Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Start Up Nedir?

Güncelleme Tarihi: 08.01.2024

İçindekiler;

Son yıllarda adını sıklıkla duyduğumuz start up terimi, dilimizde de bu İngilizce karşılığı ile kullanılıyor. En genel anlamıyla yeni girişim, yeni iş fikri olarak adlandırabileceğimiz star up konusunda tüm merak ettiklerinizi bu içeriğimizde bulabilirsiniz.

 

Start Up Nedir? Start Up ile İlgili Merak Ettiğiniz 5 Kilit Başlık adlı içeriğimizde Start up ne demek, start up fikirleri nelerdir sorularına cevap aramaya çalışacağız.



Start Up Nedir - Start Up Hakkında 5 Önemli Başlık
 

Start Up Nedir?

 

Girişim faaliyeti olarak da adlandırabileceğimiz start up, yeni kurulan ve hızlı büyüme gösteren müesseseleri tanımlamak için kullanılır. Pazardaki bir boşluktan ya da ihtiyaçtan doğan start up girişimleri yenilikçi bir süreç, hizmet ya da ürün sunarak piyasaya çıkarlar.

 

Start up nedir sorusuna cevaben, hızlıca ölçeklendirilebilir bir iş modeli yaratmak için faaliyete geçen küçük işletmedir diyebiliriz. Start up kelimesine karşılık olarak girişim ve yeni girişim gibi kavramlar önerildi ise de bunlar günlük kullanımda karşılığını bulmamış ve start up olarak kullanılmaya devam etmiştir.

 

İlk olarak 2010 yılında ortaya çıkan ve Amerika’dan dünyaya yayılan Start up, pek çok farklı ülkede başarılı örneklerini oluşturmuş ve heyecan verici bir sektör haline gelmiştir. Henüz on yıllık bir geçmişi olduğu için start up girişimin çok net bir tanımı da yoktur. Burada önemli olan, pazardaki dinamikleri takip edip eksikleri görmek ve parlak bir fikir ile alışılmışın dışında çözüm üretebilmektedir.

 

Start up girişimlerde risk faktörü fazladır. Yeni bir fikir çok başarılı da olabilir, başarısızlıkla da sonuçlanabilir. Start up şirketlerin ne zaman kurulduğu ile değil, geliştirdikleri fikirler ve sundukları çözümlerle ilgilendiği için örneğin 10 yıllık bir şirket de start up projesi ile karşımıza çıkabilir. Ancak şirketin zaten bu geçen on yılda büyüyüp gelişmiş olması beklendiği için start up genellikle yeni şirketlerle birlikte anılır.

 

Çünkü, start up nedir sorusuna verilen cevapların ortak noktası, şirketlerin hızlı büyüme yeteneğidir. Yukarıya doğru giden bir ivme ile ölçeklendirilen bu şirketler, büyüme eğilimde olan şirketler olarak da nitelenebilir. Start up ile ilgili bir diğer önemli nokta ise global pazarda var olmalarıdır. Örneğin Türkiye çıkışlı bir start up şirketi Almanya ya da İngiltere’de de faal olabilmelidir. Girişim ile start up arasındaki önemli farklardan biri de budur.



 

İlgili İçerik; Finansal Planlama Rehberi

 

İlgili İçerik; İşinizi E-ticarete Taşımanız için 9 Önemli Neden



Start Up Nedir
 

Start Up ve Girişimcilik Arasındaki Farklar Nelerdir?

 

Start Up Nedir? Start Up ile İlgili Merak Ettiğiniz 5 Kilit Başlık adlı yazımızın bu bölümünde sizlere Start Up ve Girişimcilik arasındaki farklar hakkında bilgi vereceğiz. Siz de bu bölümü inceleyerek Start up ve Girişimciliği birbirinden ayıran unsurlar hakkında bilgi alabilirsiniz.

 
  • Start up projeleri ve girişimler arasındaki temel farklardan biri olaylara yaklaşımındaki yani problemlere bakış açısındaki farklarıdır.
 

Girişimcilik; denenmemişi denemez, bunun yerine sektördeki herhangi bir sorunun halihazırda var olan çözümüne katkı sunar ya da bu çözümü revize eder. Start up projelerinin çıkış nokta ise zaten o bulunmayan çözümün kendisidir. Problemi tespit eder ve çözmek için AR-GE çalışmaları yapar.

 
  • Her yeni girişim risklidir ancak girişimlerdeki risk faktörü son derece azdır.
 

Daha önce çözüme ulaşmış sorunlara benzer çözümler getirdikleri için daha güvenli bir alanda ilerlerler.

 
  • Start up projelerinde risk faktörü son derece yüksektir.
 

Önlerinde daha önce denenmiş ve başarıya ulaşmış bir model olmadığı için start up projeleri başarısız olabilir.

 
  • Start up ve girişimcilik arasındaki başka bir fark ise kar amaçlarıdır.
 

Girişimler, doğası gereği zaten kar elde etmek için kurulmuş, geleneksel yöntemleri benimseyen işletmelerdir. Start up projelerinde ise amaç karlılık elde etmekten çok farkındalık yaratmaktır.

 
  • Hitap ettiği alanlar da girişimcilik ve start up ve girişimciliği birbirinden ayırır.
 

Biraz önce söylediğimiz yeni girişimciler yerel, bölgesel ya da en fazla ulusal pazarda faaliyet gösterir ve bu bölgelerin tüketici davranışlarına göre şekillenirler. Oysa yeni nesil girişim olarak anılan start up daha global pazar odaklıdır. Sunduğu ürün, hizmet ya da çözüm genellikle dünyanın her yerinde ilgi uyandırabilecek bir fikir olur.

 

İlgili İçerik: Girişimciler Neden E-Ticaret Sitesi Kurmalı?

 

İlgili İçerik; 5 Adımda İnternette Kendi Markanızı Yaratın


İlginizi Çekebilir; Online Alışveriş Sitesi Kurmak İçin Gerekenler


Start Up ve Girişimcilik Arasındaki Farklar
 

Start Up Nasıl Kurulur?

 

Yeni bir fikir, iş modeli ya da problem çözümü ile ortaya çıkan start up fikirlerini hayata geçirmek öncelikle çok iyi bir araştırma süreci gerektirir. Yeni ve yaratıcı fikirler; çalışma, sabır ve araştırmalarla birleştiğinde bir start-up projesi ortaya çıkar.

 

Projeye başlamadan önce, yeni girişim yapılacak sektör iyi incelenmeli ve dikkatli gözlemler yapılmalıdır. Örneğin başarılı bir taksi kullanma uygulaması olan Uber’den önce de muhtemelen binlerce kişi bindiği taksiden şikâyet etmiştir ama kimse bu soruna çözüm odaklı bakmamıştır. Dolayısı ile çözüm odaklı yaklaşmak ve analitik düşünmek de start up projelerinin olmazsa olmazıdır.

 

Eksikler görülüp, çözüm fikri üretildikten sonra start up projesi için inceleme, gözlem, araştırma ve geliştirme süreçleri başlar. Fikrin düşünceye, düşüncenin de tasarıma dönüştüğü bu aşama çoğu kez uzun ve zahmetli olabilir.

 

Start up projesi tam olarak hayata geçirilmeden önce prototipler hazırlanmalı, kullanıcı deneyimine sunulmalı, test aşamalarından geçilmelidir. Prototip başarılı olduğu takdirde finansal kaynak aranmalı, yatırımcı ya da kurucu ortak bulunmalıdır.

 

Start up projeleri piyasa ilk ortaya çıktığı zaman geri bildirimleri dikkatlice değerlendirmelidir. Örneğin Amazon.com’un kurucusu Jeff Bezos, Amazonu ilk kurduğunda sürekli şikâyet aldığından ve bütün şikayetleri ciddiye alarak nasıl çözüm bulduğundan bahseder. Yeni girişimlerde kullanıcı deneyimlerini ciddiye almak ilerlemenin temel faktörlerindendir.


 

İlginizi Çekebilir; E-ticaret ve Kitle Psikolojisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

İlginizi Çekebilir; e-Fatura, e-Arşiv Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gereken 10 Madde



Start Up Nasıl Kurulur
 

Start-Up Şirketler Hangi Alanlarda Faaliyet Gösterir?

 

Start up girişimler söz konusu olduğunda yaygın olarak düşünülen bu şirketlerin genellikle teknoloji ve yazılım alanında hizmet verdiğidir. Bu genel kanı büyük ölçüde doğrudur; çoğu start up girişimi yazılım alanında faaliyet göstermektedir.

 

Ancak teknolojisinin olanaklarını kullanarak geliştirilen ve tasarım, finans, pazarlama, mimari gibi alanlarda çözümler sunan start up projeleri de vardır.

 

İlgili İçerik: E-Ticaret Girişiminiz İçin İş Fikirleri

 

İlgili İçerik: Dünyanın En Büyük E-ticaret Markalarının Girişim Hikayeleri



Start Up Şirketlerin Bulunduğu Alanlar
 

Start-Up Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Start Up Nedir ve Start Up ile İlgili Merak Ettiğiniz 5 Kilit Başlık adlı yazımızda sizlere Start – Up , Start Up ve girişimcilik arasındaki farklar ve Start up şirketlerin faaliyet alanları hakkında bilgi verdik. Bu bölümde ise Start up kurarken nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsedeceğiz.

 
  • Start up kurmak isteyenlerin birçok korkusu bulunmaktadır. Başarılı bir start up projesi için ilk olarak bu korkuları yenmeniz gerekmektedir.

  • Start-up kurma aşamasında ilk olarak yapamanız gereken şeylerden birisi iş planı hazırlamaktır. İş planı daha hızlı bir şekilde hareket etmenizi kolaylaştıracaktır.

  • Start-upınız için sermaye yetersizliği ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu aşamada yen iş fikriniz için bir yatırımcı ile görüşebilir ve melek yatırımcı bularak start upınızı daha hızlı bir şekilde hayata geçirebilirsiniz.

  • Yatırımcı ararken genellikle sunum yapmanız gerektiği için start up planınızı iyi hazırlamanız oldukça önemlidir.
 

İlgili İçerik: Girişimci Adaylarının Yenmesi Gereken 5 Korku

 

İlgili İçerik: Melek Yatırımcı Nasıl Bulunur ve İkna Edilir? (2021)



Start Up Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
 

E-ticaret ile İlk Projenizi Yaratın

 

E-ticaret alanında yeni bir iş fikriniz varsa sizler de e-ticaret sitenizi kurarken Ticimax e-ticaret alt yapılarını tercih edebilir ve hızlı bir şekilde yeni işinizi hayata geçirebilirsiniz. Ticimax e-ticaret alt yapıları içerisinde bulunan modüller sayesinde işinizi daha hızlı kurabilir ve satışlarınızı çoklu kanallar aracılığıyla yürüterek gelir elde edebilirsiniz.

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax