız
  • Güncellenme Tarihi 17 Nisan 2024
  • Okuma Süresi 5 dakikada okunur

Ticaret dünyasında, merak edilen sıklıkla karıştırılan Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler kavramını sizler için araştırdık. Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler (KKEG) Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Şey başlıklı bu içeriğimizde kanunen ertelenmeyen gider kavramını açıklayacağız. KKEG giderleri, KKEG listesi listesi, Kanunen kabul edilmeyen giderlerin Geçici Vergi beyannamesinde gösterilmesi, KKEG muhasebe kaydı konularını işleyeceğimiz içeriğimize Kanunen Kabul edilmeyen gider nedir sorusuna cevap vererek başlayalım.

 

Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler (KKEG) Hakkında

 

Kanunen Kabul Edilmeyen Gider (KKEG) Ne Demektir?

 

Güncel vergi sisteminde, “gelir, gerçek kişinin (ya da kanunla belirtilen kurumlar vergisi kapsamına giren kurumların) bir takvim yılı olarak nitelenen 01 Ocak ila 31 Aralık tarihleri arasında sahip olduğu kazancın safi tutarı olarak tanımlanmaktadır.

 

Geleneksel kanalda ya da e-ticarette; elde edilen kar ile uğranan zararın bütün olarak değerlendirilmesine safi tutar denmektedir. Bu değerlendirme elde edilen kardan, uğranan zararın çıkarılması ile bulunan net bakiye üzerinden yapılır.

 

Yapılan tüm faaliyetler sonucu elde edilen kazanç ya da hasılat miktarından yapılan harcamalar ve giderler düşülerek net bir bakiyeye ulaşılır. Elde edilen bakiye şirketlerin ödemekle yükümlü olduğu vergi miktarının bulunmasında etkilidir. Bu hesaplama da safi tutar kavramı ile yapılır.

 

Bunlarla birlikte bazı harcamalar ve giderler vergi kaybına yol açmaktadır. Bir işletme sahibinin inşaa ettiği binada en pahalı daireyi kendisi için kullanması, kendisi ve/veya ailesinin sağlık giderleri, eğitim harcamaları gibi kalemleri şirket bütçesinden tahsis etmesi, aile üyelerini, arkadaşlarını, çevresini yemeğe götürmesi iş seyahatleri, misafirlerin konaklama ya da barınma ihtiyaçları, adet ve geleneklerimizi yerine getirmek için kullanılan misafir ağırlamak üzere yapılan harcamalar iş dünyasının da gerçeğidir ve olağandır.

 

Ancak, bunların bizim tarafımızdan normal görülmesi, Devlet tarafından Anayasa kanunları ile belirlenmiş vergi mevzuatına uygun olduğu anlamına gelmez. Yukarıda bahsettiğimiz durumlar ya da benzerleri vergi mevzuatında belirtilen safi kazanç tespitinde kayda değil bulunmamıştır. Hem muhasebe prensipleri hem de ticari faaliyetler göz önüne alınarak yapılan yasal kayıtlarda, kanunen kabul edilen ve kanunen kabul edilmeyen giderler (KKG) tanımlanmıştır.

 

Eğer E-ticaret siteniz varsa ya da bu konuda adım atmayı düşünüyorsanız, hangi tür vergi mükellefi olacağınızı öğrenmeniz yararınıza olacaktır. Gelir vergisinde ödenecek tutar ve içinde olduğunuz vergi dilimi net kazanca göre belirleneceği için bu konu, gelir gider yönetimi açısından son derece önemlidir. Kanunen kabul edilmeyen giderler yani yazımının da konusu olan KKEG, 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu ile 41 sayılı Gelir Vergisi Kanununda, “Gider Kabul Edilmeyen Ödemeler başlığı ile açıklanmıştır. Bu kanunlara göre KKEG listesi şöyledir.

 

İlgili İçerik; İnternet Vergi Dairesi Nedir, Nasıl Kullanılır?

 

İlgili İçerik; Instagram ve Facebook Reklam Vergilendirmesi

 

İlgili İçerik; E-ticaret Siteleri 1 Ocak'tan İtibaren Vergiden Muaf

 

Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler (KKEG) Nedir

 

Gelir Vergisi Mükellefi Olanlar İçin KKEG Listesi

 

Şirket tarafından harcanan herhangi bir paranın ya da yapılan giderin, gelir vergisi kapsamında değerlendirilebilmesi için ilk şart, o giderin şirket kazancı karşılanmış olmasıdır. Ayı şekilde yapılan harcama Vergi Usul Kanununda belirtilen kurallara uygun olarak belgelenmelidir. Buna göre, gelir vergisi mükellefi olanlar olanlar KKEG giderleri şöyle sıralanabilir.

 
  • Vergi mükelleflerinin eşi, çocukları veya kendileri için şirket bütçesinden aldıkları nakit paralar ya da maddi değerler,
  • Vergi mükelleflerinin eşi, çocukları veya kendileri için ödenen çeşitli ücretler, aylık maaşlar, tazminatlar ya da ikramiyeler,
  • Vergi mükelleflerinin eşi, çocukları veya kendileri için açtığı cari hesap ya da alacakları için işlenecek faizler,
  • Mükellef tarafından taahhüt edilen ve sermaye için işleneceği bildirilen faizler,
  • Vergi mükellefinin kendi suçlarından kaynaklanan vergi ya da para cezaları veya tazminatlar,
  • Tüm tütün ya da tütün ürünleri reklam ve ilan giderleri,
  • Alkollü içki ya da alkol ilanları ya da reklamları için harcanan giderler,
  • Tekne, sürat teknesi, kotra, yat ve benzeri gibi motorlu deniz taşıtlarının ya da uçak, ve helikopter gibi hava taşıtlarının şirketin esas çalışma kolu dışında kullanılmasından doğan giderler ve/veya amortismanlar ( bu araçların kiralanması ya da şirkete kayıtlı olmasının önemi yoktur),
  • Televizyon ve radyo yayınlarından ya da basın yayım kanallarındaki faaliyetlerden kaynaklı olarak ödenmesi gereken maddi manevi tazminatlardan ya da kesilen cezalar.
 

Gelir Vergisi Kanununu kapsamına girmemektedir. Bunların yanı sıra şirket için dahi olsa belgelenmeyen tüm harcamalar yine gelir vergisi kapsamına girmez ve KKEG olarak kabul edilir.

 

İlgili İçerik; Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

 

İlgili İçerik; Influencerlara Yeni Vergi Düzenlemesi 
 

 Gelir Vergisi Mükellefliği İçin Kanunen Kabul Edilmeyen Gider Listesi

 

Kurumlar Vergisi Mükellefi Olanlar için KKEG Listesi

 
  • Şirket ya da kurumun öz sermayesi ile ödenen ve/veya hesaplanan faizler,
  • Örtülü sermaye ile hesaplanan ve/veya ödenen kur farkı, faiz ve benzeri giderler,
  • Kurumlar vergisi ve diğer vergiler de dahil olmak üzere gecikme cezalarının tüme ve ilaveten gecikme zamları,
  • Herhangi bir sebepten satılan menkul kıymetlerin değerinin altında satılmasından doğan tüm zararlar ve bu zararlar için ödenen komisyonlar,
  • Örtülü şekilde dağıtılan gelirler,
  • Kurum yöneticilerinin, hissedarlarının,personelinin ya da bizzat kurumun kendisinden tüm tazminat masrafları,
  • Radyo, televizyon ve basın yayım organlarında işlenen suçlara ödenen tazminat ve diğer giderler,
  • Tekne, sürat teknesi, kotra, yat ve benzeri gibi motorlu deniz taşıtlarının ya da uçak, ve helikopter gibi hava taşıtlarının şirketin esas çalışma kolu dışında kullanılmasından doğan giderler ve/veya amortismanlar ( bu araçların kiralanması ya da şirkete kayıtlı olmasının önemi yoktur),
  • Yönetim kurulu üyelerine ödenen ikramiyeler,
  • Yasal olarak uygun bulunmayan yardım ve bağışlar,
  • Tüm tütün ya da tütün ürünleri reklam ve ilan giderleri,
  • Alkollü içki ya da alkol ilanları ya da reklamları için harcanan giderler.
 

Kurumlar Vergisi Kanununu kapsamına girmemektedir. Bunların yanı sıra şirket için dahi olsa belgelenmeyen tüm harcamalar yine gelir vergisi kapsamına girmez ve KKEG olarak kabul edilir.

 

İlgili İçerik; Fatura Çeşitleri Hakkında Bilmeniz Gereken Önemli Bilgiler

 

İlgili İçerik; Muhasebe Terimleri Sözlüğü

 
İlgili İçerik; Vergi Dilimleri Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler (2021) 



Kurumlar Vergisi Mükellefliği İçin Kanunen Kabul Edilmeyen Gider Listesi

 

Vergi Hukukunun Genel İlkelerine Aykırı Olan KKEG Listesi

 

Bu KKEG listesi, genel ilkelere ilaveten kanunen kabul edilmeyen diğer giderleri kapsamaktadır.

 
  • Kişi, kurum ya da şirketlerin , kazanç elde etmesi ve/ veya kendini idame ettirmesi ile ilgili olmayan tüm giderler,
  • Sebebi ve amacı her ne olursa olsun belgelendirilmeyen tüm giderler,
  • Kanunlar tarafından yasaklanmış faaliyetler için harcanan tüm giderler,
  • Dönemsellik ilkesine uymayan ve bu sebeple gider listesine dahil edilmeyen tüm ödemeler.
 

E-ticaret sitesi kurduğunuzda ya da şu an faaliyet gösteriyorsa, tüm muhasebe işlerinizi tek bir noktadan yönetmek daha kolay olacaktır. Kanunen kabul edilmeyen giderlerin Geçici Vergi beyannamesinde gösterilmesi ve kkeg muhasebe kaydı konusunda muhasebecinizden destek alabilirsiniz. Vergiye tabi olan tüm belgelerinizin takibini vergi uygulamalarından da kontrol edebilirsiniz.

 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<