Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kitle İletişimi Nedir? Kitle İletişim Araçları Nasıl Kullanılır?

Güncelleme Tarihi: 28.03.2024

İçindekiler;

Kitle iletişim araçları, izleyici kitlesine ulaşarak haber, bilgi veya eğlendirici içerikleri paylaşma amacı ile kullanılan araçlara verilen isimdir. Gazete, televizyon, radyo vb. geleneksel ve yeni medya araçlarının tamamına kitle iletişim aracı denir.

 

Kitle iletişim araçları bir toplumun bilgi sahibi olmasında, eğlenmesinde ve aydınlanmasında etkin rol oynayan araçlardır. Bu nedenle kitle iletişimini sağlayan araçlar geniş bir kitleyi etkilemek için de kullanılmaktadır.

 

Kitle İletişim Araçları Nelerdir? E-ticarette Nasıl Kullanılır adlı bu yazımızda sizlere kitle iletişim araçları hakkında bilgi verirken kitle iletişim araçlarını e-ticarette nasıl kullanabileceğinizden de bahsedeceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve böylece kitle iletişimini sağlayan araçlar hakkında bilgi edinebilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir: 3D Animasyon Nedir

 

Kitle İletişim Nedir?


Kitle İletişimi Nedir? Kitle İletişim Araçları Nasıl Kullanılır?
 

Kitle iletişim ya da bilinen bir diğer adıyla kitle iletişimi, basın ve yayın organları kullanılarak belirli kitlelerle iletişim kurulmasına verilen isimdir. Genellikle kitleler ile iletişim kurmak için bu süreçte gazete, televizyon, dergi, kitap, sinema vb. araçlar kullanılır ve verilecek olan mesajlar geniş kitlelere verilir.

 

Kitle İletişim Araçları


Kitle İletişim Araçları Nelerdir
 

Kitle iletişimini sağlayan araçlar oldukça çeşitlidir. Genellikle bu iletişimi sağlamak ve yürüterek geniş bir kitleyi etkilemeyi sağlayan başlıca araçlar şunlardır:

 
  • Televizyon
  • Radyo
  • Gazete
  • Dergi
  • İnternet
  • Sosyal Medya
  • Afiş ve Panolar
  • Etkinlikler
 

En yaygın şekilde kullanılan kitle iletişim araçlarıdır. Gelin şimdi bunlara daha detaylı bir şekilde göz atalım.

 

Televizyon

 

1923 yılında icat edilen televizyon görsel ve işitsel medya öğelerini kullanarak geniş kitleleri etkilemeyi sağlayan bir kitle iletişim aracıdır. Toplum üzerinde büyük etkisi olan kitle iletişim araçlarından birisidir. Genellikle televizyon kanalları ve programları ya da haber aracılığı ile toplum bir konu hakkında bilgilendirilebilmektedir. Bunun yanı sıra programlar sayesinde toplumun eğlenmesi de sağlanmaktadır.

 

Radyo

 
Kitle İletişim Araçları Radyo
 

Sesli kitle iletişim araçları arasında yer alan radyo sesli bir iletişim aracıdır. Radyo dalgaları ile radyo yayınları kitlelere iletilir ve kitleler bir konu hakkında bilgilendirilir. Genellikle radyo kanalları, radyo programları, müzik kanalları, reklamlar vb. unsurlar ile kitlelere bilgi verilir.

 

Gazete

 

Görsel ve yazılı içeriklerin kullanıldığı bir basın aracı olan gazeteler de kitle iletişim araçları arasında yer alır. Genellikle günlük, haftalık veya aylık olarak yayınlanır. Haber, köşe yazarlarının paylaşımları, ilanlar ve reklamlar bulunur.

 

Toplumun her kesimine hitap eden formatlarda olabildiği gibi belirli bir kesimi ilgilendiren gazeteler de bulunmaktadır.

 

Dergi


Kitle İletişim Araçları Dergi
 

Periyodik dönemlerde belirli bir konu üzerine yayınlanan dergiler, görsel ve metinsel bilgileri içeren kitle iletişim araçlarıdır. Belirli bir konu ya da gruba odaklanan dergiler vardır genellikle dergiler haftalık, aylık, üç aylık, dört aylık ya da yıllık periyotlarla yayımlanır.

 

İnternet

 

Günümüzde en yayın kullanılan kitle iletişim araçları arasında yer alan internet, bilgisayar veya telefonlar ile iletişimin sağlanmasına olanak tanır. İnternet siteleri, sosyal medya platformları, e-mailler, haber siteleri iletişimin sağlandığı en yaygın alanlardır.

 

Sosyal Medya


Kitle İletişim Araçları Sosyal Medya
 

Web 2.0 teknolojisinin gelişimi ile ortaya çıkan ve internet tabanlı olan sosyal medya platformları da insanların birbiri ile paylaşım yapabildiği ya da iletişime geçtiği kitle iletişim araçları arasında yer almaktadır.

 

Kitle İletişim Araçlarının Avantajları

 

Kitle iletişim araçları bilgi sunma, eğlence ortamı sağlama ya da haberleri paylaşma gibi unsurların yanı sıra birçok avantaj sağlar.

 
  • Kitle iletişim araçları sayesinde bir bilgi veya haber kitleye kolayca iletilebilir.
  • Hızlı ve anında iletişimi sağlar.
  • Kitle iletişim araçları reklam için de kullanılır ve genellikle bu araçlarda bir reklamı gören kişiler ilgili markaya daha yakın hisseder.
  • Kitle iletişim araçları toplumsal bilinci artırır ve kitlelerin katılımını teşvik eder.
  • Bilgi aktarımı aracı olarak kullanılabilir.
  • Kitle iletişim araçları toplumu ya da toplumun bir bölümünü bir araya getirmek için kullanılabilmektedir.
 

Kitle iletişim araçları kültürel uyumluluğu sağlama, bilgi akışı yaratmak ve geniş kitlelere ulaşma gibi avantajlar sağlamaktadır.

 

İlginizi Çekebilir: Ozon’da Satış Yapmak

 

Kitle İletişim Araçları E-ticarette Nasıl Kullanılır?

 
Kitle İletişim Araçları E-ticaret
 

Kitle iletişim araçları genellikle marka bilinirliği yaratmak, ürün ve hizmet satışını artırmak, güven kazanmak için e-ticarette kullanılmaktadır. Bu noktada e-ticaret firmaları kitle iletişim araçlarını kullanırken programlı ve planlı bir şekilde hareket etmektedir. Çünkü kitle iletişim araçlarında yapılan reklam çalışmalarının maliyetleri oldukça fazladır.

 
  • Marka Bilinirliği Yaratma
  • Tüketiciye Güven Verme
  • Ürün ve Hizmet Tanıtımı Yapma
  • Ürün Satışlarını Artırma
  • İndirim ve Kampanyalar
 

Gibi amaçlar ile e-ticaret firmaları kitle iletişim araçlarını kullanabilmektedir.

 

Marka Bilinirliği

 

E-ticaret sektörüne adım atan markalar için kitle iletişim araçları oldukça önemlidir. Bu noktada e-ticarette kitle iletişim araçlarının en yaygın olarak kullanıldığı amaç olarak marka bilinirliği artırma ön plana çıkar.

 

Genellikle markalarını daha büyük bir kitleye ulaştırmak isteyen kişi ve işletmeler televizyon reklamları yaparak hedef kitlesine ulaşmak ister. Kitle iletişim aracı olarak televizyon reklamlarını kullanacak olan işletmeler genellikle ürün ve hizmet tanıtımı yapmayı tercih eder fakat bunlarla beraber aynı amaca hizmet etmek için e-ticarette kitle iletişim araçları olarak gazete ve dergiler de tercih edilebilir. Markalar verecekleri ilanlar sayesinde veya yapacakları haberler ile ürün ve marka bilinirliklerini artırabilir.

 

İlginizi Çekebilir: Marka Bilinirliği Nedir

 

Tüketiciye Güven Verme

 
Kitle İletişim Araçları Müşteri Memnuniyeti
 

E-ticarette kitle iletişim araçlarının en yaygın olarak kullanıldığı amaçlardan birisi tüketiciye güven verme amacıdır. Genellikle hedef kitlesinde yer alan kişilere güven vermek isteyen işletmeler radyo kanalları, televizyon reklamları gibi iletişim araçlarını kullanmayı tercih eder.

 

Özellikle bu noktada stratejik olarak hareket eden işletmeler çoğu zaman tüketiciye güven verme amacıyla ünlü isimler ile reklamlar çeker ve böylece ünlü isimlere olan güvenden de yararlanarak hedefe kitlelerindeki kişilere güven verirler.

 

Ürün ve Hizmet Tanıtımı Yapma

 

Bir pazara yeni çıkan ürünleri tanıtmak için e-ticaret firmaları kitle iletişim araçlarından yaralanabilmektedir. E-ticarette kitle iletişim araçlarının kullanımının en yaygın olduğu alanlardan birisi olan ürün ve hizmet tanıtımı alanında işletmeler ürünlerini geniş bir kitleye ulaştırabilmekte ve böylece satış yapma potansiyellerini artırabilmektedir.

 

Ürün Satışlarını Artırma ve Kampanyalar

 
Kitle İletişim Araçları Kampanyalar
 

Ürün satışlarını artırmak isteyen e-ticaret firmaları anneler günü, babalar günü, sevgililer günü, blackfriday veya yılbaşı gibi dönemlerde yoğun bir şekilde kitle iletişim araçlarından yaralanır.

 

Ürün ve hizmet tanıtımı yapan işletmeler genellikle televizyon reklamları, radyo kanalları vb. kitle iletişim araçlarında ilgili ürüne yönelik bir fırsatı da kitleler ile paylaşır ve bu paylaşım ile dikkat çekmeye çalışır. Genellikle birkaç kez bir markanın ürününe denk gelen ve indirim teklifi gören kişiler ise bu ürünleri satın alma eğilimi gösterir.

 

Sizler de kampanya dönemlerinde ürün tanıtımı yapmak ve ürün satışlarınızı artırmak için kitle iletişim araçlarından yararlanabilir ve böylece daha fazla satış yapabilirsiniz.

 

E-ticarette Satışlarınızı Ticimax ile Artırın

 

E-ticaret ile internetten ürün satan bir işletmeyseniz sizler de Ticimax’ın gelişmiş pazarlama özellikleri sayesinde ürün ve hizmet satışlarınızı artırabilirsiniz. Ticimax e-ticaret alt yapısında yer alan 400+’den fazla kampanya kurgusu ile kampanyalarınızı yaratabilir ve gelişmiş pazarlama özellikleri sayesinde çoklu kanallarda tanıtımınızı yaparak satışlarınızı artırabilirsiniz.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax