Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Sosyal Medya Terimleri ve Anlamları

Güncelleme Tarihi: 02.05.2024

İçindekiler;

Sosyal medya kullanımı son dönemlerde ilgi çekici bir şekilde artmaya başladı. Özellikle internet ve akıllı telefon kullanımının yaygınlaşması sosyal medya kullanımının da artmasını beraberinde getirdi. Sosyal medya kullanımı artarken aslına bakıldığında hayatımıza da birçok terimin girdiğini söylemek mümkün Like’tan Block’a, Repost’tan DM’e kadar birçok terim son dönemlerde hayatımıza giren sosyal medya terimleridir.

 

Sosyal medya terimleri ve kısaltmaları 2000’li yılların başından beri hayatımıza girmeye başlasa da her yeni bir platformun kurulması medya terimlerinin de artmasını sağlamıştır. Bazı sosyal medya kullanıcıları sosyal medya terimlerinin Türkçe anlamlarını iyi bir şekilde bilirken hala sosyal medya platformlarına uyum sağlayamamış kişiler ise bu terimleri anlamakta güçlük çekmektedir.

  
 

Sıkça Kullanılan Sosyal Medya Terimleri ve Anlamları adlı bu yazımızda 2000’li yılların başından günümüze kadar gelen sosyal medya terimleri ve Türkçe anlamları hakkında sizleri bilgilendireceğiz.

 

Sıkça Kullanılan Sosyal Medya Terimleri ve Anlamları

 

Post

 

Sosyal medya temel kavramları içerisinde adını sıkça duyduğunuz kavramlardan birisi olan Post, Türkçe’ye gönderi olarak çevrilir.

 

Postlar’da genellikle fotoğraf, video, metin, karikatür ve hashtag içeren paylaşımlar yapılır. Postlar yani gönderiler bir başkası tarafından beğenilebilir, kaydedilebilir ve postalara yorum yapılabilir.



İlgili İçerik; 2023 Sosyal Medya Trendleri 


Sosyal Medya Terimleri Post

 

Repost

 

Instagram’da kullanılan sosyal medya terimlerinden birisi olan Repost, Instagram’da bir kullanıcı tarafından paylaşılan bir gönderinin belirli sosyal medya araçları kullanılarak farklı bir kullanıcı tarafından da paylaşıldığını gösterir.

 

Sosyal Medya Terimleri Repost

 

Story

 

Snapchat ile hayatımıza giren bir sosyal medya kavramı olan Story, Snapchatten sonra Instagram ve Facebook gibi sosyal medya platformlarında da kullanılmaya başlamasıyla oldukça popüler bir kavram haline geldi.

 

Story yani Türkçe karşılığı ile Hikâye anlamına gelen bir sosyal medya terimidir. Story paylaşımları kullanıcıların 15 saniyeye kadar olan videolarını ya da fotoğraflarını sosyal medya platformlarında paylaşmasına verilen isimdir. İlgili paylaşımlar kişilerin profiline girdiğinizde profil resmine tıklayarak göreceğiniz paylaşımlardır ve genellikle bu paylaşımlar 24 saat sonra kaybolmaktadır. Şu an storyleri yalnızca Pinterest’in Amerika’da denediği Story özelliğinde ömür boyu profilinizde gözükmektedir.

 

İlgili İçerik; Storytelling (Hikaye Anlatıcılığı) ve Markanız İçin Önemi

 

İlgili İçerik; Instagram Hikaye (Story) Paylaşma Rehberi



Sosyal Medya Terimleri Story

 

Hashtag

 

Adını sıkça duyduğumuz hashtagler belirli bir kelimenin önüne # işareti getirilerek oluşturulan mikro bloglara verilen isimdir. Kişiler hashtag araması ve takip sayesinde ilgi duyduğu konulardaki gönderileri görüntüleyebilmekte ve etkileşime geçebilmektedir.


İlgili İçerik; Hashtag Nedir, Nasıl Kullanılır?



Sosyal Medya Terimleri Hashtag

 

DM

 

Instagram, Twitter ve Tik Tok gibi sosyal medya platformlarında kullanılan bir sosyal medya terimi olan DM, mesajlar anlamına gelmektedir. Kullanıcılar genellikle bu terimi sana DM gönderdim, DM’e bak gibi kullanmaktadır ve böylece etkileşime geçmek istedikleri kişilere mesaj gönderdiklerini söylemektedir.

 

Sosyal Medya Terimleri Direkt Mesaj DM

 

BİO

 

Instagram’da daha çok duyduğumuz sosyal medya terimlerinden birisi olan BIO, Türkçe anlamıyla biyografi anlamına gelir. Kişilerin profillerine girdiğinizde gönderi, takipçi, takip edilen kişi sayısının altında yer alan BİO ( Biyografi ) bölümünde genellikle kişilere ait bilgiler, bir marka sayfasıysa markaya ait bilgiler, slogan ve markanın internet sitesi bulunur.

 

Sosyal Medya Terimleri Biyografi BİO

 

Tweet

 

2006 yılında kurulan bir sosyal medya platformu olan Twitter ile hayatımıza giren bir sosyal medya kavramı olan Tweet, kullanıcıların Twitter’da 280 karaktere kadar yaptıkları paylaşımlara verilen isimdir.

 

İlk dönemlerde Twitter kullanıcıları Twitter’da 140 karaktere kadar paylaşım yapabiliyordu. Fakat daha sonra bu özellik geliştirilerek kullanıcıların 280 karaktere kadar paylaşım yapması sağlandı. Tweet atacak kişiler yalnızca yazı yazmak yerine gönderilerine fotoğraf, hashtag, video ve link de ekleyebilmektedir.

 

İlgili İçerik; Twitter Çemberi Akımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

İlgili İçerik; E-ticaret Siteleri İçin Twitter Kullanma Kılavuzu



Sosyal Medya Terimleri Tweet

 

Retweet

 

Twitter terimlerinden birisi olan Retweet, Twitter’da bir kullanıcı tarafından paylaşılan Tweet’in farklı bir kullanıcı tarafından alıntı yapılarak paylaşılmasına verilen isimdir. Instagram’da olduğu gibi Twitter’da bir postu yeniden paylaşmak için kullanıcıların belirli programları kullanmaya ihtiyacı yoktur.

 

Sosyal Medya Terimleri Retweet

 

Like

 

Like’ın Türkçe anlamı beğenidir. Genellikle Likeladım ( Beğendim ), Like At ( Beğen), Like Atmadı ( Beğenmedi ) gibi kullanımları mevcuttur.

 

Sosyal Medya Terimleri Like

 

#TBT

 

Hepimizin duyduğu sosyal medya kavramlarından birisi olan #TBT’nin açılımı Throwback Thursday’dir. Genellikle bu bir akımdır ve kişiler #TBT hashtagini kullandıklarında geçmişte çekildikleri fotoğrafların paylaşımını yapmaktadır. Throwback Thursday açılımından dolayı bu etiketi kullanarak paylaşım yapan kişiler paylaşımlarını çoğu zaman perşembe günleri yapmaktadır.

 

İlgili İçerik; Pazarlamanın Uzmanlarından Sosyal Medya Pazarlamasına Yönelik İpuçları



Sosyal Medya Terimleri TBT

 

Total Following

 

Total Following her sosyal medya platformunda kullanılan bir sosyal medya terimidir. Total Following Türkçe’ye takip edilen kişi sayısı olarak çevrilmiştir. Yani bu toplam takip ettiğiniz kişi sayısını gösteren bir terimdir.

 
İlgili İçerik; Instagram'da Gerçek Takipçi Nasıl Kazanılır?



Sosyal Medya Terimleri Total Following

 

Total Followers

 

Total Followers da Türkçeye takipçi sayısı olarak çevrilen bir sosyal medya terimidir. Yani sizlerin kaç kişi tarafından takip edildiğini göstermektedir.

 

Sosyal Medya Terimleri Total Followers

 

Influencer

 

Özellikle Instagram’da duyulan bir sosyal medya kavramı olan Influencer, bir ürünü, hizmeti, kampanyayı ya da markayı tanıtmak için görevli olan kişilere verilen isimdir. Genellikle Influencerlar üçe ayrılmaktadır. Mikro, makro ve mega Influencerların sınıflandırılmasında yer alan etken takipçi sayılarıdır.

  
İlgili İçerik; Influencer Marketing ile Etkileşimleri Arttırmak



İlgili İçerik; E-ticaret Siteniz İçin Micro-Influencer’ları Nasıl Kullanabilirsiniz?

 

Sosyal Medya Terimleri Influencer

 

Block

 

Sosyal medya terimleri ve Türkçe anlamları hakkında sizleri bilgilendirdiğimiz yazımızın bu bölümünde Blok’tan bahsedeceğiz. Block Türkçe’ye engelleme olarak çevrilen bir terimdir. Bu özellik sayesinde kişiler etkileşime ve iletişime geçmek istemedikleri kişileri engelleyebilmektedir. Engellediğiniz kişiler sizleri sosyal medya platformlarında aradığında ise bulamamaktadır.

 

İlgili İçerik; Instagram Etkileşiminizi Arttırmaya Yönelik İpuçları

 

Sosyal Medya Terimleri Block

 

Click

 

Instagram’dan Facebook’a, Youtube’dan Twitter’a kadar her sosyal medya platformunda kullanılan sosyal medya terimlerinden birisi de Click’tir. Click Türkçe’ye tıklama olarak çevrilmektedir.

 

Genellikle reklamlarda kullanılan bu terim verdiğiniz reklamlara kaç kişinin tıkladığını göstermektedir.



İlgili İçerik; KOBİ'ler İçin Sosyal Medya Yönetimi İpuçları 



Sosyal Medya Terimleri Click

 

Caption

 

Instagram’da kullanılan sosyal medya terimlerinden biri olan Caption, paylaşım yaptığınız gönderilerinizin altındaki açıklamalara verilen isimdir. Caption kısacası Türkçe’ye gönderi açıklaması olarak çevrilmektedir.

 

Sosyal Medya Terimleri Caption

 

Mentions

 

Twitter terimleri arasında bulunan Mentions, bahsetme olarak Türkçeye çevrilmiştir. Kişiler paylaştıkları tweetin önüne @ işareti koyarak bir kullanıcının kullanıcı adını yazabilirler ve tweetlerinde bu kullanıcıdan bahsedebilirler.

 

Mentions özelliği Twitter ile ön plana çıkan bir özellik olsa da Facebook, Instagram gibi diğer sosyal medya platformlarında da kullanılır.

 

Sosyal Medya Terimleri Mentions

 

Page Impressions

 

Page Impressions, kullanıcıların sosyal medya hesapları ya da internet siteleri üzerinden paylaştığı içeriklerin gösterim sayısına verilen isimdir. Page Impressions Türkçe’ye gösterim sayısı olarak çevrilen bir sosyal medya terimidir.

 

Sosyal Medya Terimleri Page Impressions

 

Share

 

İngilizce bir kavram olan Share, Türkçe’ye paylaş olarak çevrilmiştir. Kısacası bu terim paylaşmak demektir. Kullanıcılar sosyal medya platformlarında paylaşmak için hazırladıkları gönderileri zaman tüneline göndermek için share butonuna basar.

 

Sosyal Medya Terimleri Share

 

Page Reach ve Organic Page Reach

 

Facebook terimleri arasında yer alan Page Reach, kaç adet kullanıcının internette arama yaparak sayfanız ile etkileşime girdiğini gösterir. Organic page reach ise reklam çalışması yapmadan ve yönlendirmeler olmadan sayfanızı bularak etkileşime geçen kişi sayısını gösterir.

 

Sosyal Medya Terimleri Page Reach ve Organic Reach

 

Spend

 

Türkçe’ye harcamak olarak çevrilen bir sözcüktür. Spend her sosyal medya platformunda karşımıza çıkar ve genellikle bu terim ile reklam verirken karşılaşırız. Spend, bir reklam bütçesinin kaç gün harcanacağını gösteren bir sosyal medya terimidir.

 

İlgili İçerik; Sosyal Medya Pazarlaması

 

Sosyal Medya Terimleri Spend

 

Ticimax ile Sosyal Medya Stratejinizi Güçlendirin

 

E-ticaret firmalarına e-ticaret alt yapısı ve e-ticaret çözümleri sağlayan Ticimax ile siz de e-ticaret sitenizi kurun. Ticimax e-ticaret paketinde bulunan Insta Story Modülü ve dijital pazarlama özellikleri ile e-ticaret sitenizi daha etkili bir hale getirin. Dijital pazarlama raporlarından yararlanarak e-ticaret firmanızın sosyal medya stratejisini güçlendirin.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax