Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

E-imza Nedir? E-imza Nasıl Alınır?

Güncelleme Tarihi: 04.04.2024

İçindekiler;

E-imza veya elektronik imza, elektronik ortamlarda imza gibi kullanılabilen bir kimlik doğrulama sistemidir. Islak imzayla hukuki özellikleri aynı olan e-imza, elektronik ortamlarda işlem yapıldığında işlem yapan kişinin bilgilerini doğruladığını kanıtlamaktadır.

 

Ülkemizde ıslak imza ile aynı değere sahip olan iki farklı elektronik imza türü bulunmaktadır. Bu imza türleri şunlardır;

 
  • Kurumsal e-imza
  • Bireysel e-imza
 

Kurumsal e-imza, kurumlar tarafından kullanılan ve ıslak imza ile aynı hukuki değere sahip olan imza türüdür. Bireysel e-imza ise şahıslar tarafından kullanılan e-imza türü olarak bilinmektedir.

 

E-imza Nedir? Elektronik İmza Nasıl Alınır?

 

E-imza Kullanmanın Faydaları

 

Elektronik imza kullanmanın şahıs ve kurumlara olan faydası oldukça büyüktür. E-imza Nedir ve Elektronik İmza Nasıl Alınır adlı yazımızın bu bölümünde sizlere e-imzanın faydaları hakkında bilgi vereceğiz.

 
  • Elektronik imza kurumların, kâğıt, kargo, yazıcı, toner gibi masraflarının azalmasına katkı sağlar ve bu sayede kurumların tasarruf yapmasına yardımcı olur.
  • E-imza, elektronik ortamda yapılan işlemlerde kullanılan bir imza türü olduğu için kurum ve şahısların zamandan ve mekândan bağımsız olarak imza atmasına olanak sağlar.
  • Genellikle her sektörde kullanılan elektronik imza, özel şirket ve kamu çalışanlarının imza atarken zaman kazanmasına yardımcı olur.
 

E-imza Faydaları

 

Elektronik İmzanın Özellikleri

 

Elektronik imzanın belli başlı özellikleri vardır. Yazımızın bu bölümünde sizlere elektronik imzanın özellikleri hakkında bilgi vereceğiz.

 
  • Elektronik imza yalnızca e-imza alan kişinin kullanımına özgü oluşturulmaktadır.
  • Elektronik imza, imza atan kişinin kimlik tespitinin yapılmasını sağlamaktadır.
  • Elektronik imza oluştururken güvenli e-imza oluşturma aracı kullanılmaktadır.
  • E-imza ile elektronik ortamda imzalanan bir belgede herhangi bir değişiklik yapılıp yapılmadığı saptanabilmektedir.
 
E-imza Özellikleri
 

E-imza Nasıl Alınır?

 

Elektronik imza almak isteyen şahıs ve kurumlar ilk olarak e-imza başvurusu yapmalıdır. E-imza başvuruları BTK tarafından onaylanmış Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılarına yapılmalıdır.

 

E-imza almak isteyenlerin kimlik kontrolü yaptırması gerekmektedir. Genellikle e-imza için gerekli olan kimlik kontrolleri kurulum adımında ya da noter aracılığıyla yapılmaktadır. Kurumsal başvurularda ise başvuru sözleşmesi ile beraber kontrol sağlanmaktadır.

 

Bireysel elektronik imza başvurusu yapmak isteyenlerin kimlik kontrollerini yaptırırken notere gitmeleri e-imza süreçlerinin hızlı bir şekilde yürütülmesinde yardımcı olmaktadır. Bireysel başvuru yapacak olan kişiler;

 
  • T.C Kimlik numaralarının yazılı olduğu nüfus cüzdanları ile noterde kimlik kontrolü yaptırması gerekmektedir.
  • Bu işlemden sonra yine noterde imzalanacak olan NES Kullanıcı Taahütnamesini de imzalamaları ve onaylatmaları gerekecektir.
  • Bu işlemleri yapan kişiler daha sonra bu belgeleri başvuru yaptıkları firmaya göndereceklerdir.
 

E-imza Nasıl Alınır?

 

E-imza Nereden Alınır?

 

E-imza Nedir ve Elektronik İmza Nasıl Alınır yazımızın bu bölümünde sizlerin e-imza nereden alınır sorularına yanıt vereceğiz. Elektronik imza almak isteyen kişiler BTK Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından belirlenen elektronik sertifika hizmet sağlayıcılarına yapılmaktadır. E-imza başvurusu yapılabilecek hizmet sağlayıcılar şunlardır;

 
  İnternet Sitesi Adres
E-Güven ( Elektronik Bilgi Güvenliği) www.e-guven.com Kozyatağı / İstanbul
Kamu Sertifikasyon Merkezi ( TUBİTAK – UEKAE) www.kamusm.gov.tr Gebze/ Kocaeli
TürkTrust Bilgi, İletişim ve Bilişim Güvenliği A.Ş www.turktrust.com.tr Ankara / Türkiye
E-Tuğra ( EBG Bilişim Teknolojileri ve Hizmetleri A.Ş www.e-tugra.com.tr Ankara / Türkiye
Emniyet Genel Müdürlüğü Sertifikasyon Merkezi ( EGMSM) www.egmsm.gov.tr Ankara / Türkiye
E-imza TR ( E-imza Bilgi Güvenliği Hizmetleri A.Ş www.e-imzatr.com Ankara / Türkiye
 

Sizler de elektronik imzalarınızı yukarıda bilgilerini paylaştığımız firmalar aracılığıyla alabilirsiniz fakat e-imza başvurularını yapacak olan kişi ve kurumların burada dikkat etmesi gereken önemli bir nokta bulunmaktadır. TUBİTAK yalnızca kamu çalışanlarının e-imza başvurularını almaktadır. Kısacası özel e-imza başvurusu yapacaksanız başvurularınızı TÜBİTAK dışındaki kurumlara yapmanız gerekmektedir.

 
E-imza Nerden Alınır?
 

E-imza Başvuru Evrakları

 

E-imza Nedir ve Elektronik İmza Nasıl Alınır adlı yazımızın bu bölümünde e-imza almak isteyen kişiler için e-imza başvuru evrakları hakkında bilgi vereceğiz. E-imza başvurusu yaparken bireysel başvurular ve kurumsal e-imza başvurularında istenen bilgiler birbirinden farklıdır.

 

Bireysel e-imza başvurusu yapacak olan kişilerden istenen belgeler şunlardır;

 
  • E-imza almak isteyen başvuru sahibinin T.C kimlik numarasının yazılı olduğu nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport gibi belgelerden birini yanında bulundurması gerekmektedir.
  • E-imza başvuruları esnasında Nitelikli Elektronik Sertifika taahhütnamesi imzalanmış olmalıdır.
  • E-imza başvuru formu doldurulmalıdır.
 

Kurumsal e-imza başvurusu yapacak olanlardan istenen belgeler şunlardır;

 
  • Ticari Sicil Belgesi – Ticaret Sicil Memurluklarından alınmalıdır ve son 6 ay içerisinde alınmış olmasına dikkat edilmelidir.
  • E-imza başvurusu yapacak kişinin T.C kimlik numarasının bulunduğu nüfus cüzdanı, pasaport veya sürücü belgelerinden biri
  • İmza sirküleri veya imza beyannamesi
  • Nitelikli Elektronik Sertifika Taahhütnamesi ve e-imza başvuru formu
 

Evrakları ile e-imza başvuruları yapılabilmektedir.

 

İlginizi Çekebilir; Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

 

İlginizi Çekebilir; Şirket Nasıl Kurulur?

 
E-imza Başvuru Evrakları

 

E-imza Fiyatları 2021

 

E-imza almak isteyen kişilerin e-imza alırken bir ücret ödemesi gerekmektedir. E-imza fiyatları 2021 yılında imzanın geçerli olacağı süre göz önünde bulundurularak belirlenmiştir.

 
E-imza Süresi Fiyat
1 yıl geçerliliği olan e-imza 94,40 TL
2 yıl geçerliliği olan e-imza 118 TL
3 yıl geçerliliği olan e-imza 147,50 TL
Mini Kart Okuyucu 70,80 TL
 

E-imza alırken ödenecek ücretlerdir. Bununla beraber e-imzanın USB ile bilgisayara takılmasını gerektiren mini kart okuyucunun da alınması gereklidir.

 

E-imza Fiyatları

 

E-imza Kurulum

 

E-imzalarını alan kişilerin bu e-imzayı elektronik ortamda belge imzalamada kullanmak için e-imza kurulumunu yapması gerekmektedir. E-imza kurulumu e-imzanın alınacağı firmaya göre değişiklik gösterebileceği için e-imza kurulum işlemleri esnasında e-imzanızı aldığınız firma ile iletişime geçmeli ve firmanın yaptığı yönlendirmeler ile kurulumu gerçekleştirmelisiniz.

   

E-imza İle Neler Yapılır?

 

E-imza alarak belgelerini elektronik ortamlarda onaylamak isteyen kişilerin yapabileceği birçok işlem bulunmaktadır. E-imza Nedir ve Elektronik İmza Nasıl Alınır adlı yazımızın bu bölümünde sizlerin e-imza ile neler yapılır sorusuna yanıt vereceğiz. E-imza kullanıcılarının elektronik imzaları ile yapabilecekleri işlemler şunlardır;

 
  • Kurumlar arası iletişimler yürütülürken
  • Vergi ödemeleri yapılırken
  • İnternetten ÖSYS, KPSS, YÖKDİL, YDS gibi sınavlara başvuru yapılırken
  • Sigorta ve sigortacılık işlemleri yapılırken
  • Elektronik ortamlardan oy verilirken
  • Sosyal Güvenlik Uygulamalarında işlem yapılırken
  • Bankacılık işlemleri yapılırken
 

E-imza kullanılabilmektedir. E-imza’nın kullanım alanları her ne kadar çeşitlendirilebilecek olsa da bu bölümde hepsini genel başlıklar altında topladığımızı hatırlatmak isteriz.

 

İlginizi Çekebilir; E-ticaret Siteleri 1 Ocak'tan İtibaren Vergiden Muaf

 

E-imza Nerden Yapılır

 

E-imza’nın Kullanılmadığı Alanlar

 

E-imza her ne kadar ıslak imza ile aynı statüde olan bir imza türü olsa da e-imzanın kullanıldığı alanlar kadar kullanılmadığı alanlarda bulunmaktadır. E-imza;

 
  • Evlilik
  • Emlak alım ve satım
  • Veraset ve intikal
 

İşlemlerinde kullanılmayan bir imza türüdür. Bu işlemleri yapmak isteyenlerin ıslak imza ile işlem yapması gerekmektedir. E-imza ile bu işlemler yapılamadığı için yapılacak olan işlemler geçersiz olarak sayılacaktır.

 
E-imza Kullanılmayan Alanlar
 

E-imza Bloke Kaldırma

 

E-imza kullanan kişiler bazı durumlarda e-imzalarını bloke etmektedirler. Genellikle pin kilidi, pin süresi gibi nedenlerden dolayı e-imzaların bloke olduğu bilinmektedir. Bu durum ile karşı karşıya kalan kişi ve kurumlar ise e-imza bloke kaldırma işlemi yapmak isterler.

 

E-imza bloke kaldırma işlemi e-imzanın alındığı firmaya göre farklılık göstereceği için bloke kaldırma işleminizi yaparken e-imzanızı aldığınız firmanın müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeniz oldukça önemlidir. Bu işlemler sonrasında müşteri hizmetleri sizlerden belirli bilgileri isteyecek ve e-imzanızın kaldırılmasında yardımcı olacaklardır.

 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax