Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Nakit Akışı Yönetimi Hakkında 5 Önemli Başlık

Güncelleme Tarihi: 13.07.2023

İçindekiler;

E-ticaret şirketleri açısından son derece önemli olan finans faaliyetleri, ani gelişebilecek olumsuz durumlara karşın sıklıkla kontrol edilmeli ve düzenlenmelidir. Finans faaliyetlerinin titizlikle takip edilmesi ve detayların incelenmesi şirket ekonomisini sağlıklı yürütebilmenin en önemli unsurlarından biridir.

 

Finansal faaliyetlerin takibini için bazı düzenlemeler yapmak, kategorizasyona gitmek, çizelgeler hazırlamak ya da tablolar oluşturmak gerekmektedir. Bu görselleştirme hem daha detaylı bilgi sağlamanıza yardımcı olur hem de hata yapma riskini en aza indirir.

 

Nakit akışını kapsamlı olarak ele alacağımız bu yazımızda nakit akışı tablosu nedir sorusuna cevap vermeye çalışacak ve Nakit Akışı Yönetimi Hakkında 5 Önemli Başlık sunacağız.

 

İlgili İçerik: E-Ticarette Başarıyı Yakalamak İsteyenler İçin 10 Adım

 

Nakit Akışı Tablosu ve Nakit Akışı Terimi Nedir

Nakit Akışı Nedir?

 

Geleneksel ya da e-ticaret şirketinizin kasasına aylık olan giren para ile kasadan çıkan harcamalar için nakit akışı terimi kullanılır. Ancak nakit akışı hesaplanırken girdi ve çıktıya ayrı ayrı bakılmaz, her ikisi de eş zamanlı bir şekilde takip edilir.

 

Şirket karını belirlemek için kullanılan nakit akışı yönteminde şirket kasasına giren para pozitif nakit akışı, kasadan çıkan para ise negatif nakit akışı olarak adlandırılır. Pozitif ve negatif akışlar arasındaki fark şirket karlılığını belirlemede önemli rol oynar. Ancak nakit akışı ve karlılık aynı şeyi ifade etmez. Kar oranı yüksek olduğu halde nakit akışı yeterli olmayan ve bu yüzden zorlanan şirketler vardır.

 

İlginizi Çekebilir; Sanal Pos Hakkındaki En Kilit 5 Başlık

 

İlginizi Çekebilir; Girişimciler Neden E-Ticaret Sitesi Kurmalı?



Nakit Akışı Terimi Ne Anlama Gelir

Nakit Akışının Önemi

 

E-ticarette birincil amaç elbette ki para kazanmak ve kar sağlamaktır. Dolayısı ile nakit bütün işletmeler için hayati bir önem taşır. Start up şirketlerin kurulmasında, iş yürütme süreçlerinde, iş hacminin büyütülmesinde ve diğer tüm organizasyon yönetiminde mutlaka nakite ihtiyaç vardır. Yeterli nakitin olmaması özellikle küçük ve orta ölçekli firmalar için sorun oluşturabilir.

 

Nakit akışı analizinde yapılan hatalar şirketlerin operasyon sürecini kısa ya da uzun vadede olumsuz etkiler. Nakit akışını etkin ve doğru bir şekilde sağlamak, operasyonel kaynakların da doğru kullanılmasına ve iyi yönlendirilmesine yardımcı olur. Doğru analiz edilerek, aksiyon alınabilen nakit akışı yönetimi, rakiplerinize karşı daha avantajlı olmanızı sağlar.

 

İlginizi Çekebilir; Hızlı Teslimat ve E-ticaret İlişkisi

 

İlginizi Çekebilir; Pazarlama Aracı Olarak Kitle İletişim Araçları



Nakit Akışı Avantajları ve Önemi

5 Önemli Başlıkta Nakit Akışı Yönetimi

 

Nakit akışı, tüm şirketlerin girdi ve çıktılarını denetlemek için kullandığı yollardan biridir. Bu denetim, nakit akış tablosu üzerinden gerçekleştirilir. Nakit akışını daha iyi gözlemlemek ve sağlıklı sonuçlar elde etmek için uygulamanız gereken 5 önemli adıma dilerseniz birlikte bakalım.



Nakit Akışı Yönetiminde Yapılması Gerekenler
 

1- Finansal Durumunuzu Düzenli Olarak Takip Edin

 

Sık yapılan finansal denetimler bütçenize hakim olmanızı varsa açıklarınızı görmenizi ve hızlı tedbirler almanızı sağlar. Finansal denetim sıklığını arttırarak, risk olasılıklarını azaltabilirsiniz.Denetimlerinizi aylık periyotla değil de haftalık hatta günlük yapabilirsiniz. E-ticaret şirketinizin finansal tablolarını incelerken, sadece kar odaklı değil kar-zarar analizi üzerinden giderseniz daha bütünsel bir sonuca ulaşırsınız.

 

İlgili İçerik: Finansal Planlama Rehberi

 

2-Nakit Rezervine Önem Verin

 

Her ne kadar karlılık oranı şirketler için işlerin yolunda gittiğini gösterse de, şirket kasasında nakit rezervi yoksa, olası riskleri göğüslemek zor olacaktır. Bütçedeki açıklar ya da beklenmedik durumlara karşı her zaman nakit paranızın olmasına önem verin. Nakitinizin olması, olası krizleri kontrol altına almanızı ve en az zararla atlatmanızı sağlar.

 

İlgili İçerik: İş Kurma Kredisi Veren Bankalar 2021

 

Nakit Akışı Nakit Rezervi Önemi

3-Son Ödeme Tarihlerine Dikkat Edin

 

Borçlar ve alacaklar için oluşturduğunuz takvime sadık kalmak nakit akışı tablosu için çok önemlidir. Ödemelerdeki ve tahsilatlardaki gecikmeler gelir-gider saptamasını sağlıklı yapabilmenize engel olur. Özellikle ödemelerdeki son tarihe sadık kalın ve süreyi uzatmamaya özen gösterin. Zamanında yapılan ödemeler nakit akışı için olduğu kadar şirket imajı için de önemlidir.

 

4-Muhasebe İşleri İçin Bir Uzmanla Çalışın

 

E-ticaret şirketinizin gelir ve gider hesaplamalarını,finanasal takiplerini işin uzmanına bırakın ve bir muhasebeci ile çalışın. Eğer şirket yapınız izin veriyorsa mutlaka muhasebe birimi açın. izin vermiyorsa dışarıdan bir uzman ile işbirliği yapın. Böylece iş yoğunluğu arasından gözden kaçabilecek ödemeleri riske atmamış ve işinize konsantre olabilmek için daha fazla zaman yaratmış olursunuz.


Nakit Akışı Muhasebe Uzmanı Yöntemi

5-Harcamalarınıza Dikkat Edin

 

Yapacağınız kişisel harcamalara ve şirket harcamalarınıza dikkat edin. Mutlaka alınması gereken, zorunlu ödemeler dışında gereksiz bir harcama olup olmadığını kontrol edin. Bunu düzenli olarak yapmanız, farkında olmadan harcanan para miktarını azaltacağı için nakit rezervini arttırır.

 

Nakit Akışı Tablosu Nedir?

 

Nakit akışı tablosu, belirlenen bir hesap dönemi içindeki nakit gişirişleri ve çıkışları ile nakit akışını gösteren tablodur. İşletmelerin ödeme giderleri, tahsilat kaynakları ve bunların nereden gelip nereye gideceği de nakit akışı tablosu üzerinde yer alır. Nakit akış tablosu hazırlayarak e-ticaret şirketinizin o döneme ait finansal durumunu görebilir ve geleceğe yönelik tahminlerinizi daha sağlıklı yapabilirsiniz. Bilançoda ya da gelir tablosunda yer almayan tüm nakit hareketlerini nakit akışı tablosu üzerinde açıklıkla görebilirsiniz.


Nakit Akışı Tablosunda Yapılması Gerekenler Nelerdir

Nasıl Nakit Akışı Tablosu Hazırlanır?

 

Nakit akışı tablosu hazırlayabilmek için son hesap dönemine ilişkin gelir tablosu ile işletmenizin karşılaştırmalı bilançosuna ihtiyacınız vardır.

 

Nakit Akış Tablosu, belirtilen süreçteki nakit hareketlerini esas faaliyetler, finansman faaliyetleri ve yatırım faaliyetleri olarak 3 ayrı kategoride inceler. Bu sayede e-ticaret şirketlerinde meydana gelen nakit akışı değişimi açıklanmış olur.


Nakit Akışı Tablosu Nasıl Hazırlanması Gerekir

Nakit Akışı Tablosu Hazırlama Yöntemleri

 

Nakit akışı tabloları iki farklı yöntemle hazırlanabilir. Bunlardan ilki, doğrudan ya da direkt nakit akış yöntemi tablosu olarak bilinen brüt yöntemdir. İkinci ise dolaylı (indirekt) nakit akışı yöntemine göre hazırlanan tablodur.

 
 

İlgili İçerik: E-ticaret Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

 

İlginizi Çekebilir; Sermayesiz E-ticaret Nasıl Yapılır?


Brüt Yöntemi Nakit Akışı Tablosu Kullanımı

Brüt Yöntem

 

Gelir ve giderlerin dolaysız olarak kullanıldığı yöntemdir. Gelirler sınıflandırması brüt nakit girişlerini, giderler sınıfı ise brüt nakit çıkışlarını gösterir. Gayrisafi nakit ödemeleri ve gayrisafi nakit tahsilatları ana gruplar olarak genel haliyle açıklanır.


Nakit Akışı Tablosu Brüt Yöntemi Nedir

Net Yöntem

 

Bu nakit akışı tablosu hazırlama yöntemi kar-zarar yöntemi olarak da bilinir. Gelir tablosundan faydalanan net yöntemde; nakit akışı meydana getirmeyen işlemlerin etkileri, nakit giriş ve çıkışlarında meydana gelen ertemeler, yatırım faaliyetleri gibi kalemler göz önünde tutularak kar ve zarar yeniden düzenlenir. Örneğin amortisman payı gibi nakti gelirler kar miktarından düşülür iken, gayri nakdi harcamalar kara eklenir.


Nakit Akışı Net Yöntemi Nedir

Nakit Akışı Tablosunda Hangi Bilgiler Yer Alır?

 
  • E-ticaret firmalarının çalışmalarından kaynaklanan nakit akışları
  • Yapılan yatırımlardan kaynaklanan nakit akışları
  • Finansman temelli nakit akışları
  • Döviz çevriminden kaynaklanan farkların nakit üzerinde etkisi
  • Nakitteki net artış (nakit giriş çıkışı arasında bulunan fark)
  • İşletme döneminin başındaki nakitler ( Bankada ya da kasada bulunan mevcutlar, vadesiz çekler de bu nakitlere eklenir)
  • İşletme döneminin sonundaki nakitler (Bankada ya da kasada bulunan mevcutlar, vadesiz çekler de bu nakitlere eklenir)
  • Kullanılması olanaksız olan nakitler
  • Kullanılması olanaklı olan nakitler.


E ticaret ürün ve nakit akışı hızlı olan bir sektördür. Hammaddenin temini, üretimin sürekliliği, hızlı tedarik gibi pek çok etken şirketinizin başarısını etkiler. Bu hızlı tempoda finansal sıkıntı yaşamamak ve olası mali risklere öngörüyle yaklaşmak için nakit akışı tablosu konusunda titiz davranmanız ve sık aralıkla tablonuzu güncellemeniz daha güçlü olmanıza yardımcı olur.

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax