Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Ticarette Rekabet: Ticarette Rekabet Nasıl Yapılır?

Güncelleme Tarihi: 26.01.2024

İçindekiler;

Ticarette rekabet, ticari faaliyet göstererek gelir elden işletmelerin diğer işletmelerle bulunduğu pazarda rekabet avantajı elde etmek için farklı stratejiler ve yöntemler kullanarak mücadele etmesine verilen isimdir. İşletmeler rekabet avantajı elde etmek, kârlılık yaratmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için ticarette rekabet etmeye çalışmaktadır.

 

Genellikle rakipleri ile rekabete girmek isteyen işletmeler bu noktada rekabet avantajı elde etmek için farklı stratejiler kurgular. Fakat kurgulanacak stratejilerden verim elde etmek ve başarıyı yakalamak için işletmelerin doğru taktikler geliştirmesi gerekmektedir. Aksi takdirde yapılan hatalardan dolayı stratejileri kurgulamak zor olabilir ve bu da ticarette rekabet edememeye neden olabilir.

 

Ticarette Rekabet: Ticarette Rekabet Nasıl Yapılır adlı bu yazımızda sizlere rakipleriniz ile nasıl rekabet edeceğiz hakkında bilgiler vereceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve bu konu hakkında bilgi edinebilirsiniz.


Ticarette Rekabet: Ticarette Rekabet Nasıl Yapılır?
 

Ticarette Rekabetin Avantajları

 

Ticari faaliyet gösteren işletmeler rakipleri ile rekabet edebilmek adına doğru stratejiler geliştirirlerse birçok avantajdan yararlanabilmektedirler. Ticarette rekabet etmenin işletmelere sağladığı avantajlar şunlardır:

 
  • Ticarette doğru stratejiler ile rekabete girmek işletmelerin maliyetlerini düşürmelerini sağlar.
  • Düşük maliyetler sayesinde markalar rakiplerine oranla daha iyi bir rekabetçi fiyat stratejisi geliştirebilir.
  • Ürün ve hizmet kalitesinde rekabetçi bir strateji geliştirmek müşterilerin markalara olan güvenini artırmaktadır.
  • Müşteri memnuniyetinin artırılması ve müşteri hizmetlerinin iyileştirilmesi markaların pozitif itibar oluşturmalarına olanak tanımaktadır.
  • Ticarette rekabet etmek için geliştirilen stratejiler sayesinde markalar marka bilinirliğini artırabilmektedir.
  • İşletmeler geliştirdikleri rekabetçi stratejiler sayesinde rakiplerinden ayrışabilmektedir.
  • Ticarette geliştirilen pazarlama stratejileri markaların hedef kitlesine ulaşmasını kolaylaştırmaktadır.
  • Yerel pazarlarda ticarette rekabet eden ve başarıya ulaşan markalar global pazarlara daha hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabilmektedir.
  • Markaların global pazarlara açılması ise döviz geliri elde etmelerini sağlarken daha hızlı büyümelerini ve stratejilerini güçlendirmelerini sağlamaktadır.
  • Ticarette rekabet gücünü eline alan markalar zamanla sosyal sorumluluk projelerine katılarak tüketici güvenini kazanmakta ve marka itibarını güçlendirme fırsatı elde etmektedirler.
 

Bu tür avantajlardan yararlanmak isteyen her markanın iyi bir rekabetçi strateji geliştirmesi oldukça önemlidir. Böylece rakiplerinize göre daha iyi bir başarı elde edebilir ve markanızı kolayca güçlendirebilirsiniz.

 

Ticarette Rekabet Nasıl Yapılır?

 

Rekabetçi bir ticaret stratejisi geliştirmek isteyen her markanın yanıt aradığı sorulardan birisi ticarette rekabet nasıl yapılır sorusudur. Ticarette rekabet edebilmek için her markanın planlarını iyi bir şekilde kurgulaması gerekmektedir. Bu nedenle ticarette rekabet edebilmek için:

 
  • Pazar araştırması yapın.
  • Hedef kitlenizi belirleyin.
  • Rakiplerinizi analiz edin.
  • Fiyatlandırma stratejinizi belirleyin.
  • Ürün ve hizmet kalitesine önem verin.
  • Müşteri hizmetleri ile markanızı ön plana çıkarmaya çalışın.
  • Pazarlama stratejinizi kuvvetlendirin.
  • İş birlikleri ve sponsorluklar ile markanızı ön plana çıkarın.
 

Sizler de ticarette rekabet nasıl yapılır diyorsanız bu konulara önem verebilir ve stratejinizi kolayca geliştirebilirsiniz. Gelin şimdi bunlara detaylı bir şekilde göz atalım.

 

Pazar Araştırması Yapın


Ticarette Rekabet: Pazar Araştırması
 

Ticarette rekabet etmek isteyen her markanın yapması gereken çalışmaların başında pazar araştırması yer almaktadır. Pazar araştırması markaların mevcut pazarlarındaki müşteri taleplerini ve ihtiyaçlarını anlamak için önemli bir araştırmadır.

 

Bunun yapı sıra ticarette rekabetçi strateji geliştirecek olan markalar yaptıkları pazar araştırması çalışmaları sayesinde kendi ürün ve hizmetlerinin pazarın taleplerine yanıt verip vermediğini anlamasını da kolaylaştırır. Böylece işletmeler yapacakları araştırmalar sayesinde ürün ve hizmet kalitelerini artırabilmektedir.

 

Hedef Kitlenizi Belirleyin ve Analiz Edin

 

Ticarette rekabet nasıl yapılır diyorsanız önem vermeniz gereken bir diğer konu da hedef kitle belirlemek ve bu hedef kitleyi analiz etmek olmalı. Çünkü mevcut bir pazarda aynı sektörde faaliyet göstereceğiniz tüm işletmeler aynı tüketici grubuna ulaşmak ve onlara ürün ve hizmetlerini satmak ister.

 

Bir marka hedef kitlesini ne kadar iyi analiz eder ve tanırsa geliştireceği rekabetçi stratejilere de o doğrultuda karar verebilir. Bu nedenle sizler de rekabetçi strateji belirleyerek rakiplerinizin önüne geçmek istiyorsanız hedef kitlenizi belirlemeli ve iyi bir şekilde analiz etmelisiniz.

 

İlginizi Çekebilir:Hedef Kitle Nedir

 

Rakiplerinizi Belirleyin ve Analiz Edin


Ticarette Rekabet: Rakip Analizi
 

Ticarette rekabetin olmazsa olmazlarından birisi rakiplerinizi belirlemek ve analiz etmek olmalıdır. Çünkü aynı hedef kitleye ulaşmak isteyen rakiplerinizin büyük bölümü farklı stratejiler ile hareket etmektedir .Bu nedenle rakipleri belirlemek ve analiz etmek rakiplerinizi tanımanızı sağlayacak ve onların stratejileri hakkında bilgi sahibi olmanızı kolaylaştıracaktır.

 

Bu nedenle ticarette rekabet nasıl yapılır diyen kişi ve işletmelerin ilk olarak mevcut pazarlarındaki büyük, orta ve küçük boyutta olan rakiplerini belirlemesi gerekir. Ardından rakiplerini incelemesi ve onların güçlü ve zayıf yönlerini belirlemesi oldukça önemlidir .Böylece markanızın mevcut durumu hakkında da bilgi olabilir rakipleriniz için kritik olan noktaları kendiniz için bir fırsata dönüştürebilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir:Rakip Analizi Nedir

 

Fiyatlandırma Stratejinizi Doğru Kurgulayın

 

Ticarette rekabet etmek dendiğinde herkesin ilk aklına gelen çalışmalardan birisi fiyatlandırmadır. Çünkü genellikle her marka doğru bir fiyatlandırma stratejisi ile rakiplerinin önüne geçmeyi hedeflemektedir. Bu noktada da belirleyeceğiniz fiyat stratejisinin rekabetçi olmasına özen göstermeniz oldukça önemlidir. Rekabetçi bir fiyat stratejisi belirlemek için de:

 
  • Ürün maliyetlerini profesyonelce analiz edin.
  • Pazar araştırması yapmaya özen gösterin.
  • Müşterilerinize güven vermek için değer bazlı fiyatlandırma yapın.
  • Esnek fiyatlandırma stratejisi kurgulayın.
  • Müşteri geri bildirimlerinize önem verin ve fiyat konusundaki talepleri göz önünde bulundurun.
  • Talep ve fiyat arasındaki duyarlılığı değerlendirin.
 

Bunlara önem vererek sizler de fiyatlandırma stratejiniz doğru bir şekilde kurgulayabilirsiniz.

 

Ürün ve Hizmet Kalitesine Önem Verin

 

Ticarette rekabet etmek istiyorsanız ürün ve hizmet kalitesine de önem vermeniz gerekir. Çünkü e-ticaret siteleri üzerinden alışveriş yapacak olan kişiler kaliteli ürünler satın almak ister. Bu noktada da aslına bakıldığında markaların kaliteli ürünler satmaya yönelmesi gerekir. Çünkü kaliteli ürün satışı yapmak işletmelerin müşteri memnuniyetini artırırken müşterilerin markaya duyduğu sadakati de güçlendirmektedir. Bu nedenle e-ticaret yapmak isteyen her kişi ve işletmenin kaliteli ürünler satmaya yönelmesi oldukça önemlidir.

 

Müşteri Hizmetleri ile Markanızı Ön Plana Çıkarmaya Çalışın


Ticarette Rekabet: Müşteri İlişkileri
 

E-ticaret siteleri üzerinden alışveriş yapan kişilerin bazı noktalarda markalar ile iletişime geçtiği bilinmektedir. Bunlar genellikle bilgi, istek, öneri ya da şikayet olabilmektedir. Markaların müşteri hizmetlerinde karşılaşabilecekleri talepleri profesyonel bir şekilde yürütüyor olması da müşterilerin markaya duyduğu sadakati artıracak ve bu da markaların ticarette rekabet etmesini kolaylaştıracaktır.

 

İlginizi Çekebilir:Müşteri Analizi Nedir

 

Pazarlama Stratejinizi Kuvvetlendirin

 

Ticarette rekabetin olmazsa olmazlarından birisi pazarlamadır. Genellikle her marka hedef kitlesinde yer alan kişilere ulaşmak adına pazarlama çalışmaları yapmaktadır. Bu noktada da işletmelerin doğru bir pazarlama stratejisi uygulaması rakiplerinden daha fazla görünür olmasını sağlayacak ve buda ticarette rekabet etmeyi kolaylaştıracaktır.

 

Pazarlama stratejisini kuvvetlendirmek isteyen markaların bu nedenle sosyal medya pazarlaması, seo, ınfluencer marketing, afilliate marketing, reklam yönetimi, video pazarlama ve içerik pazarlama gibi her alanda stratejisini kuvvetlendirmesi gerekir. Böylece rakiplerinizden daha fazla görünür olabilir, hedef kitlenize ulaşabilir ve satışlarınızı artırarak ticarette rekabet avantajı elde edebilirsiniz.

 

Ticimax ile E-ticarete Başlayın

 

E-ticaret ile internetten ürün satmak için Ticimax’ı tercih edebilir ve Ticimax e-ticaret altyapısında yer alan modül ve özellikle ile çalışmalarınızı kuvvetlendirerek rekabet avantajı elde edebilirsiniz.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax