Detaylı Dropshipping Kılavuzu
İçindekiler;
- Dropshipping Nedir?
- Niş Seçimler Yapın
- Rekabet Ortamı Analizi Yapın
- Doğru Tedarikçiyi Seçin
- Satışları Yapacağınız Web Sitenizi Oluşturun
- Müşteri Edinmek İçin Planlama Gerçekleştirin
- Başarılı Dropshipping İçin Analizlerinizi Gerçekleştirin
- Dropshipping İş Modeli Nasıl Çalışır?
- Dropshipping İş Modeli Nedir?
- Dropshipping Avantajları
- Dropshipping Dezavantajları
Dropshipping içerisinde, müşteri satıcıdan alışverişini yapar, satıcının deposu bulunmamaktadır. Diğer satışlardan farklı olarak aerodinamik bir satış yapısı bulunmaktadır. Yani dropshippingi tek cümleyle anlatmak gerekirse, ‘’Stoksuz e-ticarettir.’’ diyebiliriz. “Dropshipping nasıl yapılır?”, Dropshippingden nasıl para kazanılır? Sorularının cevaplarına ve dropshipping yol rehberine ulaşmak için yazımızı okumaya devam edin. Başarılı dropshipping için izlemeniz gereken adımlara yazımızda yer verdik.
E-ticaret sektörüne giriş yapmak arzusunda olan girişimcilerin en çok duyduğu ve araştırdığı kelimelerin başında Dropshipping gelmektedir. Bu amaçla sizlere burada Dropshipping Nasıl Yapılır? Sorusu ile alakalı olarak kapsamlı bir yanıt hazırladık.

Dropshipping Nedir?
"Dropshipping nedir?" diye düşünüyorsanız, Dropshipping genellikle e-ticaret sektörüne adım atmak isteyen ancak ya tecrübesiz ya da yetersiz sermayesi bulunan kişilerin en fazla araştırdığı kelimelerin başında gelmektedir. Dropshipping kelimesini Türkçeye çevirdiğimizde stoksuz e-ticaret anlamına gelmektedir.

Yani satılmak isteyen ürünler için herhangi bir stok tutmanın gereksinim duyulmadığı, gelen taleplerin tedarikçi firmaya yönlendirilip daha sonrasında tedarikçinin deposu üzerinden gönderimin yapıldığı bir e-ticaret satış modelidir Dropshipping...
Ücretsiz Dropshipping Nasıl Yapılır? Sorusu ile alakalı şunu da belirtebiliriz; bu tarz ticaret modeli en fazla amazon satış sitesinde uygulanmaktadır ancak amazonun uygulamış olduğu komisyon oranları ve bu tarz bir ticarete çok fazla sıcak bakmaması girişimin tercih edilmesinin önündeki en büyük engeldir.

Bu alanda gerçek başarı yakalanmak isteniyorsa mutlaka kendi e-ticaret sitenizi açıp komisyon ve hesap kapanma gibi riskleri ortadan kaldırmanız en doğru tercih olacaktır.
Dropshipping Avantajları Nelerdir?
- En önemli avantajı depo maliyetini ortadan kaldırmasıdır,
- İş yükü ciddi şekilde düşer ve maliyetler minimize edilir,
- Depo yönetimi için ekstradan eleman çalıştırılmasına gerek duyulmadığı için personel maliyetleri yok denecek kadar azdır,
- Birden çok tedarikçi ile çalışılabileceği için geniş ürün yelpazesine sahip olunabilmektedir,
- Bilgisayar ve İnternet bağlantısının olduğu her yerden satış yapabilme imkânı sağlamaktadır,
- Oldukça düşük maliyetler ile ticarete atılabilmesine imkân tanır,
- Stok maliyetleri tedarikçi firmaya aittir. Satışı gerçekleştirilmeyen ürünlerin stok riskleri tamamıyla tedarikçinin üzerindedir.
- Kargo maliyeti yoktur. Tedarikçi firmanın anlaşmalı olduğu kargo firmaları ile gönderim yapılmaktadır.
Dropshipping Dezavantajları Nelerdir?
Stoksuz e-ticaretin yani Dropshipping yönteminin yukarıda saymış olduğumuz faydalarının yanı sıra birçok dezavantajı da bulunmaktadır. Bu dezavantajları göz önüne alarak dropshipping yapmaya karar vermenizi öneriyoruz.
- Satışı gerçekleştirilen ürünler ile ilgili olarak yeterli bilgi ve birikime sahip olunmayabilir. Bu durumda müşteri desteği hususunda ciddi sıkıntılar yaşamanıza neden olur.
- Dropshipping firmaları müşteri memnuniyet oranı tamamı ile tedarikçinin kalitesi ile doğru orantılı olacaktır. Doğru seçilmeyen tedarikçi sizi ciddi bir şekilde iflasa sürükleyebilir.
- Kargo takibinin iyi bir şekilde yapılıp müşteriye eş zamanlı bilgilendirmenin yapılıyor olması gerekir. Aksi takdirde müşterilerinizden yoğun bir şekilde mesaj almak zorunda kalırsınız. Bu durumda motivasyonunuzu ciddi bir şekilde düşürebilir.
- Tedarikçinizin stoklarını iyi bir şekilde takip etmelisiniz. Tedarikçiniz tarafından stok miktarları hususunda doğru bilgilendirilmez iseniz para iadesi ile ilgili olarak önemli bir zaman harcamak zorunda kalabilirsiniz.
- Birçok firma bu tarz bir e-ticaret satış modelini benimsediği için kar marjları oldukça düşüktür. Düşük kar marjları modunuzu düşürebilir.

Niş Seçimler Yapın
Her iş içinde olduğu gibi Dropshipping’de de yapmak istediğiniz şeyi yapmanız gerekmektedir. Yapmak istediğiniz işte tutkulu olmanız başarınızı etkileyecek şeylerden biri olacaktır. Hevesli olmadığınız bir işte uzun süre tutunma ihtimaliniz düşük olacaktır. Başarılı dropshipping için mutlaka ne istediğinize öncesinde karar verin ve Dropshipping ne demek terminolojik anlamını öğrenin.
Unutmayın, Dropshipping veren firmalar ile kendi markanızı yaratabilirsiniz. Kendi ambalaj ve etiketinize sahip olduğunuzda daha çok satış yapma olanağınız olacaktır. Kendi markanızın olması ürünlerinize daha çok değer katacaktır.

Eğer lokal olarak bulunmayan şeyleri satmayı denerseniz, daha çok ürün satabilirsiniz. İnsanların ulaşamadığı ürünlere e-ticaret ile ulaşma isteği daha yüksek olacaktır.
Dropshipping nedir nasıl yapılır öğrendikten sonra yapacağınız iş için insanların arama yapıp yapmadığından emin olun. Yüksek talebin olmadığı ürünleri satmak sizleri zorlayabilir. Bu sebeple arama sonuçlarına bakarak bu kararınızı netleştirebilir. Başarılı dropshipping e daha fazla yaklaşabilirsiniz.

Rekabet Ortamı Analizi Yapın
Yarış içinde bulunacağınız Amazon, Walmart gibi web siteleri olacağı için sizin bu web sitelerinde olan şeyleri satmanız sizi oldukça zorlayacaktır. Ürün hakkında araştırmalar yaparak daha az tedarikçinin bulunduğu bir sektöre giriş yapmanız sizin için daha iyi olacaktır.

Rekabet içerisinde, hem kar etmek hem de seçilen marka olmak zor olacaktır. Zoru başarabilirseniz, para kazanmaya başlayabilirsiniz. Dropshipping nasıl başlanır diye düşünüyorsanız bunun için ilk olarak rekabet analizi üzerinde durmanızı tavsiye ederiz.
Doğru Tedarikçiyi Seçin
Dropshipping yapabilmek için bir tedarikçiye de ihtiyacınız olacaktır. Tedarikçi satışlarınızı etkileyecek, başarılı dropshipping gerçekleştirmek için büyük etkiye sahip bir etmendir. Bu sebeple doğru tedarikçiyi seçtiğinizden emin olun. Doğru seçimi yapmak için, daha önce bu yol ile para kazanmayı başaran yani başarılı bir dropshippinciden bilgi almanız sizin için iyi olacaktır.

Satışları Yapacağınız Web Sitenizi Oluşturun
Kolay yoldan başarılı e-ticaret siteleri kurabileceğiniz platformları tercih edebilirsiniz. Siteyi kendi kendinize kurmaya çalışmak hele de bilginiz yok ise sizi oldukça zorlayacaktır. Zorlamasının yanında başarıya da ulaşmanız zor olacaktır.
Sitenize büyük paralar harcamak başlangıç için akıllıca olmayacaktır. Hazır web siteleri kullanabilir, kazanmaya başladıkça, web sitenize eklemeler yapabilirsiniz. Bu aşamada web sitelerinin ek özelleştirmeleri ilerledikçe işinizi görmeye yetecektir. Bu sebeple mükemmel bir site için acele etmenize gerek yoktur.

Müşteri Edinmek İçin Planlama Gerçekleştirin
Bu zamana kadar yapmanız gereken tüm adımları tamamlamış fakat bu adımı gerçekleştirmemiş iseniz hala satış yapamadığınızı göreceksinizdir. E-ticaret içerisinde başarılı olmak için bir plan oluşturmak gerekmektedir. Küçük adımlarla başlamak istiyorsanız net kazanç getirecek Facebook reklamlarından faydalanabilirsiniz.

Bu markanızın bilinirliğini arttıracak aynı zamanda da hedef kitlenize ulaşmanıza da fayda sağlayacaktır. Stoksuz e-ticaret, gerçekleştirmek istiyor iseniz web sitenizin arama motorları optimizasyonlarını ve diğer e-ticaret pazarlama şekillerini de gözden geçirmeli ve uygulamalısınız.
İlgili içerik: E-Ticarette Stok Yönetimi Nasıl Yapılır?
Başarılı Dropshipping İçin Analizlerinizi Gerçekleştirin
İşinizden kazanç elde edip etmediğinizi ve neleri doğru neleri yanlış yaptığınızı görmek için analizler yapmanız gerekmektedir. Analizler başarılı dropshipping içerisinde son adımdır. Yaptıklarınız izlemeniz ve işinizin devamında bu sonuçlara göre devam etmeniz gerekmektedir. Bu analizlere web sitesi analizi, reklam analizleri, ve satış analizleri örnek verilebilir.
İlgili İçerik: İnternette Satış Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Unsur

Dropshipping İş Modeli Nasıl Çalışır?
Eskiden ticaret yapabilmek için mağaza kiralamak, ürün satın almak, depolamak ve satış için beklemek gerekirdi. E-ticaret ve bununla beraber dropshipping iş modeli, ticaret yapmak için gerekli olan bu zorunlulukları ortadan kaldırmış oldu. Gelin bu ticaret şeklinin nasıl çalıştığını, nelerin gerekli olduğunu inceleyelim.

Dropshipping İş Modeli Nedir?
Dropshipping tedarikçileri aslında ürün olmadan satışın gerçekleştiği bir ticaret yöntemidir denilebilir. Bu yöntem ile ürün alıp, depo etmeniz gerekmez. Bunun yerine sadece tedarikçi bulmanız gerekecektir. Aslında bir nevi tedarikçinin pazarlamacısı olduğunuz söylenebilir. Fakat pazarlamadan bir noktada ayrılırsınız. Tedarikçi size ürünü satar, sizlerde ürünün üstüne kar payınızı koyarak web sitenizde ya da her hangi bir satış sitesinde satışa sunarsınız. Eğer ürününüz talep görür ve satın alınırsa, tedarikçi direkt olarak ürünü müşteriye gönderir.
En kısa haliyle adımlandırmak gerekirse:
- Alıcı ürünü sizden(dropshipping yapan kişiden) satın alır.
- Sizler ürünü tedarikçiye iletirsiniz.
- Tedarikçi siparişi alıcıya teslim eder.
İlgili İçerik:
XML Tedarikçi Entegrasyonları

Dropshipping xml veren firmalar ile çalışma günümüzde oldukça popüler bir çalışma stilidir. Fakat şunu söylemek gerekiyorki işe iyice araştırma yapmadan girişmek sadece vakit ve para kaybınıza neden olacaktır. Bu sebeple yazımız içerisinde yer alan avantaj ve dezavantaj kısımlarını dikkate alarak ilerlemenizi tavsiye ederiz. Ve web sitemiz içerisinde bulunan diğer dropshipping bilgilendirme yazılarımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
İlgili İçerik: E-ticaret ile Toptan Satış Yapmanın Avantajları
Dropshipping Avantajları
Türkiye'de dropshipping büyük riskler içermez. Diğer iş modellerinde olduğu gibi büyük yatırımlarınızın boşa gitme ihtimalinin olduğu bir iş modeli değildir. Kayıplarınız olsa bile ufak çaplı kayıplar olacaktır. Hele ki işinizi doğru yaptığınızdan emin iseniz, kayıplarınız olmayacaktır.
Kitle belirleyebilirsiniz. Ürünlerinize ve web sitenize uygulayacağınız çeşitli reklam ve pazarlama işlemleriyle hedef kitlenizi seçebilir ve daha çok kar edebilirsiniz.

Alabildiğine üründen bir tanesini seçerek satışa başlayabilirsiniz. Hatta satmak için sadece bir ürün seçmenize dahi gerek yoktur. Fakat bu noktada dikkat etmeniz gereken şey ise doğru ürünü seçmektir. Satışını başaramayacağınız ürün için boş yere reklam yapmayın ve vaktinizi boş yere harcamayın.
Tedarikçi olmadığınız için depo ve eleman ihtiyacınız olmayacaktır. Bu sizleri büyük bir masraftan kurtaracaktır. Aynı zamanda bu iş için harcayacağınız vakitte diğer satışlarınızı gerçekleştirebilirsiniz. Bu işi sizler için tedarikçiniz yapacaktır. Fakat bu avantaj içerisinde dikkat etmeniz gereken şey tedarikçi firmanızı doğru seçmeniz gerektiğidir.

En keyifli avantaj ise dropshipping iş modeli içerisinde işinizi sadece laptop başında yapmanızdır. Bilgisayarınızın yanınızda olduğu her an nerede olursanız olun işinizi yapabilirsiniz. Zaman kısıtlaması ve mesai saati yoktur.
İlgili İçerik: Sosyal Medyada Satış Arttırma Taktikleri
Dropshipping Dezavantajları
Dropshipping iş modeli içerisinde yer alan en büyük dezavantaj büyük rekabet ortamının bulunmasıdır. Piyasada çok fazla bu işle uğraşan kişi bulunmaktadır. Bu iş içerisinde tutunmak istiyorsanız iyi araştırmalı ve rekabet ortamından sıyrılmalısınız.

Avantajlar içerisinde yer alan depo ve eleman ihtiyacının olmayışı aslında sizleri büyük bir soruna sürükler. Bu sorun tedarikçi bulma sorunudur. Seçtiğiniz tedarikçiniz güvenilir ve işini iyi yapan bir tedarikçi olmalıdır. Yoksa işiniz içerisinde başarısız olma ihtimaliniz yükselecektir. Çünkü tedarikçinin kötü olması demek müşteri memnuniyetinin düşmesi ve devamında satışların azalması anlamına gelir.

Büyük bir satıcı kitlesinin olduğu dropshipping iş modelinde kar oranlarınızın yüksek olması beklenemez. Hele ki iş içerisine yeni girecek iseniz kar marjınızı düşürmeli ve satışa bu şekilde başlamalısınız.