Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Bütçe ve Mali Planlama Nedir? Nasıl Yapılır?

Güncelleme Tarihi: 01.03.2024

İçindekiler;

İşletmeler için bütçe planlaması ve mali planlama süreçleri yıl içerisinde en önemli süreçlerden biri olmaktadır. Yazımızda bütçe planlaması nasıl yapılır, mali planlama nedir gibi soruların cevabını bulabilirsiniz.



Bütçe ve Mali Planlama Nedir? Nasıl Yapılır?


 

Bütçe Planlaması Nedir?

 

Bütçe planlama; işletmelerin var olan paralarını harcayacakları alanları belirleme süreci olarak özetle tanımlanabilir. İşletmelerin harcama planına bütçe planlaması nedir. Bu harcama planını oluşturmak için öncelikle elde olan bütçenin hesaplanması gerekmektedir. Bütçe hesaplaması gelir ve giderlerin hesaplanması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Gelir ve giderlerin dengelenmesi ile ortaya çıkan bütçe planlama işletmelerin geleceğe daha sağlam adımlarla ilerlemesi için oldukça önemlidir.

 

Bütçe planlaması paranızı harcamak için bir plan oluşturma sürecidir. Bu harcama planını oluşturmak, yapmanız gereken veya yapmak istediğiniz şeyleri yapmak için yeterli paranız olup olmayacağını önceden belirlemenizi sağlar. Giderlerinizi gelirinizle dengeleyerek paranızı yönetmenize yardımcı olan planlamalar böylece gelirlerinizi doğru yönetmenizi sağlar.

 

Bütçe Planlama Nedir

 

Mali Planlama Nedir?

 

Mali planlama, bir işletmenin stratejik amaç ve hedeflerine nasıl ulaşacağını belirleme görevidir. Mali plan, bu hedeflere ulaşmak için ihtiyaç duyulan faaliyetlerin, kaynakların, teçhizatın ve malzemelerin her birinin yanı sıra ilgili zaman dilimlerini açıklar.

 

Mali planlama, işletmelerin; finansal faaliyetlerine ilişkin hedefleri, politikaları, prosedürleri, programları ve bütçeleri çerçeveleme sürecidir. Finansal planlamanın önemini aşağıda birkaç başlıkta açıkladık.

 
  • Gelir, gider dengesinin kurulmasını sağlar.
  • Mali planlama işletmelerin yatırım araçlarının belirlenmesini sağlar.
  • Finansal planlama bir diğer açıdan firmaların karlılıklarını arttırmalarına yardımcı olacak dinamikler barındırır.
  • Mali planlama işletmelerin uzun vadede hayatta kalmasına yardımcı olan büyüme ve genişleme programlarının yapılmasına yardımcı olur.
  • Mali planlama işletmelerin istikrarının korunmasını sağlar.
  • Finansal planlama işletmelerin değişen piyasa eğilimlerine ayak uydurmasını sağlar.
  • Mali planlama; şirketin büyümesine engel olabilecek belirsizliklerin azaltılmasına yardımcı olur.
 

İlgili İçerik; Kriz İletişimi ve Kriz Yönetimi İpuçları

 

Mali Planlama Nedir

 

Şirketler için Bütçe Planlaması Önemi Nedir?

 

Gelir ve giderlerinize göre atacağınız adımları önceden planlamanızı sağlayan bütçe planlaması büyük, orta, küçük ölçekli işletme fark etmeksizin her işletmenin önemsemesi gereken bir konudur. Öte yandan bütçe planlaması harcamalarınızı önceliklendirmenizi sağlar. Proje bütçe planlaması, paranız için bir harcama planı oluşturmanıza izin verdiğinden, ihtiyacınız olan ve sizin için önemli olan şeyler için her zaman yeterli paraya sahip olmanızı sağlar. 

 

Bütçeleme, paranız için bir harcama planı oluşturmanıza izin verdiğinden, ihtiyacınız olan ve sizin için önemli olan şeyler için her zaman yeterli paraya sahip olmanızı sağlar. Bir bütçeyi veya harcama planını takip etmek ayrıca sizi borçtan uzak tutacak veya şu anda borçluysanız borçtan kurtulmanıza yardımcı olacaktır.

 

Bütçe ve Mali Planlama Önemi Nedir

 

Aylık Bütçe Tahmini Nasıl Yapılır?

 

Bütçe planlarının ne zaman yapılacağı oldukça önemli olmaktadır. 6 aylık bütçe planlamaları yapılması yıl içerisinde daha sağlam ilerlemenin bir yolu olmaktadır. Aylık bütçe planlaması yapmak da şirketlerin yıllık bazda karlılık elde etmesi için önemli olmaktadır. Aylık bütçe planlamaları yapmak isteyen kişilerin bütçe uzmanlarından yardım alarak bunu gerçekleştirebilirler.

 

İlgili İçerik; E-Ticarette Nasıl Para Kazanılır?

 

Bütçe ve Mali Planlama Aylık Tahmin

 

İşletmelerin Bütçe Planlamasına Neden İhtiyacı Vardır?

 

İşletmeler için bütçe oluşturmak işletmelerin geleceğe daha sağlam adımlarla ilerlemesi için şarttır. İşletmelerin uzun vadeli başarı sağlaması açısından işletmelerin bütçe planlamasına ihtiyacı vardır. İşletmelerin mali planlamaya ihtiyacı olduğunun gösteren birkaç nedeni aşağıda sıraladık;

 
  • İşletmelerin işleyişini daha verimli hale getirmek
  • Yatırım yapacağınız kanalların önceden belirlenmesini sağlamak
  • Gelirin az olabileceği ayları daha temkinli ve borçtan uzak geçirmek
  • Karlılık sağlayabilecek adımları atmak
  • Geleceğe daha sağlam adımlarla ilerlemek
  • İşletmenin kontrolünü elinizde tutmak
  • İşletmeyi daha verimli hale getirmek
  • Doğru yerde doğru zamanda para harcanmasını sağlamak
 

İlgili İçerik; Finansal Planlama Rehberi

 

Bütçe ve Mali Planlama Neden Gereklidir

 

Bütçe Planlaması Nasıl Yapılır?

 

İşletmeniz için bütçe planlaması farklı farklı pek çok süreci barındırır. En önemlisi işletmelerin öngörülü davranması ve her olasılığı değerlendirmesi olacaktır. İşletmenizin mali durumunun gelecekte nasıl eğilimler göstereceği alanında uzman kişilerce belirlenmelidir. Şirketlerin önündeki fırsatlar ve tehditler ortaya konmalıdır.

 

Bütçe planlaması yapılırken şirketlerin önceki yıllarda ya da aylardaki mali tablo ortaya konmalıdır. Hangi aylarda gelirde yükseliş hangi aylarda durgunluk olduğuna göre yıllık ya da aylık bazda bütçe belirlenmesi yapılmalıdır. Öte yandan işletmeler için finansal kararların profesyonel ekiplerce alınması gerekir.

 

İşletmeler için bütçe planlaması nasıl yapılır dediğimizde aşağıda önemli birkaç maddeyi sıraladık.

 

Bütçe Planlama Nasıl Yapılır

 

Gelirinizi İnceleyin

 

Bütçe planlaması yapmak için gelirinizi incelemeniz en başlangıç noktası olacaktır. Tüm gelir kaynaklarınızı tesit ederek işe başlayabilirsiniz. Aylık olarak işletmenize ne kadar paranın geldiğini keşfetmek için tüm bu gelir kaynaklarını bir araya getirebilirsiniz. Geliriniz, giderler düşülmeden önce işletmeye giren tüm paradır. Kar, giderler düşüldükten sonra kalan şeydir. Tüm gelir akışlarınızı belirledikten sonra aylık gelirinizi hesaplayabilirsiniz. Gelirinizi tespit ederken 12 aylık ya da 6 aylık dilimler şeklinde belirlemeler yapmalısınız. Aylık bazda düşünüldüğünde aylık gelirinizin bazı aylarda yükseldiğini ya da düştüğünü de baz alarak hesaplamalar yapmalısınız.


Bütçe ve Mali Planlama Gelir Hesaplamak

 

Sabit Maliyetleri Belirleyin

 

Bir işletme bütçesi oluşturmanın ikinci adımı, tüm sabit maliyetleri toplamaktır. Sabit maliyetler terimi, işletmenizin işleyişi için sürekli olarak gerekli olan herhangi bir maliyet için geçerlidir. Sabit maliyetler günlük, haftalık, aylık ve hatta yıllık olarak ortaya çıkabilir. Sabit maliyetler içinde; kira, tedarik, borç geri ödemesi, vergiler, sigortalar, maaşlar gibi çeşitli maliyetleri baz alabilirsiniz.

 

Bütçe ve Mali Planlama Sabit Maliyet

 

Değişkenleri Belirleyin

 

İşletmelerin her ay değişen bazı değişkenler mevcuttur. Değişken giderler, hizmeti ne kadar kullandığınıza bağlı olarak değişen giderlerdir. Değişken maliyetlere örnek olarak; ekipman değişimi, ofis malzemeleri, geliştirme ya da iyileştirmeler, pazarlama maliyetleri, araç ve ekipmanlar gibi değişkenler sayılabilir.

 

Bütçe ve Mali Planlama Değişken Belirlemek

 

Acil Durum Fonu Ayırın

 

Bir mali planlama yaparken acil durum fonu ayırmak işletmeler için oldukça karlı bir hale dönüşmektedir. Bütçenizin kısıtlı olduğu kriz dönemlerinde acil durum fonuyla birlikte işletmenizi içinde bulunduğu zor durumdan çıkarabilirsiniz.

 

Bütçe ve Mali Planlama Acil Durum Fonu Belirlemek

 

Kar/zarar Tablonuzu Oluşturun

 

Yukarıdaki tüm bilgileri topladıktan sonra, kar ve zarar tablonuzu oluşturmak için hepsini bir araya getirin. Ay için tüm gelir ve giderlerinizi analiz ederek işletmenizi karlı hale getirecek yolları bulabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; E-imza Nedir? Elektronik İmza Nasıl Alınır?

 

Bütçe ve Mali Planlama Kar Zarar Tablosu

 

Bütçe Planlamasını Kim Yapar?

 

Bütçe planlaması kim yapar dediğimizde bütçe planlama uzmanı bu görev için vardır. Bütçe planlama uzmanı nedir ne iş yapar dediğimizde; işletmelerin bütçe analizlerini yaparak, bütçe planlamalarını yapmak, mali tablolarını ortaya koymak, kısa ve uzun vadede şirketleri karlı hale getirmek için çözümler ve planlamalar ortaya koymaktadır. Bütçe planlaması örneği olarak bütçe planlama uzmanları işletmelerin beklentilerine göre hareket etmektedir.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax