Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Finansal Planlama Rehberi

Güncelleme Tarihi: 24.05.2023

İçindekiler;

Uzun ve kısa vadeli planlamalar yapmak ve finansal bütçeyi bu planlamalara uygun bir şekilde yönetmek, e-ticaret şirketinizi başarıya götürecek önemli adımlardan biridir. Piyasadaki fırsat ve riskler kadar şirketinizin mali yapısını da gözler önüne seren ve buna uygun bir planlama yapmanızı sağlayan finansal planlama rehberi, detaylı bir bütçe yönetim planıdır ve gelecekteki hedef, pazar ve yatırımlarınız için önemli ipuçları verir.

 

Finansal planlama rehberi adlı bu yazımızda, fizibilite nedir, finansal planlama nedir ve neden önemlidir gibi sorulara yanıt arayacağız.



Finansal Planlama Rehberi

 

Finansal Planlama Nedir?

 

Finansal planlama kişi ya da kurumların,şirketlerin finansal gereksinimlerini bir bütün halinde değerlendirir ve bu değerlendirme sonucunda işlevsel ve çözüm odaklı bir rapor sunar. Daha çok bir danışmanlık hizmeti olarak değerlendirebileceğimiz finansal planlama gelirler, giderler, borçlar, varlıklar, riskler ve hedefler gibi farklı değişkenler üzerinden durarak ortaya çıkarılır.

 

Belirlediğiniz hedeflere mümkün olan en kısa sürede ulaşmanız için gereken bütçe yönetimini kapsayan finansal planlama süreci, farklı aşamalardan oluşur ve maddi varlıklarınızı bütüncül bir bakış açısıyla değerlendirmenizi sağlar. İdealiniz işyeriniz için gayrimenkul satın almak, ürün gamını genişletmek ya da yurtdışı pazara açılmak olabilir.

 

Finansal faaliyetler, vergi ödemeleri, banka ve sigortacılık faaliyetleri, gayrimenkul yatırımları gibi pek çok kalem finansal planlama konusudur ve finans uzmanlarınca değerlendirilmesi gerekir.

 

İlginizi Çekebilir: E-ticaret Sitesi Kurmak İçin Gerekenler (2021 Yeni)

 

İlginizi Çekebilir: İşinizi E-ticarete Taşımanız için 9 Önemli Neden



Finansal Planlama Nedir

 

Finansal Planlamanın Konusu ve Amacı Nedir?

 

E-ticaret yaparken, hızla değişen sektöre ayak uydurabilmek için uzun ya da kısa vadeli finansal planlamaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Genel anlamda kredi ve para miktarı ile ilgili olan finansal planlama tüm şirket girdi ve çıktılarını bir tablo olarak görmenize yardımcı olur. Belirli bir sürede ödenmesi gereken para miktarı, nakit akışı (girdiler ve çıktılar) gibi tüm maddi süreçler finansal planlama dahilindedir.

 

Burada önemli olan planı doğru işleterek şirketin kasasında her zaman nakit para olmasını sağlamaktır. Nakitsiz kalan şirketler iflas etme tehlikesiyle karşılaşmaktadır. Finansal planlama amacı tam bu noktada ortaya çıkar ve şirket likiditesini optimal düzeyde tutmayı hedefler.

 

İlgili içerik: E-Ticarette Başarıyı Yakalamak İsteyenler İçin 10 Adım

 

Finansal Planlama Konusu Amacı

 

Finansal Planlamada Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Finansal planlama rehberi hazırlarken, uzun ya da kısa vadeli planlama yapabilirsiniz. Sağlıklı bir finansal planlama rehberi oluşturmak ve maddi varlıklarınızı bu plan dahilinde yönetmek istiyorsanız, dikkat etmeniz gereken bazı planlama aşamaları vardır. Şirketlerin ya da işletmelerin faaliyet raporları analiz edilmeli, üretim ve pazarlama maliyetleri hesaplanmalı, genel işleyiş giderleri de göz ardı edilmemelidir.

 
  • Kişi, kurum ya da şirketlerin maddi durumuyla ilgili gerçek verilerin toplanması
  • Gelecek planları ve beklentilerin belirlenmesi
  • Tüm verilerin değerlendirilmesi
  • Stratejik bir plan oluşturulması ve izlenecek yolun belirlenmesi
 

İlginizi Çekebilir: KOSGEB E-ticaret Desteği Nedir ve Nasıl Alınır?

 

İlginizi Çekebilir: Kendi İşini Kurma Rehberi



Finansal Planlama Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Finansal Planlama Aşamaları

 

Sağlıklı ve verimli bir finansal planlama yapabilmek için izlenilmesi gereken üç aşama vardır. Bunlar finansal ihtiyaç tahmini, gereksinimler için bütçe geliştirilmesi ve finans kontrolüdür.

 

Finansal İhtiyaç Tahmini

 

İşletme amaç ve faaliyetlerini detaylı olarak inceleyerek, elde edilen verilerin analiz etmek esasına dayanan finansal ihtiyaç tahmini, uzun ya da kısa vadeli olarak yapılabilir. Kısa vadeli tahminler genel olarak 12 aydan daha az bir zaman dilimi için yapılırken, uzun vadeli tahminler ise 5 ila 10 yıl arasında değişen bir dönemi kapsar. E- ticaret sırasında finansal ihtiyaç tahmini yaparken, satış tahmini oldukça önemlidir.

 

İlgili içerik: İş Kurma Kredisi Veren Bankalar 2021



Finansal Planlama İhtiyaç

 

Bütçe Geliştirilmesi

 

Nakit bütçelerinin belirlenmesi, özellikle kısa vadeli planlamalada önemli bir araçtır.Bütçe oluşturmak, daha kısa süreli ancak çok daha detaylı olabilir. Ancak finansal planlamanın nakit bütçesinden daha kapsamlı ve genel bir tanıma işaret ettiğini unutmamak gerekir. Yani bütçe geliştirme finansal planın tamamı değil, planlama hedefindeki bir öğesidir.

 

İlgili içerik: Dijital Pazarlamada Bütçe Yönetimi Nasıl Yapılmalıdır?



Finansal Planlama Gelişimi

 

Finansal Kontrol

 

Finansal kontrol, ihtiyaçlar belirlenip bütçe geliştirdikten sonra, nakit ve nakit dışı tüm yatırım araçlarının (krediler, borçlar vb) kontrollü olarak kullanılmasını sağlar. Çünkü kontrol edilmeyen bir planlama kağıt üzerinde kalan bir analizden daha fazlası olmayacaktır. Planlamada finansal kontrol:

 
  • Planladığınız stratejileri ya da politikaları güvenli ve uygulanabilir halde tutacaktır.
  • Sektörel bazda meydana gelebilecek değişiklikler olduğunda, buna aksiyon almanıza ve düzeltmelere gitmenize yardımcı olacaktır.
  • Öngörülen / tahmin edilen finansal planlama ile gerçekleşen maddi durumu karşılaştırılmasına imkan tanıyacaktır.
 

Kimi tahminler ve sonuçlar arasında bir sapma görülebilir. Kontrol edilebilir düzeydeki saplamalar hızlıca halledilir. Ancak ortaya çıkan fark büyük ise, finansal planlama aşamalarının bir noktasında hata var demektir. Bu hata içsel değişkenlere bağlı ise telafi edilerek planlamaya devam edilebilir ancak, dışsal hatalar da finansal planın verimli çalışması pek mümkün değildir.

 

Finansal Kontrol

 

Fizibilite Nedir?

 

İngilizcede mümkün, uygulanabilir, yapılabilir gibi anlamlara gelen “feasible” kelimesinden türetilen fizibilite; olması muhtemel, uygulanabilir, başarılabilir finansal durumları belirlemek için kullanılır.

 

Finansal planlama için düşünüldüğünde fizibilite nedir sorusuna ise yapılan planı bir bütün halinde inceleyerek, planlamadaki karlılığı öngörmek için yapılan çalışmadır cevabı verilebilir. Burada yapılacak yatırımın ya da harcamaların ne süre zarfında geri döneceği üzerinde durulur.

 

Fizibilite çalışması, banka kredisi kullanmak gerektiğinde kullanabileceğiniz ya da yatırımcı bulmak ve/ veya şirketinize yeni ortaklar katmak istediğinizde sunabileceğiniz bir rapordur. Dilerseniz şimdi fizibilite çalışması neleri kapsar, nasıl olmalıdır, hep birlikte bakalım.



Finansal Nedir

 

Fizibilite Çalışması Nasıl Olmalıdır?

 

Kapsamlı bir etüd çalışması olarak da değerlendirebileceğimiz fizibilite çalışması, olası bir iş fikri meydana çıktığında yapılan bir çalışmadır. İş ya da yatırım fikrinin uygulanabilirliği, pratik olup olmadığı gibi detaylar fizibilite çalışması sırasında incelenir.

 

Fizibilite çalışması sırasında

 
  • Ne üreteceksiniz?
  • Nasıl üreteceksiniz?
  • Ürün ya da hizmetinizi nereye satacaksınız?
  • Ne kadarlık yatırım yapacaksınız?
  • Ne kadar kazanmayı planlıyorsunuz?
 

gibi sorulara yanıt aranır. sorulara verilen cevaplar bir rapor haline getirilir ve planlaması yapılır.

 

Finansal Çalışması Nasıl Olmalıdır

 

Fizibilite Süreci

 

Fizibilite çalışması yaparken atılması gereken ilk adımlardan biri pazar araştırması yapmak ve pazarı iyi tahlil edebilmektir. Bunun için sektörel bazda faaliyet gösteren,şirketlerden bilgi toplanır. Bu bilgiler ışığında yapılan değerlendirmeler pazar talebini belirlemede yardımcı olur. Örneğin e-ticaretine başlayacağınız ürüne pazarda gerçekten ihtiyaç var mı, mevcut firmalar bu talebi karşılıyor mu, hangi noktalarda açıklar var gibi soruların cevapları ürünün fizibilitesini yani uygun olup olmayacağını belirler.

 

Teknik fizibilite ise üretim için ihtiyaç duyulan altyapı olanaklarını araştırır. Pazarda ihtiyaç duyulduğunu sandığınız ürün teknik olarak üretilebilir bir ürün müdür, bu üretim başlangıç sermayesi ile karşılanabilir mi, üretim ulaşılabilir bir fiyata üstelik kar ederek satılabilir mi soruları bu aşamada önemlidir.

 

Finansal planlama yapılırken, herkesin ya da her şirketin kendine has bir karakteri ya da yapısı olduğu unutulmamalıdır. Beklentiler kadar risk alabilme davranışları da kurumdan kuruma, kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Dolayısı ile tek bir doğrudan bahsedemeyiz, her plan kendi özgün koşulları içinde kullanışlıdır. Özellikle e-ticarette dengeler değişken, dinamikler hızlı ve pazar sürekli yenilenmeye çok açıktır.

 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax