Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

E-ticarette Kategori Yönetimi Nasıl Yapılır?

Güncelleme Tarihi: 14.12.2023

İçindekiler;

E-ticarette kategori yönetimi, internetten satış yapan markaların ürün ve hizmetlerini tüketicilere doğru bir şekilde ulaştırmasını sağlar. Profesyonel bir şekilde kategori yönetimi yapmak iste markaların hem arama motorlarındaki görünürlüğünü hem de satışlarını artırmalarına yardımcı olur.

 

E-ticarette kategori yönetimi yapmak için işletmelerin hiyerarşi, adlandırma, kategori tasarımı ve seo süreçlerini profesyonel bir şekilde yönetmesi gerekir. Profesyonel bir şekilde yönetim yapmak için ise markaların dikkat etmesi gereken birçok unsur bulunmaktadır.

 

E-ticarette Kategori Yönetimi Nasıl Yapılır adlı bu yazımızda e-ticaret sitesi kurma sürecinde kategorilerinizi nasıl oluşturacağınız hakkında bilgiler vereceğiz, e-ticaret sitelerindeki kategori türleri hakkında sizleri bilgilendirirken dikkat etmeniz gereken konulardan da bahsedeceğiz. Siz de bu yazımızı inceleyebilir ve E-ticarette Kategori Yönetimi Nasıl Yapılır sorunuza yanıt bulabilirsiniz.

 

E-ticarette Kategori Yönetimi Nasıl Yapılır?

 

İlginizi Çekebilir: E-ticaret Nedir

 

E-ticarette Kategori Yönetimi Nedir?

 

E-ticarette kategori yönetimi, bir e-ticaret sitesinde yer alan ürün ve hizmetlerin sınıflandırılmasına verilen isimdir. Genellikle kullanıcı dostu bir alışveriş deneyimi sunarken tüketicilerin satın almak istedikleri ürün ve hizmetlere de kolayca ulaşmasına olanak tanır.

 

E-ticarette Kategori Yönetiminin Önemi

 

E-ticarette kategori yönetimi yapmak işletmeler için oldukça önemlidir. Çünkü e-ticaret firmaları kategori yönetimi sayesinde birçok avantajdan yararlanabilir.

 
  • Profesyonel bir şekilde yapılan e-ticarette kategori yönetimi kullanıcı deneyiminin iyileşmesini sağlar.
  • Tüketiciler aradıkları ürün ve hizmetlere daha kolay bir şekilde ulaşabilir.
  • E-ticarette kategori yönetimi yapmak markaların satışlarını artırır.
  • Yapılan seo çalışmaları sayesinde e-ticaret firmaları arama motorlarında görünürlük elde eder ve böylece satışlarını artırma fırsatı yakalar.
  • E-ticaret firmaları müşteri sadakatini artırabilir.
  • Markalar e-ticaret sitelerinde yer alan özel teklifleri, indirim ve kampanyaları ön plana çıkararak daha fazla satış yapabilir.
  • Kategori raporları sayesinde kategorilerin performansını analiz edebilmek mümkün hale gelmektedir.
 

Bu tür avantajlardan yararlanmak isteyen e-ticaret firmalarının kategori yönetimini profesyonel bir şekilde yapmaya özen göstermesi gerekmektedir.

 

E-ticarette Kategori Yönetimi Önemi

 

E-ticarette Kategori Türleri

 

E-ticaret sitelerinde kategori yönetimi yaparken tercih edebileceğiniz birçok kategori türü bulunur. E-ticarette kategori türleri şunlardır:

 
Kategori Türü Açıklaması Örnek
Ürün Kategorisi E-ticaret sitelerinde yer alan en temel kategori türüdür. Ürün ve hizmetleri en genel şekilde ifade eden kategori türüdür. Bir giyim e-ticaret sitesinde yer alan “Kadın Giyim” kategorisi.
Alt Kategori Spesifik ürün grupları hakkında bilgi veren kategori türüdür. Bir giyim e-ticaret sitesinde Kadın Giyim kategorisinin altında yer alan “Elbiseler” kategorisi.
Marka Kategorisi E-ticaret sitelerinde satışa sunulan ürünlerin markaları hakkında bilgi veren kategori türüdür. Bazı altyapılarda marka sayfası olarak da görülebilir. Bir giyim e-ticaret sitesinde yer alan “Deniz Butik” markasına yönelik ürünleri gösteren kategori
Sezon Kategorisi Mevsimlik ürünler satan markaların e-ticaret sitelerinde kullandığı ve sezon ürünlerini gösteren kategori türüdür. Bir e-ticaret sitesinde yer alan “kışlık elbiseler” kategorisi
Kampanya ve İndirim Kategorileri Kampanya ve indirim fırsatı sunan e-ticaret sitelerinde indirime giren ürünleri toplu bir şekilde gösteren kategori türüdür. Örneğin: Black Friday Fırsatları, Siber Pazartesi Fırsatları kategorisi.
Ürün Durumunu Gösteren Kategoriler Bir e-ticaret sitesinde satışa sunulan ürünlerin durumu hakkında bilgi veren kategori türüdür. Örneğin: Stoğa yeniden giren ürünleri göstermek için kurgulanan “yeniden stokta kategorisi” ya da ikinci el ürünleri göstermek için kullanılan “2.el ürünler” kategorisi
 

Bir e-ticaret sitesinde kullanılacak olan ürün, marka, sezon, kampanya ve indirim, ürün durumunu gösteren kategoriler tüketicilerin aradığı ürün ve hizmetlere kolayca ulaşmasını sağlar. İşletmenizin ürün ve hizmetlerini tüketicilere doğru bir şekilde ulaştırarak onların alışveriş deneyimini profesyonel bir şekilde yönetmenize ve satışlarınızı artırmanız olanak tanır.

 

E-ticarette Kategori Yönetimi Nasıl Yapılır?

 

E-ticarette kategori yönetimi nasıl yapılır sorusuna yanıt arayan kişi ve işletmelerin planlı bir şekilde hareket etmesi gerekir.

 
  • Kategori yapısının belirlenmesi
  • Kategorilerde kullanılacak olan anahtar kelimelerin tespiti
  • Kategori isimlerinin ve açıklamalarının hazırlanması
  • Kategori görsellerinin hazırlanması
  • Ürünleri ekleme ve yönetme
 

E-ticarette kategori yönetimi yapmak isteyen markaların yapması gereken çalışmalardır. Bu her çalışmanın profesyonel bir şekilde planlanması ilerleyen süreçlerde markaların avantajlardan yararlanmasına olanak tanır.

 

İlginizi Çekebilir: E-ticaret Nasıl Yapılır

 

E-ticarette Kategori Yönetimi Aşamaları

 

Kategori Yapısını Belirleyin

 

E-ticarette kategori yönetimi yaparken kategori yapısını belirlemek, işletmelerin ürün ve hizmetlerini müşterilerine kolayca ulaştırmaları için önemli bir adımdır. Bu süreçte kategori yapısı oluşturulurken sitede kullanılacak olan ana kategoriler, alt kategoriler, marka kategorileri iyi bir şekilde belirlenmelidir.

 

Kategori yapısını belirlemeden önce markaların rakipleri incelemesi ve analiz etmesi gerekir. Bununla beraber kategori hiyerarşisinin de doğru bir şekilde kurgulanması gerekmektedir. Ana kategoriler belirlendikten sonra alt kategorilere de yer vermeyi unutmamanız oldukça önemlidir.

 

Kategori yapısı bir işletmenin büyümesini etkileyecek faktörler arasında yer aldığı ve e-ticaret firmalarının satışlarını artırmalarına olanak tanıdığı için oldukça önem verilmesi gereken konular arasında yer alır.

 

Kategorilerde Kullanacağınız Anahtar Kelimeleri Belirleyin

 

E-ticarette kategori yönetimi nasıl yapılır diyen kişi ve işletmelerin kategorilerini belirlerken anahtar kelimelerine de önem vermesi gerekir. İlk başta yapılan seo uyumlu bir kategori çalışması markanızın organik arama sonuçlarındaki görünürlüğünü olumlu etkileyebilir ve bu da uzun vadede satışlarınızı ve marka bilinirliğiniz artırmanıza yardımcı olabilir.

 

Bu nedenle e-ticaret sitenizde kullanacağınız kategorileri belirledikten sonra Ahrefs, Semrush, Keywordtool gibi analiz araçları ile ilgili kategorilerin nasıl arandığı, arama hacimlerini, rekabet yoğunluğunu da analiz etmeniz gerekmektedir. Böylece doğru bir şekilde seo çalışması yapabilir ve ürünlerinizi daha fazla kişiye ulaştırabilirsiniz.

 

E-ticarette Kategori Yönetimi Anahtar Kelime Seçimi

 

Kategori İsimlerini ve Açıklamalarını Hazırlayın

 

E-ticarette kategori yönetimi yapmak istiyorsanız oluşturduğunuz kategorilerin organik sıralamalarda yer alması ve ziyaretçi çekmesi için kategori açıklaması da yazmanız gerekir. Kategori isimlerini ve açıklamalarını hazırlarken de arama motorlarını göz önünde bulundurarak hareket etmeniz gerekmektedir.

 

Bu noktada kategori içeriği yazarken seo uyumlu bir yapıda çalışmaya özen göstermeniz oldukça önemlidir. Anahtar kelimeler ve semantik anahtar kelimeler ile hazırlanan kategori açıklamaları sayesinde e-ticaret sitenizin kategorilerini Google arama sonuçlarında ön plana çıkarabilir ve böylece organik trafik elde ederek satışlarınızı artırabilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir: SEO Uyumlu İçerik Nasıl Üretilir

 

Kategori Görsellerini Hazırlayın

 

E-ticarette kategori yönetimi yaparken önem verilmesi gereken bir diğer konu da kategori görselleridir. Kategori görsellerini profesyonel bir şekilde hazırlayarak hedef kitlenizde yer alan kişilerin dikkatini çekebilirsiniz.

 

Bu noktada profesyonel ürün fotoğrafı çekimi yapabilir, kategori açıklamalarında kullanacağınız görselleri de kategori ile uyumlu bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Yapacağınız bu çalışma sayesinde sitenizi ziyaret eden kişilerin etkileyerek satışlarınızı artırabilirsiniz.

 

E-ticarette Kategori Görselleri

 

Ürünleriniz Ekleyin ve Yönetin

 

E-ticaret sitenizin kategori yapısını belirledikten sonra ürün ekleme ve yönetme süreçlerini de tamamlamanız gerekir. Sitenizde yer alan kategorilerde ürün bulunması daha fazla kullanıcı çekmenize olanak tanır. Bu süreçte ürün eklerken bread crumb ve kategori seçiminin doğru bir şekilde yapılması da kullanıcı deneyimini artırırken satışlarınız üzerinde olumlu etkiler yaratır.

 

Ticimax ile Kategorilerinizi Kolayca Yönetin

 

E-ticaret sitenizi Ticimax ile kurarak ya da Ticimax’a taşıyarak sizler de kategori yönetimini profesyonel bir şekilde yapabilirsiniz. Ticimax’ın gelişmiş özellikleri sayesinde kategorilerinize özel satış raporlarına ulaşabilir, hangi kategoriyi ön plana çıkarmak istediğinize yönelik kararları daha hızlı ve doğru bir şekilde alarak satışlarınızı artırabilirsiniz.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax