Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Mali Mühür Nedir? E-imza ile Arasındaki Farklar Nelerdir?

Güncelleme Tarihi: 27.12.2022

İçindekiler;

Günümüzde dijitalleşmenin artmasıyla birlikte pek çok kurumda pek çok işlem elektronik ortamda yapılmaya başlanmıştır. Mali mühür bu noktada kurumların kaşelerini elektronik ortamda kullanması ve bu sayede evrak işlerini daha hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirmeye yarayan bir uygulamadır. Yazımızda mali mühür nedir ve mali mühür başvurusu ve e-imza arasındaki farklar gibi konularda bilgi edinebilirsiniz.



Mali Mühür Nedir? E-imza ile Arasındaki Farklar Nelerdir?

 

Mali Mühür Nedir?

  
 

Mali mühür günümüzde dijitalleşmenin her kurum ve birimde yaygınlaşmasıyla birlikte firmaların kaşelerini elektronik forma döndürme şeklidir. Mali mühür aynı zamanda bir e-imza çeşididir. Mali mühür ile firmalar kaşelerini elektronik ortamda kullanabilir ve evraklar daha hızlı ve güvenli bir şekilde işleme koyulabilmektedir. Elektronik kaşe yerine geçen mali mühür günümüzde e-faturaların gizliliği, güvenliğine önemli katkılar sunmaktadır.

 

İlgili İçerik; Mali Tablo Hakkında Bilinmesi Gerekenler


Mali Mühür Nedir?

 

Mali Mühür Nasıl Alınır?

  
 

Mali mühür nasıl alınır sorusu sıklıkla merak edilmektedir. Mali mühür Tübitak tarafından firmalara ulaştırılmaktadır. Tüzel firmalar mali mühre sahip olmak istediklerinde mali mühür başvurusu yapmaları gerekmektedir. Mali mühür başvurusu dediğimizde Kamu Sertifikasyon Merkezi’nin internet sayfasından başvuru formu doldurularak yapılmaktadır.

  
 

Mali Mühür Sertifika İşlemleri ilgili internet sayfasına girilerek Mali Mühür Başvuru Portalı - Başvuru Girişi- Yeni Mali Mühür başvurusu yapmak için "Sertifika Başvurusu Yap" butonuna tıklamak gerekmektedir. Doldurulması gereken alanlar arasında; Başvuru tipi (Gerçek/tüzel), Vergi No, kurum İmza yetkilisinin TC Kimlik Numarası, Ad, Soyad, Doğum Yeri ve doğum tarihi istenmektedir. Mali mühür ücretini TUBİTAK’a ileterek alabilirsiniz. İlgili ödemeyi banka şubelerinden, bankaların internet ya da mobil şubelerinden vergi kimlik numaralarınız ile sorgulatarak yapabilirsiniz. Mali mühür şifre de işlemler sonrası verilmektedir.

 

İlgili İçerik; E-fatura, E-arşiv Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gereken 10 Madde

 

Mali Mühür Nasıl Alınır?

 

Mali Mühür Ne İşe Yarar?

 

Mali mühür dijitalleşmenin bir getirisi olarak önümüze çıkmaktadır. Firmalara güvenlik gizlilik ve güvenlik katmak için kullanılmakta ve firmaların işlemlerinde önemli yer kaplamaktadır. Mali mühür almak isteyen firmalar için mali mühür sertifikası alarak hemen işleme alma durumu söz konusudur. Mali mühür firmaların işlemlerini daha hızlı bir şekilde yürütülmesini sağlamaktadır.


Mali mühür günümüzdeki e-dönüşüm uygulamaları adı altında işletmelerin olmazsa olmazı durumundadır. Mali mühür elektronik ortamda yapılan tüm işlemlerin gizlilik ve güvenliğini sağlamaktadır. Güvenliğin yanında işlemlerin daha hızlı şekilde ilerlemesini sağlarken sistemsel olarak önemli kolaylıklar sağlanmaktadır. Mali mühür firmalara kurumsal ve elektronik kaşe kullanma kolaylığını sağlamaktadır. Bu özelliğine bakıldığında bir tür e-imza türü olduğu da söylenmektedir.

 

İlgili İçerik; Bütçe ve Mali Planlama Nedir? Nasıl Yapılır?


Mali Mühür Ne İşe Yarar?

 

Mali Mührü Kimler Kullanır?

 

Mali mührü tüzel ya da gerçek kişiler kullanabilmektedir. Kurumun yetkili olarak bildirdiği şahıslar, mali mührün kullanım alanını oluşturur. Fakat, kurum içerisinde yetkili olan kişilerde değişiklik yaşanırsa, ilgili kişilerin yerine atanan yetkililerin kısa süre içerisinde seçilip, yetkili birimlere bildirilmesi gerekir.

 

İlgili İçerik; Şirket Nasıl Kurulur?

 

Mali Mührü Kimler Kullanır?

 

E-imza ve Mali Mühür Arasındaki Farklar Nelerdir?

 

E-imza ve mali mühür arasındaki benzerlikler ve farklılıklar söz konusudur. E-imza ya da elektronik imza bir kimlik doğrulama sistemidir. Islak imzayla hukuki özellikleri aynı olan e-imza, elektronik ortamlarda işlem yapıldığında işlem yapan kişinin bilgilerini doğruladığını kanıtlamaktadır. Ülkemizde ıslak imza ile aynı değere sahip olan iki farklı elektronik imza türü bulunmaktadır. Bu imza türleri şunlardır; kurumsal e-imza, kurumlar tarafından kullanılan ve ıslak imza ile aynı hukuki değere sahip olan imza türüdür. Bireysel e-imza ise şahıslar tarafından kullanılan e-imza türü olarak bilinmektedir.

 

E-imza, kişilerin kendisini temsil etmesini sağlarken mali mühre bakıldığında kurumsal şirketlerin elektronik fatura ya da diğer elektronik dönüşüm uygulamalarına kayıt olabilmesi ve faydalanabilmesi için gereken bir mühürdür. Mali mühür kurumsal kimlik temsili ile elektronik imzadan ayrılır.

 

E-İmza gerçek kişiye verilir ve kişinin ıslak imzası yerine geçer. Mali mühre bakıldığında ise firmaya verilir, firma kaşesinin elektronik halidir. Şahıs firması sahibiyseniz e-fatura kullanımı için Mali Mühür yerine e-imza kullanabilirsiniz. E-imza her ne kadar ıslak imza ile aynı statüde olan bir imza türü olsa da e-imzanın kullanıldığı alanlar kadar kullanılmadığı alanlarda bulunmaktadır. E-imza; evlilik, emlak alım ve satım ve veraset ve intikal alanlarında kullanıma uygundur.

 

İlgili İçerik; E-ticarette Muhasebe Entegrasyonları Nelerdir?

 

E-imza ve Mali Mühür Arasındaki Farklar Nelerdir?

 

Mali Mührün e-Fatura Uygulamasındaki Önemi Nedir?

 

Evrakların güvenliği e-fatura uygulamalarında oldukça önemlidir. Bundan dolayı da veri güvenliği açısından mali mühür e-faturaların güvenliğinde oldukça önemlidir. Gerçek şahıslar e-imza kullanma seçeneğini de tercih edebilir. Bundan dolayı da mali mühür olmaksızın e-fatura düzenlenemez. Bu sebeple de mali mühür oldukça önem teşkil eder.

 
İlgili İçerik; E-imza Nedir? Elektronik İmza Nasıl Alınır?


Mali Mührün e-Fatura Uygulamasındaki Önemi Nedir?

 

Mali Mührün Geçerliliği Var Mıdır?

 

Mali mühür bir e-imza yerine geçen bir elektronik imza çeşididir. Bu nedenle kurumsal geçerliliği mevcuttur. Mali mühür Tübitak tarafından firmalara ulaştırılmaktadır. Tüzel firmalar mali mühüre sahip olmak istediklerinde mali mühür başvurusu yapmaları gerekmektedir.

 

Kamu Sertifikasyon Merkezi’nin internet sayfasından başvuru formu doldurularak yapılmaktadır. Mali Mühür Sertifika İşlemleri ilgili internet sayfasına girilerek Mali Mühür Başvuru Portalı - Başvuru Girişi- Yeni Mali Mühür başvurusu yapmak için "Sertifika Başvurusu Yap" butonuna tıklamak gerekmektedir. Doldurulması gereken alanlar arasında; Başvuru tipi (Gerçek/tüzel), Vergi No, kurum İmza yetkilisinin TC Kimlik Numarası, Ad, Soyad, Doğum Yeri ve doğum tarihi istenmektedir.

 

İlgili İçerik; E-Fatura Nedir, E Arşiv Fatura Nasıl Kesilir?


Mali Mührün Geçerliliği Var Mıdır?

 

Mali Mühür Kullanım Amaçları Nelerdir?

 

Mali mühür pek çok açıdan kullanılmaktadır. En önemli kullanım amacına bakıldığında ise elektronik ortamdaki işlemlerin güvenle ve hızlı bir şekilde yapılmasını sağlamaktır. Öte yandan elektronik ortamdaki alışverişi yapılan belgelerin muhataplarına iletilmesi, alınması ve muhafaza edilmesi aşamasında güvenliğin ve gizliliğin sağlanmasıdır. Mali mühür fatura ve diğer resmi evrakların kaynağının korunmasında da etkilidir. Dijital ortamdaki evrak akışının güvenli bir şekilde yapılmasını sağlayan mali mühür bu noktada oldukça yaygın kullanılmaktadır.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax