Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Covid-19 Sonrası E-ticaret Nasıl Olacak?

Güncelleme Tarihi: 19.01.2024

İçindekiler;

Son dönemlerin en popüler sektörlerinden biri olan E-ticaret her geçen gün gelişen ve değişen sektörlerden biridir. Alıcılar ve satıcıları internet ortamında buluşturan elektronik ticaret birçok unsurdan etkilenerek dönüşüm yaşamaya devam etmektedir. E-ticaret’in dünya genelinde seyrini değiştiren en önemli olaylardan biri de COVID-19 pandemisidir.

 

COVID-19 Pandemisiyle beraber insanların alışveriş alışkanlıklarında başlayan değişimler ve internetten alışveriş yapan insan sayısının artması E-ticaret yapan firmaların Covid-19 sonrası e-ticaret nasıl olacak sorusuna yanıt aramalarına neden olmuştur. Çünkü e-ticaret firmaları son dönemlerde hızlı bir şekilde gelişen bu sektörün aynı hızda gelişmeye devam edip etmeyeceğini de merak etmektedir.

 

Bu yazımızda sizlere pandemi sonrasında e-ticaret sektörünü neler beklediği hakkında bilgi vereceğiz.



Covid-19 Sonrası E-ticaret Nasıl Olacak?

 

Pandemi Sürecinde E-ticaretin Değişimi

 

COVID-19 Sonrası e-ticaret nasıl olacak sorusuna yanıt vermek için ilk olarak ele alınması gereken konu pandemi sürecinde e-ticarette olan değişikliklerdir. Pandemi sürecinde e-ticarette olan değişiklikler gelecekte e-ticareti nelerin beklediğini öngörmek açısından oldukça etkilidir.

 
  • Korona pandemisi başladıktan sonra e-ticaret sektöründe başlayan ilk değişim ve dönüşüm ürün taleplerine yönelik oldu. İlk dönemlerde maske, dezenfektan, kolonya gibi ürünlere olan talep artış gösterdi.
  • Mağaza ve restoranların kapanmasıyla beraber genellikle moda ve yemek sektöründe faaliyet gösteren firmaların ürün ve hizmetlerine olan talep artmaya başladı.
  • Bunun sonrasında e-ticaretin büyüdüğünü gören küçük ve orta ölçekli firmalar dijitalleşme süreçlerini tamamlayarak işlerini elektronik ortamlara taşımaya başladı.
  • E-ticarette olan talebin artmasıyla beraber bu alanda hizmet gösteren firma sayısında artışlar oldu. Örneğin birçok hosting ve domain firması, bu alanda faaliyet gösteren ajansların sayısında artış yaşandı.
  • Dünya genelinde e-ticaret hacmi 2020’nin ilk altı ayında diğer yılın verilerine göre %64 oranında artış gösterdi.
  • Genellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirlerden yapılan alışverişlerde artış yaşandı.
  • 2021’in Ocak ayından itibaren e-ticaret sektöründe faaliyet gösteren firmalara devlet tarafından destekler sağlandı. Gelir vergisinde yapılan %2- %4 oranındaki belirlemeyle insanlar e-ticaret yapmaya teşvik edilmeye başlandı.
 

Korona virüs pandemisinden sonra e-ticaret alanında birçok değişim ve gelişim söz konusu olsa da sizlerin sorusuna daha hızlı bir şekilde yanıt verebilmemiz için bu değişim ve gelişimlerin bir kısmından bahsettik.

 

İlgili İçerik: Kendi İşini Kurma Rehberi

 

İlgili İçerik: İşinizi E-ticarete Taşımanız için 9 Önemli Neden

 

Covid-19 Pandemi Sürecinde E-ticaret

 

COVID-19’dan Sonra E-ticareti Neler Bekliyor?

 

Covid-19 Sonrası E-ticaret Nasıl Olacak yazımızın ilk bölümünde sizlerin sorularına daha doğru yanıtlar verebilmek için pandemi sürecinden itibaren E-ticaret’in nasıl değiştiğini ve nasıl ön plana çıkan bir sektör olduğunu sizlerle paylaştık yazımızın bundan sonraki bölümünde ise COVID-19’dan sonra e-ticareti neler bekliyor bunlardan bahsedeceğiz.

 

COVID-19 Pandemisiyle beraber başlayan değişim ve dönüşümlerin devam edeceğini söyleyen uzmanlar genellikle e-ticareti ilgilendiren birçok alanda da değişimlerin olacağını ön görmektedir. Gelin şimdi hep beraber nasıl değişimler yaşanacak bunlara bakalım.

 

Covid-19 Sonrası E-ticaret

 

E-ticaret Firmaları Arasındaki Rekabet Artabilir

 

Covid-19 Sonrası E-ticaret Nasıl Olacak sorusuna verilecek ilk yanıt internetten satış yapan firmalar arasında rekabet oranının artacak olmasıdır.

 

2020’nin ilk 6 ayından sonra dijital dönüşümlerini tamamlayarak ürünlerini e-ticaret sitelerinden satmaya başlayan firmaların artış göstermesiyle e-ticaret sektöründe satılan ürünlere olan taleple beraber arz da artış göstermeye başladı. Kısacası bu alanda faaliyet gösteren firma sayısında artış yaşandığı için firmaların birbirleriyle rekabetlerinin artacağını da söylemek mümkün.

 

İlginizi Çekebilir: E-ticarette İlk Yıl Kazanç Arttırmanın 7 Yolu

 

İlginizi Çekebilir: E-ticarette Müşteri Arttırma Teknikleri



Covid-19 Sonrası E-ticaret Rekabet

 

E-Ticaret’e Olan Teşvikler Artacak

 

Covid-19 sonrası başlayan e-ticarete yönelik teşvikler hem e-ticaret alt yapıları hem bankalar hem de devlet tarafından sağlandı. Küçük ve Orta Çaplı işletmelerin işlerini e-ticaret daha kolay bir şekilde taşımasını sağlamak için;

 
  • Sanal pos indirimleri
  • E-ticaret firmalarında yapılan alt yapı indirimleri
  • Devlet tarafından yapılan vergi indirimleri
 

Gibi birçok teşviğin daha hayata geçirilmesi bekleniyor.

 

İnsanlar Dropshipping İle Satış Yapmaya Başlayabilir

 

Covid-19 pandemisiyle beraber ülkemizde her gün yüzlerce şirket kurulmaya başlandı. Genellikle kurulan bu şirketler ise e-ticarete yönelmeye başladı. Birçok firma kendi ürünlerini toptan olarak temin edip satışa sunarken birçok firma da ürünlerini dropshipping metoduyla satmaya başladı.

 

Corona döneminde e-ticareti bir gelir kaynağı olarak görmeye başlayan insan sayısının artmasıyla beraber Dropshipping ile e-ticaret yapmaya başlayacak olan kişilerin sayısında da artış olacağı öngörülüyor.

 

İlgili İçerik: E-ticaret Siteleri 1 Ocak'tan İtibaren Vergiden Muaf

 

İlgili İçerik: Sanal Pos Hakkındaki En Kilit 5 Başlık

 

İlgili İçerik: E-ticaret paketleri



Covid-19 Sonrası E-ticaret Teşvik

 

Kargo Firmalarının Çalışma Şekli Değişebilir

 

Covid-19 Sonrası E-ticaret Nasıl Olacak sorusuna verilecek yanıtlardan birisi de Kargo Firmaları ile alakalı. Pandemi döneminde daha fazla önem kazanan sosyal mesafe kuralına ilk günden itibaren özenle dikkat eden kargo firmalarının çalışma şekillerinde bu süreçte birçok değişiklik yaşandı. Birçok kargo firması SMS ile onay kodu göndererek teslim sağlarken birçok kargo firması da kargo teslimatı sırasında istenen müşteri imzasını istememeye başladı.

 

Korona pandemisi ile kargo firmalarının çalışma şekillerinin farklılık göstermesi ve her geçen gün bu yöntemlerle kargo teslimatı yapan firmaların sayısında artış olması COVID-19’dan sonra da kargoların çalışma şeklinin bu doğrultuda gelişeceğini gösteriyor.

 

İlgili İçerik: Detaylı Dropshipping Kılavuzu



Covid-19 Sonrası E-ticaret Kargo

 

Sanal Pos Oranlarında Düşüşler Yaşanabilir

 

E-ticaret’in 2020 yılında beklenmeyen bir şekilde büyümesiyle beraber e-ticaret firmalarına sanal pos sağlayan firmaların sayısında da artışlar yaşanmaya başlandı. E-ticaret firmalarının seçebileceği birçok sanal pos firmasının olması ise sanal pos firmaları arasında rekabet yaşanmasına neden olacak gibi gözüküyor.

 

Bu alanda rakiplerinden farklılaşmak ve e-ticaret firmaları tarafından tercih edilen bir sanal pos sağlayıcısı olmak isteyen firmaların ise sanal pos komisyon oranlarında indirim yapmasına neden olacak gibi duruyor. Bu nedenle Covid-19 sonrası e-ticaret nasıl olacak sorusuna yanıt arayanlara bu süreçten sonra sanal pos komisyon oranlarında düşüşler meydana gelebileceğini söylemek oldukça doğru olacaktır.

 

İlgili İçerik: Sanal Pos Nasıl Alınır?



Covid-19 Sonrası E-ticaret Sanal Pos

 

Sosyal Medya Platformlarının Önemi Artacak

 

E-ticaret ile sosyal medya ilişkinin bir hayli fazla olduğunu herkes biliyor. Genellikle ürünlerini hızlı bir şekilde satmak ve müşterilerine güven vermek isteyen birçok e-ticaret firması sosyal medya platformlarından da satış yapmaktadır.

 

E-ticaret firmalarının satış kanallarından birisi olan sosyal medya platformlarında da Covid-19 ile birçok değişim ve dönüşüm yaşandı. InstaShop, Twitter hikâye, Facebook katalog gibi birçok sosyal medya platformu nezdinde yeni özellikler hayata geçirildi ve e-ticaret firmaları tarafından kullanılmaya başlandı.

 

E-ticaret firmaları bu süreçte sosyal medya platformlarına verdikleri önem sayesinde satışlarını arttırmayı başardı. Bu süreçte sosyal medya hesapları ve sosyal medya reklamlarına verilen önem arttığı için firmalar sosyal medya platformları ve e-ticaret ilişkisi hakkında daha fazla bilgi sahibi oldu. Covid-19 pandemisi ile başlayan dönüşümlerin ilerleyen dönemlerde de devam edeceği öngörülüyor.

 

Covid-19 Sonrası E-ticaret Sosyal Medya

 

İnsanların İhtiyaçları ve Arayışları E-ticareti Şekillendirecek

 

Korona virüs pandemisi ile devletler tarafından uygulanan karantinalar sonrasında birçok kişinin evde kalmaya alıştığını bilinmektedir. Genellikle Pandeminin ilk dönemlerinde artan dekorasyon, yemek pişirme veya evcil hayvan sahiplenme gibi davranışlar bu süreçte insanların ilgi alanlarının değiştiğini göstermektedir.

 

Korona ile beraber kişisel gelişimlerini tamamlamak için birçok insan bu türde yazılan kitaplar ve eğitimlere yönelirken evde spor yapmayı kolaylaştıracak ürünlerin de satışının arttığı bilinmektedir. Korona ile kendini keşfetmeye başlayan kişilerin pandemi döneminde artan arayışlarının Covid-19 sonrası e-ticaretin şekillenmesine de etkili olacağı bilinmektedir.

 

İlgili İçerik: Pazarlama Aracı Olarak Kitle İletişim Araçları

 

İlgili İçerik: E-ticaret ve Kitle Psikolojisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler



Covid-19 Sonrası E-ticaret İhtiyaçlar

 

Ticimax ile E-Ticaret’e Başlayın

 

Covid 19 sonrası gelişmeye devam edecek e-ticaret sektöründe yerinizi almak için sizler de Ticimax e-ticaret alt yapılarını tercih edebilir ve e-ticaretin her aşamasında ihtiyacınızı kolaylaştıracak modüller sayesinde işinizi hızlı bir şekilde büyütebilirsiniz.

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax